Dodaj do ulubionych

Mozarella firmy Candia - co sądzicie?

IP: 213.199.221.* 05.06.04, 14:12
Po raz pierwszy kupiłam mozarellę, firmy Candia (3 kule w zalewie). Jeszcze
jej nie otworzyłam, więc nie próbowałam.
Napiszcie co sądzicie o mozzarelli tej firmy, czy jest dobra, czy faktycznie
reprezentuje dobrze smak prawdziwej mozarelli? Na opakowaniu jest napisane,
że produkuje ją jakiś polski zakład, zauważyłam to dopiero w domu.
Teraz szukając wątków z potrawami z mozarellą natrafiłam na złe opinie na
temat polskich firm. Powiedzcie, jak uważacie, czy Candia jest ok, jeśli nie,
to jakie firmy są dobre?

Przy okazji: może ktoś ma pomysł na jakieś dobre danie obiadowe z mozarellą?
Trochę znalazłam w wyszukiwarce, ale szukam jak najwięcej inspiracji.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia.lomanczyk Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? IP: 213.199.221.* 05.06.04, 14:13
      Whoooops, pardą za zdublowanie wątku.
    • Gość: kasia.lomanczyk Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? IP: 213.199.221.* 08.06.04, 11:27
      Nikt nie próbował?
      Otworzyłam, spróbowałam. Jak dla mnie - trochę bez smaku, ale konsystencja
      świetna.
    • Gość: tea Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? IP: *.acn.waw.pl 08.06.04, 11:33
      ...no taka tam :)
      mozna ja topic na pizzach :)
      a i z pomidorami zjesc od biedy :)
      tania!
    • kasia.kasia Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? 08.06.04, 11:34
      Kasiu, moim skromnym zdaniem mozarella Candia jst ok. Równie dobra jest
      produkowana przez niemieckiego Zott-a Zottarella.
      Mozarella ma to do siebie, ze ma bardzo delikatny smak, dlatego wiekszośc ludzi
      uwaza (np. mój mąż) ze jest kompletnie bezpłciowa.

Ja uwielbiam klasyczną salatkę capresse

pomidor w plasterki, mozarella w plasterki - poprzekładane naprzemian. Poypne
      bazylią, oliwa z oliwek i - albo czystym octem balamicznym - albo moim
      ulubionym sosem "Balsamico" firmy Kuhne. Soli ani pieprzu nie uzywam.
    • Gość: Marghe_72 Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.06.04, 11:48
      Wszelk9ie Candie, Zotty i inne stosuję do dan na ciepło.
      Do caprese i innych surowizn jednak wolę Galbani.
    • Gość: bnew Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? IP: 217.153.8.* 08.06.04, 12:43
      wszytkie mozzarelle dochodzące do Polski maja jedną wadę, są konserwowane
      kwaskiem cytrynowym co zabija prawdziwy smak mozarelli, prawdziwa mozzarella
      bez dodatku kwasku naprawde smakuje świetnie (nie ma tego pseudo-bezbarwnego
      smaku, ale ma jedną wade szybko się psuje więc jest dostepna tylko we
      Włoszech), no i jeszcze jedna uwaga - prawdziwą mozzarelle robi się z mleka
      bawolego.
      • linn_linn Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? 08.06.04, 14:09
        Slusznie. Ta z mleka krowiego nazywa sie zreszta "mozzarella fiordilatte" /
        mozzarella kwiat mleka - Wlosi okreslaja tak cos najlepszego /. Najlepsza
        mozzarella jest jednodniowa, najwyzej na drugi dzien. Trzeciego dnia zaczyna
        juz zmieniac konsystencje i zapach, nie wspominajac o smaku.
        • mirabellka Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? 08.06.04, 14:26
          Czyli to by znaczylo, ze nie ma sie co przejmowac, czy to Candia czy Galbani,
          bo i tak nie jest to prawdziwa mozzarella. Nie mamy szans na prawdziwa jedno
          dwudniowa mozzarelle.
          Co do mozzarelli z Candii, ostatnio skusilam sie na wiaderko z sztukami, o
          ktorym pisala Kasia.Lomanczyk i nie jest zla. Galbani ciut lepsza, ale o wiele
          drozsza. A Wlosi sie pewnie dziwia, ze my Galbani uwazamy za rarytas?

Mam pytanie do Linn: jaka konsystencje ma prawdziwa ricotta? Bo ta z Galbani ma
          konsystencje roztartego twarozku(cos jak nasz serek homogenizowany), a
          widzialam w P.i Pawle na wage i wygladala bardziej jak zwarty twarog.
          • linn_linn Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? 08.06.04, 16:40
            Ja ufalabym w tej kwestii Marghe. Zna dobrze wloskie produkty, a jednoczesnie
            zna rynek polski. Ja w Polsce szukam innych smakow niz te wloskie, wiec trudno
            mi oceniac.
            Nie wiem nawet, czy Galbani produkuje mozzarelle o krotkim terminie waznosci.
            Ja kupuje te produkowana niedaleko, ktra zreszta odpowiada mi smakiem. Nigdy
            nie trzymam jej do konca terminu waznosci / chyba 4-5 dni /. Staram sie zjadac
            w ciagu 2 dni. Czasem tek mozzarelli nie ma i kupuje inna, ale zawsze mnie
            zawodza. Czesto rezygnuje i kupuje cos innego. Inna sprawa, ze sa rozne
            upodobania. Nawet w malym sklepie mozna znalezc 4-5 rodzajow mozzarelli /
            roznych producentow / i kazy klient ma swoj ulubiony. Mozzarelle o dluzszym
            terminie waznosci nie ciesza sie tu zbyt duzym powodzeniem, ale wybor jest duzy.
            Co do ricotty, jest bardzo miekka. Wlasnie jak Galbani / znam, ale ja kupuje te
            sprzedawana w koszyczkach, na wage /. Galbani ma jeszcze opakowania 1 kg-owe.
            Byc moze ta jest twardsza i wlasnie ta sprzedawana jest na wage. Kiedy
            kupowalam ja na sernik i byla wlasnie taka.
            • mirabellka Linn, dziękuję 08.06.04, 21:02
              za odpowiedź:) Jeszcze się przyjrzę tej ricotcie w Piotrze i Pawle (tej na
              wagę), bo może mi się tylko wydawało, że ona twarda. Dziś kupiłam po raz
              pierwszy ser Provolone. Rewelacyjny smak.
              Ostatnio w programie kulinarnym na Tele5 jedna pani stala przy lodówie z
              włoskimi serami i o nich ciekawie opowiadała. Ale chyba wielu z nich nie można
              dostać w Polsce, niestety.
              • linn_linn Re: Linn, dziękuję 09.06.04, 09:47
                Na pewno jest twardsza, ale w koncu smak jest najwazniejszy. Inna sprawa, ze ja
                w Polsce kupowalabym tylko bialy ser. Dobry, ale bialy ser. Jedyna ricotta,
                ktora lubie to ta z mleka bawolego. Wlosi wola z owczego, a ci, ktorzy sie
                odchudzaja kupuja te z mleka krowiego.
    • Gość: Pichciarz Re: Przepisy - może się przydadzą? IP: *.proxy.aol.com 09.06.04, 00:26
      www.google.pl/search?q=potrawy+z+mozarell%B1&ie=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=
    • Gość: Pichciarz Re: Mozarella z pomidorami IP: *.proxy.aol.com 09.06.04, 00:42
      www.wizaz.pl/porady/censura.php?cmd=details&itemid=84&username=Malenka
      Tutaj, w Nowym Jorku, jest też mocarella wędzona (włoski "oszczypek"?...) i
      przypuszczam, że jest ona bardziej trwała od "surowej". Czy jest to również
      czyto włoska wersja tego sera? Czy bywa w Polsce?
      Jest chyba szczególne dobra w klasycznej wersji z pomidorami.
      A może spróbować taki przepis pomidorowy z oszczypkiem?
      • linn_linn Re: Mozarella z pomidorami 09.06.04, 09:47
        Wedzona to jest raczej scamorza. Bardzo dobra.
    • Gość: rozczarowana Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? IP: 213.17.230.* 09.06.04, 11:12
      Szczerze pisząc mnie smak mozarelli trochę rozczarował. Niestety muszę dołączyć
      do tych co twierdzą, że jest bez smaku. Lubię smaki zdecydowane. Ostatnio
      zakupiłam gorgonzolę i jestem zachwycona, ale to oczywiście inna bajka.
      Pomidory przełożone mozarellą odbieram jak przełożone styropianem:) Może
      oryginał we Włoszech prezentuje się z całą gamą smaku, bo to co kupuję w Polsce
      jakoś mnie nie bierze, a ćwiczyłam już różne firmy i różne opakowania.
      • Gość: Marghe_72 Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.06.04, 13:28
        Prawdziwa mozzarella z mleka bawolego ma smak. Ta dostepna na naszym rynku to
        jak pisała Linn, niejako "substytut", smaczny, ale odbiegający od oryginału
        Rozczarowana, mozzarella jest po prostu delikatna.. do caprese niezbędna jest
        oliwa (ew, balsamiczny) i przyprawy.. sama mozzarella moze byc odbierana jako
        mdła.
        Z innych włoskich serów polecam.. o kurcze , kazdy:)))
        Ale np. Taleggio
        M.
        • linn_linn Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? 09.06.04, 14:24
          Nawet mozzarella z mleka krowiego moze byc dobra, choc smak jest bardzo
          delikatny. Wlasnie dlatego czesto rezygnuje z zakupu innych producentow.
          Zrobiona rano / czesto pudelko jest jeszcze cieple, kiedy ja kupuje; podobnie
          ricotta / jest bardzo dobra. Jedna mozzarelle sredniej wielkosci pozeram bez
          niczego. Na trzeci dzien robi sie kwasna i kapciowata. Na koniec powiem tylko,
          ze w sklepie firmowym nie trzymaja jej w lodowce, gdyz to zabija jej smak.
          Mozzarella musi byc zrobiona, kupiona i zjedzona w niewielkim odstepie czasu.
          • Gość: Marghe_72 Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.06.04, 14:38
            Casłkiem smaczna jest róniez mozzarella .. hmmm.. chyba BArone , głowy nie dam.
            Polski producent na włoskiej licencji, mnie np. bardziej smakowąła od Candii
            (Candia była gorzkawa)
      • Gość: wiktor Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? IP: *.candia.com.pl 17.06.04, 12:06
        mozzarella nie jest po to mieć smak ale aby wchłonąć smak oliwy której trzeba
        dolać odpowiednio dużo do sałatki oraz soli i koniecznie świeżo ukręconego
        pieprzu. Warto spróbować z tzw. czerwonym pieprzem jako extra dodatkiem. Plus
        bułeczka i czerwone wino. Bez tego - sama mozzarella - jest bez sensu...
        W takim towarzystwie mozzarella CANDIA się super sprawdza.
        • Gość: Marghe_72 Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? IP: *.acn.waw.pl 17.06.04, 12:10
          Wiktor ??????
          To moze nie warto wcale kupować ino zajadac sie oliwą i pomidorem:))

Poza tym mozzarella to nie tylko caprese...
          • linn_linn Re: Mozarella firmy Candia - co sądzicie? 17.06.04, 14:02
            Wtedy to sie nazywa "bruschetta" i do tego jest tansza / a i odmian ma wiele /.
            Po co kupowac cos, co z zalozenia nie ma walorow smakowych?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka