Gość: Miguel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 23:26 Autor artykułu wykazał się iście "ułańską fantazją" jeśli chodzi o scenariusze nr 2 i 3. Ale kto wie? Przecież w Zielonej Górze wszystko jest mozliwe... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: K Re: Castorama zatrzymana IP: 212.160.159.* 02.10.03, 07:56 I dalej będzie trzeba jeździć na zakupy ponad 100km. Czy na tym polega wolny rynek i konkurencja?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: Castorama zatrzymana IP: firewall:* / 192.168.0.* 02.10.03, 08:36 Co za po***bane miasto kolesiów i układów!!! I znowu stracimy my klienci. Szkoda, ze nie ma obok Zielonej Góry takiej gminy jak Bielany koło Wrocławia. Póki co pieniądze zostawiam właśnie tam w Castoramie albo w LM k/Poznania. A może Żary coś wybudują (OBI, LM, Castorama)? Skoro i tak jeżdżę tam na basen (brawo panowie włodarze za skuteczność) to przy okazaji moge pojechać na zakupy do marketu budowlanego. A potem przseniesiemy tam urząd marszałkowski. Rozkwit regionu będzie zapewniony (co widać po Żarach) A w Z.G. niech się komuchy z czarnymi dalej nawalają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Castorama zatrzymana IP: 217.98.121.* 02.10.03, 08:39 Brawo zielonogórzanin, trafiłeś w sedno problemów tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myślącylogicznie Re: Castorama zatrzymana IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.10.03, 14:03 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Brawo zielonogórzanin, trafiłeś w sedno problemów tego miasta. Ja tam wolę mieć gdzie pracować niż kupować. Wiadomo że z pracą kiepsko a jak wybudoją Castoramę to reszta firm budowlanych padnie. Poza tym co z marketów ma miasto? Nawet podatków nie płacą a firmy lokalne owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Re: Castorama zatrzymana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 11:05 stary nie ma czegoś takiego jak wolny rynek.Jest to założenie modelowe, pamietaj, że wchodzimy do UE a tam po wolnym rynku ani śladu.Bo co wspólnego z wolnym rynkiem ma limitowanie produkcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Castorama zatrzymana IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.10.03, 08:26 Na reście w SKO wykazano,że robi się przewał w Zielonej Górze ze szkodą dla miejscowych przedsiebiorców i kupców. Castorama może sie wybudować np. w Cigacicach i też mieszkańcy bedą mieli blisko na zakupy budowlane!!!! Nie będą musieli jedzić na zakupy 100 km, jak napisał ten głupek przede mną! W końcu to leży w naszym interesie tych co w tym chorym mieście inwestują i jeszcze pracują ,aby w centrum miasta nie było hiper marketów i zabijajacych lokalność inwestycji handlowych.Jak one powstaną - to miasto za 10 lat umrze i sie centrum całkowicie wyludni( podobnie jak na w tej madrzejszej UE- gdzie obowiazują przepisy zabraniajace budowy hiperów i innych tego typu obiektów w centrach miast. A Pan Łodyga to jest niezły kombinator- może prokurator zająłby się jego interesami i tym jak doszedł do tej swojej"fortuny". Jak by pogrzebał dobrze i głębiej to ktoś nie miałby za duzo wolności z pewnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: Castorama zatrzymana IP: firewall:* / 192.168.0.* 02.10.03, 08:41 "....Jak by pogrzebał dobrze i głębiej ..." Ty chłopie pogrzeb sobie lepiej w mózgu! Widać, że jesteś gołodupiec i boli cię jak inni coś robią i się dorabiają. Przez takich debili jak ty to miasto jest coraz bardziej prowincjonanle. Szkoda się rozpisywać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Castorama zatrzymana IP: firewall:* / 192.168.0.* 02.10.03, 09:23 To bardzo smutne, że przez te wszystkie lata działania samorządów Zielona Góra staje się powoli prowincjonalnym grajdołem. Nie udało się pozyskać żadnego poważnego inwestora, a tych którzy chcą zbudować infrastrukturę do normalnego funkcjonowania współczesnego obywatela są skutecznie odstraszani. Jeśli będziemy reprezentować takie poglądy jak "gość" to Zieloną Górę wkrótce trzeba będzie przemianować na Ciemnogród. Często korzystałem z usług jak to "gość" nazywa lokalnych inwestorów handlowych, po kostki w błocie lub pyle cementowym, z łachą przysłowiowego pana kazia, który udzieli odpowiedzi lub nie, trzeba zjechać dziesiątki kilometrów aby znaleźć nie to co się chce. Brak Castoramy czy LeRoy Merlin to poważna strata dla mieszkańców regionu i Zielonej Góry!! Obecność takiego sklepu to unormowanie rynku i szansa na to aby lokalni kupcy zmienili swoje podejście do klienta i zaczęli o niego walczyć, a nie czekali na łatwiznę. Apeluję do takich osób jak: W.Śmiech, H.Łowejko, R.G.Makarowicz oraz całej rzeszy osób mających wpływ na to co nas otacza do zrewidowania swojego chorego punktu widzenia. Dyskusje na temat szkodliwości hipermarketu zdają się być na podobieństwo dyskusji sprzed stu lat czy wpuszczać do miasta pojazdy mechaniczne - hałasują, smrodzą, są niebezpieczne! i zabijają lokalną przedsiębiorczość: kowali, roznosicieli obroku, kaletniktów itd. Czasy się zminiają czy Pan Śmiech będzie bardziej zielony czy nie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian Nie robimy zakupów w firmach OPZL!!! IP: firewall:* / 192.168.0.* 02.10.03, 08:39 Zróbmy listę firm zrzeszonych w Organizacji Pracodawców Ziemi Lubuskiej - nie będziemy robić tam zakupów!!!: 1. Hot-Bis Biorąc pod uwagę charakter ich działalności zmieniam im nazwę na "Organizację Lepperowców Ziemi Lubuskiej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: Nie robimy zakupów w firmach OPZL!!! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 09:19 Przykro mi to mówić ale jesteś idiotą.Czy choć przez chwilę zastanowiłeś się co chcesz powiedzieć?Pracodawcy-ci którzy jeszcze egzystują,są na naszym terenie potrzebni jak nikt inny i jak nikt inny powinni być wspierani-bo dają PRACĘ a więc to co jest najbardziej obecnie deficytowym DOBREM,nie tylko zresztą w Zielonej Górze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Nie robimy zakupów w firmach OPZL!!! IP: firewall:* / 192.168.0.* 02.10.03, 09:37 Droga Gosiu, zrozum że jeśli nie zmieni się podejście tych firm i władz do inwestycji w ZG to tak czy inaczej ci drobni padną, bo ja (i inni), którzy nie mogą kupić tego czego potrzebują i tak pojadą do Wrocławia lub Poznania. Zwróć uwagę i płaczu było przy budowie Tesco i Auchana, a zobacz co się dzieje. Zjeżdża na zakupy cały region, a korzystają nie tylko markety bo i punkty usługowe gastronomia itd. Rynek się przewartościowuje. I o to chodzi. Pomyśl o tym zanim znów rzucisz epitetami w eter!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: Nie robimy zakupów w firmach OPZL!!! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 13:05 Za epitety przepraszam\poniosło mnie\ale jednak myślę.A Tobie bardzo dziwię się,skąd masz informację,że którykolwiek z lokalnych punktów gastronomicznych lub usługowych korzysta na przyjeżdzie klientów hipermarketów.Na temat wpływu wielkich sieci handlowych na rynki lokalne były prowadzone poważne badania\wyniki prowadzonych we Francji podawał m.in. zielonogórski Puls\i wyniki jednoznacznie wskazują,że wpływ ten jest niszczący nie tylko dla lokalnych kupców lecz dla całej społeczności.A wzywanie do bojkotu lokalnych firm i producentów to po prostu dywersja,brak wyobrażni i typowe polskie piekiełko-dokopać sąsiadowi bo może radzi sobie trochę lepiej niż ja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nothingman Re: Nie robimy zakupów w firmach OPZL!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.10.03, 15:03 kurcze ile Ci płacą za pisanie bredni typu "hipermarket daje miejsca pracy". O tym że pogrążają one całe regiony wiadomo nie od dziś i jedynie szefostwo marketów produkuje pod siebie 'specjalne badania rynku'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian Re: Nie robimy zakupów w firmach OPZL!!! IP: firewall:* / 192.168.0.* 02.10.03, 09:49 Skoro praca jest takim deficytem to nie uważasz (Gocha), że klienci powinni mieć dostęp do szerszej i TAŃSZEJ oferty? Lokalne firmy tego nie zapewniają. Za to mamy być im wdzięczni? Mamy wielbić "egzystujących" lokalnych pracodawczyków, czy może lepiej pozwolić działać lepszym? Mieć pracę to ważna rzecz, ale ważniejszą jest życie w normalnym, cywilizowanym mieście - i to uważam za deficyt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kic Re: Nie robimy zakupów w firmach OPZL!!! IP: *.ziel.gazeta.pl 03.10.03, 10:49 Sorry, ale to JA wybieram, gdzie będę zostawiać moje pieniądze. I przyznam, ze w przypadku towarów budowlanych wolę hipermarkety i sieć. Problemy zielonogórskich kupców kompletnie mnie nie interesują, jeśli nie potrafią wymyślić nic, żeby zachęcić mnie do kupowania właśnie u nich. Czekam na hipermarket budowlany w Zielonej Górze lub okolicy - z utęsknieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miguel Kilka refleksji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 10:57 Włos staje mi na głowie, kied czytam niektóre opinię! Osoby, które zmartwione są faktem, że Castorama nie powstanie przy Rondzie PCK pozbawione sa chyba jakicholwiek uczuć względem miasta w myśl zasady: "Będę miał bliżej do sklepu, a estetyczny wygląd miasta i jego sprawne funkcjonowanie komunikacyjne mam w dupie!". W pełni rozumiem ludzi, którzy najzwyczajniej w świecie nie mogą zaopatrzyć się w wymarzone materiały do wykończenia domu w Zielonej Górze. Moi Rodzice też przez to przechodzili i szlag nas trafiał, kiedy nawet w Bricomarche i Nomi praktycznie nic nie można było kupić. Ale przecież w Zielonej Górze jest tyle miejsc na zbudowanie Castoramy. Idealnymi wydają się być tereny przy Trasie Północnej. Ale znakomite skomunikowanie z miastem, bezproblemowe dostawy towaru i bardzo prawdopodobny napływ klientów z oddlonych o kilkanaście minut jazdy samochodem Sulechowa oraz Nową Sól okazują się być niewystarczające. Gdzieś wyczytałem, że Castorama zainteresowana jest budową tylko w centrum. Tylko, że jakos nie przypominam sobie, żebym gdziekolwiek w Polsce (o cywilizowanych krajach już nie wspominając) widział obiekt tej klasy zlokalizowany w centrum. Zachowanie tej firmy jest po prostu bezczelne, bo nie ukrywa ona tego, iż zależy jej tylko na drenażu lokalnego rynku. I pomyśleć, że Leroy Merlin mógł już od dawna stać przy Auchan... Osobną sprawą jest postawa osoby, któa przyczyniła się do tego całego zamieszania - Dariusza Łodygi. Powiem wprost, nie życzę sobie, że w mediach pisano o nim jako o zielonogórzaninie. Ten facet ma gdzieś to miasto i zależy mu wyłącznie na własnych interesach. O ile dbałość o interesy nie jest niczym złym, o tyle skazywanie poprzez własną chciwość 120 tysięcy ludzi na potworne korki oraz okropne doznania estetyczne - jest już złem. A jeśli weźmie się pod uwagę, że ów "zielonogórzanin" wybudował w centrum Gorzowa reprezentacyjny Park 111, a we własnym mieście w centrum widzi Castoramę, to chyba nie mamy za bardzo nawet o czym rozmawiać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski Re: Castorama zatrzymana IP: *.uz.zgora.pl / 192.168.50.* 02.10.03, 10:58 Skoro SKO podjęło taką decyzję, to zapewne oparło ją na rozpoznaniu stanu prawnego. Interes ogólnospołeczny wymaga, aby nie podważać autorytetu instytucji prawa. Dlatego nie jest dobrze, gdy obywatele bez jakiegokolwiek skrępowania wydają wyroki na sądy i inne instytucje prawa. Inną jednak sprawą jest jednak to, że kontakty z tzw. "zielonogórskimi kupcami" z reguły wywołują moją niechęć do nich. Stanowczo wolę kupować w dużych placówkach handlowych, bo mam tam spory wybór towarów w ilościach mi potrzebnych, gdzie ceny są znacznie przystępniejsze, gdzie o mnie zabiegają, gdzie jest czysto itd. itp. W związku z powyższym jestem za powstawaniem w Zielonej Górze kolejnych wielkich sklepów, ale mają one być budowane w zgodzie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Re: Castorama zatrzymana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 11:02 No nareszcie ktoś ruszył głową.Juz dosyć tych wielkopowierchniowców.Nie mamay przemysłu to chrońmy chociaz resztki handlu, bo niedługo sie okaże, że wszyscy staniemy sie hipermarketowymi murzynami.......Pozdrawiam zielonogórskich budowlańców.Castoramie mówimy NIE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaweł Re: Castorama zatrzymana IP: *.nemo.pl / 172.16.1.* 02.10.03, 11:25 tak chrońmy resztki przedsiębiorców zielonogórskich , górników itp.i płaćmy więcej za materiały budowlane , a oni z wysokich marży niech sobie kupuja dobre samochody i budują luksusowe domy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Castorama zatrzymana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 11:59 Stary piszesz jak zwolennik leninowskiej mysli gospodarczej......Pozdrawiam Castoramie mówimy NIE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: Castorama zatrzymana IP: firewall:* / 192.168.0.* 02.10.03, 12:26 Gość portalu: Adam napisał(a): Adam, Ty mówisz Castoramie NIE bo zapewne masz jakiś zakurzony skład budowlany z czteroma workami kleju i marżą 40%. A ja i wielu innych mówimy TAK bo mamy dość nabijania za nic kabzy takim jak Ty. CASTORAMA w Zielonej Górze TAK!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nothingman Re: Castorama zatrzymana IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.10.03, 14:58 posiedzimy rok na bezrobociu będziemy innaczej gadać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Castorama zatrzymana IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.10.03, 12:25 Drodzy Państwo! Nawet tak goracy temat mozna przedyskutować nikogo nie obrażając. Odnośmy się więc do problemu a nie do ludzi. Faktem jest, że Polacy zbyt ufnie wpuścili obcych na polski rynek w imię różnych chwytnych haseł typu wolny rynek, dobro Klienta itp. Stracilismy nasze miejsca pracy utrzymując miejsca pracy w innych krajach. Kiedy się opamiętamy i zaczniemy wspierac co polskie? Inicjatywa Dla Polski - partia założona przez Panią prof. Aldonę Kamelę- Sowińską uważa, że jest najwyższy czas na kierowanie się patriotyzmem gospodarczym. Wpierane winny byc te firmy które po pierwsze płacą podatki w Polsce a nie za granicą. Filarem polskiej gospodarki są i powinny byc małe i srednie polskie przedsiębiorstwa rodzinne.Ci którzy bronią zielonogórskich małych firm bronią polskiego interesu. Zainteresowanych programem gospodarczym Inicjatywy dla Polski zapraszam do korespondencji: e-mail:bojko.malgorzata@idp.org.pl i na strony: www.idp.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski Re: Castorama zatrzymana IP: *.uz.zgora.pl / 192.168.50.* 02.10.03, 12:39 Z ogólną zasadą popierania przedsiębiorczpści rodzimem trzeba się zgodzić. Problem jednak w tym, że inicjatorka Inicjatywy jest pod opisywanym przez Pana względem niewiarygodna, bo jej grzechy przeciwko "polskiej przedsiębiorczości" z czasów, gdy była Ministem Skarbu Państwa, wloką się za nią. Rozumiem, że grzesznik wykazuje skruchę i odnoszę się do tego życzliwie, ale potrzebna jest jeszcze pokuta oraz naprawienie wyrządzonych krzywd. Owa pani nie powinna więc, przynajmniej przez dłuższy okres stroić się w togę gospodarczego Katona i szefa gospodarczych patriotów. Po prostu brzmi to bardzo fałszywie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Castorama zatrzymana IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 18:42 Czy bylby Pan laskaw doprecyzowac o jakie grzechy chodzi? Moglby Pan sam zapytac Pania profesor o nie podczas jej nablizszego pobytu w Zielonej Gorze. Przeslemy Panu zaproszenie na spotkanie jesli Pan skontaktuje sie na podany nasz e-mail. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski Re: Castorama zatrzymana IP: *.uz.zgora.pl / *.uz.zgora.pl 03.10.03, 08:31 Nie, nie mam ochoty na to spotkanie ani "osobiste" zadawanie pytań. Wystarczająco wiele razy oglądałem byłą minister w nieodległej przeszłości. Oczywiście, że mógłbym z łatwością doprecyzować pretensje, ale to nie jest konieczne, ponieważ czyniono to wielokrotnie publicznie, a odpowiedzi nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Castorama zatrzymana IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.10.03, 09:55 Szkoda, że nie sprecyzował Pan swoich zarzutów względem Pani prof. Aldony Kameli-Sowińskiej. Inicjatywa dla Polski chcąc zrealizować pozytywny program gospodarczy chce współpracować ze wszystkimi środowiskami ponad podziałami politycznymi i dlatego jest wdzięczna szczególnie za krytyczne uwagi.Gospodarka powinna byc apolityczna gdyż bezrobocie dotyka wszystkich Polaków. Serdecznie zapraszamy na nasze strony internetowe: www.idp.org.pl Zainteresowanych działalnością IDP w Zielonej Górze prosimy o kontakt via e- mail: bojko.malgorzata@idp.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Castorama zatrzymana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.03, 12:55 Tak, jasne byłam w szkole , byłam w sejmie ,teraz jestem w Polskiej wełnie a co ze sprawą prowadzona w sprawie Polskiej Wełny przez miejscowa prokurature zapomnielismy:))))))? Ja napewno nie wejde do pani partii i niesądze by znalazło sie wielu naiwnych.!!!!!!!Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Castorama zatrzymana IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.10.03, 09:23 Co IDP i prof. Aldona Kamela Sowińska ma wspólnego z Polską Wełną ???? ZUPEŁNIE NIC!!! Nie ta partia i nie ta osoba. Jakieś kosmiczne nieporozumienie.Zapraszam na stronę:www.idp.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proboszcz Re: Castorama zatrzymana IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 02.10.03, 12:30 Żydku Łukasiewicz i Kostrzewski, podmioty i wymioty obrzydliwego żydka Michnika. Uczcie się sztuki dziennikarskiej od red. Roberta Rewnińskiego. Obiektywizm, fachowość i bezstronność. Ten wasz fotograf Igor Morye „zagraniczniak” też 100% żydek kręcił się nam po sali miejskiej w czerwonej idiotycznej koszulce jak pijana wesz łonowa w gaciach. Geba typowo żydowska. Oj, wy pomioty Michnikowe. Żal mi was!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Castorama zatrzymana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 12:51 No nareszcie ktos mądry w końcu bo juz myślałem ,ze w tym mieście ich nie ma. Tak racja Olać Castorame!!! Niech sie budują 20 km od miasta a nie w samym Centrum bo to najgłupsze z mozliwych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: Castorama zatrzymana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 13:10 I bardzo dobrze!!!!Jakis Łodyga chciał nabic sobie kabze kosztem nas Zielonogórzan. Racja niech buduja 20km od miasta, tak jak jest wszędzie na zachodzie. Dosyć juz u nas bezrobocia,trzeba chronić resztki własnego handlu tym bardziej ,że nie ma u nas przemysłu, bo inaczej za kilka lat Zielona Góra opustoszeje!!!! A tego bysmy nie chcieli....Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
markoniec Re: Castorama zatrzymana 02.10.03, 15:33 mam nadzieję, że prawo ktoś odnajdzie w gąszczu polskich przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Lisiej Ronowiczowa ma chyba gdzies mieszkańców Lisiej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 15:59 Ronowiczowa nie raczyła nawet zapytać miszkańców ulicy Lisiej, czy chcą takiego olbrzyma, tych wszystkich ciężarówek, wózków widłowych, tysięcy samochodów i smrodu spalin pod własnym oknem?Ale co, tak to juz jest gdy władza ma ludzi w głębokim poważaniu.Co ta kobieta wyprawia to normalnie o pomstę do nieba woła..........Daliśmy sie nabrać!!!!czy w zielonej doczekamy sie kiedyś mądrej i uczciwej władzy?Zaczynam powątpiewać... Najpierw Liść teraz ona.Nieszczęście po niesczęściu...Proponuję na przyszłość niech pani prezydent buduje supermarket pod własną ,świeżozbudowana, luksusową willą na Osiedlu Europejskim.Pozdrawiam forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś