Dodaj do ulubionych

Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS?

02.01.07, 16:44
Dziś o 14.20 byłem na przystanku koło DT Centrum i obserwowałem nowe Tablice
MZK. Moim zdaniem albo jest błąd w oprogramowaniu tablic, albo system GPS nie
jest zainstalowany w autobusach.

Przykład

Jest 14.18 na tablicy widzę, że za 4 minuty odjechać mają autobus linii 26 i
17.
Jest 14.22 - na tablic widnieje :migający" czas "do odjazdu" - 0 minut,
autobusów nie ma...
Jest 14.23 - z tablic znika autobus linii "26" i "17" i pojawiają się inne
autobusy
Jest 14.25 podjeżdża na przystanek autobus linii 26....

autobusu numer 17 nie widziałem, bo wsiadłem do tego "26" (widać do 14.25 nie
podjechał, na tablicy nie było o nim informacji)

Pytam się - czy GPS nie działa? Jak na razie na tym przykładzie widać, że coś
z tym "rzeczywistym" czasem odjazdu jest nie tak. Gazeta zarówno Wyborcza,
jak i Lubuska na wyrost napisały o tym, że to "rzeczywisty" czas. Moim
zdaniem pokazywany czas - to czas według rozkładu jazdy. System pewnie jest w
dalszym ciągu budowany i nie są jeszcze zainstalowane nadajniki zintegrowane
z GPS w autobusach. (Do Pana Jacka - W których, lub w ilu już są?)

P.S. Podobny numer widziałem, na pętli na Zawadzkiego z autobusem linni nr 8 -
wtedy myślałem, że mi się przywidziało...

Pozdrawiam serdecznie i czekam na info.
Obserwuj wątek
    • Gość: Grzesiek Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.01.07, 17:07
      To samo było na Wojska Polskiego - autobus 3 minuty wczesniej zniknął z tablicy
      czyli znaczyloby to ze odjechal - dobrze ze bylem wczesniej to widzialemn ze
      nie odjechal i patrze faktycznie podjezdza, ale po 3 minutach jak zniknął z
      tablicy... Z kolei inny autobus juz odjechal, a na tablicy dalej sie swiecilo
      ze odjedzie za minute...
      PANIE JACKU Z MZK CO JEST ???
      • Gość: prox Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.ztpnet.pl 02.01.07, 17:43
        Zgadza się ,tez dzisiaj zaobserwowałem przy Graficie
        "niezgodności" czasu na tablicach z tymi rzeczywistymi odjazdami.
        Jednak nie róbmy "paniki".
        Mam nadzieję ,że testowanie szybko się skończy i wszystko
        będzie działało jak należy.
        • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.01.07, 18:21
          GPS jest już we wszystkich wozach.Macie racje, że nie działa jeszcze tak jak
          działać powinien.Jak zniknie z tablic informacja o testowaniu to wtedy będziemy
          mogli mówić, że teraz nie ma prawa być żadnych błędów.A ja jutro spróbuje się
          czegoś więcej dowiedzieć :).
          GPS widać na każdym autobusie z boku - mała antenka czarna na dachu.

P.S.Dziś rano otworzyłem linię 4, moi pasażerowie byli bardzo zadowoleni:))
          • Gość: Sylwester Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.01.07, 18:24
            A jak Jacku zacząłeś pracę przed 6 na linii nr 4, a potem jeździłes na linii nr
            12 - to o ktorej konczysz i czy pracujesz poonad 10 godzin ???
            • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.01.07, 18:32
              Pracowałem od 5:56 do 15:47.Czyli 9 godzin i 51 minut.Najpierw na 4, potem na
              19 i 12.Do 10 godzin możemy pracować także to nic niezwykłego.
              A dziś zrobiłem to na własną prośbe bo bardzo chciałem pierwszy pojechać na
              czwórke:)
              • ryanzg Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? 02.01.07, 19:57
                Jacek ja często jeżdżę 19, 23, no i może zacznę 4 :PP może kiedyś ciebie spotkam.
                • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.01.07, 08:58
                  Niestety ale na tych liniach już nie w tym miesiącu...Ale może kiedyś ZG jest
                  mała :)
              • hehe22 Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? 02.01.07, 19:57
                To powodzenia dla MZK ZG na nowy Rok 2007, ale proszę, żeby te tablice jak
                najszybciej NAPRAWDĘ działały, żeby się wszystko zgadzało. :)
                • Gość: czarek Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: 87.105.154.* 03.01.07, 15:31
                  gratuluje 'czworki' Jacek, rozdziewiczyles Os.Zdrojowe!

czekamy na koniec testowania tablic!
                  • Gość: prox Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.ztpnet.pl 04.01.07, 19:50
                    Witam p. Jacku.
                    Czy już wiadomo coś na temat działania tablic?
                    Dzisiaj nie działały jeszcze dobrze.
                    • Gość: kanar Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 20:58
                      dzisiaj rano tablice działały prawie idealnie,więc widać,że jest coś robione w
                      tym kierunku,by było dobrze.Pozdrawiam
                    • Gość: GIS Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:51
                      Bardzo dobry kierunek działania MZK. Oczywiście są i "pierwsze śliwki
                      robaczywki" opisywane w tym wątku. Oby było ich jak najmniej. Ważne jest, że
                      realizowany w MZK projekt będzie miał możliwość zintegrowania z budowanym przez
                      Miasto systemem GIS (Geograficzny System Informacyjny), szczególnie po
                      zakończeniu realizacji przez Główny Urząd Geodezji i Kartografii
                      "Wielofunkcyjnego systemu precyzyjnego pozycjonowania satelitarnego ASG/EUPOS na
                      obszarze Polski". Patrz: www.gugik.gov.pl
                      "....Zakładanie stacji referencyjnych rozpocznie się od rejonów kraju, w których
                      prowadzone są duże inwestycje drogowe i budowlane a także jest przygotowana
                      odpowiednia infrastruktura teleinformatyczna (w pierwszym etapie będą to
                      województwa: kujawsko-pomorskie, lubuskie, pomorskie i zachodniopomorskie).
                      W skład systemu ASG/EUPOS zostaną włączone działające w Polsce stacje
                      referencyjne, a także stacje położone w strefie przygranicznej w krajach
                      ościennych. Zakończenie wszystkich prac i odbiór systemu zostały zaplanowane na
                      grudzień 2007 r. a oddanie systemu do użytku na styczeń 2008 r..."
                      Dzięki wykonanej dotychczas przez Miasto ogromnej pracy przy budowie GEOBAZY
                      (baza danych o przestrzeni miasta) Zielona Góra znalazła się I etapie realizacji
                      tego systemu.
                      Po zrealizowaniu systemu ASG/EUPOS możliwe będzie pokazywanie lokalizacji
                      poruszających się autobusów na mapie miasta, którą można już oglądać na
                      Internetowej mapie Zielonej Góry, w miejskim serwisie www dostępnym ze strony
                      www.zielona-gora.pl (Dział: NASZE MIASTO, Mapa i fotomapa).
                      Życzę więc, wytrwałości MZK w budowie systemu a mieszkańcom satysfakcji z jego
                      wykorzystywania.
                      • Gość: zgorzanin Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:58
                        Bardzo ale to bardzo... ciekawe!
                        • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.01.07, 00:22
                          Myśle , że już dziś powinno być dobrze.
                          GPS zacznie działać:) - dowiedziałem się wczoraj...
                        • Gość: GIS Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 02:14
                          Jak działa GPS, co to jest i do czego jest wykorzystywany można zobaczyć na stronie
                          www.trimble.com/gps/howgps.shtml
                          Animacja Shockwave po kliknięciu na View the Animation
                          Strona w języku angielskim, myślę jednak, że w dzisiejszych czasach nie jest to
                          już wielkim problemem.
                          Miłego oglądania.
                          • Gość: czarek Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: 87.105.154.* 05.01.07, 08:42
                            podobno wczoraj tablice byly w Faktach TVN. PRZEGAPILEM :(((
                            • Gość: Jacek z MZK ZG Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.01.07, 10:39
                              Może będzie powtórka?? Też bym chciał zobaczyć.... :)
                              • mrufka-177 Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? 05.01.07, 23:25
                                Tablice działają coraz lepiej, ale na DH Centrum zawierają chyba błąd rano
                                jadąc 21 przed busem 19 zuwazyłem że tablica nie wyswietliła kursu tej linii,
                                panie Jacku czy jakoś pokazywania dobrego rozkładu jazdy na tqablicach za jakiś
                                czas się poprawią ?? Chociaż ja aż z tego powodu nie smutam :)
                                • Gość: Maraczek Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.01.07, 00:07
                                  Czegoś nie rozumiem w Gazecie Lubuskiej z dnia 5 stycznia napisano, że:
                                  uruchamianiem tablic zajmują się specjaliści z Finlandii i kłopoty wynikają z
                                  faktu, że na północy Europy tego typu system jest inny (lepszy) i muszą oni
                                  przystosować ten system do Polskich realiów.
                                  • Gość: czarek Re: Testy tablic MZK - Autobusy bez GPS? IP: *.ztpnet.pl 06.01.07, 14:44
                                    Rzeczywiscie artykul w GL zawieral enigmatyczne tlumaczenia p. Dyrektor...

A wczoraj znow mi '8' nie przyjechala (nie odjechala z petli) Brrr, zmarzlem!
                                    Dd MZK zażadam zwrotu kosztow za Rutinoscorbin ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka