Dodaj do ulubionych

Winobranie-plakat

13.07.07, 18:47
Plakat Justyny Machnickiej, który otrzymał nagrodę specjalną jest najlepszy:
jest w nim radość, to co powinno być atutem święta..
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrew Re: Winobranie-plakat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 20:59
      Szczerze mowiac ten zwyciezki plakat jest jakis taki nijaki. W sumie niczym nie
      kolazy mi sie z Zielona Gora. Osobiscie wolalbym ktoryś spośród plakatów
      Machnickiej i Szpaka.
    • Gość: Zembria Cyklopka Re: Winobranie-plakat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 22:01
      należy rozróznić dwa aspekty: artystyczny i marketingowy, bo to rózne płaszczyzny. skoro winobranie jest świętem zielonej góry i ma ja promować w polsce, świecie czy w kosmosie, to warto wypromować samo winobranie jako imprezę. plakat jest jednym z elementów takiej promocji.
      i tu pojawia sie problem, bo zwycięski plakat, ascetyczny w środki wyrazu jak zielona łąka, nie spełnia wymogu marketingowego. poza tym, nie wiem jakie on walory artystyczne spełnia, że jury wybrało właśnie ten a nie inny projekt. przecież te romby/winogrona to estetyka socrealizmu polskiego. takie wzorki to się widywało kiedyś na nonironowych koszulach, czy fasadach domów handlowych PSS Społem. no, ale to kwestia gustu: skoro zielonogórscy artyści wybrali takie coś, to uznali, że tak trzeba.

co się tyczy pozostałych plakatów:
      żaden nie ma w sobie odpowiedniego ładunku, który mógłby zostać wykorzystany w promocji winobrania jako imprezy. firma organizujaca winobrania i dbajaca o marketing, powinna ogłosic konkurs - ale najlepiejj gdzieś w polsce (nie w zielonej górze) i wybrać sobie jaki sie podoba i nadaje. założe się, że będzie o galaktyki lepszy niż te produkty, które dotychczas nadesłano.
      • Gość: posia Re: Winobranie-plakat IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.07, 08:02
        Pani Haręźlak artystką nie jest. Pozostali artyści to tylko nauczyciele z
        wykształceniem artystycznym. Jakie Jury taki wybór. Z całą pewnością wybrany
        został jeden z najsłabszych plakatów. No ale to całe Winobranie to jest jak ten
        plakat-tandeta i sikanie po bramach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka