Dodaj do ulubionych

Rok Bożeny Ronowicz

13.11.03, 19:06
Ci, co na nią głosowali w wyborach prezydenckich, cieszyli się
jak dzieci z wygranej, porównywanej do "Cudu nad Odrą". Czy
zawiodła ich nadzieje? Przeciwnicy życzą jej efektownego upadku,
cieszą się z każdego potknięcia. Ale czy doczekali się klęski?
Minął rok od objęcia rządów w Zielonej Górze przez Bożenę
Ronowicz. Czy dobrze wykorzystała ten czas? Z jakimi decyzjami
pani prezydent się zgadzasz, a które uważasz za chybione? Czym
powinna się zająć w dalszej części swojej kadencji?
Obserwuj wątek
    • Gość: Karol Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.11.03, 19:21
      Raczej pozytywnie. Zbyt mało oczyściła jednak, z miejskich
      struktur SLDowców, którzy robią jej złą opinię i cieszą się
      przepasłymi angażami w urzędzie, a szczególnie w ZGKIMie.
      Szczęściem dla Zielonej Góry jest brak Listowskiego, wojskowego
      politruka. Miasto nie żyje wizjami o multikinach i basenach,
      igrzyskach dla jednych, a dolach dla drugich.
    • tom_tom Re: Rok Bożeny Ronowicz 13.11.03, 19:23
      Dochodze do wniosku, że mieliśmy za duże oczekiwania, chyba nie
      przystające do żeczywistości. W ciagu roku niewiele można
      zrobić. Co mnie zaskoczyło? Najpierw na plus wybór
      niepolitycznych wiceprezydentów a później na minus bardzo
      polirtyczna walka z SLD. Czasami mam wrażenie, że pania
      prezydent wybralismy nie po to by rzadziła miastem a wykończyła
      SLD. A to nie jest dobry kierunek!
    • hiro Re: Rok Bożeny Ronowicz 13.11.03, 20:36
      moim skromnym ta /tfu/ pani zdrowo przesadza!:
      -zgłoszenie do prokuraturu DONIESIENIA/KONFIDENTKA-czyli nieczłowiek wśród 7.5
      % społeczeństwa/
      wypierdzielenie z pracy /procesy opsywała prasa!!!!/-odszkodowania z moich
      pieniędzy zwolnionym!
      na pyt redka czy
      Czy dobrze wykorzystała ten czas?
      tak dobrze!!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=73&w=8816804
      ^)Czym
      > powinna się zająć w dalszej części swojej kadencji?
      myślę ,że trawnikiem!

-
      • Gość: Doktorojboli Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 21:50
        Dobra odpowiedx. Trawnikami. Tylko dla takich cwaniaków co powinni pod nim
        leżeć a nie szkodzić innym kłamstwem i oszustwem.
    • Gość: gość Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 21:06
      Nie do końca oceniłabym , że to zły rok. Pani Prezydent jako
      nowy Prezydent pracowała cały rok bardzo efektywnie i ciężko.
      Za nim dom wybudujemy to też są lata.Ciasto drożdżowe aby
      dobrze wyrosło to też musi poczekać. Myślę ,że następne lata
      będą dla Pani Prezydent lepsze.Poznała już dokładnie pracę
      swoich urzędników.Vice Prezydenci zaczynają wszystko rozumieć i
      chcieć.Buńczuczność lewicy zaczyna opadać. Prezydium coraz
      przychylniejsze.Chodzi o Panów. Jeszcze Pani B. ma wyższe
      aspiracje , ale też to jej przejdzie. Jest inny problem. Pani
      Dyrektor Elżbieta P. nie powinna być elegantsza od Pani
      Prezydent, a tak jest. To tak jak świadek- kobieta lepiej
      wygląda niż panna młoda.jestem pozytywnie ustawiona i myślę ,
      że Pani Prezydent sięgnie po najwyższe laury i będzie nam
      prezydentować przz kolejne 4 lata. Oby tak bylo.
      • Gość: tomek Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: devil:* / 192.168.150.* 13.11.03, 21:30
        O jezu, kolejne cztery lata w żałobnej procesji, zlitujże się człowieku,
        miejsca jej nie starczy na kolejne hipermarkety, a os. Piastowskie trzeba
        bedzie zamienic na wiezienie dla nieprawomyslnych internautów :-)
        • Gość: kulu Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 21:55
          Ona działa zgodnie z prawem. Mało kto wie, że w Polsce juz są skazania za
          pomówienia w internecie. Polskie prawo jest dostosowane do wymogów cywilizacji
          i ściga przestepców wszędzie. nie wolno więc osmieszać człowieka co idzie z
          duchem czasu bo sami sobie wystawiamu laurke zacofańca. System informatyczny to
          nie jest miejsce dla tchórzliwych cwaniaków co obrobia każdemu dupę i uwa zająm
          że nic im za to nie grozi. Chcieliście mieć Big Brothera to macie ziomaki. Ale
          nie mówcie że cham krzyczacy zza zasłony to bohater.
    • Gość: kami Gorzej być nie mogło (chyba)... IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 21:40
      Po rządach pana Z.Listowskiego każdy nowy prezydent zaprezentowałby się
      prawdopodobnie lepiej od poprzednika... gorzej być nie mogło.
      Ale pani B.Ronowicz też niczego nie pokazała, jedynie zaliczyła kilka przykrych
      wpadek. Co prawda lewicowa większość w radzie miejskiej utrudnia życie pani
      prezydent jak może, a i bagaż jaki po sobie zostawiły wcześniejsze rządy w ZG
      też był nie do pozazdroszczenia, co chwile wypadają z szafy jakieś trupy
      pozostawione przez lewicę.
      Podsumowując roczne rządy można powiedzieć, że jest lepiej niż było co nie
      oznacza że jest dobrze.
      W sumie jestem trochę rozczarowany, nie tak to miało być.

PS
      No ale to w końcu dopiero rok rządów, dajmy się pani BR się wykazać(w dobrym
      znaczeniu tego słowa). Pożyjemy, zobaczymy co będzie dalej ...
      • redondo1 Re: Ale moglo byc lepiej 13.11.03, 22:05
        Wiecie co lepszy byłby Wojtek Krok z MTV.
    • Gość: urwis to był wybór mniejszego zła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 00:35
      Pisałem już wcześniej o p. Prezydent. Walka wyborcza między .p.Listowskim a
      p. Ronowicz odbierana była często po manichejsku, jako wybór między złe a
      dobrem. Sytuacja miasta była i nadal jest bardzo ciężka, był to wynik rządów
      wszystkich trzech prezydentów, których rządy doprowadziły do tego, że miasto
      jako przedmiot zarządzania JEST NIESTEROWNE.
      • Gość: Antylenin Re: to był wybór mniejszego zła IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 21:58
        Super diagnoza. zgadzam się . za Liścia wszystko było sterowne. podobno nawet
        zatrudnienie sprzątaczki w ZGKiM wymagało rekomendacji Koła Partyjnego SLD. Czy
        o to wam chodzi aby powrócić do sterowności ręcznej w czym sie specjalizuje
        komuna.
        • Gość: urwis Re: Anty- antylenin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 16:26
          Drogi Panie /Pani
          Pojęcie 'sterowania' jest pojęciem z dziedziny cybernetyki. Moje twierdzenie
          o "niesterowności" w zarządzaniu ZG jest jak najbardziej na miejscu. Na ten
          stan rzeczy zdecydowanie większy wpływ miał Listowski (jego kadencja trwała 4
          lata, a wcześniej działał jako radny, niż ma Ronowicz. Swój spory udział mieli
          również poprzedni prezydenci. Jest to wynik działań i zaniechań, które
          kształtowały kulturę organizacyjną UM jako instytycji, gdzie przygotowywane i
          podejmowane są decyzję dotyczące miasta i jego mieszkańców.

Ronowicz objęła władzę w mieście niesterownym i nie ponosi za to winy. Nie
          ponosi winy za PEDiZ, którego prywatyzacja została przeprowadzona w sposób
          kryminogenny. Jej expose w którym mówiła o konieczności naprawy sposobu
          działania UM świadczy o tym, że zdawała sobie sprawę z trudności w tej materii.
          Oczekiwałem, że zbuduje zespół ludzi, którzy zmienią ten stan rzeczy. Co
          widzę ? Ano dostosowanie się p. Ronowicz do bagienka urzędniczego. Laureat
          nagrody Nobla Milton Friedman nazywa to krótko i dosadnie "tyranią status quo".
          Polecam książkę pod tym tytułem.

Wszystko stało się takie fajne. Wszyscy mamy kochać panią Prezydent. W
          lokalnej TV Markiewicz i Teichert z SLD wraz z Kościelniakiem i Sapą waląc
          sobie na "ty" chwalą ją i siebie za wykonanie budżetu. Pełna koncyliacja. BYCZO
          JEST - panie/pani Antylenin. A ja czym mam się zachwycać ? Tym, że za pieniądze
          publiczne (tj. m.in. moje i twoje)p. Ronowicz bezprawnie kupuje fotele dla
          filharmonii ? Niech to robi z własnych poborów - 10 tys. zł to duże pieniądze,
          tym bardziej, że można zrobić odpis z podatku dochodowego.
    • Gość: urwis głosowałem po prostu mniejszym złem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 02:35
      Walka wyborcza między p. Ronowicz a p. Listowskim mogła być odbierana po
      manichejsku, jako wybór między dobrem a złem. Bo trudno coś dobrego powiedzieć
      o rządach tego pana. Żeby nie było wątpliwości rządy prezydentów Doganowskiego
      i Masternaka w mojej ocenie też wypadają słabo. Żaden z nich nie stanął na
      wysokości zadania, żaden nie zostawił po sobie dzieła w mieście, które byłoby
      pozytywnie kojarzone z jego osobą. To jest temat na odrębną i ważną dyskusję.
      Reasumując: po rządach trzech prezydentów Zielona Góra stała się miastem
      NIESTEROWNYM, o strukturze niesprzyjającej skutecznemu zarządzaniu, o fatalnej
      komunikacji społecznej (dialog władza - mieszkańcy) itd. Skutkiem tego stanu
      rzeczy jest zmniejszanie się liczby mieszkańców miasta, bowiem w roku 2003 w
      stosunku do 2000 liczba mieszkańców spadła po raz pierwszy od 1945r. o kilkaset
      osób (Źródło miesięcznik "Zielona Góra" nr 2. Uświadomienie sobie tego faktu
      powinno spędzać sen z oczu UM i członków samorządu.

Oczekiwania wyborcze były duże, chodziło wyłonienie w wyniku wyborów osoby na
      stanowisku prezydenta, która nie tylko zahamuje proces degradacji miasta, ale
      również zacznie odrabiać straty. Czy tak się stało ? Nie. Po roku czasu
      sprawowania władzy przez Ronowicz, swój głos na nią oddany traktuję jako wybór
      mniejszego zła. Moje zarzuty:

1)- brak przywództwa, brak cech osobowych do kierowania zespołem ludzkim;
      nieumiejętność doboru ludzi; brak wizji; małostkowość w zachowaniu; nie
      zrozumienie faktu, że kierowanie dużą instytucją publiczną nie tylko ilościowo,
      lecz przede wszystkim jakościowo różni się od kierowania szkołą; posadane
      wykształcenie nie niweluje wymienionych braków; brak świadomości i
      autorefleksji o roli jaką wypełnia ( wypowiedzi o tym, ze prezydent nie jest
      politykiem budzą politowanie, przy jednoczesnym sposobie atakowania przeciwnika
      politycznego);

2)- bizantyjski styl rządzenia; rozbudowa "dworu" w UM; dopuszczenie do walki
      koterii urzędniczych; realizowanie aspiracji politycznych swojego męża -
      czynnego działacza politycznego , działającego zza jej pleców; mściwość i
      nieumiejętność bycia wielkodusznym(fakt opisany w GL - wymuszenie na gospodarzu
      imprezy wyproszenia osoby, która uznana została za wroga);

3)- brak komunikacji społecznej; aby dostać się na audiencję do p. prezydent
      trzeba się zapisać w kolejkę, aktualne terminy dla obywatela wynoszą ponad 3
      tygodnie, wynikałoby z tego, ze p.prezydent boi się bezpośrednich kontaktów z
      ludźmi; samo podpieranie się kontaktami z hierarchią kościelną , czy kontaktami
      z kolegami z oświaty nie wystarczą; zwykły mieszkaniec miasta panią prezydent
      zupełnie nie obchodzi, mimo sążnistych zapewnień; nie istnieje coś takiego jak
      polityka informacyjna w mieście; sprawa potraktowania internauty donosem do
      prokuratury - mówi sama za siebie; podobnie jak sprawa zakupu za parę tysięcy
      złotych dyplomu "Gmina Fair Play";

4)- co dobrego zatem mogę powiedzieć o p. Ronowicz ? Wierzę głęboko w to, że
      nie kradnie i nie cudzołoży, ale to za mało, żeby rozwiązywać problemy miasta,
      tu trzeba Herkulesa, który oczyściłby tę stajnię Augiasza. Czy należy się z tym
      pogodzić ? Nie. Trzeba po prostu zacząć patrzeć władzy na ręce i egzekwować
      swoje uprawnienia obywatelskie, aby nie było gorzej.

Reasumując: myśląc o p. prezydent Ronowicz, czuję melancholię rozczarowania.
      • Gość: Oldboy Ja też głosowałem za IP: devil:* / 192.168.150.* 14.11.03, 10:14
        Dobrze, że przerwała tą nieszczęsną czerwoną epokę. Ale PEDiZ
        zamierza wykończyć jak ślepe kocię. Zachowuje się tak zapiekle,
        jakby była to jej sprawa osobista. Szuka Niemców, ślązaków, żeby
        tylko dopiec Panu Ratusiowi. Kierując się osobistymi
        antagonizmami Pani Ronowicz pośle na bruk kilka ładnych rodzin.
        Ciekawe jak wybrnie z postanowień umowy prywatyzacyjnej PEDiZ? Tu
        Pańtak chyba jej dokopie z łatwością.
      • Gość: rewolta Re: głosowałem po prostu mniejszym złem IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 22:04
        Ze stajnia Augiasza to sie zgadzam w całej rozciagłości. Tylko czy
        zaakceptujesz oczyszczenie tej stajni ze 120 urzedników zatrudnionych po
        koleżeńsku przez Listowskiego wszędzie gdzie sie da. Zaraz zaczna sie płacze o
        masowym zwalnianiu. Teraz przy 10 osobach juz były 2 procesy sadowe. Wiec chyba
        nie wiesz oco chodzi mówiąc o tej stajni. Ja bym zwolnił stu. Za progiem czeka
        500 bezrobotnych chetnych do przystapienia do konkursu. Tylko kto bedzie za
        takim rozwiazaniem. Strach dupe ściska opozycji i rzadzącym. I bagno pozostanie
        na nastepne 10 lat.
        • Gość: urwis 120 urzędników, 300 Spartan, 500 bezrobotnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 16:59
          Nie jestem fanem Listowskiego, ani antyfanem Ronowicz. Głosowałem na
          Ronowicz, gdyż rządy Listowskiego były tragedią dla miasta. Gdybym dzisiaj miał
          taki sam wybór, głosowałbym tak samo. W sprawie PEDiZ-u winę za nieszczęsną
          prywatyzację ponosi Listowski, a nie Ronowicz. Obserwuję poczynania Rady
          Miasta i jestem tradycyjnie zirytowany (kiedyś byłem cięzko zbulwersowany)
          większością, gdy obserwuję ekipę SLD w akcji - jej egoizm grupowy jest wielki
          jak góry Himalaje, kluczowe pojęcie 'dobra wspólnego' jest dla nich czymś
          zupełnie nieznanym.

To nie znaczy jednak, że w imię odrzucenia skompromitowanej od lat oferty SLD
          w dziedzinie samorządności, mam akceptować oferowane w tej materii buble (sic !)
          oferowane przez p. Ronowicz, czy to, co prezentuje np. p. Kościelniak lub inni
          działacze tzw. mniejszości prawicowej Radzie Miasta.
          Mam prawo mieć własne zdanie na temat funcjonowania władz miasta i je po
          prostu mam. Dlatego głosując na Ronowicz, po roku czasu jej twierdzę, ze swoją
          misję wypełnia słabo, na 3= (trzy na szynach) i nie mam do niej jakiejś
          osobistej niechęci.
          UM jest wielką stajnią Augiasza. Za sprawy organizacyjne odpowiada Ewa
          Trzcińska - sekretarz miasta, która piastując to odpowiedzialne stanowisko
          dopuszcza się fałszowania dokumentu (zataja część swoich dochodów). I co się
          dzieje, traci pracę ? Nic. Ciekawe, czy zgodnie z obowiązującym prawem p.
          Ronowicz złożyła doniesienie do prokuratury ?
          Wg. listu zamieszczonego w GL przez jednego z działaczy Unii Wolności na ok.
          350 pracowników Urzędu Miasta 214 osób należy do SLD, a w spółkach miejskich
          ok. 600 osób. Nawet za komuny nie było takiego upartyjnienia.
          To jest właśnie owa stajnia Augiasza. Zwolnienie 10 partyjnych dyletantów
          powoduje procesy i protesty. Dlaczego ? Bo robione jest po partacku. Czy jest
          to "fachowość" radczyń prawnych kierowanych przez Trzcińską, czy jest to granie
          na nosie p. Prezydent Ronowicz ? Nie moją sprawą jest roztrzyganie tych kwestii.
          Czy w takim układzie poparłbym zwolnienie np. 120 osób ? Nie wiem tego z
          góry. Musiałbym przeprowadzić analizę przydatności ich na poszczególnych
          stanowiskach. Zastanawia mnie np. takie dziwne stanowisko - rzecznik praw
          mieszkańców miasta. Ciekaw jestem prostej rzeczy - ile petentów zgłasza się
          dziennie po informacje na temat swoich praw ? jak to jest dokumentowane ? po
          czyjej stronie staje rzecznik, jeżeli ma do czynienia z konfliktem interesów -
          obywatela, czy miasta swojego pracodawcy ? Jest sens istnienia takiego
          stanowiska, gdy robi to organizacja pozarządowa np. Fundacja Rozwoju Demokracji
          Lokalnej, ale nie miasto.
          Być może należałoby dając szanse wszystkim zatrudnionym w UM przeprowadzić
          analizę przydatności do wykonywania pracy, przy obiektywnych i ostrych
          kryteriach selekcji. Czy wśród bezrobotnych znaleźliby się ludzie odpowiedni ?
          Być może, kilku lub kilkunastu. Na pewno nie tak wiele, jak to sobie można
          wyobrażać. Bo urzędników brakuje, nie brakuje biurokratów.

• Gość: X Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.11.03, 11:57
      Bardzo dobrze, że została wybrana gdyż tamten etap w rozwoju
      miasta należało szybko zakończyć.
      Ponieważ jest biologiem a więc nie zna się na gospodarce, gdyż
      prowadzenie szkoły ma sie nijak do prowadzenia nawet
      najmniejszego biznesu, powinna przygotować wcześniejsze wybory
      swego KOMPETENTNEGO następcy i honorowo odejść./ Gwarantowana
      nagroda Fair play w polityce!/
      Gdyby ten następca był równoczesnie uzgodnionym wspólnym
      kandydatem wszystkich partii politycznych to Zielona Góra dałaby
      krajowi przykład jak należy wybierać prawdziwego gospodarza
      miasta ponad podziałami.

• tezgucio Re: Rok Bożeny Ronowicz 15.11.03, 01:05
        bełkot
      • Gość: Newton Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 22:09
        Czego sie pan czepiasz biologa. W naszym województwie jest przy władzy ponad 2o
        przedstawicieli "establishmentu" bez studiów i nikt nie gani demokracji a paqnu
        przeszkadza osoba pos tudiach bo biolog. Czy wiesz pan ilu lekarzy rzadzi w
        polsce spółkami i zakładami ubezpieczeniowymi. Nie profesja świadczy o
        zdolnościach lecz chec do zmian i współpracy ze specjalistami. To jest dopiero
        profesjonalizm.
    • Gość: mr.anderson Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.11.03, 12:27
      na plus można zaliczyć oczyszczenie miasta z łapówkarstwa na najwyżyszm
      poziomie. na pewno przetrącenie karku dziwolągom typu cb i cwaniaczkom z
      dobrymi plecami u listka.
      na minus - wbrew wyborczym hasłom w mieście nie ma inwestycji a te które się
      realizuje bardziej mu szkodzą niż pomagają podnieść (hipermarkety).

rok czasu to nie jest dużo - ale na razie zachwycony nie jestem. z drugiej
      strony, gdybym miał wybór pomiędzy ronowicz a listowskim na pewno raz jeszcze
      wybrałbym właśnie ją. gdyby jednak chodziło o wybór pomiędzy ronowicz a kimś
      innym z prawej strony....
    • Gość: raf Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.11.03, 12:46
      Nie jest zle
      • Gość: zyx Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.11.03, 13:09
        zależy dla kogo
      • Gość: Roman Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.11.03, 22:57
        Jest źle!
    • Gość: Resta Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: 1.5.* / 10.0.0.* 14.11.03, 15:12
      Zapraszam do wpisów w forum "gafy i majstersztyki ..."
      • Gość: zyx Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.11.03, 15:22
        A ja do publikacji red. P. Maksymczuka w "PULSIE"
        pt: "WODOGŁOWIE"
        • Gość: Ja Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 18:07
          Gość portalu: zyx napisał(a):

> A ja do publikacji red. P. Maksymczuka w "PULSIE"
          > pt: "WODOGŁOWIE"
          Jezu! Tylko nie do Maksymczaka!
      • Gość: brrr Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.sulechow.net 14.11.03, 18:32
        brrrr próba kompa
    • Gość: Eksuczennica Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.03, 16:28
      Jako nauczycielka była ok, ale jako przezydent niesprawdza sie i wręcz szkodzi
      miastu swoimi błędnymi zagrywkami.A tyle obiecała przed wyboroami i robi w
      dodatku wszystko na odwrót.
    • Gość: dok skreslilem obu kandydatow... IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 14.11.03, 19:56
      ...dramat zielonogorzan: brak osob godnych przyjecia mojego
      glosu. Dlatego w wyborach skreslilem obu kandydatow :-(
    • Gość: INTERNOWANY Pani Prezydent Ronowicz, IP: scully:* 14.11.03, 20:10
      Pani Prezydent Ronowicz,
      Tu za oceanem mi wiadomo ze jeszcze pozostale z czerwonym
      podniebieniem dyrektorki, bedace b.blisko Pani tkaja
      niewidoczna pajecza siec nad Pania.
      INTERNOWANY LUBUSZANIN
      • hiro Re: Pani Prezydent Ronowicz, 14.11.03, 20:55
        czekaj czekaj -policja/ronowiczowska/-i tak cię znajdzie:-))))))
        ale red zamydla sprawę!
        wątek na górkę-kiedyś przez pół roku męczyłem pierniki wątkiem o<< BS -robiąca
        kupę-/>>taki m faktem piernik się podniecał/
      • Gość: tomek Re: Pani Prezydent Ronowicz, IP: devil:* / 192.168.150.* 15.11.03, 12:36
        jedyna nadzieja w tym, że cie prędko wsadzą do zaoceanicznego psychiatryka
    • Gość: Mroz Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: 217.153.124.* 14.11.03, 21:47
      Zapamiętałam szczególnie jeden idiotyczny postępek prezydentki
      naszej-podanie do sądu internauty za obrazę. Kobita
      zapomniała,że pełni taki urząd, że można i trzeba ja oceniać.
      Gdyby ktoś napisał, że jest złodziejką albo kurtyzaną, wówczas
      istotnie miałaby powód do takiego kroku. Poza tym chciałabym
      zapytać czy są do jej dyspozycji jakieś fundusze
      reprezentacyjne, bo fatalnie sie prezydentka prezentuje. Nie
      będę pisać kogo przypomina, bo jeszcze trafię za kratki.
      • Gość: Sedzia zgred Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 22:15
        W moim przekonaniu to nie jest idiotyczny postepek z tym sadem. W ostatnim
        czasie w Polsce w 2 różnych poważnych miejscach skazano za pomówienie w
        internecie 2 osoby, zgodnie z zasadami Unii Europejskiej, że internet to nie
        jest miejsce dla tchórxliwych cwaniaków, którzy kłamia co im slina na jezyk
        przyniesie lecz formuła uczciwych sadów popartych argumentami. Więc drogi panie
        skucha. To inni przed pania Ronowicz zaczeli scigac i skazywać za pomówienie w
        internecie z czego demokraci sie cieszą bo jest to uczciwe.
    • Gość: Grobel Wiesław Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.03, 21:52
      Rok prezydentury Pani Ronowicz , to rok ktory wstrząsnął miastem.
      Zaczęło się od robienia czystki w Urzędzie Miejskim w myśl
      zasady bylego watażki komunistycznego Mieczysława Moczara "KTO
      NIE Z MIECIEM TEGO ZMIECIEM" . Praktykę tę ocenił Sąd uznając
      racje wyrzuconych prze Panią ludzi z pracy. Jest Pani pierwszym
      prezydentem w histori miasta ktory został ukarany przez sąd
      grzywną za nie stawianie się na wezwanie sądu. Następna sprawa
      to złamanie pani wyborczch obietnic , że na obsadzanie
      kluczowych stanowisk w spółkach miejskich będą ogłaszane
      konkursy . Prezesem C.B. został Pan przyniesiony przez Panią w
      teczce , jest to osoba która z kretesem przegrała wybory
      prezydenckie i tą posadke otrzymała od Pani w prezencie za
      poparcie pani w drugiej turze wyborów. Jak to jest kompetentna
      osoba świadczy fakt w jaki sposób C.B. zrobiło"BIZNES" na
      sprzedaży piwa w czasie Dni Zielonej Góry . Namioty które stoją
      przed C.B. bardziej przypominają cygański tabor niż centrum
      miasta wojewódzkiego w XXI wieku. Podobną metodę sprezentowania
      posadki zastosowała Pani wobedz prezesa cmentarza komunalnego .
      Ostatnim pani hitem było urządzenie za miejskie pieniądze w
      czasie gdy tych pieniędzy brakuje na wszystko pokazów sztucznych
      ogni w dniu naszego Narodowego Święta . Widowisko w iście
      amerykaniskim stylu brakowało tylko amerykańskich flag i hymnu.
      Ciekaw jestem ile to kosztowało ?. Jako prezydent jest Pani
      beznadziejna natomiast jest Pani świetna w reklamie . Wspaniale
      Pani reklamuje skody fabie w telewizji przewodowej , oczywiście
      to tylko przypadek ,że firma która te auta sprzedaje jest
      kierowana prze Pani męża . Optymistyczne również jest to , że
      minął już rok Pani kadencji zostały jeszcze tylko trzy-jakoś to
      wytrzymamy. Na koniec chciałbym Pani zadedykować piosenkę
      zespołu Lady Punk "mniej niż zero".
      • Gość: INTERNOWANY tow. grobel wieslaw, zapluty czerwony karle, pewni IP: 66.46.38.* 14.11.03, 22:41
        tow. grobel wieslaw, zapluty czerwony karle, pewnie jwstes w trzy ..upy pijany
        jak kazdy czlonek, aferzysta z SLD.
        Na nic konkretnego ciebie, nie stac, tylko kilometrowy belkot wypociles z
        trudem, to naturalne, bo argumentow nie masz !!!
        Tak, masz racje wydane pieniadze na sztuczne ognie, to czysta strata, wedlug
        statutu SLD, dobrze ulokowane pieniadze to: przepite i rozkradzione pieniadze
        przez bande zlodzieji i oszustow z SLD z rodowodem z UB,SB, FGB, PZPR.
        INTERNOWANY LUBUSZANIN
        • Gość: Olo Re: tow. grobel wieslaw, zapluty czerwony karle, IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 15:54
          Panie Internowany, to, co pan pisze, kojarzy mi się tylko ze stylem
          funkcjonariuszy najciemniejszego okresu stalinizmu. Nauczył sie pan od
          oprawców? Przerósł ich Pan, jeśli chodzi o stosunek do ludzi mających inne
          zdanie. Jest Pan od nich gorszy. proszę nie chwalić się internowaniem, to nie
          upoważnia do tego, żeby obrażać ludzi, którzy nie mieli z tym nic wspólnego.
      • Gość: prawda Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 15:56
        Panie Wiesiu, Pan liczyc nie umie. W sadzie wygralo TYLKO 4 zwolnionych
        pracowanikow, a PRZEGRALO pozostale 6 (nie liczac na Pana krotka pamiec
        przypominam, ze listowski przegral WSZYSTKIE procesy zwolnionych przez siebie).
        Tak wiec sad bardziej byl za Ronowicz niz za ujadajacymi zwolnionymi sld-owcami.
        • Gość: wiciu Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 21:38
          To świeta prawda. ten kto sledzi media uczciwie powie to samo. Ale komuś chodzi
          gula, że Ronowicz wygrywa z komuchami procesy. I że typy ze srednim
          wykształceniem dzieki układom w sądach wygruywaja sprawy jako fachowcy do
          zarządzania gmina. a ludzie nowi z wyzszym wykształceniem zatrudnieni w ich
          miejsce to co , nie licza sie ze swym dorobkiem. Niech ktos sie z zewnatrz
          zabierze za wymiar sprawiedliwości w lubuskim. Cos mi zaducha czerwonym
          skunksem a podobno jest apolityczny. Hahahahah.
      • Gość: berni Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 21:33
        Ale z ciebie paszkwilant. Aż ciągnie na kilometr że to tekst sponsorowany przez
        kolesi z SLD. Masz te 30 srebrników chłopcze?
      • Gość: Ja Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 18:08
        Gość portalu: Grobel Wiesław napisał(a):

> Rok prezydentury Pani Ronowicz , to rok ktory wstrząsnął miastem.
        > Zaczęło się od robienia czystki w Urzędzie Miejskim w myśl
        > zasady bylego watażki komunistycznego Mieczysława Moczara "KTO
        > NIE Z MIECIEM TEGO ZMIECIEM" . Praktykę tę ocenił Sąd uznając
        > racje wyrzuconych prze Panią ludzi z pracy. Jest Pani pierwszym
        > prezydentem w histori miasta ktory został ukarany przez sąd
        > grzywną za nie stawianie się na wezwanie sądu. Następna sprawa
        > to złamanie pani wyborczch obietnic , że na obsadzanie
        > kluczowych stanowisk w spółkach miejskich będą ogłaszane
        > konkursy . Prezesem C.B. został Pan przyniesiony przez Panią w
        > teczce , jest to osoba która z kretesem przegrała wybory
        > prezydenckie i tą posadke otrzymała od Pani w prezencie za
        > poparcie pani w drugiej turze wyborów. Jak to jest kompetentna
        > osoba świadczy fakt w jaki sposób C.B. zrobiło"BIZNES" na
        > sprzedaży piwa w czasie Dni Zielonej Góry . Namioty które stoją
        > przed C.B. bardziej przypominają cygański tabor niż centrum
        > miasta wojewódzkiego w XXI wieku. Podobną metodę sprezentowania
        > posadki zastosowała Pani wobedz prezesa cmentarza komunalnego .
        > Ostatnim pani hitem było urządzenie za miejskie pieniądze w
        > czasie gdy tych pieniędzy brakuje na wszystko pokazów sztucznych
        > ogni w dniu naszego Narodowego Święta . Widowisko w iście
        > amerykaniskim stylu brakowało tylko amerykańskich flag i hymnu.
        > Ciekaw jestem ile to kosztowało ?. Jako prezydent jest Pani
        > beznadziejna natomiast jest Pani świetna w reklamie . Wspaniale
        > Pani reklamuje skody fabie w telewizji przewodowej , oczywiście
        > to tylko przypadek ,że firma która te auta sprzedaje jest
        > kierowana prze Pani męża . Optymistyczne również jest to , że
        > minął już rok Pani kadencji zostały jeszcze tylko trzy-jakoś to
        > wytrzymamy. Na koniec chciałbym Pani zadedykować piosenkę
        > zespołu Lady Punk "mniej niż zero".
        Sobie też zadedykuj!
    • Gość: Gość Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: scutum:* / 10.2.2.* 14.11.03, 22:42
      Jaki był to widać
      • tezgucio Re: Rok Bożeny Ronowicz 15.11.03, 01:11
        Gość portalu: Gość napisał(a):
        > Jaki był to widać
        Co widać? Nic ciekawego.
    • tezgucio Re: Rok Bożeny Ronowicz 15.11.03, 01:51
      Wydaje mi się, że są dwie możliwe interpretacje działań podejmowanych przez
      panią prezydent:
      1. planowanie i przewidywanie na tyle dalekosiężne, że wymyka się poza moją
      zdolność pojmowania
      i o wiele bardziej prawdopodobne
      2. spontaniczne, chimeryczne, drobnostkowe "jakoś to będzie".
      Jak na mój gust pani praezydent za wolno się uczy a ma naprawdę dużo do
      nadrobienia. Na dodatek nie jest najbystrzejszym uczniem.

• Gość: A-a Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 21:27
        Podziwiam to podsumowanie, akuratne! Zgadzam sie, znawcą panie jestes
        sytuacji, i nie oszołomem, no no. Przeczytaj następne opinie, co ty na to?
        • tezgucio Re: Rok Bożeny Ronowicz 15.11.03, 21:47
          Gość portalu: A-a napisał(a):
          > (..) nie oszołomem, no no.
          wydaje mi się, przepraszam, mam nadzieję, że nie jestem oszołomem
          nie jestem zainteresowany upadkiem p.Ronowicz
        • Gość: PRZYJACIEL Re: Rok Bożeny Ronowicz Do Pana Redaktora KOSTRAEWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 14:26
          Po artykułach ukazujących się w Gazecie , nie dziwi mie wyrażny
          atak na Prezydent Ronowicz . Cytowanie opini Pana Masternaka -
          prawdopodobnie ,żeby nie podpis pod jego zdjęciem nikt by nie
          wiedział o kogo chdzi - jest zbyteczne . Opinia pana
          Listowskiego /jego za to poznaje sie po zdjęciach z
          procesów ,nie obchodzi nawet członków SLD . Ronowicz nie wzięła
          się z nikąd , była długoletnią Szefową dużej placówki
          oświatowej . Kształcąc się ustawicznie ma ukończone studia
          podyplomowe na wielu kierunkach . Rok zaczęła od porządkowania ,
          dajmy jej troszeczkę czasu , może powinna bardziej informować o
          swoich planach mieszkańców . Ostatnio dużo spraw muszę załatwiać
          w Urzędach Gorzowa ,życzę żeby jej urzędnicy tak życzliwie
          podchodzili do ludzi jak w Gorzowie . Na koniec szkoda że
          zapomina o przyjaciołach -AND.
    • Gość: Fan innej Lewicy Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.12.15.univie.teleweb.at 15.11.03, 11:04
      Witam Wszystkich koscielnych i tych co nie chodza do kosciola!!

Nie zgadam sie z kilkoma wypowiedziami ze z kandencja
      Zygmunta Listowskiego byla zla, odwaze sie nawet powiedziec
      ze wiedza o polityce i politykach u rodakow jest tak cienka jak
      igla lub nitka.
      W Polsce co 4 lata zmieniaja sie ugrupowania i ekipy rzadzace
      najpierw Buzek rozwalil kraj,co teraz odczuwamy
      a teraz Miller idzie w jego slady za jakis czas bedzie inny z
      prawicy i tak na okraglo.
      ...moze nie powinnismy chodzic na wybory?
      Co do porownania Ronowicz z Listowskim to powiem ze w ciagu
      tego roku i rzadow Pani "koscielnej" nic do tej pory nie
      zrobili stawiaja markety, walcza z SLD i zwalniaja ludzi
      z urzedow za co podatnicy musza placic. Ale za 3 lata to
      ci "koscielni" poleca i ich beda zwalniac.

Co tu wiecej pisac za 3 lata bedziemy oceniac "koscielna''
      i albo poprawi sie w rzadzeniu albo spolonie na stosie.

Nie pozdrawiam
      • Gość: Paweł Kloc Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 21:48
        Jacy kościelni. Ty wrogu Polski. Mówisz ze za 3 lata polecą obecne władze. I
        masz rację. Ale chyna myslałeś o umierajacej SLD-skorumpowanej sprofanowanej
        działąlnością swoich "działaczy'. Oni za te 3 lata będą planktonem który może
        pójść pod most a nie po władzę. Tę juz za 3-6 miesiecy mają z głowy. Chyba, że
        ich zmiecie ich "klasda robotnicza" która ma już dość rządów cwanych gapów.Za 3
        lata ludzie zagłosuja na prawdziwą prawdę, uczciwość i wyniki. A twoje
        propagandowe gadanie rodem z komitetu partii nieboszczki psu na buty.Niech
        tylko wymiar sprawiedliwości zrozumie, że to koniec epoki SB-ków i innych
        czerwońców posypia się sprawy i wyroki i bedziecie odpowiadac za swoje
        przekrety w więzieniach. Ludzie uczciwi do władzy a złodzieje do więzień. W
        Unii nie ma miejsca na cwaniactwo kolesi z pod znaku czerwonej gwiazdy. jest
        tylko miejsce dla pracy ludzi uczciwych.
      • Gość: Eliza LISTOWSKI NIE ZWALNIAŁ? IP: scutum:* / 10.3.0.* 17.11.03, 13:16
        Ludzie! Wy,ktorzy pracowaliście w Urzędzie Wojewódzkim w poprzednich latach!!
        Czy Was też nie zwolniono po przyjściu nowej ekipy? Czy ktoś z Was odważył się
        iść z tym do sądu? NIE!! Pokornie i ze strachem odchodziliście ze swojego
        dotychczasowego miejsca pracy, a Wasze Stołeczki zajmowali następni. I tak
        jest zawsze. Tylko teraz nastała moda, aby nie zgadzać się z niczym, cokolwiek
        powie Ronowicz! Otoczyli ją zewsząd jak żmije i nie puszczają. Tylko
        sssyczą! A co robią? Biorą kasę z naszych kieszeni i świetnie się bawią!
        Trzeba mieć końskie zdrowie i silne nerwy,żeby odpierać ciągłe ataki na swoją
        osobę. Ciekawe co by powiedzieli psychologowie na temat rządzących=przgranych
        i skompromitowanych? Zyczę zdrowia. Nie każdy prezydent musi byc od razu
        świnią.
    • Gość: Tadeusz Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.03, 11:59
      Ja jestem tym "kościelnym" i czuje sie urażony, gdy ktos nazywa "Kościelną" ta
      kobietę z UW. Co ma Frasyniuk wspólnego z Kościołem albo Balcerowicz?Ta obłuda
      przedwyborcza i układ podobno z Biskupem sprawiły ,że przedstawiano ją jako
      jedną z nas a to nieprawda. Ja jako katolik wstydze sie za to co wyprawia
      Ronowiczowa w jej działaniach nie widze wiary, moim zdaniem dla niej liczy sie
      tylko kasa i cyferki. A co z Ludzmi?
      • Gość: sURSUM KORDA Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 22:19
        Chyba jednak nie jesteś kościelnym i nie znasz Bożeny. Lepiej porozmawiaj z
        Biskupem Adasiem to ci doda prawdy. Powiem na koniec. zły to ptak co własne
        gniazdo kala. chyba, że to podstępny człowiek a nie katolik. A FE.
        • Gość: ZYX Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.11.03, 09:29
          CO UNIA WOLNOŚCI MA WSPÓLNEGO Z KOŚCIOŁEM ? ? ?
          TO TYLKO WYBORCZA TAKTYKA
    • Gość: makuś Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 21:17
      Syfu nie narobiła przez rok czegoby sobie życzyła nieboszczka
      SLD, której syf wali sie na głowę w każdym miejscu Polski.Dba o
      biednych i słabych, podaje do sądów złodziei z poprzedniej
      ekipy. Mie chce sprzedawać sie SLD, która ma władzę w
      Radzie.Czego wiecej trzeba. Chcecie spolegliwego
      tchórza,kunktatora czy człowieka bez afer i niesprzedajnego.
      zastanówcie się.
    • Gość: Maria Cal Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 21:20
      Wsadź Bożenko do pierdla Liścia i jego ekipę. Zielona czeka na
      to. Niech prawo stanie sie prawem. A czy zbudujesz basen czy 1
      kn drogi nie ma to wiekszego znaczenia. Pokaż, że uczciwość musi
      być nagrodzona a złodzieje skazani. tak tworzy sie nową
      sprawiedliwą i Zieloną i Polske. Tak trzymać.
    • Gość: Manuela Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 21:25
      Zrób coś aby Sld nie goniło was na sesjach jak burew suki tylko
      dlatego, że mają 3 głosy więcej. Niech odejdą przegrani a
      trzymający sie na siłe cwaniacy tacy jak Listowski, Batkowski
      czy Tajchert.Wal po sądach. Najlepiej Gorzowskich bo poprze cie
      i Jędrzejczak a tutaj w tym grajdole top wszystko zamataczą.
      taki był bajzel. Niech ktos zapłaci za Akwarene Centrum
      nibybiznesu i Palmiarnię. Niech wsadzą cwaniaków co sprzedali i
      kupili PEDIZ (Liść, Bamber i Ratuś się kto może). Wal po nerach
      i jądrach. Może wreszcie prawda zwycięży.
    • Gość: alabaskin Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.03, 21:28
      Niech ci dadzą to co chcą a nie wiesz co. Niech tobą sterują i
      hamuja twoje inicjatywy bo maja władzę. Co wtedy jesteś w stanie
      zrobić człowieku będąc na miejscu Bożeny Ronowicz. Sprzedać sie
      czy walczyć.Czekam na odpowiedź doradcy i mądrale.
      • Gość: tomek Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: devil:* / 192.168.150.* 16.11.03, 01:04
        I niech Panienka Przenajświetsza roztoczy płaszcz gwiaździsty nad Urzędem aby
        chamskie ataki tych gnid z czerwonym podniebieniem odbijały się Bożenko od
        ciebie jak szwedzi od częstochowy
        • Gość: ksiąc Grzybek Re: Rok Bożeny Ronowicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 12:57
          Tomek niezły filmowiec z Ciebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka