noname10 17.02.04, 22:30 Była zima 1980 roku i zjechałem do Żgania do wojska. Pół roku minęło. Czy koszary jeszcze stoją, te w kierunku Żar ? Pozdrowienia z Piotrkowa Trybunalskiego ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaranin Re: wojsko 20.02.04, 16:39 W Żaganiu stoją. Jest to dość duża jednostka dodatkowo powiększona o część wojska z byłej jednostki Żarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavius Re: wojsko 21.02.04, 08:21 Stary, nie wiesz o czym piszesz. W kompleksie "Żagań - Las" Stacjonuje nie jedna, lecz kilka jednostek wojskowych, których nazw ze zrozumiałych względów podać nie mogę. Podam jedynie, że wchodzą one w skład 11 Lubuskiej Dywizji Kawalerii Pancernej. Podobnie w Żarach stacjonowało kilka jednostek wojskowych, wchodzących w skład tej dywizji. Zostały one rozformowane, a w ich miejsce podporządkowano 11DKPanc jednostki z rozformowanej 4DZ. Podkreślam, że żadna z żarskich jednostek nie została przebazowana do Żagania, lecz sporo kadry z rozformowanych jednostek żarskich zasiliło jednostki garnizonu żagańskiego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
noname10 Re: wojsko 04.03.04, 23:23 pamiętam, przed bramą wjazdową do koszar (pierwszą od Żar) był wizerunek orła i jakis obcokrajowiec zrobił sobie zdjęcie na jego tle, a dyżurny oficer zauważył i doniósł gdzie trzeba. No i miał kilka dni urlopu w nagrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
waldi123 Re: wojsko 10.03.04, 20:27 chodza sluchy o likwidacji slawnego garnizonu Zagan - Las. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: wojsko 12.03.04, 00:37 waldi123 napisał: > chodza sluchy o likwidacji slawnego garnizonu Zagan - Las. Co wy na to? To nie sluchy, wszyscy "w lesie" maja kontrakty do 2006 r. Ot tajemnica Poliszynela. I wcale nie czuje z tego powodu Schadenfreude. Wie o tym burmistrz Kowal i dlatego tak chetnie wypowiadal sie w prasie, ze zaprasza amerykanskie wojska do koszar w lesie... Kurna, Zagan jednynie z koszarami "w miescie" - az trudno to sobie wyobrazic... Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavius Re: wojsko 12.03.04, 08:24 Witam Cię croolicku na żagańskim forum! Do "ad remu": Z tym kontraktami to prawda, ale opacznie zinterpretowałeś ten fakt. Otóż od lipca 2004 wszyscy żołnierze zawodowi będą musieli podpisać kontrakty, co wynika z nowej ustawy o służbie żołnierzy zawodowych. Po upływie kontraktu (może trwać w zależności od stanowiska od 3 do 5 lat)dowódca z jednymi podpisze kolejne kontrakty (na wyższe stanowiska służbowe), a z innymi w ogóle nie podpisze nowych kontraktów i pośle ich do cywila. Takjest w armiach zachodniej Europy i u nas też tak będzię. Inna sprawa to kryteria, jakimi będzie kierował się dowodca, podpisując lub nie kolejne kontrakty, ale to już całkiem inna bajka. Co do pojemności koszar, to należy pamiętać, że do końca lat 80-tych stacjonowały w nich trzy pułki czołgów, dwa samodzielne bataliony i kilka mniejszych jednostek. Dziś stacjonują tam zaledwie dwie jednostki. Miejsca powinno starczyć więc i dla Amerykanów! Co do przyszłości wojska w Żaganiu (przynajmniej na razie) można byc spokojnym. Z drugiej strony nie wiem co stałoby się z miastem, gdyby tego wojska zabrakło... Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: wojsko 13.03.04, 07:54 W "lesie" stacjonuje tez moja jednostka do ktorej mam przydzial mobilizacyjny i bywam tam na cwiczeniach rezerwy. I wiem, ze w wojsku dzis nic pewnego a obawy o funkcjonowanie zaganskiego garnizonu w calosci sa wsrod kadry mocno wyczuwalne - moze dlatego, ze czesc to ludzie z zarskich jednostek i pamietaja, ze rozkaz o ich rozformowaniu spadl jak grom z jasnego nieba - na kilka tygodni przed tym wciaz trwaly remonty budynkow, szkolenie bez zaklocen, etc. ... Oby to byly tylko nieuzasadnione obawy, zreszta 10 BKPanc z Swietoszowa zostala ostatnio podporzadkowana zaganskiej 11 DPanc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jelmar Re: wojsko 08.12.04, 21:59 Słyszałem że teraz w Zaganiu na manewrach byli (albo moze jeszcze są) Amerykanie, moze to ma cos wspólnego z przeniesieniem jednostek z niemiec własnie do Żagania??? Wiadomo cos o tych jednostkach w lesie, czy zostana tutaj???? PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: wojsko 09.12.04, 15:03 Nie, nie to nie były ćwiczenia w ziązku z przenoszeniem baz amerykańskich do Polski (i byli jeszcze węgrzy, litwini). Apropo Żagańskich jednostek, to one są i będą i nikt i nic ich z tąd nie ruszy w najbliższym czasie. ps. gdzieś ty tego topika wygrzebał :) Odpowiedz Link Zgłoś
jelmar Re: wojsko 09.12.04, 15:17 Jak wyglądało wyposażenie węgrów i litwinów w porównaniu do naszego????? A co do tego drugiego to wiesz kopalem głeboko i wykopałem :) Odpowiedz Link Zgłoś