Gość: Topol Re: Łapią piratów IP: *.uz.zgora.pl 15.11.03, 12:34 No ladnie nasza policja ma teraz pelne rece roboty skoro takich groznych przestepcow lapia.Pewnie beda jakies awanse.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielu Re: Łapią piratów IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 13:27 A może tak by któryś z nich przeszedłby się na osiedle "popatrolować" zamiast straszyć 15-latków? Czy też sprawność fizyczna pozwala na "pracę" tylko przed komputerami? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hakersi Re: Łapią piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.03, 13:27 Tak panowie i panie, niemozliwe stało sie rzeczywistościa. Wykrywalnośc Milicji wzrośnie o 1000000%:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan Zapraszmy do akademika IP: *.uz.zgora.pl 15.11.03, 13:50 Zapraszamy do akademika!!! Ale wczesniej zamowcie sobie pare tirow na te komputery Zebym mogl sie uczyc w zgodzie z prawem musialbym wydac przynajmniej kilkanascie tysiecy zlotych na oprogramowanie. PARANOJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszkodowany policja kradnie komputery uczciwym obywatelom IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 14:04 hehe policja "przyjaciel obywatela"phi napewno.dwa dni po tym jak "wparowali"do szefa kafejki,wpadli i do mnie.oczywiscie mieli nakaz.zabrali mi jednostke centralno i wszystkie pirackie plyty.phy to smieszne.mieszkam w domku,okradziono mnie 3 razy podczas gdy ja spalem pietro wyzej.zlodzieji oczywiscie nie znaleziono.jakies 4 tygodnie temu okazalo sie ze to JA jestem zlodziejem.mialem nielegalne oprogramowanie windows i office.a najlepsze jest to ze zamiast zeby wziac tylko dysk twardy,zabrali cala jednostke.czy to nie jest smieszne?!! powiedzieli ze sa problemy z odczytywaniem ich na innych kompach.zajebistych maja tych informatykow!!!komp jest nie do odzyskania!!MAM dobra rade dla POLICJI:myslicie ze ochraniacie obywateli,wiec robcie to a nie ich okradajcie!lapcie prawdziwych bandytow!!a jak juz chcecie zgrywac takich uczciwych to zacznijcie od swoich domow,mieszkan,komputerow!!!znam paru policjantow i wszyscy maja nielegalne oprogramowanie.Rada dla uzytkownikow:chowajcie dyski twarde,ostrzezcie znajomych,a jak zobaczycie kogos obcego kto puka do waszych drzwi,to albo nie otwierajcie,albo chowajcie wszystko co "nielegalne"!!MIALES KIEDYS KONTAKT Z KAFEJKA W SZKOLE PRZY WROCLAWSKIEJ,ALBO Z JEJ SZEFEM,CHOWAJ KOMPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hcr Re: Łapią piratów IP: *.bialap.sdi.tpnet.pl 15.11.03, 18:00 hahahahahha zal d*** sciska!!!! oczywiscie brawo dla policji za tak niezwykle trudna sprawe, hahs zlapali piratow za co? ze mil wina nielegalnie? teraz ma tak wiekszosc ludiz i nie sztuka takiego zlapac, ale kazdy chce zbierac laury tanim kosztem prawda panie komisarzu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walcze i ja z Linuxem :) i koniec dominacji Minrosoftu !! IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 16.11.03, 12:18 niech tak dalej robią to już wsszyscy się przerzucą na Linuxa i będzie spokój, a microsoft wróci skąd przyszedł Odpowiedz Link Zgłoś
hiro Re: i koniec dominacji Minrosoftu !! 16.11.03, 12:43 Gość portalu: walcze i ja z Linuxem :) napisał(a): > niech tak dalej robią to już wsszyscy się przerzucą na Linuxa i będzie spokój, > a microsoft wróci skąd przyszedł święta racja!!!!!jest freeee! tylko nie wszyscy są rozgarnięci:-((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: punkzz Re: i koniec dominacji Minrosoftu !! IP: 212.109.132.* 16.11.03, 15:02 Sam używam linuxa ale takie argumenty do mnie nie trafiają. Prawda jest taka, że można mówić co się chce, a i tak większość dostępnego oprogramowania jest wypuszczana wyłącznie pod Windowsa. Jestem studentem i tylko czekam, aż policja wejdzie do akademików i zarekwiruje nam komputery. Ciekawe co wtedy...niedokończone prace magisterskie będziemy od 'organów ścigania' odzyskiwać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Master Re: Łapią piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 12:39 polska policja zamiast lapac powarznych bandytow to przyjda i zabiora ludziom komputery. dlaczego tak? poniewaz polska policja to pierdoly nie radza sobie z kryminalistami i biora sie za najlatwiejsze sprawy lub 2 wyjscie rowniez bardzo prawdopodobne dostaja w lape i ich kryminalisci nie interesuja. HWDP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emines Re: Łapią piratów IP: *.ceron.pl 16.11.03, 14:48 Brawo za gloopote. Niech zaczna od przeszookiwania wlasnych zbioroow plyt bo nie wierze ze ich dzieci maja wszystkie oryginalne gry i programy. Jak cos znajda to niech sie przypna kajdankami do kaloryfera, zadzwonia pod 997 i zloza doniesienie o przestepstwie. Ten kraj jest jakis pojebany. Od ciezaru bezrobocia az uginaja sie nogi, ogoolne ubustwo. Skad ludzie maja brac siano na org. oprogramowanie. Oby tak dalej to pirat bedzie na roowni z morderca/recydywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seromax Re: Łapią piratów IP: *.knurowski.net 16.11.03, 17:55 wszyscy gliniarze to zakute pały do lania znam mase glin bo część z nich to moi znajomi i wszyscy powtarzam wszyscy mają lewe oprogramowanie ba nawet gry ,filmy , programy mają na lewo kupione nawet sami ciągną emule ,kaaza ,imesh , bittorent , i inne. Więc niech sami zrobią wśród swoich porządek a dzieci co ssaja ich mp3 i inne ciulstwa . Jeśli ja kiedykolwiek bym był namierzony z tego powodu to wszyscy gliniarze są wsypani albo ja albo nikt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiaczek Re: Łapią piratów IP: *.sulechow.sdi.tpnet.pl 16.11.03, 14:54 najpierw niech zaczna od siebie a nie od takich ludzi jak my. zaloze sie ze policja nie ma oryginalnego oprogramowania. ja sie nie martwie bo mam linuxa wiec moga mi skoczyc :> .ciekawe za co zwykly polak ma sobie kupic oryginalne oprogramowanie. polskie prawo jest piekne :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TuX Re: Łapią piratów IP: gdansk:* / 10.0.1.* 16.11.03, 15:05 Całą to instytucję co się zwie "policja" całkowicie pojebało, oni biepotrafią złapać zwykłego kieszonkowca a łapią osoby które posiadają lewy soft, tylko pewnym niedociągnięciem jest to że ta "policja" niewie tego iż jak posiadam orygilnalne oprogramowanie to posiadam takze prawo do tworzenia kopii zapasowych i rozdawać je komu się chce ale pod warunkiem że nie czepię z tego korzyści majątkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Łapią piratów IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 18:23 Przeczytalem kilka opini powyzej. Dramat! Ludzie jak wy mozecie wykazywac taka tolerancje dla przestepcow?? Mowicie: dzieciak dostal kompa na komunie za 500 zl i zainstalowal pirackiego windowsa bo na innego go nie stac. Aha, czyli jak nie bedzie mnie stac na benzyne do mojego malucha to podpierdalam z najblizszego BP, bo to zagraniczna firma, monopolista i ma ceny z ksiezyca? Jak dzieciaka nie stac to niech dzieciak zainstaluje sobie Linuxa. Przynajmniej nie bedzie tracil tyle czasu na grach i moze komputer posluzy mu do czegos pozytecznego?? WIELKIE BRAWA DLA PANOW POLICJANTOW! Tak powinno byc w calym kraju! Wiecie dlaczego New Yorku w przeciagu 5 lat stal sie bezpieczniejszy o 300-500%? Otoz z powodu polityki "zero tolerancji" wprowadzonej prze Gullianiego. Tam zaczeto traktowac zlodzieja rowerow tak samo jak rasowego morderce. I wreszcie mozna bylo bezpiecznie wyjsc na ulice. A jak jest w Polsce? Boje sie wyjsc na centralna ulice w moim miescie bo tam srednio dziennie kroja 5-6 dzieciakow z telefonow, portfeli, itp. Boje sie isc wieczorem do klubu, bo w jednym z wiekszych znalezli miesiac temu pod umywalka zasztyletowanego klienta. Zwalczanie przestepczoscia powinno sie zaczynac wlasnie od najmniejszych przewinien. I czyms takim jest kradziez wlasnosci intelektualnej. Szanownym Panstwu wydaje sie ze dzieciak sciaga z netu gry, muze, programy bo to wszystko w sklepach taaaakie drogie. No coz, na samochod tez nie kazdy moze sobie pozwolic. A to wszystko jest takie drogie bo KTOS musial POSWIECIC czas aby to ZROBIC. I logiczne jest ze chce na tym zarobic. Nawet zul spod baru nie zagrabi 2 metrow kwadratowych za friko. Pozdrawiam i zycze wiecej zdrowego rozsadku na przyszlosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swiety Re: Łapią piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 20:33 Wy wszyscy Pojebusy jestescie !! Jak wam nie pasuje jak Policja pracuje to sami sie przyjmijcie do POLICJI . Nic innego nie piszecie jak tylko ".. łapac złodzieji , niech łapią bandytów , nic nie robią , Boją się zaczepiać kogokolwiek.." Powiem wam ze jestescie porąbani . Jak widziecie ze banda gówniarzy bije kogos to co robicie ? pomagacie ? nie....Spierdalacie że aż sie kurzy za wami . Czepiacie sie że nic nie robią ? Bo i po co robic skoro oni sie narobią aby kogos zamknąć a prokurator albo jakis pier.....y sędzia zaraz wypuści bandyte albo złodzieja . Ja nie mam nic przeciwko pracy policji . Pracują efektywnie na ile im przepisy pozwalają . Czepcie sie władzy i tych którzy decydują kogo zamykac , tych co wymyślają bzdurne przepisy a nie Policji . Co do zamykania "Niedzielnych Piratów" to może przesada ale Hurtownikom lewego oprogramowania to czas przetrzepać skórę. ps. polecam Linux całkiem dobry system (nieco na począdku zakręcony ale da się przeżyć.) ps2. CHWD tym co są przeciwko policji ! TEN CO NIE MA GRZECHÓW NA SUMIENIU NIE MUSI BAĆ SIĘ POLICJI . RESZTA NIECH CZEKA NA NIESPODZIEWANYCH GOŚCI HEHEHE!! Odpowiedz Link Zgłoś
tezgucio Re: Łapią piratów 16.11.03, 20:49 Dobrze byłoby zauważyc różnicę między policjantem (człowiek wykonujący niewątpliwie trudną niebezpieczną i odpowiedzialną pracę) a Policją (zbiurokratyzowany i nieskuteczny system ścigania). Prokuratura i sądy pięknie się w ten absurdalny system wpasowały. Piractwo komputerowe jest po prostu kradzieżą. Wszystkie tłumaczenia o cenie programów są żenujące. Używanie rzeczy kradzionych tylko to potęguje. Czyżbyśmy mieli we krwi brak poszanowania czyjejś własności? A tak swoją drogą to czy policjanci mają prawo zabrać dzieciakowi komputer czy tylko zabezpieczyć nośniki z nielegalnym softem (dyski, płyty itd.)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUX Re: Łapią piratów IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.11.03, 21:11 Popieram ostatnie opinie. A dla dzieci polecam w miejsce MS OFFICE OPEN-OFFICE (oszczędność 3.000 zł) A na system to raczej trzeba mieć gotówkę lub kilka złotych do każdej raty (22 zł. przy 24 miesiącach)i nie ma wówczes problemu z utratą komputera, na który tak ciężko rodzice zapracowali. Co do Policji to moim zdaniem muszą ścigać wszystkie przestępstwa i działać na każdym poziomie życia społecznego. Jeżeli będzie inaczej to zawsze ktoś będzie zarzucał, że nie zajmują się określonym zagadnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Łapią piratów IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.03, 12:16 Oprogramowanie według polskiego prawa nie może być zastawem i w związku z tym mie może być sprzedawane na raty - aby używać go legalnie musi ono być własnością użytkownika. Cena na oprogramowanie wiekowe (Win98)powinna byc adekwatna do jego wieku i nie wyższa od ceny oprogramowania nowego (XP H.). I gdyby nie m o n o p o l MS to pewnie tak by było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUX Re: Łapią piratów IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.11.03, 21:37 PS. A jeżeli chodzi o szczegóły to MS OFFICE w wersji edukacyjnej (może zakupić każda ucząca się osoba) kosztuje około 4.000 zł. Trzeba po prostu myśleć, a nie myśleć jak coś przegrać i od kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ny Re: Łapią piratów IP: *.lars.com.pl 17.11.03, 11:53 Jasne. Uczący się nastolatek ma tyyyyle kasy, żeby za 400 zeta sobie kupić programik? Jak go nie stać na grę za 99 to akurat poleci kupowiać legalnego Office'a. A co jak ja już się nie uczę? Owszem, mam pracę, ale 400 zeta to dla mnie połowa miesięcznych opłat za mieszkanie. Do tego, żeby mieć legalny MS Office, trzeba się zaopatrzeć w legalnego Windowsa, który przecież też za darmo nie jest. Pomijam kwestię aktywacji oprogramowania, gdzie przy moich eksperymentach musiałbym średnio raz w miesiącu dzwonić do MS o ponowną aktywację. Sami się proszą o korzystanie z piratów. Poza tym nie oszukujmy się - gdyby nie pirackie wersje Windows MS byłby zaledwie firemką piszącą oprogramowanie dla firm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loa Re: Łapią piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 22:10 4 tysiace wersja edukacyjna? zwariowałeś! 470zł - przy tej kwocie mogę pomyśleć.... fakt i tak jestf aktem - nie stać nas i tak na to. Polaków z polska pensją nie stać na zachodnie ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUX Re: Łapią piratów IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.11.03, 21:39 SPROSTOWANIE Przepraszam za pomyłkę nie 4.000 zł tylko 400 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYTAN Re: Łapią piratów IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 15:09 Palły to pojeby zaje... moim kolegom kompy i teraz zamiast okradac firme ktora ma budzet malego panstwa wyjdziemy na ulice i bedziemy pic palic cpac rozpierdalac kioski i radiowozy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Łapią piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 18:19 Mam pytanko... Czy pały przeszukały całą chatę w poszukiwaniu piratów i innego badziewia, czy kazali dać dostęp do kompa i wszystko. A tak na marginesie - wyszczelać skur....synów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Les Re: Łapią piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.03, 17:39 jedyne mądre słowa "Hurtownikom lewego oprogramowania to czas przetrzepać skórę. " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szariki Re: Łapią piratów IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.11.03, 22:08 "Jak widziecie ze banda gówniarzy bije kogos to co robicie ? pomagacie ? nie....Spierdalacie że aż sie kurzy za wami." To twój cytat gościu. Ja co miesiąc z moich podatków odprowadzam pewną kwotę na budżetówkę (co ja gadam, sami ją potrącają w formie podatku) i na policję też, więc nie chrzań, bo tłumienie bijatyki to twoja robota i za to bierzesz pieniądze i żywisz swoją rodzinę. Po prostu jesteś gamoń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gulliani Re: Łapią piratów IP: *.bielsko.msk.pl 23.11.03, 00:12 Gość portalu: Łukasz napisał(a): > Przeczytalem kilka opini powyzej. Dramat! > Ludzie jak wy mozecie wykazywac taka tolerancje dla > przestepcow?? > Mowicie: dzieciak dostal kompa na komunie za 500 zl i > zainstalowal pirackiego windowsa bo na innego go nie stac. Aha, > czyli jak nie bedzie mnie stac na benzyne do mojego malucha to > podpierdalam z najblizszego BP, bo to zagraniczna firma, > monopolista i ma ceny z ksiezyca? > Jak dzieciaka nie stac to niech dzieciak zainstaluje sobie > Linuxa. Przynajmniej nie bedzie tracil tyle czasu na grach i > moze komputer posluzy mu do czegos pozytecznego?? > WIELKIE BRAWA DLA PANOW POLICJANTOW! Tak powinno byc w calym > kraju! Wiecie dlaczego New Yorku w przeciagu 5 lat stal sie > bezpieczniejszy o 300-500%? Otoz z powodu polityki "zero > tolerancji" wprowadzonej prze Gullianiego. Tam zaczeto > traktowac zlodzieja rowerow tak samo jak rasowego morderce. I > wreszcie mozna bylo bezpiecznie wyjsc na ulice. > A jak jest w Polsce? Boje sie wyjsc na centralna ulice w moim > miescie bo tam srednio dziennie kroja 5-6 dzieciakow z > telefonow, portfeli, itp. Boje sie isc wieczorem do klubu, bo w > jednym z wiekszych znalezli miesiac temu pod umywalka > zasztyletowanego klienta. Zwalczanie przestepczoscia powinno > sie zaczynac wlasnie od najmniejszych przewinien. I czyms takim > jest kradziez wlasnosci intelektualnej. > Szanownym Panstwu wydaje sie ze dzieciak sciaga z netu gry, > muze, programy bo to wszystko w sklepach taaaakie drogie. No > coz, na samochod tez nie kazdy moze sobie pozwolic. A to > wszystko jest takie drogie bo KTOS musial POSWIECIC czas aby to > ZROBIC. I logiczne jest ze chce na tym zarobic. Nawet zul spod > baru nie zagrabi 2 metrow kwadratowych za friko. > Pozdrawiam i zycze wiecej zdrowego rozsadku na przyszlosc! Szkoda że nie uratowali życia kilku tys. osób w Nowym Yorku po ataku świrów. Zapytaj rodziny tych, którzy zginęli ile ich obchodzi ściganie "piratów komp....." ja sądzę że mają to w DUPIE ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jany Re: Łapią piratów IP: 80.51.243.* 16.11.03, 21:35 Ta jasne najłatwiej złapać płotki bo grube ryby płacą łapówki które tak chętnie są przyjmowane przez naszą policję i najlepiej wsadzić człowiek na 2 lata za nic żeby tylko statystyke poprawić. BRAVO POLSKA POLICJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu1024 Re: Łapią piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 22:18 piractwo jest przestepstwem i nalezy je zwalczac. Ale organizowanie specjalnych grup do walki z tym??? Lapcie zlodziei i mordercow, pirat krzywdy nie zrobi, a Ci co na tym traca i tak duzo maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frik Re: Łapią piratów IP: *.olkusz.pl / 192.168.10.* 17.11.03, 01:47 Jeśli chodzi o nielegalne oprogramowanie... Jak ludzie zarazbiali by więcej było by mniej piractwa, proste. Ceny są astronomiczne. Zarobki astronomicznie małe.!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rbf Re: Łapią piratów IP: *.teleton.pl 17.11.03, 07:17 brawo! brawo za prace na rzecz popularyzowania linuxa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek z grebocic Re: Łapią piratów IP: *.domena / 192.168.2.* 17.11.03, 09:12 hmm nie wydaje sie to troszke dziwne ze zamiast zaczac weryfikowac oprogramowanie firmowe, policja szuka kozla ofiarnego wsrod zwyklych szarych i najczesciej biednych obywateli... Nasuwaja sie 2 wnioski - 'dajemy czas firmom aby zmienily soft na legal zanim sie do nich dobierzemy' 2 wniosek implikuje pierwszy - byc moze chodzi o jakies 'male' (hehe) przekupstwo - coby firmy zdazyly sie zaopatrzyc w legal a policja do tego czasu zlapala kilku bidakow... zadnego innego sesnownego rozwiazania tej zagadki nie widze paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Doe Re: Łapią piratów i DOBRZE !!! IP: *.uz.zgora.pl 17.11.03, 09:53 i dobrze że łapią- programiści z Microsoftu odwalili kawał dobrej roboty; jak by się ktoś czuł, gdyby inni korzystali za darmo z jego ciężkiej pracy? MAM LEGALNEGO WINDOWSA, jak kogoś nie stać (przyznaję się 1,5 roku używałem nielegalnego, bo zbierałem kasę na legala- co prawda kosztem zdrowia) to niech używa linuxa- ciekawe co zrobią na tym padle. sam widziałem gości narzekających na cenę Windy, że ich nie stać na taki wydatek (najtańsza wersja 400 PLN- WinXP HomeEdition- taką mam), a przepierdalających w miesiącu na dyskotekach po 800 PLN... uważam że 400 to nie jest duża cena za system- resztę programów też mam legalną (tzn. gry i parę innych rzeczy w wersji demo, kompilatory w wersji Personal, i OpenOffice'a) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwdp Re: Łapią piratów i DOBRZE !!! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 15:26 Zaje... moim kolegom kompy i teraz wyjdziemy na ulice i bedziemy pic cpac i rozpierdalac kioski i RADIOWOZY i co ty na to??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stevills Re: Łapią piratów i DOBRZE !!! IP: *.uz.zgora.pl 17.11.03, 15:32 Gość portalu: chwdp napisał(a): > Zaje... moim kolegom kompy i teraz wyjdziemy na ulice i > bedziemy pic cpac i rozpierdalac kioski i RADIOWOZY i co ty na to??? Czyli stać Was jednak na działkę czy jakieś piwska? A może by tak pouczyć się czy coś w tym rodzaju? Albo w ramach prac społecznych (za darmo bo chyba zapłaty za to brać nie będziecie) wysprzątacie klatki schodowe w waszych blokach? Zajęcie zawsze się znajdzie- kwestia nastawienia. Kamil PS. A tak BTW- mniemam, że jesteś fanem hip-hopu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Łapią piratów i DOBRZE !!! IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 16:11 super ze uwazasz siebie za czlowieka ktorego tylko komp powstrzymuje przed kradziezami i rozbojami. skoro tak jest to moze lepiej powinienes sie zglosic na jakas terapie do poradni specjalistycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ODPOWIEM Re: Łapią piratów i DOBRZE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 19:36 odpowiem ci ze pojebus jestes! I CHWD TOBIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszyna Re: Łapią piratów i DOBRZE !!! IP: *.zielman.pl 22.11.03, 12:33 na tym jak to nazwales "padle" robia wiecej niz od razu po instalacji windy :P; a co do ceny to ludzie naprawde by kupowali gdyby nie takie ceny.. facet czysta ekonomia to samo co telekomuna... aha i jak dobra robota nazywasz patche co 3 tygodnie to brawo naprawde gratuluje Twemu rozumowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Łapią piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 10:22 Nie do dwóch lat pozbawienia, tylko do pięciu. Do trzech lat pozbawienia wolności można zarobić za posiadanie pirackiego softu, a do roku za posiadanie np. cracka, albo innych urządzeń, czy programów służących usuwaniu zabezpieczeń. Jak już o czymś piszecie, to się doinformujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blee... Re: Łapią piratów IP: 195.205.135.* 17.11.03, 11:42 chyba wszystkich w tym kraju po.... za przeproszeniem, tyle w kolo korupcji, zlodziejstwa, niegospodarnosci, tyle afer nie do ruszenia a policja bedzie ganiac mlodziez - gratuluje pomyslowosci!!!! no coz, zawsze lepiej, aresztowac i skazac emerytke, ktora zjadla w markecie batonika, ukarac drobnego przedsiebiorce, ktory spoznil sie z zeznaniem podatkowym, albo wlepic mandat za zle parkowanie niz ruszac to co smierdzi, albo moze byc niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Łapią piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.03, 13:38 To naprawde jest ...... nie kazdego stac na orginalny system windows a nie kazdy umie obslugiwac linuxa ;p ale i tak coraz czesciej ludzie decyduja sie na linuxa moim zdaniem owiele wiecej zrobi sie na linuxie niz na windows ale kazdy ma swoje zdanie :) a co do naszej polici :) to faktycznie lapia nie te osoby co trzeba np. ide sobie z kolego zaraz do nas sie doczepili ale jak widza wieksza grupke z kapturami na glowach to juz sie boja podejsc :) a tak przyokazi zaczna lapac osoby ktore maja piracki windows to zaczna sie wszyscy przezucac na linuxy i ciekawe co w tedy zrobi nasza policia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stevills Problem jest mocno złożony.... IP: *.uz.zgora.pl 17.11.03, 14:59 ...choć jedna jak i druga sprawa tego sporu mocno upraszcza swoje racje. Po pierwsze: zacznijmy od samych podstaw. Już na etapie szkoły podstawowej i średniej jest popełniany błąd. Ludzie uczą się tam na Windowsach obsługi pakietu Office. Dlaczego? Dlaczego w całym kraju jest na razie (z tego co słyszałem) tylko jedna klasa "Linux'owa"?? Jeśłi kogoś w szkole uczą od podstaw Microsoft Worda to w jaki sposób ma on ćwiczyć w domu? Laboratoria są przepełnione bądź nie są udostępniane wcale. To samo na studiach z oprogramowaniem już nieco bardziej specjalistycznym. Gdyby student Informatyki czy Elektrotechniki miał zakupić soft na którym musi zrobić projekty, bądź na których pracuje w laboratoriach to popadłby w ruinę. WNIOSEK 1: NALEŻY W SZKOŁACH KŁAŚĆ NACISK NA PRACĘ Z OPROGRAMOWANIEM DARMOWYM A NIE MŁÓCIĆ PROGRAMY KOMERCYJNE. Po drugie: to w drugą stronę. Jeśli ktoś mówi, że kupuje pirackę grę bo ne stać go na oryginał to chyba nie ma zbytnio co tu komentować. Tu się w pełni zgodzę- tępić. Swojego czasu wyczytałem taki "ładny" argument w pewnej gazecie: "Jeśli kupujesz oryginalne gry, to zbierasz na nie jakiś czas. Wtedy gra jest o niebo przyjemniejsza bo będziesz chciał sprawdzić wszystkie możliwe opcje, ukryte sztuczki etc. etc." A tak? Kupisz jednego pirata i zanim dobrze zaczniesz w niego grać to już kupujesz następnego...". No i sprawa trzecia. Mówimy o piractwie. A czym jest piractwo?? Można je dzielić na mniejsze czy większe? Jeśłi ktoś kopiuje i sprzedaje piraty jest większym przestępcą od takiego co skopiuje sobie program od kolegi? To już poważniejsza kwestia. Na koniec ciekawostka. Koleżanka mojej siostry studiuje w Danii. W czasie ostatniego pobytu w Polsce przywiozła specjalny pakiet jaki duńscy studenci dostają na tamtejszej uczelni. Windows, Office + wszystko czego uczą się na studiach. Wszystko jak najbardziej oryginalne (po prostu jakieś wersje dla studentów). Nie wiem na jakiej zasadzie się to tam odbywa ale można by też tak i u nas:) Pozdrawiam Kamil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskarek Re: Problem jest mocno złożony.... IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 16:49 Zgadzam sie w 100% z Kamilem. Niestety wszedzie propagowany jest system operacyjny windows i praktycznie wszedzie (szkola, studia) uzywane sa programy przeznaczone na ta platforme. Na dzien dzisiejszy jestesmy po prostu zmuszeni na Billa czy to nam sie podoba czy nie. Co po prostu zrobic gdy musze cwiczyc lub wykonywac projekty na sofcie ktorego odpowiednika po prostu nie ma na innych platformach? lub koszty zakupu ow programu przekraczaja moje mozliwosci finansowe? Piractwo jest zlem to prawda ale z drugiej strony ceny oprogramowania komercyjnego niestety nie sa na kieszen zwyklego uzytkownika. Przeciez system operacyjny windows ( i koszt jego zakupu) to dopiero czubek gory lodowej kosztow jakie uzytkownik musi poniesc aby w pelni moc korzystac z mozliwosci jakie stwarza technika komputerowa. Tak jak napisal Kamil powinny zostac stworzone jakies warunki, mechanizmy sprzyjajace tanszym rozwiazania (np. oprogramowanie open source) tak jak to sie po malu dzieje w niemczech gdzie ruch "wolnego" oprogramowania zyskuje coraz wieksza popularnosc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Użytkownik Re: Problem jest mocno złożony.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 19:07 Moim zdaniem firmy produkujące soft, dystrybutorzy dają tak wysoką cenę ponieważ, chcą nadrobić straty wyniosłe z piractwa. Gdyby przeliczyć i tak zakłądając windows xp kosztował by 100 - 150 zł to, ilość nabytych kopi wzrosła by o ok 1200% co daje znacznie wyższe dochody. Bo prawdę mówiąc legalnych kopii nabytego windowsa w polsce jest niewiwle (pomijając firmy, instytucje). Ludzie mówiący, że 400 zł idzie odżałować na OS'a, mająrację, ale większość z ludzi mających 400 zł, wyda je na upgrade sprzętu, a nie za program który może mieć za 15zł lub za cenę łącza interetowego. A propo polskiej policji, jeżeli chcą zwalczać piractwo, to niech zaczną od sibie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guma Re: Łapią piratów IP: *.nowogrod-babrzanski.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 15:07 Niech wpadną do wszystkich którzy mają kompy...Praktycznie każdy ma piraty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kill-kill Re: Łapią piratów IP: *.icpnet.pl 17.11.03, 15:43 a i tak kazda pała ma w domu lewa winde i 4 mb dzieciecej pornografi na kompie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glina Re: Łapią piratów IP: *.gorzow.mm.pl 17.11.03, 18:55 Hej, piraci z Zielonej Góry. Akcję przeciwko takim jak wy, prowadzi specjalna sekcja wydziału ,,PG'' gorzowskiej KWP. W sekcji tej pracują naprawdę dobrzy informatycy po politechnikach. Mimo różnych skomplikowanych IP potrafią namierzyć każdy wasz komp z lewym programem. Radzę więc zaopatrzyć się w licencjonowane programy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: Łapią piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 22:00 No i co z tego ze po Politechnikach skoro nie potrafia namierzyć prawdziwych bandytów działających na ogromną skalę. Nie znam przypadku aby CI PO POLITECHNIKACH odszukali jakikolwiek skradziony komputer. Najłatwiej wpaść do domu i wykonac wielką Akcję tylko tak naprawdę przeciwko KOMU. Obok mnie mieszka taki ważny tatuś glina a jego dwoje dzieci jedzie z tym koksem na nielegalnych programach aż miło.Sami się chwalą ze tata czasem jakiś program zabiera do komendy aby się tam pobawić w spokoju. Ale kogo to obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soldier Re: Łapią piratów IP: *.kalisz.mm.pl 17.11.03, 18:04 To ja może schowam moje bierki, bo jeszcze powiedzą, że to nielegalna kopia z nielegalnego źródła i do paki pójdę. Polska nigdy nie będzie krajem gdzie można spokojnie żyć, może jak się wezmą za tych cfaniaków w dresach co myślą, że są bogami, ale jak pójdzie taki do więzienia, to pozna smak życia (_o_), a później 9mm w główkę od mafii i o jedną bakterię mniej. ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Worm Re: Łapią piratów IP: *.pl / 192.168.100.* 17.11.03, 19:04 Ludzie!!! przecież to niemożliwe żeby ktokolwiek miał Windoze legalną!! to wszysrko jest koszmarnie drogie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psie_mordy Re: Łapią piratów IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.03, 22:03 jakby policja miala kurwa mozg zamiast tego pierdolonego styropianu, to by zwiekszyli bezpieczenstwo w miescie, a nie kurwa po domach sie szlajac!! to sie nazywa "polska policja" Odpowiedz Link Zgłoś