Gość: madzik IP: *.astermedia.pl 23.06.03, 21:36 co sadzicie o tej szkole?jak tam jest teraz ?jakie macie wspomnienia z czasow gdy byliscie jej uczniami?co was denerwuje co bawi a co zasluguje na pochwale? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fanfaron Re: LO 21 IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.06.03, 21:09 To byla kiedyś genialna buda niezależnie od dyrektoró a teraz jej znaczenie spada stara kadra jest okej nowi to miernoty Odpowiedz Link Zgłoś
kota7 Re: LO 21 24.06.03, 21:19 Gość portalu: fanfaron napisał(a): > To byla kiedyś genialna buda niezależnie od dyrektoró a teraz jej znaczenie > spada stara kadra jest okej nowi to miernoty Dzięcioła pamiętasz ? Jeszcze mnie telepie na myśl o nim. O nowych trudno mi się wypowiadać, nie znam nikogo. Ale chyba nie jest tak źle skoro widać szkołę w rankingach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olimp Re: LO 21 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 23:22 w rankingach widać bo kilku gości coś wywalczyło na olimpiadach, często inwestując w dokształt sporą kasę.Reszty w rankingach się nie bierze pod uwagę. Nawet sukces w orce na ugorze może szkołę rolniczą wywindować w rankingach, tak, że należy na nie patrzeć z właściwym dystansem. Odpowiedz Link Zgłoś
avignon Re: LO 1 24.06.03, 09:28 LO1 jako szkoła oczywiście nie była rewelacyjna, jednak ludzie którzy do niej chodzili byli generalnie OK. Szkoda tylko, że czasy zmusiły nas /byłych uczniów/ do takiego rozpierzchnięcia się, że wzajemny kontakt ogranicza się do machnięcia komuś ręką na ulicy... Czy ktoś z "byłych" pamięta jeszcze co robił na Olimpie ;) ? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miguel Re: LO 1 IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 09:36 :-) Jesli o to chodzi, to najbardziej zapadła w mi pamięć nieszczęsna dyrektor Habich Ewa, urządzająca od czasu do czasu łapanki wśród palaczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: LO 1 IP: *.astermedia.pl 24.06.03, 10:10 wsrod wielu absurdow w tej szkole zapadl mi w pamiec jeden a mianowicie:wszyscy musieli zrobic sobie plakietki-broszki ze swoja podobizna w celu noszenia tego dumnie na "klacie".Oczywiscie musielismy za to zaplacic(ktos na tym zarobil)a potem wszyscy zrobili z tym co chcieli(ja wsadzialm do szuflady:).Ale mus byl!!! kazdy siadal na lezance w pokoju pielegnarki a pan "ze sprzetem" robil zdjecie- na szczescie bez profilu i numerka w dloniach;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miguel Re: LO 1 IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 13:04 Za "Twoich czasów" to już była inna szkoła. Kiedy przyszedłem odwiedzić ją kilka lat po maturze, aż mi się głupio zrobiło, że w miejscu starych, "klimatycznych" kibelków pełnych zabawnych adnotacji, zobaczyłem toalety a la McDonalds z czyściutkimi ścianami. :-) A wspominany identyfikator wygrałem swego czasu w karty od mojego modszgo kolegi w podczas jakiejś imprezki! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.06.03, 10:30 Na Olimpie paliło się latem,ale największą wartośćią w moich czasach(matura 1987)była niczym nie skrępowana możliwość palenia w sztatni(na końcu od wejścia no boisko)-bardzo nam tego zazdrościli koledzy z innych szkół,którzy musieli palić w kibelkach.Nauczyciele nie byli nadmiernie upierdliwi pod warunkiem,że byłeś dobry z jakiejś dziedziny.W tamtych czasach do I LO szli doSC ambitni ludzie(selekcja pozytytywna) + generelnie kilka wbitnych jednostek wśród nauczucieli cvo dawałó w sumie najlepsze LO w mieScie.Ciekawy był zwyczaj przenoszenia nieuków do LO nr 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matura1999 Re: LO 1 IP: *.astermedia.pl 25.06.03, 12:02 to rzeczywiscie "ciekawy" zwyczaj-LO3 jak jakas kolonia na ktora zsyla sie niewygodne jednostki...mnie do dzis w koszmarach sennych sni sie pan Gembara od biologii choc niby nie byl taki straszny ale...jakis dziwny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: LO 1 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 13:02 czasy się trochę zmieniły. Teraz do lo3 jest najwięcej kandydatów (około tysiąc) i wielu młodych niekoniecznie na 1 miejscu stawia lo1. lo5 ma najlepszych olimpijczyków, tylko nie ma tam atmosfery nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.06.03, 17:54 Nie zawsze liczba kandydatów mówi o poziomie liceum.By powiedzieć coś o szkole musi minąć kilka lat.O ile wiem lo 5 to trochę przybudówka Ośrdka doskonalenia Nauczycieli czy jakiegoś innego metodyka.Kryterium olimpijczyków tez wątpliwe.Oceny najlepiej wystawia życie-ilu wśród absolwentów będzie lekarzy,prezesów zarządów znanych firm itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matura_1996 Re: LO 1 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 21:45 Akurat moim zdaniem nie jest to do konca kryterium oceny... do LO1 szly czesto dzieci tzw. prominenckie:) Ktore zaraz po skonczeniu studiow (nie wazne jakich) dostawaly ciepla posadke... Moje zestawienie szkol pod katem poziomu ksztalcenia to: Lo5 Lo1 (mimo wszystko) Lo3 Lo4 Lo7... i dluugo nic:) Sam konczylem Lo4 (wczesniej spedzilem jakis czas w Lo7) i nie zaluje zmiany szkoly. Atmosfera, nauczyciele w owym okresie byli naprawde na wysokim poziomie... ostatnio sie chyba pogorszylo z tego co wiem... szkoda. Sentyment i jak najlepsze zdanie zostaje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimn Re: LO 1 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 21:55 polecam www1.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,1549066.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paleta Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.06.03, 20:57 Biedna pani dyrektor udało się jej odwołać konkurs ale jej kadencja kończy się 31 śierpnia i to już koniec Ronowicz powoła na ten stołek kogoś na rok. I będzie nowy konkurs a pani Dyrektor nie będzie jaka szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TRes Re: LO 1 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.06.03, 11:21 Gość portalu: gosc napisał(a): > czasy się trochę zmieniły. Teraz do lo3 jest najwięcej kandydatów (około tysiąc > ) > i wielu młodych niekoniecznie na 1 miejscu stawia lo1. > lo5 ma najlepszych olimpijczyków, tylko nie ma tam atmosfery nauki. Obserwuję Trójkę od paru dobrych lat.Ta szkoła przeszła długą drogę w stronę pierwszej ligi i udało się.To w dużej mierze zasługa dyr A.Mrozek i kilku dobrych nauczycieli.Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkj Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.07.03, 22:34 Gość portalu: pawel napisał(a): > Na Olimpie paliło się latem,ale największą wartośćią w moich czasach(matura > 1987)była niczym nie skrępowana możliwość palenia w sztatni(na końcu od > wejścia no boisko)-bardzo nam tego zazdrościli koledzy z innych szkół,którzy > musieli palić w kibelkach. Paweł, tam tez nie można było palić! Musisz pamiętać paniczne ewakuacje na dwór, kiedy wchodził do szatni nauczyciel dyzurny (najczęsciej Słoma). Wtedy (moja matura 1986) wiecej z nas paliło na terenie przy szatni, niż "na górce" jak nazywalismy dzisiejszy "Olimp". Na "górce" za to było blizej do spożywczaka z piwem (czasy "Jubilata" jeszcze)!!! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: LO 1 IP: *.gala.net.pl 02.07.03, 10:17 W koncu jakis wspominkowy post,zagaladajac tutaj mialam nadzieje ze bedzie takich wiecej a tu "rozpetala sie" powazna dyskusja na temat wyzszosci lo x nad lo xx.od siebie chcialabym dodac ze nie zapomne do konca zycia informatyki z p.Majewskim(mature zdawalam w 1999).Komputer wlaczylismy dopiero w grudniu "przyciskiem POWER" a do tego czasu uczylismy sie definicji klawiatury ("urzadzenie peryferyjne wejsciowe umozliwiajace uzytkownikowi dialog z mikrokomputerem przy pomocy ktorego uzytkownik moze wprowadzac do mikrokomutera dane i komendy")prawie kazdego jej"klawisza" ,monitora itd.pracowalismy w programie graficznym(!!!) z zolwiem o nazwie LOGO("PENUP- komenda powodujaca podniesienie pisaka żółwia" i smiech w klasie)...wszystkie cytaty pochodza z mojego zeszytu-niezlego rozweselacza kory zostawilam sobie na pamiatke...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.07.03, 11:16 Ewakuacje pamiętam-niestety raz do szkoły od tyłu wszedł Dyrektor(wtedu pan Szady) i zastał mnie z papierosem w ustach-ale jak pamiętam nie robił z tego wielkiego halo.Słoma był super.No i jeszcze p.Slęzak,pani Barbara(obecnie Nau- super lekcje),grożna pani z chemii(boże chwilowo nie pamiętam nazwiska ,ale maiła dobre teksty-p.Szuba ocyzwiście)pMajewska(nigdy nie wstawiła mi lufy na koniecroku choC zawsze się należało)Swoja droga szkoła powinna rozawżyć przyznawanie dodatkowych puknktów dla dzieci swoich absolwentów(bywa tak w różnych krajach) i częsciejzjazdy absolwentów(kto wie kiedy był ostatni?) Piszcie więcej wspomnień! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: LO 1 IP: *.gala.net.pl 02.07.03, 12:09 jaka ewakuacje?przy okazji przypomnialo mi rozlanie kwasu maslowego:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.07.03, 16:28 Gość portalu: madzia napisał(a): > jaka ewakuacje?przy okazji przypomnialo mi rozlanie kwasu maslowego:)) Ewakuacje to były gwałtowne ucieczki palaczy z kantorka na końcu szatni. Odpowiedz Link Zgłoś
kota7 Re: LO 21 02.07.03, 13:59 Prof. Słoma obserwujący przez lornetkę z zaplecza gabinetu fizyki palaczy na kraterze i jeszcze woźny sprawdzający w wejściu, kto ma tarcze na szpilkach ? Sam parę razy wchodziłem do szkoły przez okno z powodu niemania przyszytej taczy. Tak mi się przypomniało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkj Re: LO 1 IP: 212.160.123.* 03.07.03, 12:29 Gość portalu: paweł napisał(a): > Piszcie więcej wspomnień! A pamiętacie ŚP Panią Bonew od rosyjskiego? Zawsze wspomnienie lekcji z nią wywołuje u mnie autentyczny uśmiech!! :-)))) "Cztienie sovyetskoj prjesy" - podstawowy temat lekcji, kiedy Pani Profesor była "wykończona". "Tylko ciszej dzieci, ciszej - tak mnie głowa boli!!" :)))) A ŚP "Minister Wojny" - Witkowski?? Jego lekcje z użyciem rzutnika slajdów przy kompletnym zaciemnieniu sali?? Jesu - co sie wtedy na niej działo!! Opowiadania na godzinę... Szkoda że to było tak dawno!! (1982-86) Popieram zgłoszony juz wniosek częstszych spotkań (zjazdów) absolwentów!! Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: LO 1 IP: *.gala.net.pl 02.07.03, 20:55 ja mialam z panio Majewsko:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolezanka Madzi:) Re: LO 1 IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 21:33 A ja wspominac bede po wsze czasy pana Cialowicza, to on udowodnil, ze nauczyciele czytaja nie tylko podreczniki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolezanka Madzi;) Re: LO 1 IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 21:37 Pozdrowiena dla Miguela:)!!!! Nie raz temat szkoly przewinal sie w naszych szczecinskich rozmowach;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gauzare/matura 99 Re: LO 1 IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 21:45 A propos tego kwasu, to kto go wtedy rozlał? Bo oskażali niewinną II czy wtedy może już III c! Skandal, że niby nie sympatyczni byliśmy! Ach, ja miło wspominam licealne lata...Ligi klas, te emocje! Pary całujące się pod Edwardem,P. Gembara, którego można było przekupić zawsze jakimś pączkiem, P. Szuba powtarzająca: Tomasz Lis w tej ławce siedział!, no a że my to głąby skończone, łacina z małą, czarną...i okrutne czytanki o założeniu Rzymu. Obecne wnętrze faktycznie zmieniło klimat szkoły, nie ma to jak obdrapane ściany i śmierdzące ubikacje, w których nigdy papieru toaletowego na oczy nie widziałam. Pozdrawiam wszystkich absolwentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: LO 1 IP: *.gala.net.pl 02.07.03, 23:34 a to ja siedzialam w tej lawce na chemii!!!:)moze "cos" ze mnie wyrosnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: LO 1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.07.03, 11:01 Miałem matmę z Majewską-cały rok badaliśmy zmienność funkcju-jestem już 10 lat po studiach nie wiedziałem wtedy po co to robimy i do dzisiaj nie wiem jakie ma to zastosowanie-ale jak juz pisałem lufy mi nie wstawila. Odpowiedz Link Zgłoś
avignon LO 1 - REMINISCENCJE - c.d. 04.07.03, 01:51 Matura 1994 to był czas!!! Olimp to moim zdaniem jedno z najbardziej kultowych miejsc w ZG (poza oczywiscie Bieriozką). Pamiętam jak kiedyś szkolny pedagog postanowił pójść w ślady Gucwińskich i wpadł z kamerą na Olimp nagrywając na video palącyh uczniów. Wbrew jego oczekiwaniom, nikt tym się nie przejął.. Pamiętacie, jak radiowęzeł szkolny nadawał nieprzyzwoitą muzykę na przerwach? a komunikaty przecedzane jakimiś wstawkami? Aż pani dyrektor EH musiała zawiesić radiowęzeł...A imprezy radiowęzłowe? Niestety nie wypowiadam się co do wyższości jednego liceum nad drugim, co tak poruszono na tym forum. Za moich czasow nie było jeszcze wyścigu szczurów i tak naprawdę było chyba większości wszystko jedno jakie wyniki ma LO3 czy coś tam. Ważne, najważniejsze chyba były kontakty z ludźmi, dobrze pojmowane spędzanie czasu. Zupełnie nie mogę zrozumieć obecnych licealistów, którzy tak ekscytują się poziomem nauczania :) To po prostu głupie! Kiedyś była miłość, przyjaźń, dobra muzyka. Dzisiaj jest: łysy (ale pusty) mięśniak / dobrze usmażona pod solarium barbie / jakieś BMW albo inny jezdzący trup / portfel z kaską. Dajcie spokój - to mają byc ideały młodych ludzi? A rozejrzyjcie się wokół siebie, i odpowiedzcie sobie na to pytanie! Żenada. pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AMG Re: LO 1 - REMINISCENCJE - c.d. IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.07.03, 16:33 Fajny poscik nic dodac nic ujac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avignon Re: LO 1 - REMINISCENCJE - c.d. IP: 81.48.178.* 10.07.03, 10:51 co jest-wszyscy na wakacjach czy jak? nikomu nie chce sie juz wspominac? powdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkj Re: LO 1 - REMINISCENCJE - c.d. IP: *.eranet.pl 12.07.03, 17:33 Gość portalu: avignon napisał(a): > co jest-wszyscy na wakacjach czy jak? nikomu nie chce sie juz wspominac? > powdrowka Może i nie wszyscy na urlopach/wakacjach, ale trudno wychodzić na "starucha - wspominacza"! Te wspominki przydałyby się na stronie Naszej Szkoły (skądinąd bardzo ładnie prowadzonej). Pozdrówka dla wszystkich jeszcze nie "staruchów" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matura 1976 Re: LO 1 - REMINISCENCJE - c.d. IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.07.03, 18:31 Pozdrawiam wyszystkich byłych, obecnych i przyszłych. LO 21 to dobra Szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: LO 1 - REMINISCENCJE - c.d. IP: *.gala.net.pl 14.07.03, 11:40 a moge prosic adres tej strony?nie moge jej znalezc:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyx Re: LO 1 IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 13.07.03, 10:52 to była fajna buda. Wszystkich łączyła chęć do nauki i zabawy. Było o nas słychać wszędzie. Każdą szkołę kształtyją uczniowie i ich nauczyciele. Pozdrawiam wszystkich związanych z jedynką. Odpowiedz Link Zgłoś