Dodaj do ulubionych

Rektorze UZ,

IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.01.05, 12:15
w Gorzowie wybudują nowoczesną bibliotekę, a tym czasem UZ nie może się
doczekać biblioteki uniwersyteckiej z prawdziwego zdarzenia... Nie podoba mi
się hierarchia pańskich wartości. Teraz będzie remontowany rektorat (tak,
jakby ten stary walił sie na łeb i szyję). W kampusie "A" stoi niedokończona
budowa gmachu dla jakiegoś wydziału, a biblioteki jak nie było, tak nie ma, a
przecież służyłaby ona całej społeczności akademickiej, czyli nie tylko
wybrańcom (czytaj: byłej politechnice). Czy w roku wyborczym zrobi Pan coś z
tym?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rewia Re: Rektorze UZ, IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.01.05, 12:17
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2518042.html
      • Gość: CKM Re: Rektorze UZ, IP: *.gorzow.mm.pl 29.01.05, 14:21
        Zapomniałeś dodać także ,że rozpoczyna sie budowa biblioteki dla PWSZ
        w Gorzowie również tak nowoczesnej.
        • marcin_zielonagora Re: Rektorze UZ, 29.01.05, 15:16
          Zapomnieliście dodać że w tym roku rozpoczyna się budowa nowego wydziału UZ
          która pochłonie prawie 30 mln zł, wybaczcie, ale inwestycji tej wielkości UZ
          nie jest w stanie pociągnąć jednocześnie z innymi dużymi inwestycjami, jak
          chociażby budowa biblioteki uniwersyteckiej, dlatego muszą być jakieś
          priorytety. Jak widać biblioteka będzie trochę później. Dla mnie osobiście jest
          ważniejsze, żeby zajęcia odbywały się w lepszych warunkach, w bibliotece jest
          się od czasu do czasu.
          • Gość: Piotr z Zielonej Re: Rektorze UZ, IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.01.05, 15:57
            Biblioteka to serce Uniwersytetu, stąd poszukiwacz wiedzy potrzebuje jej
            codziennie - wirtualnie, bądź fizycznie. Służy ona nie tylko studentom, całej
            społeczności akademickiej oraz miastu, będąc nie tylko wypożyczalnią, czytelnią
            lecz także miejscem spotkań ludzi z róznych grup. Niech za przykład nam posłuży
            Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie. W Zielonej Górze dużo dobrej pracy
            wykonuje Biblioteka Wojewódzka, ale to za mało w stosunku do potrzeb ludzi
            pragnących zdobywać wiedzę. Co sie tyczy potrzebnych pomieszczeń do nauki, to
            zwróć uwagę Marcinie, że po wybudowaniu budynku Biblioteki Uniwersyteckiej,
            zwolni się całe skrzydło starego budynku na ulicy Wojska Polskiego.
            Pomieszczenia, magazyny i biura obecnej Biblioteki można za stosunkowo
            niewielkie pieniądze zaadaptować na sale dydaktyczne. Mając nową Bibliotekę
            zyskuje cała społecznośc uniwersytecka a nie tylko studenci i pracownicy
            jednego wydziału.
            • Gość: fars Re: Rektorze UZ, IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.01.05, 16:03
              masz rację, ale po kolei, to młoda uczelnia, jest kilka ważnych kierunków,
              które należy uruchomić, spełniając wcześniej bardzo wymagające kryteria
              • Gość: olo a w zielonce kupa IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.01.05, 18:17
                Za dwa lata będziemy mieli nową bibliotekę

Artur Brykner, Dariusz Barański 28-01-2005, ostatnia aktualizacja 28-01-2005
                15:45

W Gorzowie powstanie najnowocześniejsza bibilioteka w województwie. Budowa ma
                ruszyć już jesienią.

czytaj dalej »

r e k l a m a

- Obiekty, w których teraz mieści się książnica z pewnością nie są naszą dumą.
                Brak dobrze rozwiniętych bibliotek wymieniany jest w rankingach jako zła strona
                województwa. Stąd nasza determinacja, aby zainwestować w rozbudowę - mówi
                marszałek Andrzej Bocheński.

Zarząd województwa zaakceptował rozbudowę, a właściwie budowę nowego obiektu
                gorzowskiej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej. Sejmik natomiast
                przeznaczył w budżecie pieniądze na rozpoczęcie inwestycji.

- Na pewno z budżetu województwa będziemy musieli przeznaczyć minimum 25 proc.
                kosztów budowy - mówi marszałek. Pozostałe pieniądze mają pochodzić z unijnego
                programu rozwoju turystyki i kultury, a także z kontraktu wojewódzkiego. -
                Inwestycja ma kosztować ok. 18 mln zł. To mniej więcej tyle, ile kosztowała
                filharmonia w Zielonej Górze. A tę budowaliśmy cztery lata - mówi marszałek
                Bocheński. - Taki obiekt, jaki zaplanowaliśmy, może powstać w 15-18 miesięcy.
                Jeśli będą pieniądze - mówi Edward Jaworski, dyrektor Wojewódzkiej i Miejskiej
                Biblioteki Publicznej w Gorzowie.

I być może powstanie, bo koncepcja architektoniczna, opracowana przez pracownię
                architektoniczną DOM braci Sierakowskich jest już gotowa. Biblioteka rozpoczęła
                już procedurę przetargową na dokumentację budowlaną, która ma być gotowa
                wiosną. Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie już jesienią można będzie
                rozpocząć budowę.

Nowy gmach ma zostać dobudowany do obecnej siedziby biblioteki przy ul.
                Sikorskiego. Budynek, a stanąć na niewielkiej działce (między ul. Kosynierów
                Gdyńskich a Parkiem Róż), więc aby spełniał wszystkie funkcje i zmieścić tam
                wszystkie magazyny książek zaplanowano obiekt czterokondygnacyjny. Magazyny
                będą na każdej kondygnacji zaraz przy wypożyczalniach.

Na parterze, który zaprojektowano na poziomie chodnika będą wypożyczalnie dla
                niepełnosprawnych m. in. wypożyczalnia Książki Mówionej. Tutaj ma także działać
                księgarnia i kawiarenka. W budynku ma być kilka czytelni, galeria i sala
                konferencyjna. Nowy budynek zostanie skomunikowany przeszklonym łącznikiem ze
                starym budynkiem biblioteki przy ul. Sikorskiego. Główne wejście do biblioteki
                będzie od ul. Kosynierów Gdyńskich.

Do nowej biblioteki przeniosą się Filia Książki Mówionej, Zbiory audiowizualne
                z ul. Wyszyńskiego, bibliotek z ul. Łokietka, biblioteka dziecięca z ul. Armii
                Polskiej. Sieć filii miejskich zostanie natomiast utrzymana.- Obecnie w
                bibliotekach jedynie 10-15 proc pozycji jest dostępna na półkach, pozostałe są
                w magazynach. W nowym budynku te proporcje będą odwrócone, na półkach znajdzie
                60 proc. zbiorów biblioteki liczących obecnie ponad 440 tys. woluminów - mówi
                dyr. Jaworski

Obecnie we wszystkich budynkach biblioteki książki są przechowywane na 1,8 tys.
                m kw. Po rozbudowie biblioteka będzie miała do dyspozycji 7,8 tys. m kw.

Gorzowska biblioteka ma ponad 35 tys. czytelników, którzy rocznie wypożyczają
                do domu około 600 tys. książek, a na miejscu korzystają z ponad 200 tys.
                woluminów. Odwiedza ją około 250 tys. ludzi.
                • Gość: ziutek Re: a w zielonce kupa IP: *.ek.zgora.pl 29.01.05, 19:30
                  Po cholere to dublujesz?
          • Gość: Były student UJ Re: Rektorze UZ, IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.01.05, 18:54
            A ileż to kierunków na UJ odbywa się w salach o opłakanym stanie technicznym, a
            mimo to władze postawiły na rozbudowę (unowocześnienie) biblioteki
            uniwersyteckiej. Najważniejsze są wszechstronne i dobrze zaopatrzone czytelnie,
            sprawnie działające wypożyczalnie, bo to zapewnia komfort indywidualnego
            studiowania.
            • Gość: beata Re: Rektorze UZ, IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.01.05, 19:43
              a kto powiedział, że masz mieć komfort ? może za 15-20 lat tak będzie, teraz
              jesteśmy za biedni na takie mecyje
              • Gość: Rewia Re: Rektorze UZ, IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.01.05, 08:31
                To skoro jesteśmy za biedni, nie budujmy nowego wydziału od podstaw, tylko
                rozwijajmy to, co już jest. Pamiętam, jak swego czasu dobudowano blok
                operacyjny do starej części szpitala wojewódzkiego przy ul. Zyty. Długi czas
                ten budynek nie był ekploatowany, bo brakowało wyposażenia sal operacyjnych.
                Tak samo jest z UZ: będzie wydział prawa, ale nie będzie biblioteki, która dla
                uniwersytetu znaczy tyle, co stół operacyjny dla chirurga...
    • fi3 Re: Rektorze UZ, 29.01.05, 23:13
      Studiujesz i nie wiesz, że w blbliotece najważniejsze są Panie bibliotekarki???
      Po co książki? Po co studenci? Tylko trzeba po nich wietrzyć...
    • Gość: urwis Masz absolutna rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 00:29
      Wielokrotnie poruszałem ten temat na forum. Bez biblioteki nie ma nauki, nie ma
      studiowania. Biblioteka to źródło wiedzy, to jest zbiór nośników wiedzy. Kto
      tego nie wie, nie wie nic na temat studiowania. Internet jest bardzo pożytecznym
      narzędziem zbierania informacji, dużo z niego korzystam, lecz twierdzę, że
      biblioteki długo nie zastąpi.
      Ręce mi opadają, kiedy okazuje się, ze moja osobista biblioteka przedmiot mojej
      dumy - ponad 2,5 tys. woluminów, w niektórych dzidzinach ma bogatsze zbiory niż
      Norwid.
      Pan Kisielewicz absolutnie nie rozumie sprawy, jego rządy powinne skończyć się
      jak najszybciej m.in. za brak biblioteki z prawdziwego zdarzenia. Ale on podobno
      skończył z czynnością czytania ok. 20 lat temu.
      • Gość: histor Re: Masz absolutna rację IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.01.05, 18:04
        Z przykrością stwierdzam, że urwis ma całkowitą rację.
        We wszystkim.
        Ja mam bibliotekę nieco mniejszą, lecz w niektórych dziedzinach jest lepsza od
        BUZ i Norwida razem wziętych.
        PO drugie, to optymizm, że on przestał czytać 20 lat temu. Przestał czytać
        zaraz po tym jak dostał trąbkę.
        Pozdrowienia dla bibliofili!
        • Gość: paranoja Re: Masz absolutna rację IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.01.05, 18:50
          ewidentnie widać, że razem z Urwisem nie należycie do studenckiego pokolenia,
          czasy przesiadywania w bibliotekach minęły bezpowrotnie /szkoda, bo tam
          przesiadywały prawdziwe twierdze/.
          Postęp następuje tak szybko, że zanim wypełni półki biblioteki już jest
          przeżytkiem :-(
        • Gość: xxx Re: Masz absolutna rację IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.01.05, 18:58
          Z bólem dodam, że histor ma bezdyskusyjnie rację stwierdzając z przykrością, że
          urwis ma całkowitą rację mówiąc, że Rewia ma absolutną rację. WSPaniała debata.
          Jak stół operacyjny dla chirurga. (Ja mam trochę komuiksów).
    • Gość: olo Re: Rektorze UZ, IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.01.05, 18:45
      spadaj stad., MAm nadzieję że wybiorą w wyborach teraz kogoś innego niż kolesia
      z wykształceniem technicznym...
      • Gość: ja Re: Rektorze UZ, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 21:29
        A mi sie wydaje, ze chyba dobrze jak najpierw powstanie budynek Wydzialu Prawa
        a pozniej Nowa Biblioteka. Biblioteka to nie tylko budynek. Trzeba ja rowniez
        wyposazyc a to tez kosztuje. Natomiast nowi studenci na Wydziale Prawa to nowe
        pieniazki w budzecie uczelni. Troche to moze strasznie wyglada ale tak to juz
        jest, ze wszystkim dzisiaj rzadzi pieniadz.
        Pozdrwaiam.

P.S. Cieszcie sie z tego co macie bo nie jest zle:)
        • lyko Re: Rektorze UZ, 30.01.05, 21:57
          Same mury nie tworzą jeszcze uniwersytetu, w tym przypadku najważniejsi są
          przecież ludzie oraz idee, którymi żyją. W Poznaniu Wydział Prawa mieści się w
          starym budynku sprzed 150 lat. Słyszałem, że tamtejsi profesorowie nie chcieli
          czy dalej nie chcą przenieść się do nowoczesnych budynków stawianych dla nich w
          campusie na Morawsku. Stugębna plotka głosi, że wtedy mieli zbyt daleko od
          swoich kancelarii położonych w centrum Poznania. Żeby móc otworzyć 5-letnie
          studia magisterskie z prawa trzeba mieć zatrudnionych na etacie 8 lub 9
          doktorów habilitowanych lub profesorów zwyczajnych. Podejrzewam, że naukowcom z
          Poznania po prostu nie zaimponujemy na tyle budynkami, by chcieli przenieść się
          do nas na pierwszy etat. Owszem zgodzą się zatrudnić na trzeci lub czwarty
          etat, ale przecież o to chyba nam nie chodzi. Oczywiście nie można załamywać
          rąk i rezygnować z Wydziału Prawa. Sądzę że są jednak tańsze sposoby ich
          tworzenia. Zastanówny się na przykład na zatrudnieniem profesorów prawa z
          uczelni niemieckich czy z innego kraju unijnego, gdzie niezwykle trudno o stały
          etat na uniwersytetach. Oczywiście wyłoni się kwestia języka, ale być może
          poprawa jakości dydaktyki na lektorach nie będzie kosztować kilkunastu
          milionów złotych i w końcu za parę lat nasi studenci będą mogli słuchać
          obcojęzycznych wykładów.
          Co się zaś tyczy nakładów na księgozbiory, to pozwolę sobie wyrazić, że książki
          chociaż są drogie (np. importowane edycje źródeł kosztują nawet kilkaset euro),
          to jednak są trwalsze od komputerów. Proszę mi wskazać komputer, który wytrzyma
          dziesięcioletnią eksploatację, zaś dobrze wydany klasyk w oryginale z czasów
          antyku czy średniowiecza może być w obiegu naukowym przez wiele. Kserokopiarki
          są tylko doraźnym środkiem, przecież nie można pracować ze studentami tylko na
          kopiach. A jednemu z moich przedmówców powiem, że ja po prostu do biblioteki
          muszę chodzić, bo się od niej uzależniłem. Jeśli gdzieś to leczą, to niech mi
          wskażą.,
          Pozdrawiam
          • Gość: Rewia Re: Rektorze UZ, IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.01.05, 08:50
            Też jestem uzależniony i nie mam zamiaru porzucać tego nałogu...
    • Gość: Kamil Re: Rektorze UZ, IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.01.05, 21:00
      To tej biblioteki nie będzie? przecież ktoś już wygrał konkurs za jej projekt!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka