Dodaj do ulubionych

Policja czuwa i karze

30.10.05, 20:37
Policja chyba nie rekwiruje dowodów rejestracyjnych. Słownik wyrazów obcych
Kopalińskiego się kłania:
rekwirować - dokonywać rekwizycji.
rekwizycja - zajęcie żywności a. innych przedmiotów (lub nakładanie świadczeń
w naturze) na potrzeby wojska; wywłaszczenie a. czasowe przejęcie majątku
przez państwo; zwrócenie się jednego organu władzy a. adm. do innego o pomoc
a. poparcie; zwrócenie się jednego sądu do innego o wykonanie określonych
czynności sąd.
Obserwuj wątek
    • Gość: grzegi Re: Policja czuwa i karze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 20:57
      Autor chciał "błysnąć"
    • verdiprati Re: Policja czuwa i karze 30.10.05, 21:00
      Ilu policjantów pracuje na jednej zmianie gdy nie ma akcji znicz, powrót z
      wakacji itd? Interesuje mnie zwłaszcza ilu policjantów drogówki pracuje na
      drogach naszej gminy w czasie podczas jednej zmiany.
      • Gość: Oldboy Ilu policjantów? IP: *.cybergarden.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.05, 08:35
        Stanowczo za mało. W dzień powszedni na naszych, zielonogórskich drogach widzę
        tyle chamstwa i łamania przepisów, wymuszania pierwszeństwa, wjazdu na czerwone,
        że aż się prosi o pomnożenie liczby patroli drogówki.

Nawiasem: Uwaga do służb drogowych. Uważam, że należałoby wydłużyć czas
        świecenia żółtego światła na skrzyżowaniu Westerplatte-Kupiecka dla jadących z
        góry - od dworca w kierunku Wojska Polskiego. Albo opóźnić zapalanie się
        zielonego dla skręcających z Wpjska Polskiego na Kupiecką. Tam przy prawie
        każdej zmianie świateł dochodzi do sytuacji, że od strony dworca jeszcze pędzą,
        a wjazd na lewo już się zaświecił. Obserwuję to głównie jako pieszy, ale
        ostatnio o mało osobiście nie spowodowałem kolizji. Gdy jechałem od strony MPiK,
        zapaliło mi się żółte na ok. 20-25 m od skrzyżowania. Ułamek zastanowienia i
        decyzja - jadę. Niestety - czerwone zapaliło się prawie od razu, zanim dotarłem
        wjechałem na skrzyżowanie ZA WCZEŚNIE!!! Panowie od sygnalizacji - zróbcie coś
        !!! Żółte świeci się tam za krótko!!!
        • Gość: jósek Wojska Polskiego/Kupiecka/Westerplatte IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.05, 10:05
          Popieram apel w sprawie synalizacji na skrzyżowaniu Wojska
          Polskiego/Kupiecka/Westerplatte.
          Sprawdziłem osobiście - sygnalizacja w tym miejscu działa niepoprawnie. Kiedy
          na Westerplatte w kierunku WP jest pomarańczowe, skręt z WP na Kupiecką jest
          juz dozwolony. Jadąc od strony Westerplatte nawet 40 km/h i dostając kilka
          metrów przed skrzyżowaniem pomarańczowe zatrzymac się nie sposób chyba ze na
          srodku skrzyżowania. A z naprzeciwka samochody skręcające w Kupiecka właśnie
          ruszają.
          FAchowcy od świateł powinni coś zrobić. Taka sytuacja jest stresująca dla
          kierowców włączających sie do rychu od strony WP jak i dla tych jadących
          Westerplatte

• Gość: ZIBI Re: Wojska Polskiego/Kupiecka/Westerplatte IP: *.zabor.sdi.tpnet.pl 31.10.05, 12:25
            Taka sytuacja jest tam od kilku lat.Jeżeli stoję na lewoskręcie z Wojska
            Polskiego w Kupiecką jako pierwszy i,widząc długą kolejkę oczekujących za
            mną,dynamicznie ruszam na zielonym aby na zmianie przejechało jak najwięcej
            aut,wtedy mogę się "nadziać" na kogoś,kto jechał na końcówce zielonego od
            strony Westerplatte. Fachowcy od sygnalizacji powinni to dawno zauważyć.Albo
            czekają na głośną tragedię.
        • Gość: 22 Re: Ilu policjantów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 14:38
          Kodeks Drogowy się kłania. Żółte to znak oznaczający noga z gazu żadne
          podejmowanie decyzji "jadę". Jżeli ktoś widząc xółte zatanawia się czy zdąży i
          dociska gaz to łamie przepisy. Jest czas żeby się zatrzymać :)))
    • Gość: piter Re: Policja czuwa i karze IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.10.05, 23:41
      To ja zamiast słownika wyrazów obcych polecam słownik języka polskiego PWN.
      rekwirować - «dokonywać rekwizycji, zajmować, zabierać coś z nakazu władzy»
    • fars Re: Policja czuwa i karze 31.10.05, 17:29
      rekwirują czy inaczej , ważne aby pijaków karali ostro, pijany za kierownicą to
      potencjalny zabójca !
    • Gość: piter Re: Policja czuwa i karze IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.05, 19:23
      BTW. Tytuł tego artykułu jest świetny.
    • Gość: czytelnik w ZG nie ma MPK jest MZK - pozdrawiam IP: *.gala.net.pl 31.10.05, 20:07
    • Gość: ser Re: Policja czuwa i karze IP: *.ztpnet.pl 01.11.05, 08:25
      Szanowna Pani Redaktor - w Zielonej Górze od lat mamy MIEJSKI ZAKŁAD
      KOMUNIKACJI czyli MZK dlatego tytuł Pani artykułu jest błędny. Pozdrawiam:)
      • Gość: Jowita Re: Policja czuwa i karze IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 01.11.05, 12:39
        dobrze, że nie napisali MO
    • Gość: boa Re: Policja czuwa i karze IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.11.05, 21:51
      kara mara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka