Dodaj do ulubionych

Żagańscy kibice Falubazu

20.07.04, 12:37
Czy w Żaganiu żyją jeszcze kibice Zielonogórskiego Klubu Żużlowego, którzy
jeżdżą lub organizują wyjazdy na mecze Falubazu?
Obserwuj wątek
    • vratislavius Re: Żagańscy kibice Falubazu 20.07.04, 13:38
      Witam na forum!
      Mogę powiedzieć, że jestem ekskibicem Falubazu. Do szkoły średniej chodziłem w
      Z.G., gdzie mieszkałem w internacie. Były to czasy, gdy zawody żużlowe
      gromadziły na stadionie niemal całe miasto! Czołowymi zawodnikami Zgrzeblarek,
      a później Falubazu byli Marcinkowski(stryj Alana), Filipiak i Paweł
      Protasiewicz (ojciec PePe). Byłem tym sportem zafascynowany do tego stopnia, że
      jeździłem na mecze nawet w czasie wakacji, wlokąc ze sobą swego młodszego
      brata. Los sprawił, że dziś mieszkam we Wrocławiu i jestem przysięgłym kibicem
      Sparty (rasowy kibic nie mówi "Atlas"). Jednak sentyment do Zielonki pozostał,
      i jeśli tylko żużlowcy z Zielonej Góry nie jadą przeciw Sparcie to moja
      sympatia jest zawsze po ich stronie!
      Co do organizacji wyjazdów to chyba nie jest problem. Autobusy PKS jeżdżą do
      Zielonki prawie puste, nie tak jak w czasach, gdy ja tam jeździłem, a spod
      dworca chyba jeździ jakiś autobus na Wrocławską. Sądzę, że moglibyście
      zorganizować jakiś fanklub. Sparta ma swoje w Jaworze, Miliczu, Lubinie i
      innych miastach, no i oczywiście we Wrocku - nawet dwa!
      A może znalazłby się sponsor na odtworzenie speedway'a w Żaganiu. W
      dzisiejszej "Lubuskiej" wyczytałem ,że Falubaz ma być sponsorowany przez
      Kronopol! Co Ty na to?
      Zaraz zajrzę na żarskie forum.
      Zaglądaj tu częściej! Pozdrawiam!
    • mizar Re: Żagańscy kibice Falubazu 20.07.04, 17:21
      Bogata jest historia Falubazu jednak nie mam prawa pamiętać tych wspaniałych
      wydarzeń ze względu na mój wiek. Jestem kibicem zielonki dopiero od 8 lat.
      Często mój ojciec opowiada mi jak to było za czasów gdy Andrzej Huszcza zdawał
      dopiero na licencję żużlową;) Mam nadzieję, że też doczekam się czasów kiedy to
      ukochany Falubaz ponownie zdobędzie tytuł DMP. Liczyłem, że może w tym sezonie
      powalczą o medal, z wiadomych przyczyn tak się nie stało. Plany o medalu trzeba
      odłożyć przynajmniej do przyszłego sezonu a teraz skupić się na walce o
      utrzymanie. Ciągle mam przed oczyma kapitalny atak Huszczy i Śwista, który dał
      Falubazowi tak cenne zwycięstwo w meczu z Apatorem. Co do speedway'a w Żaganiu
      to by była wspaniała wiadomość jednak w naszym kraju nie ma na to szans. Już
      snułem plany jakie miejsce nadawało by się pod stadion żużlowy. Nie liczę już
      na to, że w najbliższych latach jakikolwiek sport motorowy powróci do Żagania :
      ( Trzeba przyznać, że cały żagański sport ma się bardzo źle. Gdzie się podziały
      te czasy: bokserów, koszykarzy, kolarzy itd. Ciągle liczę, że powstanie sekcja
      kolarstwo szosowego, którą podobno miał prowadzić Lech Walczak. Wracając do
      speedway'a, jeżeli Kronopol naprawdę będzie sponsorował ZKŻ to myślę, że w
      przyszłym roku przy mądrym zarządzaniu klubem i brakiem kontuzji Falubaz ma
      szansę na pudło. Pozdrawiam:)

• vratislavius Re: Żagańscy kibice Falubazu 20.07.04, 19:35
      Poczytaj sobie założony przeze mnie na tym forum wątek "Na rozruch żużel".
      Będzie tam o stadionie, zawodnikach i zawodach speedway'a w ...Żaganiu. A co do
      stadionu to dziś wybudowałbym go w dole skarpy po północnej stronie ul.
      Żarskiej, za nowowybudowaną stacją benzynową. Skarpa idealnie nadaje się na
      trybunę - byłoby prawie jak w Zielonej Górze. Jak poczytasz, to napisz, co ty
      na to. Czy możliwy jest powrót speedway' do Żagania?
      Pozdrąwiam!
      • vratislavius Re: Sorry 20.07.04, 19:43
        Sorry, chodzi przede wszystkim o wątek "Udało się! "Żużel w Żaganiu."
      • mizar Re: Żagańscy kibice Falubazu 20.07.04, 20:12
        Witam. Jak bym słyszał mojego ojca, odnosząc się do artykułu. Pamiętam jak
        opowiadał mi o Hansie Gelfordzie jak trenował, robił tyle hałasu jeżdżąc na
        maszynie bez tłumika:) Co do żagańskiego żuzla to stadion wybudowany przy ul.
        Żarskiej był by kopią zielonogórskiego. Chyba jednym z marzeń jest powrót żużla
        do Żagania. Wiadomo, że do budowy takiego stadionu potrzeba inwestora a do
        utrzymania tak drogiej dyscypliny sponsorów. To jest moje marzenie ale raczej
        na 100% nim pozostanie:( Pozdrawiam.
        • vratislavius Re: Żagańscy kibice Falubazu 20.07.04, 20:29
          Co do marzeń, to wybierz się do Rawicza. Miasto podobnej wielkości co Żagań.
          Choc raczej nigdy nie będą mistrzami Polski, to stać ich na solidną I ligową
          drużynę (obecnie II liga, ale to nie jest ostatnie słowo). Co do sponsorów -
          nie do końca masz rację, chocby przykład Kronopolu - wiedziałeś wcześniej o
          takiej możliwości?
          Moim zdaniem problem polega na znalezieniu pasjonata, który chciałby zrobic ten
          pierwszy krok! Tak było m.in w Opolu - to pasjonaci żużla w czynie społecznym
          zbudowali do dziś istniejący tor, gdzy jeszcze nie było w tym mieście drużyny.
          Sądzę, że wielką szansą dla żagańskiego żużla mogłaby być bliskość Zielonej
          Góry. Pamiętam, jak na początku lat 90. Sparta zorganizowała drużynę w II
          lidze. Brała baty, ale była miejscem, gdzie mogli objeździć się wrocławscy
          juniorzy, bo w ówczesnej I lidze rzadko było dla nich miejsce w składzie.
          Sądzę, że byłby to dobry początek dla żagańskiej drużyny żużlowej. A potem, kto
          wie? Gdyby ludzie zaczęli przychodzić na zawody... A przecież to nie tylko
          liga. Władze polskiego żużla promują go w ten sposób, że organizują zawody
          wysokiej rangi w miastach, gdzie nie cieszy się on największą popularnością.
          Sądżę, że wieść o tym, że w półfinale indywidualnych mistrziostw Polaski w
          Żaganiu wystartuje Tomasz Gollob, czy Jarek Hampel ściągnęłaby na stadion
          przynajmniej pół Żagania i okolic, a może i z pobliskich Żar. Eh rozmarzyłem
          się... Do jutra!
        • vratislavius Mizarowi i nie tylko - Można pokopać.. 21.07.04, 13:58
          Mizarowi i innym fanom speedwaya w Żaganiu tęgo linka dedykuję. Na samym dole
          strony jest menu - gratka dla fana czarnego sportu.
          Miłej lektury!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka