Dodaj do ulubionych

PANIE PEPPERS

18.04.04, 15:30
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=75&w=11960484
>Pomyślałem, i wymyśliłem:
>Heyah częściowo nakręca ten twój wtórny rynek, ale... Jak np. w erze jest
>sobie starter za 25zł bez telefonu, z powiedzmy nokią 3310 starter kosztuje
>chyba ponad 400zł nie?? To czemu ktoś kto nie ma kasy by nie kupił sobie
>tego
>starteru za 25zeta i telefonu z komisu (moze kradzionego) za ok 100zł ??
>Bardzo ciekawi mnie twoja odpowiedź więc czekam i mam nadzieje ze inni tez
>wymienią swoje poglądy na ten temat.

Hmm może odpowiedź??
Obserwuj wątek
    • olus_stad Re: PANIE PEPPERS 18.04.04, 17:08
      Tak samo jest z kazda inna siecia! Sim+, Pop, TT maja w swojej ofercie zestawy startowe bez 'cegiel'. Ba! Nawet ostatnio w PWA w Plusie moja rodzinka dostala 2 zestawy startowe Sim+...Plus tez nakreca? Nie wydaje mi sie, bo dzieki Plus zyskal nowych klientow, bo wsadzilismy startery do 'starych' aparatow i sprezentowalismy rodzinie i przyjaciolom.

Pozdrawiam, Olek

PS Rowniez czekam na reakcje:)
    • Gość: Maciej D. Re: PANIE PEPPERS IP: *.visp.energis.pl 18.04.04, 19:53
      Peppers miał chyba trudne dzieciństwo... ŻARTUJE
      • Gość: Peppers Juz mowie IP: *.acn.pl 18.04.04, 21:17
        Owszem starter kosztuje nieco ponad 200PLN (Za 400PLN nie widzialem. Choc nie
        mowie, ze takich nie ma ale z pewnoscia nie jest to najtansza oferta). Owszem w
        komisie telefon mozna kupic za nieco ponad 100PLN (czasem nawet taniej). Jednak
        roznica tych dwoch cen jest wedlug mnie tak niewielka (okolo 100-150PLN), ze
        jesli ktos chce byc uczciwy to bedzie w stanie zaplacic troszke wiecej i miec
        pewnosc legalnosci. (jesli ktos z zalozenia kupuje telefon w komisie to kupi go
        niezaleznie od struktur cenowych- o takich jednak nie mowie). W przypadku HEYAH
        natomiast roznica cen (legal za 1000PLN a konis za 100PLN) roznica jest tak
        duza, ze dla wielu osob nie ma juz wyboru. I to jest caly problem.

Pozdrawiam!
        • olus_stad Juz odpowiadam:) 19.04.04, 00:23
          No to co stoi na przeszkodzie aby klient, ktory chcialby miec legalny aparat w sieci Heyah za 'worek piniendzy' takowy sobie sprawil?? Idzie do komisu czy skupu, wybiera telefon, sprawdza IMEI z softu z tym z baterii i jesli wszystko jest okej to kupuje.

Inny przyklad: bierzesz Zestaw Simplus z telefonem Nokia 3310 (cena:339,- zł z VAT), wywalasz simlocka kodem, starter Sim+ sprzedajesz i masz na starter Heyah. Cena nie 1000PLN, tylko 339. Jezeli chcesz miec aparat na gwarancji to bierzesz to samo tylko w TT (za 329 zlociszy) i masz to samo!!

Pozdrawiam, Olek
          • Gość: Peppers Juz mowie IP: *.acn.pl 19.04.04, 15:37
            1. Ze sprawdzaniem IMEI to w 100% popieram. Ale niestety wiekszoc ludzi nawet
            nie wie co to takiego IMEI i gdzie go sprawdzac.

2. Jak juz wczesniej pislaem nie popieram akcji typu- kupuje u jednego
            operatora, wywalam SIMLOCKA i przechodze do drugiego operatora. Jest to swojego
            rodzaju oszustwo. I jak juz pisalem zdejmowanie SIMLOCKOW poza autoryzowanymi
            punktami operatorskimi powinno byc zabronione i surowo karane.

Pozdarwiam!
            • olus_stad riposta 19.04.04, 17:53
              Gość portalu: Peppers napisał(a):

> 1. Ze sprawdzaniem IMEI to w 100% popieram. Ale niestety wiekszoc ludzi nawet
              > nie wie co to takiego IMEI i gdzie go sprawdzac.

No to jakby to powiedziec to ich problem, co ja na to poradze. Ja wiem - ja sprawdzam. Jezeli ludziska to ignoraci i sie tym nie interesuja to trudno. Tak samo jest z przebijaniem numerow. Co konia obchodzi, ze sie woz przewraca. Kupi taki kradziony no to ma problem. Nie uwazasz chyba, ze powinnismy byc Matkami Teresami i kazdego pouczac? Mnie nikt nie uczyl a wiem!

> 2. Jak juz wczesniej pislaem nie popieram akcji typu- kupuje u jednego
              > operatora, wywalam SIMLOCKA i przechodze do drugiego operatora. Jest to
              > swojego
              > rodzaju oszustwo. I jak juz pisalem zdejmowanie SIMLOCKOW poza autoryzowanymi
              > punktami operatorskimi powinno byc zabronione i surowo karane.

No to zawezasz pole gry. Ale nie odpowiedziales na przyklad Ery. Nie sciagasz simlocka, nie tracisz gwarancji, pelne legazlizacjon:) I co Ty na to? Kupujesz niedofinansowany apart w pre-paid, jest on twoja wlasnosci, bo za niego zaplaciles, wiec kogo oszukujesz? Nie chcesz mi powiedziec, ze operatorzy sa na tyle glupi, ze sprzedaja aparaty w zestawach godzac sie na mozliwosc straty przez zachowanie jak powyzej? W post-paid po wygasnieciu umowy sciagaja simlocka za friko w salonie (przynajmniej w Plusie) i to tez uwazasz za walek??

Pozdrawiam
            • Gość: Maciej D. Re: Juz mowie IP: *.visp.energis.pl 19.04.04, 18:15
              czy Era i Idea sciągają po 2 latach za darmo simlocka? ps. operatorzy zmówili
              się z producentami słuchawek aby Ci ich nie sprzedawali taniej niż oni i tak
              Nokia sprzedaje w swoich salonach 3410 za ok. 800zl !! to jest zmowa na nie
              kożysć klijentów! Operatorzy chcą żeby ludziom się wydawało że najtaniej jest
              kupić telefon na abonament.
              • lookdawn dalej.. (c)Maciej D. 19.04.04, 20:06
                Macieju może dajmy to tujaj jako kontynuację dyskisji, bo pasuje, a nikt nie
                lubi dyskusji linkowanych.

>Czy według Ciebie dzielenie(po za lokal) Neostrady jest tak samo nie moralne,
                >nie uczciwe(...) jak zdejmowanie simlocka? ps. tpsa zabrania rozdzielać neo
                >poza mieszkanie, dom...
                Maciej D.
              • olus_stad Re: Juz mowie 19.04.04, 20:32
                Tak, wlasnie rzucilem okien na jedna z promocji Ery i tam jest to wyszczegolnione, ze takowa opcja jest (sciaganie simlocka). Jak jest w Plusie i Erze to zapewne w Idei tez.

Pozdrawiam, Olek
                • Gość: Peppers Hmm IP: *.acn.pl 19.04.04, 20:47
                  1. Sciaganie SIMLOCKA przez operatora to nie kant. On go zalozyl i on ma prawo
                  go zdjac. Pisalem juz o tym.

2. Czyzby chodzilo o to, ze stare telefony ERA chodza w HEYAh wiec mozna kupic
                  zestaw TAK-TAK, wywalic karte i wlozyc HEYAH. Mozna. Tylko, ze nowe zestawy TAK-
                  TAK maja juz taka blokade, ze bez zdjecia SIMLOCKA w HEYAH nie pojedziesz.

3. Telefony w pre-paidach sa dotowane. Tylko, ze mniej niz w abonamencie.

4. Operatorom wcale nie chodzi o to aby pokazac ludziom, ze najlepiej jest w
                  abonamencie. W pre-paidach telefony sa drozsze, bo i ryzyko dla operatora jest
                  wieksze. Skoro kupujacego zesta pre-paid nie obowiazuje zadna umowa moze on
                  kupic zestaw, wyrzucic karte a telefon sprzedac. To sie zdarzalo i zdarzac sie
                  bedzie. Dlatego operatorzy nie dotuja pre-paidow w 100%. Co inego abonament-
                  tak gosc ma umowe i moze sobie sprzedac telefon ale siec i tak na nim zarobi,
                  bo rachunki musi placic. JAk dla mnie jest to az nad to oczywiste i jesli to ja
                  bylbym operatorem sieci robilbym dokladnie tak samo.

5. Tego, ze ludzie sa niedouczeni, sa ignorantami i sa zle informowani
                  faktycznie sie nie zmieni. Ale to nie zanczy automatycznie, ze mamy pozawalac
                  roznym cwaniakom zerowac na tym. A HEYAH nakrecajac wtorny rynek wlasnie tak
                  robi. Zlodzieje korzystaja na tym, ze jest wiekszy zbyt na telefony. I owszem,
                  to ze ludzie nie umieja sprawdzac IMEI tylko im sprzyja.

Pozdrawiam!
                  • Gość: SPHINX mala wycieczka osobista IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 19.04.04, 21:18
                    mala wycieczka osobista. czym sie zajmujesz w realu? bo mam wrazenie ze chcesz
                    byc ksiedzem, albo chcesz resocjalizowac i mocno wierzysz w koncepje
                    petrzazyckiego. jezeli swoje posty piszesz dla jaj, to ok, a jezeli piszesz je
                    na serio to zacznij sie leczyc.
                  • olus_stad Re: Hmm 19.04.04, 22:59

> 1. Sciaganie SIMLOCKA przez operatora to nie kant. On go zalozyl i on ma
                    > prawo
                    > go zdjac. Pisalem juz o tym.

A co w przypadku gdy minie umowa z opem, telefon nie jest juz na gwarancji (bo ile mozna?) i do kogo wtedy ten telefon 'nalezy' i kto ma prawo sciagnac simlocka? Nadal op czy juz wlasciciel?

> 2. Czyzby chodzilo o to, ze stare telefony ERA chodza w HEYAh wiec mozna kupic
                    > zestaw TAK-TAK, wywalic karte i wlozyc HEYAH. Mozna. Tylko, ze nowe zestawy
                    > TAK
                    > -
                    > TAK maja juz taka blokade, ze bez zdjecia SIMLOCKA w HEYAH nie pojedziesz.

O niczym takim nie slyszalem. Skad masz takie informacje, bo z sie nie spotkalem z tym?

> 3. Telefony w pre-paidach sa dotowane. Tylko, ze mniej niz w abonamencie.

Gdyby tak bylo to masz opow za idiotow, bo kto sprzedaje cos o duzo wyzszej wartosci (podany w innym poscie przyklad N3410 bez cyro to 800zl) za duzo nizsza (w TT ten sam telefon za 450zl, to prawie 100% przebicie) ??! Ty to nazywasz dotowaniem?? Prawda jest taka, ze kupujac zestaw za 450zl to tak naprawde operator na Tobie zarabia, bo jest to mniej warte. I wcale nie jest to dotowane!

> 4. Operatorom wcale nie chodzi o to aby pokazac ludziom, ze najlepiej jest w
                    > abonamencie. W pre-paidach telefony sa drozsze, bo i ryzyko dla operatora

|..|

Patrz punkt wyzej

> 5. Tego, ze ludzie sa niedouczeni, sa ignorantami i sa zle informowani
                    > faktycznie sie nie zmieni. Ale to nie zanczy automatycznie, ze mamy pozawalac
                    > roznym cwaniakom zerowac na tym. A HEYAH nakrecajac wtorny rynek wlasnie tak
                    > robi. Zlodzieje korzystaja na tym, ze jest wiekszy zbyt na telefony. I >owszem,
                    > to ze ludzie nie umieja sprawdzac IMEI tylko im sprzyja.

Bez komentarza (juz to gdzies wczesniej komentowalem)

Pozdrawiam, Olek
                  • lookdawn Re: Hmm 20.04.04, 14:22

> bo rachunki musi placic. JAk dla mnie jest to az nad to oczywiste i jesli to
                    >ja bylbym operatorem sieci robilbym dokladnie tak samo.

To by było strrraszne. Ja sie zaczynam bać. No.. chyba że zajmiesz się ideą (na
                    większe oszustwo nie zmienisz)
                    • Gość: Peppers Odpowiadam IP: *.acn.pl 20.04.04, 14:44
                      1. Postow nie pisze dla jaj. Moze jestem strasznie naiwny ale wierze, ze
                      nastanie kiedys swiat, w ktorym pieniadz nie bedzie bogiem, wladza najlepszym
                      narkotykiem a reszty nie bedzie sie mialo gleboko w d...

2. Potwierdzam- stare telefony ERY chodza w sieci HEYAH bez zdejmowania
                      SIMLOCKA. Nowe maja juz nie pasowac do HEYAH.

3. Jesli cena aparatu wynosi 800PLN a w zestawie POP kosztuje on nieco ponad
                      300PLN to jest on dotowany przez operatora. (Operator musi do niego doplacic
                      niecale 500PLN).

4. W kazdym przydpaku- wedlug mnie- SIMLOCKA powinien zdejomwac operator i
                      tylko operator. Jesli konczy sie komus umowa operator powinien zdjac SIMLOCKA w
                      dniu zakonczenia umowy.

Pozdrawiam!
                      • olus_stad Ja tez 20.04.04, 18:46

> 1. Postow nie pisze dla jaj. Moze jestem strasznie naiwny ale wierze, ze
                        > nastanie kiedys swiat, w ktorym pieniadz nie bedzie bogiem, wladza najlepszym
                        > narkotykiem a reszty nie bedzie sie mialo gleboko w d...

Pieniadz byl zawsze bogiem i raczej nic tego nie zmieni. Z ta wladza to sie nie wypowiadam, w sumie daleko nam jeszcze do Roku 1984 ;))

> 2. Potwierdzam- stare telefony ERY chodza w sieci HEYAH bez zdejmowania
                        > SIMLOCKA. Nowe maja juz nie pasowac do HEYAH.

To maja nie pasowac czy nie pasuja?

> 3. Jesli cena aparatu wynosi 800PLN a w zestawie POP kosztuje on nieco ponad
                        > 300PLN to jest on dotowany przez operatora. (Operator musi do niego doplacic
                        > niecale 500PLN).

Chcesz mi powiedziec, ze operator do kazdego prepaida doplaca?? To przeciez niedorzeczne! Nie majaca gwarancji, ze sie to zwroci na rozmowach operator na starcie bylby stratny na 500zl! Przeciez to absurd! Prawda jest taka, ze prepaidy nie sa dotowane i kropka!

> 4. W kazdym przydpaku- wedlug mnie- SIMLOCKA powinien zdejomwac operator i
                        > tylko operator. Jesli konczy sie komus umowa operator powinien zdjac SIMLOCKA > w dniu zakonczenia umowy.

Wzialem na warsztat umowe z Plusa (jakas nowa promocja). I nigdzie nie jest napisane, ze uzytkownik nie moze sciagnac simlocka, tylko tyle, ze traci gwarancje. Dlaczego wiec chcesz zmonopolizowac ta czynnosc dla opow??!

w3.plusgsm.pl/res/1_rozmowy1_2.asp?color=1&show=1_rozmowy1_2&ikona=1 -> polecam lekturze! Paragraf 6. Jest to wiec Twoja nadinterpretacja z tym sciaganiem simlockow TYLKO przez opy. To nie jest nigdzie zakazane!

Pozdrawiam, Olek
                      • r_kubiczek Re: Odpowiadam 21.04.04, 12:47

>
                        > 4. W kazdym przydpaku- wedlug mnie- SIMLOCKA powinien zdejomwac operator i
                        > tylko operator. Jesli konczy sie komus umowa operator powinien zdjac SIMLOCKA w
                        >
                        > dniu zakonczenia umowy.
                        >
                        > Pozdrawiam!

Witaj.

Mam taka prosbe do ciebie. Zadzwoń do BOK-u do Idei i dowiedz sie co oni na twoje pomysły. Ja juz sprawdzilem i powiedziano mi, ze po uplywie okresu umowy to moge sciagnac simlocka we wlasnym zakresie (a tak naprawde to po uplywie gwarancji na telefon). Na moje pytanie czy nie lezy to w ich gestii otrzymalem odpowiedz, ze to ich nie obchodzi co ja zrobie ze swoim telefonem.
                  • lookdawn dalej 20.04.04, 14:46

2. Czyzby chodzilo o to, ze stare telefony ERA chodza w HEYAh wiec mozna
                    kupic zestaw TAK-TAK, wywalic karte i wlozyc HEYAH. Mozna. Tylko, ze nowe
                    zestawy TAK TAK maja juz taka blokade, ze bez zdjecia SIMLOCKA w HEYAH nie
                    pojedziesz.

Z pewnością nie. Jeżeli Hah należy do PTC czyli właściciela ery, to spodziewają
                    się tego obrotu sprawy i nie zablokują bo niektóży idąc tokiem myślenia typu:
                    - nie strace gwarancji
                    - nie będe musiał kombinować z simlockami
                    - jak mi sie coś zepsuje to doładuje starą karte i zaniose do serwisu ery
                    - itp.

Era i tak zyska bo mają kontrakty na tanie telefony i jush
                    • lookdawn jeszcze dalej :) 21.04.04, 13:35
                      Skoro zamknąć komisy to może zamknąć też wszystkie skupy makulatury, bo
                      niektórzy wyciągają papiery z pojemników i kradnąc miastu mają z tego pieniądze
                      hmm??
                      pomyśl jakby się czuł ktoś kto zbiera makulature ok miesięcy ma kilkanaście
                      kilo a mu przed nosem zamykają wszystkie skupy.
                      A jakby sie czuł ktoś kto chce sprzedać swój LEGALNY aparat do komisu??
                    • Gość: Maciej D. Era i tak zyska bo mają kontrakty na tanie telefon IP: *.visp.energis.pl 21.04.04, 18:31
                      szkoda że zwykli ludzie ich nie mają:(
                      • Gość: Peppers Hmm IP: *.acn.pl 21.04.04, 20:25
                        1. Nigdzie nie pisalem, ze nalezy komisy zamykac. Napisalem jedynie, ze nie
                        powinno sie sztucznie napedzac im klientow.

2. Sprawdzalem- telefon ostatnio zakupiony w Erzye nie wspolpracuje z HEYAH

3. Zgadzam sie, ze operatorow nie obchodzi kto i gdzie zdejmie SIMLOCKA.
                        Niestety.

4. Pre-paidy sa dotowane. Jak inaczej wytlumaczycie fakt, ze nowy telefon
                        kosztuje ponad 800PLN a w zestawie pre-paida okolo 300PLN. Skad sie bierze to
                        500PLN roznicy? Operatorzy dotuja! Fakt ryzyko, ze im sie bussines nie zwroci
                        powoduje, ze do pre-paidow doplacaja nieco ponad pol ceny a w abonamencie daja
                        za symboliczna zlotowke.

Pozdrawiam!
                        • Gość: pidżej Re: Hmm IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.04, 22:50

>
                          > 4. Pre-paidy sa dotowane. Jak inaczej wytlumaczycie fakt, ze nowy telefon
                          > kosztuje ponad 800PLN a w zestawie pre-paida okolo 300PLN. Skad sie bierze to
                          > 500PLN roznicy? Operatorzy dotuja! Fakt ryzyko, ze im sie bussines nie zwroci
                          > powoduje, ze do pre-paidow doplacaja nieco ponad pol ceny a w abonamencie
                          daja
                          > za symboliczna zlotowke.
                          >
                          Z uporem maniaka powtarzasz tę mantrę o dotowaniu, a nie pomyślisz że może to
                          800 jest z potrójnym przebiciem a 300 czy 200 jest ceną realną? twierdzisz że
                          sprzedaż np. po koszcie jest dotowaniem? interesujące.
                          • olus_stad Re: Hmm 21.04.04, 23:05
                            Wlasnie mialem to napisac. Peppers w takim biznesie na tak szeroka skale nie ma miejsca na ryzyko. Oni maja wszystko wyliczone i jestem pewnie, ze nawet na zestawie starter+telefon zarabiaja!

Pozdrawiam, Olek
                            • Gość: Peppers Juz mowie IP: *.acn.pl 22.04.04, 12:37
                              1. Oczywiscie, ze zarabiaja. Bo przeciez telefonu sie uzywa wiec operatorowi
                              kasa szybko sie zwraca. Poniewaz w abonamencie podpisuje sie umowe na kilka lat
                              operator ma pewnosc zysku wiec daje telefony nawet za symboliczna zlotoke. W
                              pre-paidach doplaca troszke mniej (ale nadal doplaca) bo ryzyko, ze gosc
                              wyrzuci karte a telefon gdzies sprzeda lub przejdzie do innej sieci jest
                              wieksze. Gdyby operatorzy sprzedawali pre-paidy z telefonami po zwyklych ich
                              cenach (800-1000PLN) to nikt nie kupilby w zyciu pre-paida.

2. Operator doplaca. Zwykla cena jest 800-1000PLN nie jest cena wyssana z palca
                              tylko jak najbardziej prawdziwa. Wystarczy zadzwonic do producentow komorek i
                              zapytac sie po jakiej cenie sprzedaja nowe aparaty. Np. Siemens S55 kosztuje w
                              salonie (nie powiazanym z zadna siecia) 769PLN. Ceny sa wysokie to fakt. Ale
                              taki sa i nie wynika to z zdanej zmowy operatorow czy innego spisuk przeciwko
                              biednym ludziom a jedynie z naszych wewnetrzych przepisow podatkowo-celnych
                              oraz z rzeczywistych kosztow produkcji sprzetu tej klasy.

3. Zreszta wystarczy popatrzec (tez o tym juz pisalem) na ceny sprzetow
                              elektronicznych podobnej klasy w Polsce aby przekonac sie, ze ma racje. Nie
                              wiem jak mozna tego nie widzec (wiem, wiara w teroie spisku jest latwiejsza).
                              GPS kosztuje okolo 1000PLN, PC kosztuje okolo 4000PLN itp. A przeciez
                              nowoczesna komorka tak naprawde niewlele rozni sie od PC czy podobnego sprzetu.
                              W jej wnetrzu znajduje sie najwyzeszj klasy sprzet elektroniczny. Wiec skoro w
                              Posce normalna cena PC jest kilkastet zlotycb to jak najbardziej normalna cena
                              dla komorki jest 1000PLN. Tle ksoztuje w naszym kraju sprzet elektroniczny. I
                              nie jest to zadna zmowa przeciwko Polsce i Polakom a jedynie lokalne
                              uwarunkowania prawne i podatkowe.

Pozdarwiam!
                              • Gość: frequent flyer Re: Juz mowie IP: 80.241.130.* 22.04.04, 13:34

>
                                > 2. Operator doplaca. Zwykla cena jest 800-1000PLN nie jest cena wyssana z
                                palca
                                >
                                > tylko jak najbardziej prawdziwa. wynika z ... rzeczywistych kosztow produkcji
                                sprzetu tej klasy.

No to skoro tak dobrze ci idzie, wytłumacz jeszcze czemu chwile po wejsciu
                                nowego modelu, jego "prawdziwa" cena u operatora bez aktywacji to np 1900 zl,
                                po trzech miesiącach już 1300, jeszcze parę miesięcy później 999 itd. Tak im
                                spadają "rzeczywiste koszty produkcji"?

>
                                > 3. Zreszta wystarczy popatrzec (tez o tym juz pisalem) na ceny sprzetow
                                > elektronicznych podobnej klasy w Polsce aby przekonac sie, ze ma racje. Nie
                                > wiem jak mozna tego nie widzec (wiem, wiara w teroie spisku jest latwiejsza).
                                > GPS kosztuje okolo 1000PLN, PC kosztuje okolo 4000PLN itp. A przeciez
                                > nowoczesna komorka tak naprawde niewlele rozni sie od PC czy podobnego
                                sprzetu.
                                >
                                porozmawiamy o róznicach jak komórki będą mieć piętnastocalowe wyświetlacze
                                ciekłokrystaliczne o rozdzielcozści 1600X1200, 40GB twardziela i 512MB RAMu,
                                nagrywarkę i co tam jeszcze

> W jej wnetrzu znajduje sie najwyzeszj klasy sprzet elektroniczny. Wiec skoro
                                w
                                > Posce normalna cena PC jest kilkastet zlotycb to jak najbardziej normalna
                                cena
                                > dla komorki jest 1000PLN. Tle ksoztuje w naszym kraju sprzet elektroniczny. I
                                > nie jest to zadna zmowa przeciwko Polsce i Polakom a jedynie lokalne
                                > uwarunkowania prawne i podatkowe.

o jakich prawach i podatkach mowa? i ile w koncu ten pecet kosztuje - 4000 czy
                                kilkaset zlotych?
                                w ogóle, w jakim świecie żyjesz? w mega avansie kupisz dziś notebooka IBM 40r
                                za 3999 PLN, w stanach zapłacisz podobnie, tylko jak go będziesz wwozić
                                dopłacisz na granicy 22% VATu. zatem legalnie przywozić nie ma sensu.
                                na otwarciu tegoż mega avansu kupilem Canon PowerShota A80 za 1499 PLN. Dziś na
                                amazon.com kosztuje on 339 dolarów, do tego podatek zależnie od tego w którym
                                stanie mieszkasz. wychodzi na tyle samo. różnice rzędu 30-50% były kilka lat
                                temu. obudź się, peppers.
                                • lookdawn Re: Juz mowie 22.04.04, 14:34
                                  Gość peppers napisał//////////;

Zreszta wystarczy popatrzec (tez o tym juz pisalem) na ceny sprzetow
                                  elektronicznych podobnej klasy w Polsce aby przekonac sie, ze ma racje. Nie
                                  wiem jak mozna tego nie widzec (wiem, wiara w teroie spisku jest latwiejsz)
                                  GPS kosztuje okolo 1000PLN, PC kosztuje okolo 4000PLN itp. A przeciez
                                  nowoczesna __KOMÓRKA TAK NAPRAWDE NIEWIELE RÓZNI SIĘ OD PC__ czy podobnego
                                  sprzetu.

więc czemu ludzie kupują kompy, a nie niewiele różniące się od nich komy??
                                  BO RÓŻNICA JEST OGROMNA!!
                                  Na komie nie stworzysz www, nie podłaczysz do koma joysticka albo kierownicy,
                                  nie usłyszysz muzy na 5 głośnikowym zestawie, spójrz na rozmiary kompa, a
                                  komóry, na komie nie przegrasz sobie płytki, komórką nie będziesz zarządzał
                                  firmą jak na kompie(word, exel jakieś faktury itp.) itd.
                                  WIĘĆ NIE MÓW ŻE KOMÓRKA TO _PRAWIE_ TO SAMO CO KOMPUTER!!
                                  • Gość: plum Re: Juz mowie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.04.04, 08:36
                                    nie tłumacz temu debilowi bo i tak nie zrozumie.
                                    • Gość: Peppers Jasne IP: *.acn.pl 23.04.04, 11:16
                                      1. Staram sie nikogo nie wyzywac od debili nawet gdy sie z kims nie zgadzam.
                                      Czy napawde normalne dyskusje bez wyzwisk itp to juz przeszlosc. CZy naprawde
                                      kazdy kto ma inne zdanie do debil, idiota, kretyn?

2. Ceny modeli spadaja po kilku miesiacach, bo wchodza nowe lepsze modele i
                                      starszy staje sie w pewnym sensie przezytkiem. Tak samo jak z komputerami.
                                      Przeciesz jeszcze niedawno 486 to byla dosc dobra maszyna, a dzis to jedynie
                                      maszyna do pisania. To samo z komorkami. Zreszta ceny ustala nie operator a
                                      producent i dostawaca wiec jesli ktos ma pretensje do wysokich cen to niech
                                      narzeka na nich a nie na operatorow. Operatozry komorkowi nie maja z tym nic
                                      wspolnego.

3. Operator na pewno nie bedzie sztucznie zawyzal cen, bo to mus sie zwyczajnie
                                      nie oplaca. Wysoka cena zanczy mniej sprzedanych aktywacji. A to znaczy mniej
                                      zarobionych zlotowek na abonamentach i wygadancyh minutkach.

4. Komorka to wysokiej klasy sprzet elektroniczny. I to nawet momentami wyzszej
                                      niz w komputerach, bo komputer jest od komorki kilkakrotnie wiekszy. Owszem na
                                      komputerze mzozna wypalac plyty itp. Ale dlatego komputer kosztuje okolo
                                      4000PLN a dobra komorka okolo 1000PLN.

Pozdrawiam!
                                      • lookdawn Re: Jasne 23.04.04, 13:15

> 1. Staram sie nikogo nie wyzywac od debili nawet gdy sie z kims nie zgadzam.
                                        > Czy napawde normalne dyskusje bez wyzwisk itp to juz przeszlosc. CZy naprawde
                                        > kazdy kto ma inne zdanie do debil, idiota, kretyn?

Czasami zdarzają się kretyni co tylko przezywać umieją

> 2. Ceny modeli spadaja po kilku miesiacach, bo wchodza nowe lepsze modele i
                                        > starszy staje sie w pewnym sensie przezytkiem. Tak samo jak z komputerami.
                                        > Przeciez jeszcze niedawno 486 to byla dosc dobra maszyna, a dzis to jedynie
                                        > maszyna do pisania. To samo z komorkami. Zreszta ceny ustala nie operator a
                                        > producent i dostawaca wiec jesli ktos ma pretensje do wysokich cen to niech
                                        > narzeka na nich a nie na operatorow. Operatozry komorkowi nie maja z tym nic
                                        > wspolnego.

Spadają czylii.. co? koszty produkcji wtedy spadają?? telefony mają ostro
                                        zawyżoną cene !!!

> 3. Operator na pewno nie bedzie sztucznie zawyzal cen, bo to mus sie
                                        zwyczajnie nie oplaca. Wysoka cena zanczy mniej sprzedanych aktywacji. A to
                                        znaczy mniej zarobionych zlotowek na abonamentach i wygadancyh minutkach.

Opłaca, są tacy co naiwnie wierzą że to cena rzeczywista. Niestety :/

> 4. Komorka to wysokiej klasy sprzet elektroniczny. I to nawet momentami
                                        wyzsze niz w komputerach, bo komputer jest od komorki kilkakrotnie wiekszy.
                                        Owszem na komputerze mzozna wypalac plyty itp. Ale dlatego komputer kosztuje
                                        okolo 4000PLN a dobra komorka okolo 1000PLN.

A mjyślisz ze koszt kompa sprzedawanego wynosi 4000zł?? chyba jak podzielisz
                                        przez 2 albo 3 :|

>Pozdrawiam!
                                        Ja tesh
                                        • lookdawn moze odpowiedź?? 25.04.04, 11:49

• Gość: Peppers Ok IP: *.acn.pl 25.04.04, 21:45
                                            1. Nie jestem znawca rynku i ekonomii, i nie wiem co o tym decydueje ale fakt
                                            jest faktem, ze sprzet ktory jeszcze jakis czas temu byl super i wart fortune
                                            dzis jest przezytkiem i mozna go kupic za grosze. (chodzi mi o szeroko pojety
                                            sprzet elektroniczny)

2. Ja rowniez uwazam ze telefony sa drogie. Jednak to producent z jakiegos
                                            powodu ustala takie ceny. I to do niego mozna miec zastrzezenia a nie do
                                            operatorow. Dowod- mozna kupic telefon oryginalny poza salonami sprzedazy
                                            operatorow, u prodducenta- i kosztuje on tam kolo 1000PLN (np. Siemens S55
                                            kosztuje u Siemensa 750PLN). W zaden spiski na sczycie i uklady miedzy
                                            producentami telefonow i operatorami nie uwierze.

3. Nie rozumiem argumentu, ze operator chce wysokich cen, aby ludzie w nie
                                            uwierzyli. Nie rozumiem o co chodzi w tym argumencie. Czy molbys mi wyjasnic to
                                            w jakis bardziej przystepny sposob?

4. Nie mowie, ze PC sprzedasz za 4000PLN. Za tyle kupisz go w firmie! A o tym
                                            wlasnie mowimy. Tak samo telefonu wartego wedlug producenta 1000PLN nie
                                            sprzedasz za taka cene w zadnym komisie.

Pozdrawiam!
                                            • olus_stad Re: Ok 25.04.04, 21:57
                                              > 2. Ja rowniez uwazam ze telefony sa drogie. Jednak to producent z jakiegos
                                              > powodu ustala takie ceny. I to do niego mozna miec zastrzezenia a nie do
                                              > operatorow. Dowod- mozna kupic telefon oryginalny poza salonami sprzedazy
                                              > operatorow, u prodducenta- i kosztuje on tam kolo 1000PLN (np. Siemens S55
                                              > kosztuje u Siemensa 750PLN). W zaden spiski na sczycie i uklady miedzy
                                              > producentami telefonow i operatorami nie uwierze.

No to co powiesz na fakt, ze te same telefony w naszych (polskich) sieciach sa drozsze niz w zagranicznych (nawet dwukrotnie) ??
                                              • Gość: Peppers Juz o tym pislaem IP: *.acn.pl 26.04.04, 12:44
                                                Juz o tym pisalem. Ceny ksztaltuja sie roznie w roznych krajech. Zalezy to od
                                                wielu czynnikow. Jedno jest tanie u nas, cos innego jest tanie u sasiadow. A
                                                dlaczego komputery sa okolo 1/3 tansze za granica, a dlaczego aparaty cyfrowe
                                                sa okolo 1/2 tansze za granica? Tak jest. Czemu, nie wiem. Ale z pewnoscia nie
                                                wynika to z miedzynarodowej i miedzykoroporacyjnej zmowy przeciwko narodowi
                                                Polskiemu i Polakom.

Pozdrawiam!
                                                • lookdawn Re: Juz o tym pislaem 26.04.04, 14:15
                                                  Ale skoro jest wyższa w Polsce, a niższa w innych państwach to znaczy że tam
                                                  jest 3x niższy kosz produkcji??
                                                  • olus_stad Re: Juz o tym pislaem 26.04.04, 20:36
                                                    No wlasnie, przeciez tyc aparatow nie skladaja w Polsce jak Opli w Giliwicach, tylko sa robione gdzies w jakims Tajwanie itp. Koszt produkcji powinien byc taki sam.
                                                  • Gość: Peppers Zgoda... IP: *.acn.pl 27.04.04, 17:07
                                                    Zgoda ale na cene nie sklada sie jedynie koszt produkcji. Na cene sklada sie
                                                    cala logistyka (dowoz i dystrybucja towarow do salonow), system podatkow danego
                                                    Panstwa (cla, VATy itp) oraz wiele innych drobnych rzeczy z ktorych nawet nie
                                                    zdajemy sobie sprawy.

Pozdrawiam!
                                                  • lookdawn Re: Zgoda... 28.04.04, 14:27
                                                    + podwyżka ceny
                                                  • Gość: olivka ZMIANA TEMATU IP: *.serveftp.org / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 20:55
                                                    wszystkim antyheyah-kom, proponuje sie uczepic innych sieci ktore oferuja
                                                    uslugi typu pre-paid, ostatnio poszczegolne sieci wprowadzily nowe
                                                    konkurencyjne taryfy i tak:
                                                    1. ERA 48 gr brutto za min. i 20 gr za sms do od 1-5 numerow
                                                    2. IDEA 17gr sms, 1-sek nalicznie do idei
                                                    3. PLUS tanie weekendowe stawki m.in15gr sms <ale do plusa>
                                                    do tego tanie startery od 15 zl brutto, w gore, wiec nakrecamy wtorny rynek
                                                    telefonow:D
                                                  • Gość: Peppers Nie IP: *.acn.pl 30.04.04, 20:41
                                                    1. Nigdy nie krytykowalem HEYAH za ceny. Ceny polaczen w HEYAH i innych
                                                    sieciach nie maja tutaj nic do rzeczy. Powiem wiecej- ceny w HEYAH dla wielu
                                                    uzytkownikow moga byc korzystne. (dla mnie nie sa, bo brakuje uslug dodatkowych)

2. Owszem inne pre-paidy rowniez sprzedaja `gole` SIM karty. Nawet juz o tym
                                                    pisalem. Jednakze sprzedaja tez zestawy z telefonami wiec wybor nalezy do
                                                    kupujacego. W przypadku HEYAH takiego wyboru nie ma.

3. W tej chwili daze do zdelegalizowania sieci HEYAH ze wzgledu na (i tylko na)
                                                    posrednie wpsieranie wtornego rynku telefonow. Jestem na teapie przygotowywanie
                                                    odpowiednich pism do odpowiednich urzedow. Oczywiscie jesli HEYAH zacznie
                                                    sprzedawac telefony, po rozsadnych cenach to wycofam moje postulaty.

Pozdrawiam!
                                                  • olus_stad Re: Nie 01.05.04, 11:16
                                                    A w Popie masz uslugi dodane (gprs, mms itp.)??
                                                  • Gość: Peppers Owszem IP: *.acn.pl 01.05.04, 14:06
                                                    Owszem mam: MMS jest dostepny choc jedynie na normalne numery. Nie mozna
                                                    wysylac MMSow na numery specjalne. (na razie) GPRS jest dostepny na razie
                                                    jedynie do obslugi MMSow ale to tylko kwestia czasu (mam nadzieje).

Pozdrawiam!
                                                  • olus_stad Re: Owszem 01.05.04, 14:24
                                                    Czyli prawie niczym nie rozni sie od Heyah, wiec widac, ze te uslugi dodane to jednak nie sa az tak wazne jak mowisz. Kwestia czasu? Wiem, ze od dluszego czasu Popaki sie domagaja ( opinie na www.gsmonline.pl ), ale gprs ani widu ani slychu, za to jest nowa doskonala oferta roamingowa z Wyspami Owczymi, Etiopia i Mozambikiem, nie nalezy zapominac o szerokiej gammie serwisow sms. Powodzenia w czekaniu.
                                                  • Gość: Peppers Tego nie mowilem IP: *.acn.pl 02.05.04, 16:12
                                                    Nie mowilem, ze dyskredytuje HEYAH za brak uslug dodanych. Napisalem tylko, ze
                                                    jesli ja mialbym wybrac siec HEYAH brakowalo by mi owych uslug. (szczegolnie
                                                    WAPu, ktory w POPie jest dostepny od dawna) Ale to juz jest prywatna sprawa
                                                    wyboru kazdego uzytkownika. Krytykuje HEYAH tylko i wylacznie za to, ze NIE
                                                    sprzedaja telefonow. Jesli zaczna je sprzedawac nie napisze juz nic zlego na
                                                    temat tej sieci. Choc sam najprawdopodobniej do niej nie dolacze.

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka