Dodaj do ulubionych

Żagański zamek

18.07.05, 10:31
W pałacowej galerii znalazłem ciekawą reprodukcję ryciny "z epoki",
przdestawiającą budowę żagańskiego pałacu. Otóż dla zaoszczędzenia na
transporcie piastowski zamek obronny budowniczowie obudowali pałacem, a
budulec z rozebranego zamku wykorzystali do budowy pałacowych fundamentów.
Rycina przedstawia moment, gdy pałac sięga zaledwie połowy swej obecnej
wysokości, a ruiny zagańskiego zamku są w miejscu obecnego pałacowego dziedzińca:

img334.imageshack.us/img334/5152/10009319nt.jpg
Wiem, że "to se ne vrati", ale może wartoby zbudować jakąś replikę, lub model
tego obiektu w odpowiedniej skali. Napewno nie w pobliżu pałacu, ale na wyspie
jest przeciez tyle miejsca! Wystarczyłoby zwieźć kamienie z okolicznych pól i
trochę cementu. Być może, przy udziale Biura Promocji Miasta udałoby sie
doprowadzić tę inicjatywę do szczęśliwego końca? Może udałoby się zorganizować
Bractwo rycerskie w Żaganiu, które pokazami walk rycerskich i dawnych
obyczajów uświetniałoby miejskie uroczystości? Niech Jarmark Michała
przestanie wreszcie być li tylko imprezą handlową!
Co ty na to voicer?
Obserwuj wątek
    • cancro Re: Żagański zamek 19.07.05, 19:32
      Jeszcze trochę pokopałem w szpargałach i znalazłem plan pierwotnego wyglądu
      żagańskiego pałacu. Początkowo to rzeczywiście miał byc "palazzo in fortezza" -
      swiadczą o tym zarysy bastionow na rogach. Oto on (plan):
      img88.imageshack.us/img88/1380/10009326nr.jpg
    • cancro Re: Czyżby w Krośnie czytali moje posty? 25.07.05, 08:07
      Tytuł oczywiście jest przewrotny. Pomysł na rekonstrukcję zamku (myślę o zamku
      obronnym) nie jest wcale oryginalny, ani nowatorski. Wklejka z Lubuskiej
      pokazuje jednak, że w mieście trzykrotnie mniejszym od Żagania, jego mieszkańcy
      (włodarze) umieją wykorzystać jego walory:
      "25 Lipca 2005
      Szturm na gród
      Przed kilkoma tygodniami w sali muzealnej zamku pojawiła się makieta
      czesnośredniowiecznego grodu.

To wyobrażenie jak mogła wyglądać krośnieńska warownia, która skutecznie
      opierała się niemieckim najazdom. Jak opowiada jej autor Robert Polański
      przedstawia ona gród tuż po szturmie wojsk niemieckich. Na wałach pojawili się
      już pierwsi wojowie, teraz powstaje... taran. Ma być on lekko zniszczony – to
      zasługa obrońców.
      Będą kolejne uzupełnienia. I tak wkrótce na wałach staną sygnaliści, a tuż obok
      tarana wojowie niemieccy. Pojawi się kowal kujący elementy uzbrojenia. Makieta
      przyciąga, zwłaszcza najmłodszych gości. Przyciąga na tyle „intensywnie”, że
      całość przykryto kopułą z tworzywa sztucznego, gdyż wojowie ginęli. I to nie w
      walce.

(decha)"

I co wy na to? PZDR!
      • boberzary Re: Czyżby w Krośnie czytali moje posty? 25.07.05, 22:27
        cancro napisał:
        > Przed kilkoma tygodniami w sali muzealnej zamku pojawiła się makieta
        > czesnośredniowiecznego grodu.

To tylko makieta, którą łatwo można wykonać. Z twoja makietą by było gorzej bo
        nie ma żadnych planów i dobrych rysunków.
        W krośnie powstała rekonstrukcja grodu, która nie musi wyglądać tak samo.
    • boberzary Re: Żagański zamek 25.07.05, 22:36
      Ty na dodatek byś chciał to wybudować w skali 1:1.
      Lepiej to zrobić w mniejszej skali i wykonać jako model.
      Chodź twój pomysł dziwny to ciekawy. W Żaganiu by powstały sztuczne ruiny które
      by pasowały do parku. Widzę że chciałbyś aby Żagański kompleks podobny był do
      Książa koło Wałbrzycha.
      Jednak na nasze warunki, małe miasto to nie wypali.
      Chyba że byś zrobił to za swoje pieniądzę!!
      • jelmar Re: Żagański zamek 26.07.05, 16:54
        Nie wiadomo czy by nie wypalił, trzeba by btlo zaprząśc do roboty kupe ludzi
        (np. uczniów ze szkól średnich), wazne żeby robota wykonywana była za darmo a
        budulec to jak wiadomo kamień polny, i mozna by cos posudowac z ruinami, tylko
        jak to zrobic :|
      • cancro Re: Żagański zamek 26.07.05, 18:52
        Oczywiście, że mogłoby to być w odpowiedniej skali. Po głębszym zastanowieniu
        dodam, że mogłaby to być skala ... 1:1. Wszak zagańska forteca mieściła się na
        powierzchni równej dzisiejszemu dziedzińcowi pałacowemu, czyli jakieś 30 na 30m!
        A plany? Oczywiście, że nie istnieją, jak większość planów tepo typu obiektów.
        Zachowały sie za to ryciny "z epoki" w archiwum w lubuskiej stolycy.
        Na wrocławskich Partynicach (oklice toru wyścigów konnych) zbudowano drewniany
        gród sredniowieczny i nikt się nie przejmuje tym, że takiego tam nigdy nie było.
        Co roku organizuje się tam festyn archeologiczny z pokazami ginących zawodow,
        gdzie studenci z kierunków artystycznych i historycznych przez tydzień - dwa
        mogą podreperować swą studencką kieszeń. Odbywają się także pokazy rycerskie,
        sokolnicze i starych tańców. Miernota? Być może, ale z pewnością ciekawsza od
        tej, jaką miasto rok rocznie uszczęśliwia nas pod nazwą "Jarmark Michała"
        Pzdr!
    • cancro Re: Żagański zamek 27.07.05, 09:58
      Zwiedzając z croolickiem pozostałości po zamku w Przewozie, natknęłiśmy sie na
      dwóch tubylców, raczących sie produktem winopodobnym z "lubuskiej stolycy". W
      kontekście tego co napisałboberzary o kosztach myślę sobie, że przedsięwzięcie o
      jakim dyskutujemy w tymwątku nie byłoby aż tak kosztowne. Południe lubuskiego
      (może z wyjatkiem Żar) dotkniete jest głębokim bezrobociem. Możnaby w związku z
      tym dać bezrobotnym choćby sezonowe zajęcie, przy okazji spróbować coś zrobić
      dla miasta i okolic. Jednak nasze powiatowe i miejskie "elyty" zajęte są sobą,
      prowadzą bowiem rozgrywki polityczne mniemając, że uprawiają wielką politykę.
      Żałość...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka