Dodaj do ulubionych

Im się chce

14.08.08, 15:49
Zebrali 50 tys funtów na wybudowanie repliki baraku. Na tej stronie jest
przedstawiona cała historia budowy dzień po dniu:
www.raf.mod.uk/project104/
Obserwuj wątek
    • mercin.brezan Re: Im się chce 15.08.08, 11:28
      50 k funtów w 2 lata to troszkę długo :) tym bardziej, że zbiórka
      przeprowadzona w UK a nie w .pl

powtórzę się... Żagań jest dobry, bardzo dobry, w budowaniu
      baraków ;]

i doslownie i w przenośni--> muzeum ale i na warszawskiej, o czym
      linkowałem)

A jak tam w kwestii inwestycji firm dających pracę?
      • dj_dlugi Re: Im się chce 15.08.08, 23:13
        eee tam :D
      • sliders Re: Im się chce 18.08.08, 11:21
        Może i długo, ale u nas na karetke mieszkańcy przez 2 lata uzbierali chyba ok 10
        tysięcy. Jeśli dzięki temu gdzieś w googlach Żagań będzie bardziej widoczny to
        jestem za. Jeśli chodzi o pracę to coraz lepiej, bezrobocie spada ;]
        • monika.parker Re: Im się chce 21.08.08, 22:54
          Witam,
          Jestem tu pierwszy raz i już straciłam ochotę na dyskusję z niektórymi z was.
          Wiedzy za grosz a co za tym idzie opinie swoje opieracie na domysłach i nieco
          niskiej inteligencji.

Używacie nick'ow, czemu sie nie dziwię - wypisując takie bzdury.ot tak, aby
          klepać jęzorem. Brałam udział w przygotowaniach budowy. I jestem dumna, że
          mogłam współpracować z TAKIMI ludźmi. Śmiejecie się, że zabrało im dwa lata,
          żeby zebrać 50 tys funtów? Zebrali 60. wszystko było z dobrowolnych datków, od
          ludzi nie tylko związanych z wojną, Wielką Ucieczką ale również od osób, którzy
          nie mieli z tym nic wspólnego. Wszyscy, którzy pracowali przy projekcie tam w
          Wielkiej Brytanii (cały sztab ludzi) i tu w Polsce nie dostali za to ani grosza.
          Zbieranie funduszy to nie żebranie pod kościołem ale organizowanie takich rzeczy
          jak - wykłady na uczelniach, wizyta w Afganistanie czy Iraku wśród walczących
          żołnierzy, to podróże opłacone z własnych środków do USA po to tylko aby dotrzeć
          do osób, którym zależy. IM SIĘ CHCE!! A nam, Polakom NIE!! Gdyby ktoś z was,
          szanowni krytycy, był przy muzeum kiedy budowali ten barak i widzieli z jaką
          siłą woli i radością pracowali przez 10 godzin dziennie - ZA DARMO dla nas
          Polaków - ignorantów historii i pamięci o tych którzy walczyli również o naszą
          wolność- gdybyście tam byli - i sięgnęli do resztek inteligencji - nie
          pisalibyście tych bzdur.

Co do miasta i Burmistrza to pomoc była a skoro nie wiecie o tym to jaki
          wniosek? Jak widać Burmistrz nie nagłaśnia wszystkiego po to tylko żeby zyskać w
          waszych oczach. Jest takie powiedzenie..Niech nie wie lewica co czyni
          prawica...(wyjaśniam tym, którzy nie rozumieją) - jeśli dajesz datek niech inni
          o tym nie wiedzą..to jest całe piękno akcji charytatywnych. A co wy daliście dla
          tego miasta? Czy kiedy byłeś (jesli byłeś) w muzeum wrzuciłeś choć 10 groszy do
          skarbonki? ile wiesz o historii ludzi, którzy spędzili lata marząc o wolności?
          WSTYD MI ZA TAKIE WYPOWIEDZI. WSTYD MI ZA NAS POLAKÓW. Byłam tam, pomagałam im
          od kilku miesięcy i jestem pełna podziwu i pełna szacunku dla ich postawy...
          Nie chce mi się z wami gadać...
          • mercin.brezan Re: Im się chce 21.08.08, 23:12
            Kto się śmieje że zbiórka trwała 2 lata? Stwierdzam fakty - trwała 2
            lata, a 2 lata krótkim okresem czasu nie jest.

Anglicy budują - ok ich historia, ja prędzej ruszył bym do renowacji
            cmentarza na rossie...

Co do tego ile dał Kowal ... na tyle mało, że potrzebna była
            zbiórka, zresztą nie on dał tylko miasto... a są "imprezy" które
            wcale nie zasługują na finansowanie z kasy miasta, pominę już które,
            żeby inne osoby do mnie niedopadły...

Co do Muzeum - także w innych postach popieram wspieranie finansowe
            obiektu jako wizytówki miasta.

monika.parker napisała:

> Nie chce mi się z wami gadać...

Pani Moniko - życzę wytrwałości w postanowieniu :))
            • sliders Re: Im się chce 22.08.08, 08:24
              Czyżby Cie pojechała?? Należało Ci się :D
              • mercin.brezan Re: Im się chce 22.08.08, 08:39
                sliders napisał:

> Czyżby Cie pojechała?? Należało Ci się :D

Bo ja wiem.. wydaje mi się że Pani Parker pisała emocjonalnie jako
                osoba zaangażowana w projekt, więc o obiektywiźmie zarówno z mojej
                jak i jej stronie trudno coś napisać :)
                • sliders Re: Im się chce 22.08.08, 12:53
                  Jak widzisz są osoby, którym zależy na takich inicjatywach. Idea przecież
                  słuszna. Co ich obchodzi to że WURTH zatrudnia 30 a nie 1000 osób? Mnie by tez
                  nie obchodziło na ich miejscu. Podtrzymują pamięć o swoich przodkach, są z nich
                  dumni. Piszesz że jesteśmy dobrzy w "budowaniu baraków", tak jak by to był barak
                  do sprzedaży na bazarze. czy to nie jest kpina? Coś chyba jest z tym złośliwym
                  betonem.
                  • mercin.brezan Re: Im się chce 22.08.08, 17:29
                    Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania:
                    skoro mnie średnio interesuje jak budują "barak" w muzeum a bardziej
                    kiedy i jakie firmy w Żaganiu otworzą swoje siedziby i zatrudnią
                    ludzi, to mam takie samo prawo nazywać betonem tych którzy
                    interesują się "barakami" a inwestycjami wcale ?? ??

Twoje wnioski że jako niby porównuję barak obozowy do baraku
                    bazarowego prześlę ludziom którzy zajmują się zawodowo logiką, niech
                    ocenią czy można na podstawie mojego postu wyciągać tak daleko idące
                    wnioski :]

stosowałem skrót myślowy - ostatnio popularny wśród polityków
                    zresztą, może "zaangażowani" poczuli się obrażeni, podobnie jak ja w
                    wielu sytuacjach, więc proszę nie robić z tego wielkiego haloo ;]
                    • sliders Re: Im się chce 25.08.08, 09:47
                      Heh, po co sprowadzać takie wydarzenie do braku pracy w Żaganiu? Tak jak by nic
                      poza nią nie było. Nawiązuje do postu, w którym któryś z użytkowników widział u
                      Ciebie złośliwy beton. Piszesz:

"powtórzę się... Żagań jest dobry, bardzo dobry, w budowaniu
                      baraków ;]
                      i doslownie i w przenośni--> muzeum ale i na warszawskiej, o czym
                      linkowałem)"

Tak, nie porównywałeś baraku do baraku bazarowego tylko do baraku na
                      Warszawskiej <jaka to różnica??>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka