Gość: meg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.08, 21:26 Potrawy z mieskiem trzeba 3 razy pasteryzować. A jak jest np z zupą z kluskami jajecznymi? Albo np zupa bez mięsa ale gotowana na wywarze z mięsa? Z góry dzięki za odp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Pytanie o pasteryzację 05.08.08, 21:50 Wg mojej amatorskiej wiedzy tam gdzie bialko, tam ryzyko pojawienia sie w przetworach jadu kielbasianego. Ja bym pasteryzowala ile wlezie. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Pytanie o pasteryzację 06.08.08, 07:25 Zasada jest jedna _ mięso: 3 razy (nawet jak mięso jest tylko składnikiem), reszta:jeden raz wystarczy. Tylko po kiego pasteryzować zupę? Chyba, że wybiera się na Syberię lub do Mongolii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Pytanie o pasteryzację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.08, 11:54 ba_nita napisał: Tylko po kiego pasteryzować zupę? Chyba, że wybiera > się na Syberię lub do Mongolii... Jakby mi było niepotrzebne, to bym nie pytała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i spólka Re: Pytanie o pasteryzację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 13:23 jeden raz nie wystarczy dla warzyw,szczególnie strączkowych. I nie pomoze tu dodawanie szczypty kwasku cytrynowego,chyba że damy tyle, aby zalewa uzyskała smak kiszonej kapusty. Poza tym-kto robił fasolke szparagową na okrętach wojennych bedąc emerytowanym oficerem MW po liceum chłodniczym i kursie kucharzy w Ustce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Pytanie o pasteryzację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.08, 13:48 Odnośnie warzyw strączkowych to moze i tak, ale wszystkie inne zupy pasteryzowałam raz i trzymały nawet po kilka miesięcy i nie sfermentowały. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Pytanie o pasteryzację 06.08.08, 12:37 meg, to sie w naszych czasach nie oplaca nawet jak smakuje lepiej jak kupione, ja bym zrezygnowala, tyle pracy,energi a potem moze wyzucic, nie wiem dlaczego to chcesz robic, kupic lepiej gotowe jak tak koniecznie mosi byc, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Pytanie o pasteryzację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.08, 13:52 Wogóle dziwne odnoszę wrażenie, że zadałam pytanie z kosmosu albo trafiłam na Wasze złe humory. Poprostu przy okazji, gotujac zupę, musze ją tez dać do słoików na wyjazd mojego mężczyzny. który wyjeżdża na min. 2 tygodnie. Za granicą niestety nie opłaca mu sie kupować gotowego jedzenia, a i nie zawsze ma taką możliwość. A gotowe produkty w słoikach- niestety ale jeszcze duzo przewyzszają koszty domowej roboty Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Pytanie o pasteryzację 06.08.08, 14:08 meg, ja nie mialam na mysli napisac do ciebie cos zlego, a jezeli to sie tobie oplaci,i o tym pisalam to nie ma problemu, z tego wzgledu nie musisz mnie tak krytykowac, Odpowiedz Link Zgłoś