Dodaj do ulubionych

Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!!

22.09.05, 18:14
Oni są przede wszystkim stabilni psychicznie i nie maja zapędów dyktatorskich
jak Kaczory (nie daj Boże z Giertychem) lub ten bełkoczący, wytaczający
wiecznie procesy ( ostatnio przegrał z Hausnerem i Frasyniukiem) Rokita.
Naprawde nie ufacie Frasyniukowi i Mazowieckiemu???? Do Hausnera mozna mieć
zastrzezenia, ale to naprawdę dobry ekonomista. Uważam że oni sa po prostu
uczciwi i warto im zaufać, aby w razie czego weszli z k9imś w koalicję. Bo
chyba lepiej żeby oni byli w koalicji niz Giertychowcy, co? Na decyzję
zostało naprawdę niewiele czasu.
Obserwuj wątek
    • Gość: hula Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 18:18
      na pewno jest tam wielu zaslużonych i uznanych osób,
      niestety nie w Lubuskiem
      w dodatku PD nie ma szans praktycznie wejsc do Sejmu,
      wiec istnieje duze prawdopodobienstwo "zmarnowania" głosu
      • Gość: ania Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 22.09.05, 18:23
        ja głosuję, każdy głos się liczy
      • grzesiek234 Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 22.09.05, 18:25
        Jak mówią w jednej reklamie "grosz do grosza i będzie kokosza". Moim skromnym
        zdaniem, to media kreuja rzeczywistość, nie sadzicie? Cały czas słyszę
        Platforma, PiS ale nie słyszę "program", "zrobimy to a to takimi a takimi
        sposobami". Poza tym Popis już był i ja to pamietam. Zostały po nich "4
        reformy". Wszystkie nieudane niestety. Ktoś powie, a PD to UW. No i co z tego?
        Cwaniaki w sejmie siedzą też przez 15 lat, zmieniaja partie i wszystie
        niepowodzenia zwalaja na UW. Tak najłatwiej.
        • Gość: zg Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.ztpnet.pl 22.09.05, 18:28
          Moze glos oddac na pana radnego jaloszynskiego????????:)

NIE DZIEKUJE!!!!!!!
          PZDR
          • scheffler Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 22.09.05, 20:38
            Nie trzeba oddawać głosu na pana Jałoszyńskiego. Oprócz niego jest jeszcze 11
            kandydatów na liście (w tym ja - pozycja 12, ostatnia) i kandydatka do senatu -
            pani Stefania Jawornicka z Nowogrodu Bobrzańskiego.

Pozdrawiam,
            Adam Scheffler
            www.lubuscy-demokraci.pl/?name=kandydaci&oId=13
        • Gość: pozdrawiacz Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 18:30
          nie wierze w to malżenstwo politykow z lewicy i prawicy, z Henryka Bochniarz w dodatku jako prezydentem...wole PO
          • Gość: ania Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 22.09.05, 18:37
            najlepsza byłaby koalicja PO-PD
          • scheffler Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 22.09.05, 20:42
            Mi cięzko jest uwierzyć w małżeństwo PO i PiS. Czy ktoś porównywał ich programy
            gospodarcze?

Adam Scheffler
    • Gość: Igor Łącznik Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.ztpnet.pl 22.09.05, 18:45
      Moi rodzice i ja będziemy głosować na młodego Szeflera, bo chłopak cos sobą
      reprezentuje. Pozdrawiam wszystkich.

"Czasami jeden telefon zmienia życie, ale najlepsze jeszcze przed nami ......;)"
      • fars Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 22.09.05, 18:51
        ja raczej też
        • Gość: zyga ja zaglosuje na pewno!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 20:04
          Na Pawła Lichtańskiego lub Adama Schefflera. I na panią Bochniarz na pewno w
          wyborach prezydenckich!! :)
          I co z tego, ze glos "zmarnowany"?? Nie jest zmarnowany jesli oddany na rozsadek
          partii liberalnej i centrowej a dodatkowo nie na oszolomow z prawicy (lewicy juz
          dziekuje, moze za 10 lat jak obecni mlodzi wykaza sie czyms dobrym)...
          • Gość: mk Re: ja zaglosuje na pewno!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 20:08
            A ja na PD na pewno nie zagłosuje i liczę że te wybory raz na zawsze odstawią
            polityków PD, UW, UD czy jak tam oni sie jeszcze nazywali do lamusa. Żegnajcie
            różowi towarzysze...
            • scheffler Re: ja zaglosuje na pewno!! 22.09.05, 20:46
              Będę wdzięczny za przemyślenie swojej decyzji. Alternatywą jest Samoobrona i
              LPR. Chyba nie o to chodzi?

Adam Scheffler
      • Gość: IIIks Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.ztpnet.pl 22.09.05, 20:08
        Do Igora.To znaczy co sobą reprezentuje?Konkrety proszę!:)))
        • scheffler Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 22.09.05, 20:49
          Zapraszam na stronę internetową:
          Adam Scheffler
    • Gość: IIIks Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.ztpnet.pl 22.09.05, 20:07
      Naprawdę nie ufacie? Naprawdę nie ufamy! :)))
      • bmxx Prośba niedorzeczna - odrzucona! 22.09.05, 20:14
        Dzisiejsza gra polityczna o stanowisko prezydenta jest konspiracją skierowana
        przeciwko Narodowi POlskiemu przez liberałów z Platformy Obywatelskiej i
        elitę komunistyczną której liberałowie już wcześniej umożliwili powrót( gruba
        kreska Mazowieckiego- moje)do władzy mimo "bezkrwawej rewolucji".
        (www.pogonowski.com)
        TUSKOWI i jego obrzydliwie spiskujacym i bogacacym się ciągle kłamcom -
        liberałom z PO (dawniej KLD, UD, UW ) którym do szczęścia brakuje już teraz
        tylko niższych podatków, wcale na dobru Polaków nie zależy. To są gwaranci
        obowiazywania dalej grubej kreski - wrogowie wszelkich rozliczeń i mając
        swojego prezydenta (- co nie daj Panie Boże !) uwalą każdą ustawę PISu ,
        która sięgnie po sprawiedliwość.
        Ulgi budowlanne już nam dawno zlikwidowali , są im teraz nie potrzebne
        bo sami się już prawie wszyscy zdążyli pobudować. Niższe podatki to więcej
        kasy do ich kieszeni, a mniej do budżetu , na renty , emerytury, zasiłki,
        pensje sluzby zdrowia,nauczycieli, na zapomogi, inwestycje, ogólny rozwój
        kraju , itp.itd.
        Kto na tym straci - średniacy i biedota. Dlatego PO-wcy są za wolnością także
        od jakiej kolwiek wrażliwości społecznej i zasad moralnych, są za eutanazją i
        aborcją, pedałami i tolerancją wszelkich dewiacji łącznie z gospodarczym
        fanatyzmem i wreszcie feminizmem. A Jak wolność to wolność, od wszystkiego.

Z ich rzekomego programu pozostało kompromitujące ich 19 kartek.Ten brak myśli
        i obrazę wyborców oraz ludzkiego rozumu - nazywają tezami, swojego
        wirtualnego niby programu.
        A na nich same hasła, jak to - 3x15 , podatek liniowy, itp.nierealne,
        liberalne b r e d n i e. Chcą na biedującym społeczeństwie dalej
        eksperymentować.
        Ich plany już teraz są czystą kpiną z nas wyborców!
        Oni wierzą że wszystko i wszystkich są w stanie zbałamucić tą swoją-nieswoją
        skandalicznie kłamliwą i beznadziejną libertyńską retoryką.
        Bystrzejsi i bardziej rozgarnięci zauważą i pewnie pamietają ,że robią to z
        nami nieodpowiedzialnie i bezkarnie już od 16 lat - ich rządzenia ?(najpierw
        ROAD potem lisy nazwały się w kolejnych wydaniach - UD, KLD, UW, a ostatnio -
        demokraci.pl )I ciągle nadal prą do koryta władzy.
        I wszędzie w koło powtarzają to swoje czarodziejskie zaklęcie, które jest
        k ł a m s t w e m i największą pychą współczesnego człowieka od czasów
        rewolucji francuskiej, która to, "to" wymyśliła i wpisała pierwsza na swoje
        sztandary, jako alibii lub listek figowy mający ukryć niewyobrażalne
        upodlenie człowieka i dokonywane na nim zbrodnie, tj. wolność, wolność.
        Przejrzyj wreszcie na oczy !
        Pójdź i zagłosuj wreszcie na tych, co ich z tych 16 lat rządzenia przeciw
        Narodowi, teraz rozliczą:
        na ludzi z LPR , Ruch Patriotycznego i Samoobrony.
        Innego wyboru - nie ma.
        • scheffler Re: Prośba niedorzeczna - odrzucona! 22.09.05, 20:55
          Polecam Panu stronę www.demokraci.pl. Jest tam program Partii Demokratycznej.
          Proszę przejrzeć i zastanowić się, czy aby Pańskie poglądy nie, mówiąc oględnie,
          przesadzone...

Adam Scheffler
        • Gość: Grzesiek nocą Prośba nieodrzucona- nie LPR! IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.09.05, 21:27
          Gościu masz problemy z psychika. Właśnie o tym pisał w pierwszym poście
          grzesiek234. Może jeszcze słyszysz głosy?
    • Gość: marks Re: BŁAGAM CHOĆ 10 GŁOSÓW NA PD IP: *.gorzow.mm.pl 22.09.05, 21:00
      Proszę, błagam oddajcie choć 10 głosów na uw bis. Jak to będzie wyglądało gdy
      lista dostanie 100 skromnych głosików.
      Ładnie proście to może elektorat zapomni o waszej działalności i pozwoli wam
      istnieć.
      A na koniec to miejcie troche godności, była kampania i mieliście swój czas
      teraz my was ocenimy.
      • Gość: IIIks Re: BŁAGAM CHOĆ 10 GŁOSÓW NA PD IP: *.ztpnet.pl 22.09.05, 21:06
        PD.Poronione dziecko Kwaśniewskiego.Nie pierwsze.Patrz SdPL.
        • scheffler Re: BŁAGAM CHOĆ 10 GŁOSÓW NA PD 22.09.05, 21:08
          Szkoda, że nie macie Panowie nazwisk.

Adam SCHEFFLER
          • Gość: nicki Re: BŁAGAM CHOĆ 10 GŁOSÓW NA PD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 21:25
            Rozumiem że członkowie PD namawiają do głosowania na swoją partię. Mają
            przyzwoity program, zasłuzonych działaczy, naprawdę inteligentnego kandydata na
            prezydenta (Bochniarzową znam osobiscie jako szefową konfederacji pracodawców) i
            nie są oszołomami typu LPR czy Samoobrona. Niestety w III RP to nie wystarczy.
            Mają w sondażach trzy razy mniej głosów niż po stokroć skompromitowane SLD.
            Może liderzy PD powinni się zastanowić dlaczego tak jest? Nie wiedzą? Od 1989
            roku w Polsce jednym z najgłośniejszych i najbardziej nośnych haseł jest
            "Balcerowicz musi odejść". Tylko tyle i aż tyle. Banalne ale większość
            społeczeństwa III RP, jakie by ono nie było, poprostu tego właśnie chce. To
            oznacza, że ta partia i ci ludzie a także cała tzw. unijna szkoła ekonomiczna
            (Balcerowicz, Haisner, Belka) musie odejść z polskiej sceny politycznej. I to
            raz na zawsze. Nawet mi ich troszkę szkoda (ale tylko troszkę) bo w miejsce
            jakby nie było inteligentnych profesorów wejdą debile i złodzieje z Samoobrony
            oraz oszołomy z LPRu i MW ale takie jest zycie. Mamuty wyginęły a teraz w końcu
            wybiła ostatnia godzina dla mumii.
            • scheffler Re: BŁAGAM CHOĆ 10 GŁOSÓW NA PD 22.09.05, 21:44
              Mam 25 lat, jestem członkiem Partii Demokratycznej, podobnie jak cała masa
              innych 25-latków. Proszę mi wierzyć, że za lat 10 to nie Balcerowicz, ani
              Hausner, ani Belka będą decydować o losach tego kraju.
              Nie trzęsą mi się ręce na myśl o rządzeniu, mój krok (udział w tworzeniu PD) to
              przemyślana decyzja. Jestem pewien, że za parę lat, kiedy minie passa
              Samoobrony, LPR-u i jego zwolenników (biora udział w tej rozmowie) - większość
              Polaków zauważy tych, którzy dziś tworzą PD. I nie mówię bynajmniej o
              Frasyniuku, czy Hausnerze. Mówię o ludziach w moim wieku, dla których ważny
              będzie rozwój nowoczesnego kraju w samym środku Europy.
              Poglądy, jak te, wyrażone przez Pana, nie dziwią mnie. PD powstała późno, nie
              zdążyła się jeszcze zadomowić na scenie politycznej. Nie wie Pan ani o młodych
              ludziach z PD, ani - jak sądzę - o programie tej partii.
              Przyjdzie na to czas, proszę mi wierzyć.
              I wie Pan, najbardziej z ludzi lewicy szanuję Jacka Kuronia. Cieszę się, że
              trafiłem do środowiska, z którego on się wywodził. Mam kogo naśladować.

Adam SCHEFFLER
              • Gość: sartos Re: BŁAGAM CHOĆ 10 GŁOSÓW NA PD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 23:00
                ciezko zaliczyc jacka Kuronia do politycznej lewicy
                jaki pan zuchwały p. scheffler: " Proszę mi wierzyć, że za lat 10 to nie Balcerowicz, ani
                > Hausner, ani Belka będą decydować o losach tego kraju.
                > Nie trzęsą mi się ręce na myśl o rządzeniu,(..)"
                jakie ma pan kompetencje zeby myslec o rzadzeniu chocby z ławy sejmowej,
                studia politologi na UZ?, a moze redagowanie dupy??

heh

• scheffler Re: BŁAGAM CHOĆ 10 GŁOSÓW NA PD 22.09.05, 23:19
                  Gość portalu: sartos napisał(a):

> ciezko zaliczyc jacka Kuronia do politycznej lewicy
                  > jaki pan zuchwały p. scheffler: " Proszę mi wierzyć, że za lat 10 to nie Balcer
                  > owicz, ani
                  > > Hausner, ani Belka będą decydować o losach tego kraju.
                  > > Nie trzęsą mi się ręce na myśl o rządzeniu,(..)"
                  > jakie ma pan kompetencje zeby myslec o rzadzeniu chocby z ławy sejmowej,
                  > studia politologi na UZ?, a moze redagowanie dupy??
                  >
                  >
                  > heh
                  >

Jakie Pańskim zdaniem trzeba mieć kompetencje, aby myśleć o rządzeniu "choćby z
                  ławy sejmowej"?
                  Proszę się zapoznać z informacjami na mój temat:
                  Proszę też poczytać o Jacku Kuroniu. Brakuje mi w Pańskiej wypowiedzi jasności...

Adam SCHEFFLER
              • Gość: Alezja Re: BŁAGAM CHOĆ 10 GŁOSÓW NA PD IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.09.05, 09:43
                Szczerze mówiąc niespecjalnie rozumiem co Kuroń ma wspólnego z liberalną
                Partią. Nie wiem, czy dokładnie orientuje się pan w poglądach Śp. Jacka
                Kuronia, ale nie przystają one, przynajmniej według mnie do Pana Partii. Co do
                nowości na rynku politycznym, w wypadku Pana osoby zgadzam się- jest
                Pan "nowością", nie można jednak tego powiedzieć o "liderach". Według mnie,
                jest to dla nich, jak i "starego pokolenia" w innych Partiach, kolejna szansa
                na "przeżycie" następnych czterech lat. Sam również startuję do Sejmu, i nie
                mam złudzeń co do tego, że potrzebna jest wymiana pokoleniowa, niezależnie od
                Partii ktora będzie u władzy. Programy naszych Partii zweryfikuje praktyka, a
                koszty ewentualnych błędów poniosą obywatele.
                Życzę powodzenia.
                Tomasz Nesterowicz
                • scheffler Re: BŁAGAM CHOĆ 10 GŁOSÓW NA PD 23.09.05, 10:27
                  Panie Tomku, o Jacku Kuroniu napisałem dlatego, że był on przyjacielem wielu
                  działaczy Partii Demokratycznej, związanym z nimi także politycznie.

Napisałem też podczas tego forum i o naszych "lokomotywach" i o mojej osobie.

Zapraszam do lektury i również życzę powodzenia!

AS
                  • Gość: KAZIK Re: BŁAGAM CHOĆ 10 GŁOSÓW NA PD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 10:57
                    DAJ SOBIE NA LUZ Z TYMI NASTĘPNYMI ZŁODZIEJAMI ,którzy nie mają wcale
                    poparcia,a wywodzą sie niewiadomo z kąd!!!chcą posadek w Sejmie po to aby
                    obłowić się wraz z kolesiami,coś pozałatwiać dla siebie ,a INNYCH MAJĄ W
                    D.....!!!!!!!!!!!!!,O TO OBRAZ NIE TYLKO TEJ PARTI!!!!!
              • Gość: W.P. Re: BŁAGAM CHOĆ 10 GŁOSÓW NA PD IP: *.obrme.man.zgora.pl 23.09.05, 10:16
                KUROŃ NA PREZYDENTA !!! Ja w tych wyborach głosuję na towarzysza
                KURONIA.Towarzysze, tylko zupa może nas uratować. Władek też jest dobry, tylko
                żeby nic nie mówił. Wyłazi z niego taki prawdziwy "inteligent". To są wasze
                prawdziwe LOKOMOTYWY.
    • Gość: marks Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.gorzow.mm.pl 22.09.05, 21:17
      Adaś przecież wiesz że jedynie PO może wygrać te wybory a pd nie ma szans więc
      nie poć się i miej choć troche godności.
      PO+PiS= prezydent i premier oraz lepsza POLSKA
      • scheffler Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 22.09.05, 21:22
        Gość portalu: marks napisał(a):

> Adaś przecież wiesz że jedynie PO może wygrać te wybory a pd nie ma szans więc
        > nie poć się i miej choć troche godności.
        > PO+PiS= prezydent i premier oraz lepsza POLSKA

Proszę się nie martwić o moją godność - poradzę sobie.
        Mam nadzieję, że czasami czyta Pan swoje wypowiedzi na bezpiecznym i anonimowym
        forum...

Adam SCHEFFLER
        • fars Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 22.09.05, 21:38
          wytrwałości, jest Pan młody, mądry , skromny i czegoś sensownego chce dokonać
          dla swej Ojczyzny, to bardzo wartościowe. PD jest w trudnej sytuacji, ale
          szanse na wejście do parlamentu są, wg mnie należy wierzyć do końca i dlatego
          oddam głos właśnie na Pana, mimo, że jest Pan na 12 miejscu ale kiedyś będzie
          Pan wyżej
    • Gość: marks Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.gorzow.mm.pl 22.09.05, 21:36
      Poczytałem na stronie demokratów na temat kandydatów i co się okazało?
      PAN ADAM JEST CZŁOWIEKIEM LEWICY W PARTII DEMOKRATYCZNEJ.
      • fars Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 22.09.05, 21:41
        no i co z tego wynika ? dokładnie nic, poznaje dopiero uroki życia
        politycznego, jak widać nie jest łatwo być politykiem
      • scheffler Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 22.09.05, 21:54

> Poczytałem na stronie demokratów na temat kandydatów i co się okazało?
        > PAN ADAM JEST CZŁOWIEKIEM LEWICY W PARTII DEMOKRATYCZNEJ.
        >
        Jestem człowiekiem, który uważa, że jedynym wyjściem z sytuacji, w jakiej jest
        nasz kraj, jest rozwój gospodarczy, niskie podatki dla przedsiębiorców
        tworzących miejsca pracy, unowocześnianie gospodarki, zamiast dodrukowywania
        pieniędzy na potrzeby tej, czy innej grupy wyborców Samoobrony czy LPR.
        Jestem ponadto za tym, aby nie było w Polsce ludzi pozostawionych samemu sobie.
        Aby nie było biedy. Do wyborców należy głos i to oni zadecydują, jakiej chcą
        Polski dla siebie. Mają do tego prawo, którego nie neguję. Przede wszystkim
        jestem demokratą.

Adam SCHEFFLER
        • Gość: nicki do Adama Schefflera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:18
          Jestem zawsze pełen podziwu dla takich ludzi jak Pan. Pańska bezgraniczna
          agitacja na rzecz PD skłoniła mnie do zapoznania się z programem partii i Pana
          kandydaturą w szczególnosci. Przyznaję, jestem jednak pod wrażeniem. Szczególnie
          wasz profesjonalizm zrobił na mnie dobre wrażenie, choć ze wszystkich kandydatów
          kojarzę jedynie Jawornicka (to chyba jednak błąd ze w lubuskiem nie macie wsród
          swoich kandydatów jakiejś lokomotywy).
          Ja nie zmienie wprawdzie swoich preferencji wyborczych bo od zawsze jestem
          liberałem i to nawet większym niż chce tego PO ale jednak mi szkoda że to nie PD
          znajdzie się w Sejmie tylko lepperpwcy i giertychy oraz w stanowczo w za dużej
          masie jakże ostatnio socjalnie lewicowi pisowcy. Jednak koalicja PO-PD
          podobałaby mi się sto razy bardziej niż z PO-PiS.
          Więc jednak szkoda mi PD. Ale jesteście młodzi, jak osiągniecie 3 % i zwrócą wam
          koszty kampani to moze jakoś przetrwacie kolejne 4 lata a wtedy wszystko mozliwe...
          • scheffler Re: do Adama Schefflera 22.09.05, 22:34
            Dziękuję za uznanie. Nie czuję się w żadnym razie "niepełnowartościowy", tylko
            dlatego, że Demokraci mają poparcie sondażowe na granicy błędu statystycznego.
            Wybory w Bochni i Wrześni pokazały, jak wiele może się zmienić przy urnach
            wyborczych. Obserwował Pan ostatnie wybory w Niemczech?
            Lokomotywy nam brakuje, owszem, proszę jednak nie traktowac tego jako posunięcie
            nieprzemyślane. Idea PD jest taka, aby w terenie przede wszystkim zmieniły się
            twarze i u nas to się dzieje. Nie będe najmłodszym politykiem tej partii, to
            kwestia czasu, aby mógł się Pan o tym przekonać.
            Bez względu na wynik wyborczy, Demokraci będą funkcjonować, aby z czasem objąć
            władzę (czyż to nie jest główny powód walki politycznej między partiami?).
            Będziemy z pewnością do przodu z jednym: trzon naszego ugrupowania będą
            stanowili ludzie młodzi, energiczni i wykształceni. Przede wszystkim zaś
            rozsądni. Brakuje mi rozsądku w naszym krajowym życiu politycznym. Jest o co
            walczyć.
            Za cztery lata, to fakt, wszystko będzie możliwe. Nawet bardziej, niż dziś.

Adam SCHEFFLER
            • Gość: nicki Re: do Adama Schefflera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:39
              W takim razie powodzenia Młodzieży i cudu nad urną!
              Ps. Gdyby na tym forum wszyscy prowadzili polemiki tak jak Pan czyli rzeczowo i
              inteligentnie to byłoby tu całkiem miło.
    • Gość: Grzesiek nocą Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.09.05, 21:36
      Jak czytam posty takich "tuzów" forum jak "bmxx" czy "marks", powtarzających
      brednie, wyssane z palca bzdury to wiem jedno: propozycja godna uwagi.
      Ja nie wierzę, że PO i PIS moga rządzić razem. Za duzy przerost ambicji "góry".
      Będą się żreć i wzajemnie podgryzać, a skorzysta na tym Lepper i Roman. AWS juz
      był.
      I na koniec jeszcze jedno: Ciekawe czy za 4 lata SLD znowu dojdzie do władzy?
      Niestety wszystko na to wskazuje. Wyborcy PO i PIS juz zapomnieli Buzka i AWS i
      jego 4 reformy.
      • Gość: marks Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.gorzow.mm.pl 22.09.05, 21:42
        Grześ taka możliwość istnieje ze będą się klócić, ale za cztery lata ich
        ocenimy.
        To my wyborcy w jeden dzień możemy wszystko zmienić.
    • Gość: John F. Kennedy To już wolałbym dac sobie rękę obciąć przy łokciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 23:30
    • Gość: Cyklon Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.ztpnet.pl 22.09.05, 23:35
      Ja głosuje na Maternę, poz. 3 na liście nr 6, uczciwego i prawego człowieka, a
      poza tym jest on miejscowy, a nie jakiś spadochroniarz z Gorzowa. Poseł z
      Gorzowa nie będzie bił się o zielonogórskie sprawy, ale tylko o swoje - oni
      niczego nam nie załatwią, co najwyżej odbiorą, jak to miało miejsce w niedawnej
      przeszłości, np. telewizję regionalną. Dlatego głosuję na Maternę bo on będzie
      właściwym reprezentantem naszych interesów.
      • scheffler Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 22.09.05, 23:42
        Gość portalu: Cyklon napisał(a):

> Ja głosuje na Maternę, poz. 3 na liście nr 6, uczciwego i prawego człowieka, a
        > poza tym jest on miejscowy, a nie jakiś spadochroniarz z Gorzowa. Poseł z
        > Gorzowa nie będzie bił się o zielonogórskie sprawy, ale tylko o swoje - oni
        > niczego nam nie załatwią, co najwyżej odbiorą, jak to miało miejsce w niedawnej
        >
        > przeszłości, np. telewizję regionalną. Dlatego głosuję na Maternę bo on będzie
        > właściwym reprezentantem naszych interesów.

Życzę powodzenia. Zatem pan Materna, podobnie jak ja, jest zielonogórzaninem?

Adam SCHEFFLER
      • Gość: arosso Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 23:53
        Panie Scheffler. Zdaje się, że jest Pan młodym człowiekiem, ale za to z jakimi
        ambicjami! Z Pana aktywności na różnych forach przebija przemożna ambicja i
        chęć zaistnienia. Nawet głupio, nawet za cenę niemądrej krytyki inaczej
        myślących działaczy własnej partii. Niech Pan tak niecierpliwie nie przebiera
        nogami. Pana czas jeszcze nie nadszedł. Przed Panem jeszcze sporo szans na
        zmianę poglądów, partii, sojuszników. Może na którymś zakręcie dostanie się
        Panu ten upragniony poselski mandat. Ale jeszcze nie teraz. Odrobinę
        cierpliwości. Czeka Pana jeszcze sporo nauki jak poruszać się po chorej
        polskiej scenie politycznej. Jednak wróżę Panu sporą karierę. W Polsce często
        sięgają stołków osoby bez wiedzy, zasad i doświadczenia, ale za to z
        nieposkromioną ambicją i giętkim kręgosłupem...
        • scheffler Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 23.09.05, 00:17
          Szanowny Panie, o moich ambicjach i dotychczasowej pracy może Pan przeczytać na
          mojej stronie internetowej. Z tą aktywnością na forach trochę Pan przesadził.
          Uczestniczę tylko wówczas, kiedy temat dotyczy mnie (pośrednio, czy osobiście).
          Tak jest i w tym przypadku.

Za niemądrą krytykę uznał Pan zapewne moje zdanie w kwestii wypowiedzi pana
          Jałoszyńskiego. Cóż w tym niemądrego? Niezgoda na kreowanie animozji
          gorzowsko-zielonogórskich, kosztem całej partii w regionie?

Nie rozumiem, na jakiej podstawie ocenił Pan, że niecierpliwie przebieram
          nogami? I że mój czas jeszcze nie nadszedł? Przeszkadza Panu mój wiek?
          Dzisiejszy politycy radzą sobie na scenie politycznej znakomicie bez podstawowej
          wiedzy o ekonomii, bez znajomości prawa, języków obcych. Ja wciąż wiedzę
          zdobywam i pod tym względem faktycznie jestem niecierpliwy. Nie widzę nic
          zdrożnego w tym, że mam ambicje. Że chcę, aby Polska była rządzona przez ludzi
          młodych i wykształconych. Owszem, przede mną jeszcze sporo nauki, ale i sporo za
          mną, o czym może się Pan przekonać odwiedzając moją stronę internetową.

Nigdy nie zdarzyło mi się zmienić poglądy w zasadniczych kwestiach. Niektóre,
          ewoluują i to jest wynikiem dojrzałości. Nie widzę powodu, abym miał zmieniać
          partię, ponieważ Demokraci odpowiadają mi w każdym calu.

Stara się Pan mnie obrazić, co przyjmuję z pokorą. Przyzwyczaiłem się do tego,
          szczególnie ze strony starych i przestraszonych politycznych "wyjadaczy".

Nie mandat poselski, szanowny Panie, jest dla mnie upragnionym celem - daję
          sobie znakomicie radę i bez niego, nie bez satysfakcji. Celem dla mnie jest
          działalność społeczna, przekonam Pana o tym, z poselskim mandatem, czy bez niego.

Musi sie Pan przyzwyczaić, że osób w polityce, które maja tyle lat, ile ja,
          będzie coraz więcej. Liczę, że dzięki temu zmieni się równiez forma dyskusji - z
          obraźliwej na merytoryczną.

Porozmawiajmy raczej o sprawach ważnych dla naszego kraju, zamiast się ganić i
          obrażać. Chętnie podyskutuję o tym z Panem, tylko czy zechce Pan porozmawiać?

Adam SCHEFFLER
          • scheffler Dziękuję za rozmowę 23.09.05, 00:52
            Dziękuję wszystkim za rozmowę. Mam nadzieję, że nie ostatnią. Pozdrawiam.

Adam SCHEFFLER
    • Gość: e. Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.09.05, 09:19
      Zagłosuję na PD. Sądzę że nie bedzie to zmarnowany głos, z wielu względów, o
      których tu nie będę się rozpisywał. Zwracam się tylko z prośbą do Polaków żeby
      nie wybierali tylko między dwiema "najpopularniejszymi" partiami - nie należy
      się poddawać szumowi medialnemu a zagłosować przede wszystkim zgodnie z własnym
      sumieniem. Wiem to po ośmiu latach głosowania na tzw. "mniejsze zło" :| - nic
      dobrego z tego nie wyszło. Być może jakby każdy zagłosował na faktycznie
      preferowaną partię to by się okazało że PD zdobędzie 10-15 %. Kto wie, kto wie,
      warto spróbować. Pozdrawiam
    • Gość: Bujaszek Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 10:25
      Trzymaj się Paweł, będę trzymał kciuki za was w niedzielę.

Bujaszek
    • Gość: TARKOWSKI Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 10:53
      TO TAKA SAMA PARTIA ZŁODZIEI JAK SLD!!!!!!!DEMOKRACI ????A CO TO ZA STWÓR?????
      • gordon.cole Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 23.09.05, 12:38
        W niedziele oddam swoj glos na Demokratow.pl. Nie wiem, czy bedzie to "glos
        zmarnowany", czy nie, ale wiem ze jest to partia, z ktora dziele ten sam punkt
        widzenia na rozne sprawy. A chyba o to chodzi w wyborach, prawda? O to, zeby
        zaglosowac na tych, ktorzy beda reprezentowac w parlamencie moje poglady, a nie
        na tych, ktorzy wg sondazy przedwyborczych wystaja ponad prog wyborczy lub
        ladnie wygladaja na plakatach. I tyle. Pozdrawiam.
      • scheffler Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 23.09.05, 12:58
        Gość portalu: TARKOWSKI napisał(a):

> TO TAKA SAMA PARTIA ZŁODZIEI JAK SLD!!!!!!!DEMOKRACI ????A CO TO ZA STWÓR?????

Na stronie www.demokraci.pl i na www.lubuscy-demokraci.pl są wszystkie informacje.

Adam SCHEFFLER
    • Gość: marks Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.gorzow.mm.pl 23.09.05, 13:03
      Zapomniał pan dodać. LISTA 4 pozycja 12
      • scheffler Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 23.09.05, 13:04

> Zapomniał pan dodać. LISTA 4 pozycja 12

LISTA 4 POZYCJA 12. Dziękuję!
    • Gość: yac Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:18
      mój głos demokraci mają od początku ....
      ciesze się też, że poslcy wyborcy w końcu przestają sobie wmawiac bajki
      o "głosach straconych".... nie ma głosów straconych.
    • Gość: tajler Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.intelline.pl / *.zgora.dialog.net.pl 23.09.05, 13:48
      Będę głosował na Partię Demokratyczną, ponieważ uważam, że w Sejmie potrzebna
      jest rozsądna i umiarkowana partia. PiS-owi nie ufam, PO stała się zbyt pewna
      siebie, lewica skompromitowana, Samoobrony i LPR nigdy nie brałem pod uwagę.
      Nie uważam, że będzie to głos zmarnowany, gdyż będzie oddany zgodnie z moimi
      przekonaniami, a nie na tzw. mniejsze zło.
      Mam nadzieję, że PD przekroczy 5 proc. próg, a za 4 lata będzie już znaczącą
      partią w parlamencie.
    • Gość: John F. Kennedy P. Schefller - PD nie pomoże pana neoficka gorliwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:45
      PeDo-demokratom nie pomoże pana neoficka gorliwość, wynikająca zapewne z chęci
      "wymazania winy politycznej", jaką była pańska przynależność do splamionej
      licznymi aferami kryminalnymi SLD.
      Nie da się ukryć, że stracił pan polityczną cnotę z postkomunistami z SLD.
      W PO nie chcieli pana. O PiS-iorach nawet nie mógł pan pomarzyć.
      Więc pozostał pan z bankrutami od kierowcy-przywódcy Frasyniuka, który powtarza
      mantry z cytatami Adasia Michnika.
      • scheffler Re: P. Schefller - PD nie pomoże pana neoficka go 23.09.05, 16:45
        Pańska frustracja obrała dość chorobliwą postać.
        Członkiem SLD byłem, i owszem, w latach 2000 - 20001, kiedy - podobnie jak 40 %
        Polaków - uważałem, że ta partia jest warta mojego poparcia. Potem zrezygnowałem
        , nie widząc dla siebie tam miejsca.
        Polityczną cnotę straciłem wcześniej niż Pan przypuszcza, zakładając na UZ pismo
        - Drobne Uwagi Politycznych Amatorów, gdzie dostawało się wszystkim, od lewa do
        prawa.
        Do PO nigdy nie zamierzałem przystąpić, bo jest to ugrupowanie dalekie od moich
        poglądów na wiele spraw.
        Wybaczy Pan, ale PiS to już dla mnie zbyt odległa galaktyka...

Nie czuję się bankrutem, szanowny Panie, przeciwnie, przystąpiłem świadomie do
        Partii Demokratycznej, ponieważ odpowiada mi jej program i światopogląd. Nie
        zamierzam w najbliższej przyszłości tego zmieniać.

Na Demokratów przyjdzie jeszcze pora, gotów jestem poczekać dłużej na świetność
        tej partii.

Jestem u progu swojej politycznej drogi, tymczasem Pan traktuje mnie jak
        politycznego starca, czego nie pojmuję.

Nie zmieniam poglądów. Jak każdy homo sapiens ewoluuję natomiast. Szkoda, że nie
        można tego powiedzieć o całej rzeszy dzisiejszych polityków.

Wybaczy Pan, ale nie skomentuję Pańskiej opinii o Michniku, bo przydzę się tym,
        do czego Pan zmierza, mówiąc o redaktorze Wyborczej, do czego zmierza większość
        wyborców LPR i Samoobrony.

Pisząc PEDODEMOKRACI chce Pan zapewne dać do zrozumienia, jakie skłonności
        seksualne mają członkowie i sympatycy Demokratów. Proszę mi wierzyć, że pod tym
        względem jestem - jakby to Pan zapewne powiedział - "normalny". Szanuję
        odmienności. Chciałbym, aby w Polsce byli różni, ale równi - o to walczyli, jak
        sądzę ci, których Pan za wszelką cenę chce znokautować, choć wychodzi to Panu,
        niestety, mizernie.

Nie jest Pan w stanie mnie urazić swoimi poniżającymi wywodami. I nawet bym Pana
        szanował, gdyby przy okazji podał Pan swoje imię i nazwisko, zamiast ukrywać sie
        pod pseudonimem amerykańskiego prezydenta.

Życzę szczęścia,

Adam SCHEFFLER
        • scheffler Re: P. Schefller - PD nie pomoże pana neoficka go 23.09.05, 16:54
          I jeszcze jedno, proszę Pana. Miałem okazję współtworzyć program Partii
          Demokratycznej, spotykając się i debatując z ludźmi, takimi jak prof. Hausner.
          Czuję się współzałożycielem tego ugrupowania. Cieszę się, że miałem przyjemność
          poznać T. Mazowieckiego, W. Frasyniuka, J. Lityńskiego, M. Belkę, M. Edelmana i
          wiele innych osób, które szanuję i podziwiam. Kogo Pan podziwia (oprócz JFK)?
          • Gość: kostek Re: P. Schefller - PD nie pomoże pana neoficka go IP: *.ztpnet.pl 23.09.05, 18:25
            Kampania PD w lubuskiem żadna. Dziś tj. piątek w skrzynce na listy znalazłem
            ulotkę kandydata do sejmu p. Buchty. Oprócz dużego zdjęcia i zapewnień, że
            kandydat współpracuje z J. Hausnerem i Wł. Frasyniukiem żadnych informacji,
            zero (ze strony www dowiedziałem się, że jest weterynarzem).
            Brak billboardów rozumiem (kwestie finansowe), ale jakieś spotkania z
            wyborcami? Panie Adamie ile razy w te wakacje spotkał się Pan ze swoim
            elektoratem? Ile było imprez wyborczych PD w samej ZG? Przecież to jedno z
            dwóch miast regionu, które akumuluje potencjał intelektualny województwa (nie
            ukrywajmy wieś nie będzie głosowała na Demokratów). Jako wyborca i symaptyk d.
            UW, a obecnie PD czuję się zawiedziony. Nie zmienia to faktu, że Demokraci
            otrzymają mój głos. Jeżeli nie przekroczą progu wyborczego, to niech chociaż
            osiągną 3%, które jak wiadomo gwarantuje subwencje z budżetu państwa.

PS. Uwaga osobista - raczej odstraszają mnie kandydaci, którzy pisząc o swoim
            hobby wrzucają Woody Allena do jednego worka z żużlem.
            • scheffler Re: P. Schefller - PD nie pomoże pana neoficka go 23.09.05, 18:39
              Prawda, kampania w lubuskiem odbyła się bez fajerwerków. Inaczej było w dużych
              miastach. Ma to oczywiście związek z ograniczonymi środkami, nie zaś z brakiem
              pomysłu, czy chęci spotkania na dużej imprezie z wyborcami.
              Jestem zwolennikiem otwartych spotkań w ogóle - wtedy, gdy stoję twarzą w twarz
              z rozmówcą mogę liczyć na rzeczową rozmowę.

Gdy tylko otworzymy biuro PD w Zielonej Górze, chętnie się spotkam. Zresztą,
              spotkań będzie znacznie więcej, również wtedy, gdy swoją działalność rozpocznie
              także Klub Inicjatyw Obywatelskich, który współtworzę.

Wcale nie wrzucam do jednego worka filmów Allena i żużla. Oglądanie filmów i
              zawodów na stadionie to dwa różne doznania. Powiem więcej, lubię też piłkę nożną
              i w ogóle sporty zespołowe. Czy to umniejsza moją inteligencję w Pana oczach?
              Allen uwielbia koszykówkę, jest stałym bywalcem na meczach. Nie ma to wpływu na
              jakość jego filmów. Nie sądzę też, ażeby jego sportowe fascynacje miały wpływ na
              jego neurotyczne usposobienie i nerwicę natręctw.

Pozdrawiam!

AS
              • Gość: Kostek Re: P. Schefller - PD nie pomoże pana neoficka go IP: *.ztpnet.pl 23.09.05, 19:08
                Biuro PD można było otworzyć przed wyborami, jeśli nie przekroczycie 3% to z
                samych składek go raczej nie utrzymacie. Tłumaczenie się brakiem środków na
                spotkania z wyborcami? Może trzeba było iść wzorem innych ugrupowań i zaciągnąć
                kredyty na prowadzenie kampanii? Jednak czy zorganizowanie plenerowych imprez w
                Gorzowie i Zielonej Górze nie było możliwe. Powtarzam jeszcze raz, te dwa
                miasta to prawie cały wasz elektorat w tym województwie. Nie pokazując się
                wyborcom stajecie na straconej pozycji już na starcie. Rozumiem, nie macie
                pieniędzy, zwartych hufców młodzieży (vide ZSMP), które będą wieszały plakaty,
                ale coś trzeba było jednak zrobić. Duży minus za brak kontaktów z wyborcami.
                Lubuscy kandydaci są dla mnie nadal anonimowi. Niestety.

P.S. Zestawienie czarnego sportu z amerykańskim reżyserem nadal razi.

Skoro Pan tak chętnie odpowiada na pytania, to proszę powiedzieć czym chciałby
                się Pan zająć w Parlamencie. Na Pańskiej stronie www jest coś o kulturze i o
                Unii Europejskiej. To dość pojemne kategorie. Trochę jak perelowski minister,
                dziś resort oświaty, jutro transportu. Oczywiście jak każdy chce pan uprościć
                prawo i zaktywizować przedsiębiorców. Wszystko to daleko idące uogólnienia
                (mówię jako prawnik). Dobrze, że nie pisze Pan o tworzeniu klasy średniej. Ma
                Pan już jakieś doświadzenie, jednak nie wróżę sukcesu w nadchodzących wyborach.
                Może warto stworzyć jakieś struktury PD w Zielonej Górze, i pokazać się
                mieszkańcom (jako rodowity zielonogórzanin zetknąłem się z Pana osobą po raz
                pierwszy z okazji tych wyborów), zacząć działać aktywniej na forum
                samorządowym. Spróbować swych sił w nadchodzących wyborach municypalnych (za 2
                lata), a potem obrać kierunek - Sejm.

Nadal głosuję na Demokratów, do czego zachęcam również innych!
                Pozdrawiam.
                • Gość: zyga do pp. Kostka i Adama Schefflera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:34
                  Obydwoje Panowie prowadzicie rzeczowa dyskusje bez chamstwa i nienawisci.
                  To cieszy i niestety nie jest regula na forum :(
                  Ja tez zaglosuje na demokratow i tez uwazam, ze za malo pokazaliscie sie jako
                  ludzie w zielonej. Do tego stopnia, ze szukajac osoby na ktora chce glosowac
                  musialem sporo poszukac na WWW (pierwotnie chcialem oddac glos niewazny), nawet
                  ze strony glownej demokraci.pl nie ma bezposredniego linku do
                  www.lubuscy-demokraci.pl -to zle :(
                  Na w/w stronie brakuje mi wiecej informacji o kandydatach, ich wywiadow, ich
                  opinii w roznych kwestiach ale nie tak ogolnie, tylko w formie pytan i
                  odpowiedzi na zasadzie wywiadu reporterskiego, np. o szkolnictwo, policje,
                  sluzbe zdrowia ect...
                  Troche (ale niewiele) martwi mnie, ze demokraci beda mieli malo glosow, ale
                  racje ma p. Kostek piszac, ze musicie sie wybic w lokalnym samorzadzie, ludzie
                  musza was poznac, mysle, ze za 4 lata bedzie duuuuzo lepiej.
                  A oszolomy co pisza o grubej kresce i tym podobnych populistycznych haslach chce
                  powiedziec, ze mi (30 lat) jak i PRAWIE WSZYSTKIM moim znajomym WISI gruba
                  kreska!!! My ludzie mlodzi patrzymy do przodu, bo my tworzymy PL i od nas
                  zalezy, co z nami bedzie za 10 czy 20 lat, a nie od ludzi sprzed 89 roku!!
                  Smiesza mnie ludzie, co w 89 roku robili kupe w tetre (papmersow u nas nie bylo)
                  a teraz chrzania farmazony o rozliczaniu i grubej kresca.
                  Amen!
                  • Gość: Kostek Re: do pp. Kostka i Adama Schefflera IP: *.ztpnet.pl 23.09.05, 19:44
                    Prawda jest taka, że głosuję na PD, bo bliskie mi były poglądy ludzi UW. Cieszę
                    się, że część z nich została recypowana programu Demokratów. Oczywiście partia
                    musi ewoluować, nie może pozostawać kostyczna, oporna na zmiany. Dlatego podoba
                    mi się PD. Może podzielę się pewną prawdą oczywistą, ale wydaje mi się, że
                    każdy może w tej partii coś dla siebie znaleźć. Cieszy mnie to, że jest ona
                    firmowana takimi nazwiskami jak Mazowiecki, Frasyniuk, Hausner, Filar -
                    tradycja i doświadczenie.

Zatem Panie Adamie, może w następnych wyborach zamiast walczyć o głosy wyborców
                    na forum Gazety proszę wyjść do ludzi. Proszę się pokazać, zacząć działać.
                    Wtedy chętnie oddam na Pana swój głos.
              • Gość: dE-reDs Re: P. Schefller - PD nie pomoże pana neoficka go IP: *.ztpnet.pl 23.09.05, 19:26
                Panie Szeffler! A dlaczego Pan na swojej stronie www nie podał faktu,że był Pan
                asystentem posła Smolenia z SLD? Wstydzi sie Pan? Oj nieładnie.Nowa twarz
                lewicy i już na poczatku kariery ukrywa niewygodne dla niego fakty.
                • scheffler Odpowiadam 23.09.05, 20:46
                  Zacznę od ostatniej wypowiedzi, dotyczącej prowadzenia biura posła Smolenia. Był
                  to dla mnie pouczający okres, jak zapewne wiadomo każdemu, zdobywanie
                  kwalifikacji w ten sposób to dziś popularna forma zbierania „bonusów” w CV.
                  Absolutnie się tego nie wstydzę, nie widzę powodu. Robert Smoleń to człowiek,
                  dzięki któremu zdałem sobie sprawę z tego, jak bardzo ważna jest wiedza,
                  znajomość obcych języków. Obyłem się wówczas z polityką. Żaden to wstyd, że
                  asystowałem właśnie posłowi Smoleniowi. To człowiek o świeżym spojrzeniu na
                  politykę, zwolennik rozwoju gospodarczego a nie demagogii i dodrukowywania
                  pieniądza. Możecie Państwo osobiście go nie lubić, ale nie możecie powiedzieć,
                  że jako polityk, przewodniczący sejmowej komisji ds.. Unii Europejskiej, był
                  słaby. Był fachowcem, od którego nauczyłem się bardzo dużo, bardzo dobrego.
                  Zresztą on sam także nie był w stanie przeskoczyć negatywnych zjawisk w tej
                  partii i zrezygnował z czynnego udziału w jej poczynaniach. Żaden więc to
                  niewygodny dla mnie fakt, wręcz przeciwnie.

Powiem więc także o praktykach w sejmowej komisji do spraw samorządu
                  terytorialnego i polityki regionalnej, aby nie usłyszeć zarzutu o ukrywanie
                  jakichś faktów. Doprawdy, nie twórzcie Państwo komisji śledczej dotyczącej mojej
                  osoby. Proszę o poważną dyskusję.

Kolejna sprawa, dotyczy mojej, jak to określił jeden z rozmówców „walki o
                  głosy”. Szanowni Państwo – możecie mi zarzucić co chcecie, tylko proszę – nie
                  brak zdrowego rozsądku. Zdaję sobie doskonale sprawę z faktu, że moje szanse
                  wyborcze są nikłe. Po raz pierwsz większość z Państwa miała okazję się o mnie
                  dowiedzieć dopiero teraz. Faktycznie, wykorzystałem okazję ożywionego na forum
                  tematu wyborów parlamentarnych, aby mieć możliwośc porozmawiania i
                  zaprezentowania swojej osoby. Cóż w tym złego?

Bardzo bym chciał, abyście Państwo nie twierdzili, że unikam kontaktu z
                  wyborcami/obywatelami. Wręcz przeciwnie, chętnie i zawsze nie bez satysfakcji
                  biorę udział w różnego rodzaju debatach (choćby na uczelni, czy w mediach). Nie
                  boję się trudnych pytań, ponieważ nie muszę się obawiać o żadne wstydliwe fakty.
                  Jako redaktor naczelny studenckiej gazety dyskutuję (osobiście i mailowo) z
                  wieloma ludźmi. Cieszę się, że tworząc to pismo, dałem studentom możliwość
                  swobodnej wypowiedzi. I sam także zabieram głos.

Przykro mi, że nie udało mi się do tej pory usprawnić komunikacji pomiędzy PD w
                  regionie i sympatykami tego ugrupowania. To wymaga oczywistej poprawy i z
                  pewnością zajmiemy się tym, chętnie także z Państwem, o ile będziecie
                  zainteresowani współtworzeniem Demokratów w Zielonej Górze, czy innym mieście
                  województwa lubuskiego.

Sprawa kredytów na kampanię. Szanowni Państwo, proszę o wskazanie jednego banku,
                  który udzieli pożyczki partii, która w sondażach wyborczych funkcjonuje gdzies
                  na granicy błędu statystycznego? Mamy plan finansowy, dzięki któremu utrzymamy
                  biuro w Zielonej Górze po wyborach. Proszę o kontakt telefoniczny/mailowy te
                  osoby, które chcą działać razem z nami. Wówczas będą Państwo mieli okazję
                  zobaczyć od środka, na czym polegają trudności i jak planujemy je przezwyciężać.

Padło w tej dyskusji pytanie o moją działalność (teoretyczną) w Sejmie. Pan
                  Kostek, jako prawnik, zapewne wie, na czym polega funkcja posła. Zajmuje się on
                  głównie tworzeniem prawa. Proszę nie mówić, że to zbytnie uogólnienie. Poseł
                  bierze udział w pracach komisji, które wybiera na początku kadencji. W tychże
                  komisjach uczestniczy, dodając swoje pomysły odnośnie poszczególnych ustaw,
                  godząc się, bądź odrzucając pomysły innych parlamentarzystów.
                  Interesuje mnie szczególnie komisja ds. Unii Europejskiej, jak też komisja
                  kultury. Tymi zagadnieniami chciałbym się zajmować (tzn. jako poseł tworzyć
                  projekty ustaw dotyczących tej tematyki).

Szanowni Państwo, nie jestem leserem. Prowadzę firmę, stowarzyszenie kulturalne,
                  pismo studenckie. W chwili obecnej pracuje tez nad utworzeniem Klubu Inicjatyw
                  Obywatelskich, który zajmie się promowaniem postaw obywatelskich wśród
                  społeczeństwa, które w naszym kraju nie zdaje sobie sprawy, a często po prostu
                  nie wierzy, że jako obywatele mogą sami kreować otaczającą ich rzeczywistość.
                  Zapewne poproszą Państwo o konkrety: będziemy organizować (m.in. ze środków
                  unijnych) szkolenia dla absolwentów wyższych uczelni z zakresu tworzenia
                  własnych przedsiębiorstw, będziemy szkolić osoby uboższe w zakresie języków
                  obcych. Będziemy, na wzór działań prowadzonych m.in. przez Jacka Kuronia
                  wspomagać najuboższych. Ja mógłbym o swojej pracy i o najbliższych planach mówić
                  długo.
                  Proszę o jedno, aby nie zarzucać mi – jak to miało już w tym forum miejsce – że
                  chcę wyłącznie dorwać się do tzw. koryta. Ja swoje koryto mam! Zapracowałem na
                  nie wieloma wyrzeczeniami i poświęceniem.

Będę w dalszym ciągu realizował swoje plany. Jako samorządowiec, jako
                  społecznik, jako polityk. Nie będę nigdy nikomu nic obiecywał, choćbym miał na
                  tym tracić. Będę wskazywał na możliwą drogę. Samemu nadal się ucząc.

Pan Kostek nadal jest zniesmaczony moim zainteresowaniem sportem żużlowym.
                  Doprawdy nie rozumiem, dlaczego. Ceni Pan Frasyniuka, jako polityka. Mam więc
                  nadzieję, że nie przeszkadza Panu fakt, że uprawia on hobbystycznie boks. Proszę
                  o więcej szczegółów, cóż jest złego w moim zainteresowaniu żużlem i jednoczesnym
                  zainteresowaniu filmami Allena. Doprawdy, nie rozumiem.

Na koniec jeszcze jedna uwaga. Mam 25 lat. Wiele osób nawet mnie gotowa jest
                  dołączyć do grona starych politycznych „wyjadaczy”, i posadzić w jakiejś
                  kolejnej politycznej komisji śledczej. Proszę o rozsądek! Znalazłem się jako
                  człowiek, który chce uprawiać politykę w odpowiednim dla mnie ugrupowaniu. Nie
                  zmieniam poglądów, nie cedzę frazesów bez pokrycia. Pracuję ciężko i nikt nie
                  może odebrac mi poczucia, że robię rzeczy właściwe i rozsądne. Przekonam o tym,
                  jak sądzę, tych, którzy potrafią patrzeć obiektywnie. Zanim ktokolwiek rzuci w
                  moją stronę jakiś zarzut, niech najpierw się dowie, czym się zajmuję i co soba
                  prezentuję. Tak będzie najsprawiedliwiej. Tak będzie uczciwie z Państwa strony.

AS
                  • Gość: dE-reDs Re: Odpowiadam IP: *.ztpnet.pl 23.09.05, 20:57
                    Żaden niewygodny dla Pana fakt bycie asystentem posła Solenia? To dlaczego Pan
                    sie tym nie pochwalił? Nie przekonał mnie Pan.A dlaczego nie wspomniał Pan,że w
                    2002 roku niejaki Adam Szefffler startował w wyborach do Rady Miasta Zielonej
                    Góry na radnego z listy SLD? Znowu taki powód do dumy,że nie warto o nim
                    wspominać?Jest Pan tak samo zakłamany jak towarzysze z SLD.W ciagu naszej
                    dwuwątkowej wymiany zdań skłamał Pan dwa razy.
                    • scheffler Re: Odpowiadam 23.09.05, 21:11
                      Nie skłamałem ani razu. Po pierwsze, członkiem SLD byłem w latach 2000 - 2001 i
                      to jest fakt. Po drugie, znalazłem się na liście kandydatów do Rady Miejskiej
                      jako 22-latek, bez przygotowania. W tym drugim przypadku, właśnie dlatego nie ma
                      się czym chwalić. Bynajmniej nie dlatego, że znalazłem się na liście SLD.
                      Kłamstwem byłoby napisanie, że nigdy nie miałem nic wspólnego z tą partią. Przed
                      nikim nigdy tego nie ukrywałem. Uważam, że zrobiłem dobry krok, przystając na
                      propozycję prof. Hausnera, aby tworzyć PD w naszym regionie. Szuka Pan sensacji
                      w moim życiorysie i zapewne wiele ich Pan jeszcze znajdzie wśród osób, które
                      podpowiadają Panu o mojej zamierzchłej działalności. Njaważniejsze dla mnie jest
                      to, do czego zmierzam w tej chwili. Proszę mi wierzyć, że nie drżę na myśl o
                      Pańskich sensacjach na mój temat. Nie mam nic do ukrycia.
                  • Gość: Kostek Re: Odpowiadam IP: *.ztpnet.pl 23.09.05, 21:19
                    Padło w tej dyskusji pytanie o moją działalność (teoretyczną) w Sejmie. Pan
                    > Kostek, jako prawnik, zapewne wie, na czym polega funkcja posła. Zajmuje się
                    on
                    > głównie tworzeniem prawa. Proszę nie mówić, że to zbytnie uogólnienie. Poseł
                    > bierze udział w pracach komisji, które wybiera na początku kadencji. W tychże
                    > komisjach uczestniczy, dodając swoje pomysły odnośnie poszczególnych ustaw,
                    > godząc się, bądź odrzucając pomysły innych parlamentarzystów.
                    > Interesuje mnie szczególnie komisja ds. Unii Europejskiej, jak też komisja
                    > kultury. Tymi zagadnieniami chciałbym się zajmować (tzn. jako poseł tworzyć
                    > projekty ustaw dotyczących tej tematyki).

To tak jakby B. Wontor powiedział interesuje mnie Komisja Kultury Fizycznej i
                    Sportu. Są to niestety uogólnienia. Żadnych konkretów. Niech Pan spojrzy na
                    lidera listy PD w naszym województwie. To nauczyciel i samorządowiec. On zna
                    bolączki polskiej oświaty i problemy samorządowe. Zarysował chociaż plan swego
                    działania. A mówienie o tym, że chce się stanowić prawo w zakresie kultury? Pan
                    zna bolączki polskich instytucji kultury, szkół artystycznych, kinematografii,
                    muzeów, teatrów etc.? Nie wspomnę już o problematyce unijnej. A Robert Smoleń,
                    cóż... Każdy wybiera własnych nauczycieli. Dziękuję za miłą rozmowę i
                    pozdrawiam Pana serdecznie, życząc jak najlepszego wyniku wyborczego.
                    • scheffler Re: Odpowiadam 23.09.05, 21:26
                      Faktycznie, każdy wybiera sobie nauczyciela. Dlatego jestem z prof. Hausnerem,
                      premierem Belką i W. Frasyniukiem w tym samym ugrupowaniu.
                      Znam problematykę Unii Europejskiej, znam też problematykę polskiej kultury.
                      Zdaje się jednak, że nie chodzi tu o poznanie mojego zdania, a po prostu o
                      wyrażenie niezmiennej i ortodoksyjnej opinii. Ja również dziękuję za rozmowę.
                      Pozdrawiam.
                      • Gość: Kostek Re: Odpowiadam IP: *.ztpnet.pl 23.09.05, 21:29
                        chodzi o poznanie tej opinii, chodzi. Na to czekają wyborcy. Ciekawe czemu nie
                        napisał Pan na stronie www o fakcie członkostwa w SLD. Smutne. Teraz już na
                        prawdę dowiedzenia
                        • scheffler Re: Odpowiadam 23.09.05, 21:33
                          To proste. Dlatego, że napisałem o swoich atutach. Na tym, jak sądzę polega
                          kampania wyborcza. Do widzenia.
    • Gość: Kostek Szkoda, że Pan Jerzy Wierchowicz nie kandyduje IP: *.ztpnet.pl 23.09.05, 22:15
      Chciałbym żeby taki polityk zasiadał w ławach poselskich. Rzetelny, uczciwy,
      kompetentny. Może nieco chłodny i zdystansowany w bezpośrednim kontakcie.
      Człowiek z klasą i zasadami. Wielka szkoda, że nie kandyduje.
      • scheffler Dziękuję za rozmowę... 23.09.05, 22:18
        Dziękuję wszystkim za rozmowę. Mam nadzieję, że będzie jeszcze więcej okazji,
        aby powrócić do poruszonych tematów i rozpocząć nowe;) Tymczasem zbliża się
        cisza wyborcza, więc i ja się uciszam.

Bez względu na to, komu oddadzą Państwo swój głos, ważne, aby jednak to zrobić.

Proszę nie zapomnieć o Demokratach przy urnie wyborczej!

Pozdrawiam!

Adam Scheffler

www.demokraci.pl
        www.lubuscy-demokraci.pl
    • grzesiek234 Dobra, żarty na bok, Kaczory na 1 mscu. 23.09.05, 22:38
      Teraz to już nie ma wyjścia trzeba iść na wybory i na PD. Do zobaczenia przy
      urnach.
      • Gość: Kostek Re: Dobra, żarty na bok, Kaczory na 1 mscu. IP: *.ztpnet.pl 23.09.05, 22:42
        W pełni popieram. Niestety jak wykazała dzisiejsza rozmowa, specjalnie nie ma
        na kogo głosować. Może macie sensownych kandydatów z listy PD (coś na ich temat
        wiecie, poza tym kim są z wykształcenia). Jakieś propozycje?
    • Gość: John F. Kennedy Kostek chwali Schefflera, Scheffler chwali siebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 02:02
      Chwalą nas - my ciebie, a ja was.
      W 2001 r. młody p. Scheffler nie był jeszcze Człowiekiem Rozumnym,
      bo tylko tacy są w PeDo-demokracji i nie popierał Unii Wolności,
      jej poprzedniczki. Ale wydawał periodyk na WSP, który podobno poruszył Ziemię.
      Nie tylko popierał partię aferzystów SLD, ale był jej członkiem
      i jako asystent posła Smolenia czerpał z tego materialne profity.
      Dla p. Schefflera to mały pryszczyk, przecież postąpił tak,
      jak 40% społeczństwa polskiego.

A wogóle to p. Scheffler jest posiadaczem Wiedzy Tajemnej, zna się na Mumii
      Europejskiej, podobnie jak jego wcześniejszy pryncypał poseł Smoleń,
      który swoją wiedzę o Europie utwierdzał w czasie kursów w Moskwie.
      Żeby poznać Mumię Europejską, nie wystarczy czytać literaturę fachową,
      trzeba jeszcze być członkiem PeDo-demokracji. Autorytetem wspieranym przez inne
      Autorytety. Trzeba być po prostu namaszczonym.

Awansując z SLD do PeDo-demokracji p.Scheffler wykazał się znakomitym wyczuciem
      politycznym, z tonącej szalupy przesiadł się na tonącą tratwę. Jest to wyraz
      jego głebokiej intuicji politycznej i równie wysokich kwalifikacji politycznych.

Ciekawe, jaka będzie następna partia p. Schefflera za 4 lata ? Może jakaś
      NeoSamabrona ?
    • Gość: gość z Żar Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.zar.vectranet.pl / 80.51.235.* 25.09.05, 14:13
      Chciałem głosowac na Was ale na waszej liście z Żar jest były oficer
      polityczny.Nie chce się do tego przyznać i udaje teraz wielkiego demokrate.
      • Gość: mk Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 21:42
        no i po Demokratach chyba..
        • fars Re: Proszę głosujcie na Demokratów.pl !!! 26.09.05, 22:20
          chyba nie, raczej nastąpi wymiana pokoleniowa - Mazowiecki nie porwie już swą
          charakterystyczną energią nowych młodych wyborców
          • Gość: zyga na demokratow przyjdzie czas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:26
            za 4 lata dopiero, ale dobrze, ze zaczynaja teraz. Pamietacie, jakie poparcie
            jakis czas temu miala partia Kaczynskiego (wtedy Porozumienie Centrum) a jakie
            ma teraz??
            Spoko!
            • Gość: mk Re: na demokratow przyjdzie czas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 10:11
              faktycznie patrząc na sukces kaczorów mozna zaryzykować tezę że Demokraci mają
              jeszcze szansę. Jesli przetrzymaja 4 najbliższe lata oczywiście co nie jest już
              tak pewne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka