Dodaj do ulubionych

Kobiety płacą więcej za kredyt w banku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 08:35
Wzialem kredyt przez pieniadz.com.pl.
Po wyslaniu zgloszenia zglosili sie do mnie przedstawiciele kilku bankow.
Po negocjacjach wybralem Fortis :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: józef cieśla Mężczyźni też są dyskryminowani IP: *.org.pl 02.08.07, 08:38
      Spróbujcie będąc mężczyzną młodszym niż 28 lat wziąć kredyt w banku. Jeśli w
      książeczce wojskowej brak adnotacji o odsłużeniu "woja" - kredytu nie będzie.
      Nawet karty kredytowej.
      • Gość: LowMan Re: Mężczyźni też są dyskryminowani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.07, 08:49
        Autorzy artykułu chyba nie rozumieją co piszą. Pracownicy A-Z Finanse też (swoją
        drogą to mają być specjaliści, a się zbłaźnili).
        Oprocentowanie kredytu zależy od kwoty kredytu i wie o tym każdy, kto brał
        kiedykolwiek kredyt hipoteczny. Najczęstsza granica (ale nie jedyna) to około
        200 tys. zł. Jeżeli statystyczna kobieta jest poniżej tej granicy, a
        statystyczny mężczyzna powyżej, to oczywiście, że statystyczna kobieta ma wyższe
        oprocentowanie.

Jeżeli chodzi o zróżnicowanie ze względu na płeć, to jest ono faktem. Nie będę
        pisał o jakie banki chodzi, ale wiem, że największe kłopoty mają ... mężczyźni -
        kawalerzy. Oficjalnie w bankach mówi się (oczywiście, nie klientom, tylko
        węwnątrz), że to dlatego, że ryzyko jest większe: mogą przecież wziąć ślub i
        zaraz mieć na utrzymaniu żoną i jeszcze dzieci (statystycznie raczej taka
        sytuacja zdarza się częściej, niż przypadek, że to żona ma na utrzymaniu męża i
        dzieci).

Swoją drogą nie wiem co to za nagonka GW na banki i kredyty w ostatnim okresie.
        Co chwilę artykuły o tym jak to banki robią nas w balona.
        Jak ktoś nie myśli i nie sprawdza informacji, które dostaje to każdy go zrobi w
        balona. Jak się sprawdzi i zrozumie informacje (szczególnie te od pośredników
        typu Open Financa, Expander, itp.), a potem pokaże w baknu, że nie jest się
        barankiem idącym na rzeź, to problem "robienia w konia" przestaje istnieć.
        • Gość: gosc nawet więcej IP: 195.177.83.* 02.08.07, 08:55
          jeśli przy tej samej kwocie kredytu osoba x ma większy dochód niż osoba y, bank
          może różnicować ryzyko kredytowe
          skoro kobiety przeciętnie zarabiają mniej, mogą mieć wyższe oprocentowanie
          jak to mówią biednemu zawsze pod górkę i wiatr w oczy
          taki lajf
          • Gość: marber7 Re: nawet więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 13:38
            "Taki lajf" to mamy wszędzie - w sklepach: odzież, buty, kosmetyki męskie sa
            zawsze tańsze choć z lepszych materiałów (buty i odzież) niż te same towary dla
            kobiet. Porównajcie cenę i jakość damkiej bluzki i męskiej koszuli, nawet
            markowych - zawsze droższy jest wyrób dla kobiety. To samo z kosmetykami, wody,
            kremy - dla panów taniej i to znacząco od 20 do 50 procent. Taki lajf mamy
            także w kwestii surowców z których produkowane sa buty, no i fasonów w których
            trzeba njapierw przejść szkloołę cyrkowa- a poptem próbowac w nich chodzic.
            Jesienne buty wybieram z butów męskich, bo tam jest i naturalna skóra, i fasony
            dla stopy środkowoeuropejskiej, a nie azjatyckiej, no i cena - jak napisałam
            zdecydowanie niższa.
        • Gość: Gustaw Re: Mężczyźni też są dyskryminowani IP: *.bsb.vectranet.pl 02.08.07, 12:45
          A to trzeba było napisać o jaki bank chodzi.
          Bank opiera się na faktach a nie do mniewywaniu. Tym sposobem każdemu można by
          nie udzielić kredytu, gdyż straci pracę i zdolność kredytową.
      • Gość: Gustaw Re: Mężczyźni też są dyskryminowani IP: *.bsb.vectranet.pl 02.08.07, 12:39
        To przecież zrozumiałe. Weżmiesz kredyt, armia cie wcieli i kto będzie spłacał
        kredyt.
    • Gość: MDB Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: 205.156.117.* 02.08.07, 09:44
      To oczywiste ze maja gorsze warunki gdyz sa mniej odpowiedzialne i bardziej
      rozrzutne. do tego dochodzi mniejsza zdolnosc do podejmowania decyzji (stad tez
      mniejsze zarobki).
      • jolunia01 Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku 02.08.07, 10:26
        To oczywiste, że jesteś idiotą.
        • Gość: MBD Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: 205.156.117.* 02.08.07, 10:37
          Tak Joluniu, na pewno sporo zarabiasz! i na pewno juz skonczylas gimnazjum...

Moze jakies argumenty bys uzyla? czy to za wiele dla ciebie? Widac twoj obraz
          kobiety ksztaltowany jest przez M jak milosc czy tez inna madzia m. ale to sa
          bajeczki niestety, nastawione na to zebys TY poczula sie lepiej. z
          rzeczywistoscia maja mniej wspolnego niz 'Wyprawa profesora Gąbki'
          • Gość: Kleopatra24 Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.07, 11:40
            gdyby Twój pogląd o rozrzutności kobiet i ich braku racjonalizmu w podejmowaniu
            decyzji finansowych był prawdziwy, to dzieci w połowie rodzin w tym kraju
            zdechłyby z głodu, bo w tylu rodzinach chłopy to pijaki przepijające wszystkie
            pieniądze, jakie tylko wpadną im w ręce i tylko zaradności kobiet dzieci w tych
            rodzinach zawdzięczają, że żyją. Rozejrzyj się wokół siebie i policz, może
            zliczysz do trzech wokół siebie, odpowiedzialnych, roztropnych mężczyzn. Cała
            reszta, w tym Twoje twierdzenie, to mit, nie mający żadnego potwierdzenia w
            rzeczywistości.
          • Gość: marber7 Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 13:52
            MDB (middle debyl baby) na jakim drzewie siedzisz? A może wyklułeś sie w
            jakiims LPR- owskim gniazku, w którym prawem naruralnym jest mieć głupią żonę,
            żeby pan mąż miał szanse błyszczeć i czuc sie dowartościowanym. Niestey
            dyskryminacja kobiet w zarobkach jest stwierdzonym faktem przez agendy UE i w
            całej Europie, choc u nas wyraźniej. A tak na marginesie - jestes juz w liceum?
            • Gość: MDB Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: 205.156.117.* 02.08.07, 14:39
              akurat pracuje w bankowosci wiec dokladnie wiem o co chodzi.

agendy UE wsadz sobie w dupe - rownie dobrze moga odkryc ze osoby starsze sa
              dyskryminowane w kredytach i (o zgrozo) BEZROBOTNI!

a wyglada to tak: przychodzi kobieta bedaca np ksiegowa i zarabia 4000zl, chce
              wziac kredyt 150k wiec placi jakies 15%

przychodzi mezczyzna bedacy managerem HR zarabia 7500zl bierze kredyt 300k i o
              dziwo dostaje 10%.

a teraz zadanie - dlaczego?
              tip: obydwoje ludzi obsluguje kobieta (zeby nie bylo)

decyzyjnosc kobiet jest gorsza, za to inne cechy maja wyzej. nie mozna miec
              wszystkiego, drogie panie

ps. jak ktos ma nicka 'Jolunia' to jest spora szansa na gimnazjum, nie uwazasz?
              pps. co to takiego debyl? moze ma cos wspolnego z faktem ze kobiety maja
              mniejsze mozgi?
              • maggi33 Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku 02.08.07, 15:13
                TIP obydwoje obsługuje kobieta,
                niech zgadnę: jesteś kobietą?
              • Gość: mrufka Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.07, 03:02
                Co do rozrtutnosci kobiet to nie sadze.. Faceci moze z pozoru sa
                mniej rozrzutni, ale nierzadko maja drozsze hobby, lubia zabawki i
                gadzety i wydaja wiecej. Kobieta jest sklonna wydac 100 zl na
                kolejna szminke, facet za to kupi drogi sprzet i komorke z nawigacja
                za 1000 zl.
                Co do podejmowania decyzji, tu sie zgodze. My kobiety chyba czasem
                myslimy za duzo zamiast brac ryzyko i dzialac. Ale to normalne, ze
                sie roznimy, nie ma co szukac w tym guza.
                Mi sie zas wydaje, ze kobiety otrzymuja kredyty na gorszych
                warunkach, bo.. nie negocjuja. Kobiety czuja wiekszy respekt przed
                pracownikami banku, boja sie prosic o wiecej i przyjmuja warunki,
                jakie otrzymaja z gory. Faceci zas wiedza, ze trzeba negocjowac i
                maja w sobie tego ducha walki.

A tu moja rada do kobiet;
                Jesli planujesz wziac kredyt, zrob pare symulacji. Idz do kilku
                bankow, przygotuj potrzebne dokumenty i cwicz, cwicz, cwicz.. Cwicz
                pewnosc siebie, odwage i gotowosc do negocjacji.
                Kiedy wchodze do banku (a celowo cwicze sobie, czasem w tygodniu
                oblece kilka bankow/filii) siadam sobie pewnie na krzesle i pytam co
                mi pan(i) moze zaoferowac. Rozmawiamy sobie, ja wszystkiego
                wysluchuje, zbieram papierki i zadaje mnostwo pytan. Porownuje sobie
                sprawianie sprawy, odpowiedzi, fakty, kruczki itp.. roznych bankow i
                ich pracownikow. Zauwazylam, ze po prostu trzeba byc pewnym siebie i
                nie zwazac na np nieprzychylna pania za biurkiem czy nadeta mine
                pana. Niektorzy podchodza po ludzku, inni z dystansem, inni z
                zyczliwosci, inni patrza z gory. W bankach tez pracuja ludzie, a o
                tym chyba czesto zapominamy.. No i nalezy negocjowac. Nic nam sie
                nie stanie kiedy powiemy; bylabym zdecydowana, gdyby realna stopa %
                byla nizsza o 2% - w rezultacie uda nam sie co nieco wynegocjowac.
                Co ja do tej pory wynegocjowalam?
                - oprocentowanie (realne) z 6,78% do 4,40%
                - prowizje z 1,5 do 0,5 %
                - wysokosc ubezpieczenia - nizsza o 25%
                Jeszcze nie wzielam kredytu, bo na razie nie mam potrzeby. Mysle, ze
                dobrze sie przygotowywac wlasnie PRZED, niz isc do banku i brac
                kredyt w lekkiej panice. Banki to wiedza, ze potrzebujemy kredytu i
                czasem wyglada to jak przyjscie w laske. A tu powinno byc
                partnerstwo, korzysci dla obu stron, win-win sytuacja - a nie
                dojenie ile sie da.
                Takze drogie Panie, nie dajmy sie i tyle! ;)

p.s. jak obserwuje ludzi, ktorzy przychodza do bankow, czesto
                wygladaja jak przestraszone, zagubione dzieci. Czy mlode malzenstwa,
                czy kobiety, czy faceci - poobserwujcie czasem miny ludzi, to
                naprawde zabawne. A dla porownania porownajcie miny klientow, ktorzy
                wchodza np do biura podrozy; widac od razu pewnosc siebie i inna
                aure, bo klienci w tym wypadku sa swiadomi, ze sa w pewien sposob
                gora.
    • Gość: Ozio Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: *.171.49.148.crowley.pl 02.08.07, 10:40
      Sprawa jest prosta, po prostu "przeciętny" profil Klienta Kobiety i Klienta
      Mężczyzny są od siebie na tyle istotnie różne, że znajduje to odzwierciedlenie w
      proponowanej im ofercie kredytowej, co w duzej mierze wynika z roznicy w zarobkach.
      Tak jak napisali w artykule, kredyt za 150'000 i 300'000 obsluguje sie podobnym
      kosztem, a zarobek na nich jest rozny stad wzglednie wyzsze oplaty przy nizszych
      kredytach.
    • lozanna oczywiście, że kobiety są dyskryminowane 02.08.07, 11:13
      sytuacja nr 1
      chcę wziąć kredyt w mbanku. Kwota kredytu jest wysoka, więc muszę ubezpieczyć
      się na życie. aby ubezpieczyć się, muszę przejść serię badań, łącznie z RTG.
      Nie mogę zrobić RTG, gdyż jestem w ciąży. W żadnym forularzu ani wniosku nie ma
      pytania: czy jest Pani w ciąży, gdyż byłaby to jawna dyskryminacja. Bank
      dowiaduje się o ciąży i nie udziela mi kredytu, gdyż "mogę nie wrócić do pracy
      po macierzyńskim"

sytuacja nr 2
      również mbank. staram się nadal o kredyt. tym razem jestem już na
      macierzyńskim. dostaję 100 procent pensji. mam zdolność kredytową. nie dla
      mbanku. bo przecież nadal mogę nie wrócić do pracy po macierzyńskim.
      • Gość: ahoi Re: oczywiście, że kobiety są dyskryminowane IP: 205.156.117.* 02.08.07, 11:42
        rozumiem ze bank to instytucja charytatywna i MUSI wszystkim udzielic kredytu?
        rownouprawnienie w kredytach to bylby absurd! ludzie nie sa rowni bo nie maja
        rownej zdolnosci kredytowej. rozumiem ze ty pozyczasz bez problemu kilkaset
        tysiecy kazdej kobiecie w ciazy?

przestancie ludzie wreszcie sie zachowywac jakby wszystko wam sie nalezalo
        tylko dlatego ze istniejecie.
        • Gość: marber7 Re: oczywiście, że kobiety są dyskryminowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 14:01
          Dlatego że istniejemy kreca takie duże lody w naszych bankach - niestey juz nie
          dla polskiej gospodarki, tylko dla swoich zagranicznych właścicieli... Nadal
          mamy najwyższe oprocentowanie kredytów w Europie, gdyz rzeczywista stopa
          procentowa kredytów konsumenckich kreci sie około 15 procent - po doliczeniu
          prowizji i ołaty na ropatrzenie wniosku - jak sie dzis pieknie nazywa 3-5
          procentowy haracz od każdego klienta. Nasze banki sa "charytatywne", ale dla
          tych wielkich przekręcaczy. Do dzis ciekawi mnie jak mój bank stracił pół
          miliarda NLP na dwu klientach firmowych. Czyżby ich nie prześwietlał tak surowo
          jak każdego Kowalskiego?
      • maggi33 Re: oczywiście, że kobiety są dyskryminowane 02.08.07, 14:21
        Potwierdzam. Dyskryminują TYLKO ze względu na płeć.
        Miałam symulację w MULTIBANKU, jakie oprocentowanie kredytu dostanę. Doradca
        siedział przy komputerze i wpisywał w swoje okienka różne dane. Oprocentowanie
        nie spadło ani wtedy, gdy brałam wyższą kwotę, ani gdy wpisywał wyższe zarobki,
        ani gdy zmieniałam okres kredytu na krótszy czy dłuższy. Spadło dopiero gdy
        zmieniłam PŁEĆ.
        maggi33@gazeta.pl
        • Gość: moi Re: oczywiście, że kobiety są dyskryminowane IP: 205.156.117.* 02.08.07, 14:31
          raczej idz na kurs negocjacji...przydaje sie jak wystepujesz o kredyt. na rynku
          bankowym mamy konkurencje na szczescie
          • maggi33 Re: oczywiście, że kobiety są dyskryminowane 02.08.07, 14:47
            Oczywiście wzięłam kredyt wtedy w GE Money, teraz w mbanku.
            Nie chodzi tu o konkurencję ale o sam fakt, że są banki które DYSKRYMINUJĄ tylko
            ze względu na płeć.
    • Gość: tigga_11 "Specjaliści z AZ Finanse" IP: 62.218.146.* 02.08.07, 12:16
      "Specjaliści" nie zająkneli się jak wyglądało tzw LTV w tych wnioskach - (Loan
      to Value, czyli inaczej jaki był wkład własny). Nie wierzę że wybrali wszystkie
      na takim samym poziomie. Wystarczy zajrzeć do cenników, albo porozmawiać z
      doradcą żeby zobaczyć że oprocentowanie kredytu zależy głównie od wkładu
      własnego - inaczej będzie jak bierzemy tylko 50% wartości mieszkania, 80%, 100%
      czy 120% jak to się zdarza. Tutaj leży klucz do zagadki.

Oczywiście, ciekawe jest dlaczego (hipotetycznie) kobiety biorą kredyty z
      większym LTV - prawdopodobnie z powodu niższych zarobków. Ale takie mylenie
      skutków z przyczynami i pisanie wniosków "kobiety płacą więcej" jest
      merytorycznym samobójstwem.
    • Gość: Adam Hajduk Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: *.btk.net.pl 02.08.07, 14:48
      Czemu zawsze szczujemy przeciwko różnicom na korzyść mężczyzn a nigdy przeciw
      róznicom na ich niekorzyść?!Wejdź na www.maskulizm.blog.onet.pl
    • ania692i Facet to świnia i tyle! 02.08.07, 15:56
      Do garów kobieta, do sprzatania kobieta, rodzić dzieci kobieta, a taki
      przychodzi z pracy siada w fotelu i gazetkę czyta....
    • ww4114 Re: Gość---------- 11.08.07, 22:23
      każdy bank wszystko pięknie mówi,ze niski procent tu i tu, mamy z
      mężem kredyty, myślę ,że w końcu kiedys je spłacimy i nigdy w zyciu
      nie pójdziemy na układy,ot..przyszła przedstawicielka ,(taka
      pracownicę bym wyrzuciła na zbity pysk) przedstawiła niby
      dokładnie , a jak sie okazało to sory aż wymiotować mi sie , banki
      są po to ,zeby z nas biednych POLAKÓW skórę ściągnąć, czepiają się
      tych biedniejszych co chcą podreperować budżet
      domowy ..rachunki ..szkoła itd.. tych scigają a boatych nie !!!czemu
      zapytaj się sam siebie, a bank Ci nie popusci, nie patrzy ze to
      sobota wypłata nie wpłynęł, ale w takie dni potrafią byc cholernie
      nachalini do zrzygania, pozdrawiam Tych co im się udaje i niech
      korzystają z głową
      • Gość: mrufka Re: Gość---------- IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.07, 03:26
        No tak. Wzieliscie kredyt bez zorientowania sie glebiej co
        bierzecie. Nie liczy sie co przedstawiciel(ka) banku powie, ale to,
        co bedzie zapisane w umowie. FAKTY sie licza i tyle.
        Jak tu chcecie zyc w zadowoleniu z kredytem, skoro czesc ludzi (i
        chyba w wiekszosci kobiety) nie wie co oznaczaja rozne pojecia, nie
        rozrowniaja stopy % nominalnej od rzeczywistej, a prowizja 0,5% to
        brzmi tak jakos niegroznie przeciez.
        Tak samo jak idziecie do lekarza, po czym z niewiedzy lykacie
        tabletki, ktore wam lekarz przepisze, badz idziecie pod skalpel, z
        ufnoscia przedszkolaka.. Tak samo wlasnie idziecie do banku po
        kredyt (jak i potem do developera) i oddajecie sie w laske "wladzy
        wyzszej".
        Pamietacie motyw z noweli "Antek", kiedy to matka chlopca wsadzila
        jego siostre do pieca na kilka zdrowasiek, bo takim to sposobem wg
        zalecen znachorki dziewczyna miala wyzdrowiec? W rezultacie
        dziewczyna splonela, zostal z niej popiol.
        Ufajcie, wierzcie w reklamy i promocje, sluchajcie "znachorek"
        bankowych i "czarodziei" z deweloperki, i to bez wiedzy i
        swiadomosci - a tez zostanie z was popiol..
        Powodzenia i udanych decyzji zycze!
    • Gość: Gosia www.emoney.pl - wyszukiwarka kredytów Money.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.07, 09:20
      www.emoney.pl - doskonała wyszukiwarka,
      polecam porównać ofertę wszystkich banków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka