Gość: Tradex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 08:35 Wzialem kredyt przez pieniadz.com.pl. Po wyslaniu zgloszenia zglosili sie do mnie przedstawiciele kilku bankow. Po negocjacjach wybralem Fortis :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: józef cieśla Mężczyźni też są dyskryminowani IP: *.org.pl 02.08.07, 08:38 Spróbujcie będąc mężczyzną młodszym niż 28 lat wziąć kredyt w banku. Jeśli w książeczce wojskowej brak adnotacji o odsłużeniu "woja" - kredytu nie będzie. Nawet karty kredytowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LowMan Re: Mężczyźni też są dyskryminowani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.07, 08:49 Autorzy artykułu chyba nie rozumieją co piszą. Pracownicy A-Z Finanse też (swoją drogą to mają być specjaliści, a się zbłaźnili). Oprocentowanie kredytu zależy od kwoty kredytu i wie o tym każdy, kto brał kiedykolwiek kredyt hipoteczny. Najczęstsza granica (ale nie jedyna) to około 200 tys. zł. Jeżeli statystyczna kobieta jest poniżej tej granicy, a statystyczny mężczyzna powyżej, to oczywiście, że statystyczna kobieta ma wyższe oprocentowanie. Jeżeli chodzi o zróżnicowanie ze względu na płeć, to jest ono faktem. Nie będę pisał o jakie banki chodzi, ale wiem, że największe kłopoty mają ... mężczyźni - kawalerzy. Oficjalnie w bankach mówi się (oczywiście, nie klientom, tylko węwnątrz), że to dlatego, że ryzyko jest większe: mogą przecież wziąć ślub i zaraz mieć na utrzymaniu żoną i jeszcze dzieci (statystycznie raczej taka sytuacja zdarza się częściej, niż przypadek, że to żona ma na utrzymaniu męża i dzieci). Swoją drogą nie wiem co to za nagonka GW na banki i kredyty w ostatnim okresie. Co chwilę artykuły o tym jak to banki robią nas w balona. Jak ktoś nie myśli i nie sprawdza informacji, które dostaje to każdy go zrobi w balona. Jak się sprawdzi i zrozumie informacje (szczególnie te od pośredników typu Open Financa, Expander, itp.), a potem pokaże w baknu, że nie jest się barankiem idącym na rzeź, to problem "robienia w konia" przestaje istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc nawet więcej IP: 195.177.83.* 02.08.07, 08:55 jeśli przy tej samej kwocie kredytu osoba x ma większy dochód niż osoba y, bank może różnicować ryzyko kredytowe skoro kobiety przeciętnie zarabiają mniej, mogą mieć wyższe oprocentowanie jak to mówią biednemu zawsze pod górkę i wiatr w oczy taki lajf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marber7 Re: nawet więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 13:38 "Taki lajf" to mamy wszędzie - w sklepach: odzież, buty, kosmetyki męskie sa zawsze tańsze choć z lepszych materiałów (buty i odzież) niż te same towary dla kobiet. Porównajcie cenę i jakość damkiej bluzki i męskiej koszuli, nawet markowych - zawsze droższy jest wyrób dla kobiety. To samo z kosmetykami, wody, kremy - dla panów taniej i to znacząco od 20 do 50 procent. Taki lajf mamy także w kwestii surowców z których produkowane sa buty, no i fasonów w których trzeba njapierw przejść szkloołę cyrkowa- a poptem próbowac w nich chodzic. Jesienne buty wybieram z butów męskich, bo tam jest i naturalna skóra, i fasony dla stopy środkowoeuropejskiej, a nie azjatyckiej, no i cena - jak napisałam zdecydowanie niższa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gustaw Re: Mężczyźni też są dyskryminowani IP: *.bsb.vectranet.pl 02.08.07, 12:45 A to trzeba było napisać o jaki bank chodzi. Bank opiera się na faktach a nie do mniewywaniu. Tym sposobem każdemu można by nie udzielić kredytu, gdyż straci pracę i zdolność kredytową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gustaw Re: Mężczyźni też są dyskryminowani IP: *.bsb.vectranet.pl 02.08.07, 12:39 To przecież zrozumiałe. Weżmiesz kredyt, armia cie wcieli i kto będzie spłacał kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MDB Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: 205.156.117.* 02.08.07, 09:44 To oczywiste ze maja gorsze warunki gdyz sa mniej odpowiedzialne i bardziej rozrzutne. do tego dochodzi mniejsza zdolnosc do podejmowania decyzji (stad tez mniejsze zarobki). Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku 02.08.07, 10:26 To oczywiste, że jesteś idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MBD Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: 205.156.117.* 02.08.07, 10:37 Tak Joluniu, na pewno sporo zarabiasz! i na pewno juz skonczylas gimnazjum... Moze jakies argumenty bys uzyla? czy to za wiele dla ciebie? Widac twoj obraz kobiety ksztaltowany jest przez M jak milosc czy tez inna madzia m. ale to sa bajeczki niestety, nastawione na to zebys TY poczula sie lepiej. z rzeczywistoscia maja mniej wspolnego niz 'Wyprawa profesora Gąbki' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra24 Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.07, 11:40 gdyby Twój pogląd o rozrzutności kobiet i ich braku racjonalizmu w podejmowaniu decyzji finansowych był prawdziwy, to dzieci w połowie rodzin w tym kraju zdechłyby z głodu, bo w tylu rodzinach chłopy to pijaki przepijające wszystkie pieniądze, jakie tylko wpadną im w ręce i tylko zaradności kobiet dzieci w tych rodzinach zawdzięczają, że żyją. Rozejrzyj się wokół siebie i policz, może zliczysz do trzech wokół siebie, odpowiedzialnych, roztropnych mężczyzn. Cała reszta, w tym Twoje twierdzenie, to mit, nie mający żadnego potwierdzenia w rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marber7 Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 13:52 MDB (middle debyl baby) na jakim drzewie siedzisz? A może wyklułeś sie w jakiims LPR- owskim gniazku, w którym prawem naruralnym jest mieć głupią żonę, żeby pan mąż miał szanse błyszczeć i czuc sie dowartościowanym. Niestey dyskryminacja kobiet w zarobkach jest stwierdzonym faktem przez agendy UE i w całej Europie, choc u nas wyraźniej. A tak na marginesie - jestes juz w liceum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MDB Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: 205.156.117.* 02.08.07, 14:39 akurat pracuje w bankowosci wiec dokladnie wiem o co chodzi. agendy UE wsadz sobie w dupe - rownie dobrze moga odkryc ze osoby starsze sa dyskryminowane w kredytach i (o zgrozo) BEZROBOTNI! a wyglada to tak: przychodzi kobieta bedaca np ksiegowa i zarabia 4000zl, chce wziac kredyt 150k wiec placi jakies 15% przychodzi mezczyzna bedacy managerem HR zarabia 7500zl bierze kredyt 300k i o dziwo dostaje 10%. a teraz zadanie - dlaczego? tip: obydwoje ludzi obsluguje kobieta (zeby nie bylo) decyzyjnosc kobiet jest gorsza, za to inne cechy maja wyzej. nie mozna miec wszystkiego, drogie panie ps. jak ktos ma nicka 'Jolunia' to jest spora szansa na gimnazjum, nie uwazasz? pps. co to takiego debyl? moze ma cos wspolnego z faktem ze kobiety maja mniejsze mozgi? Odpowiedz Link Zgłoś
maggi33 Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku 02.08.07, 15:13 TIP obydwoje obsługuje kobieta, niech zgadnę: jesteś kobietą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrufka Re: Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.07, 03:02 Co do rozrtutnosci kobiet to nie sadze.. Faceci moze z pozoru sa mniej rozrzutni, ale nierzadko maja drozsze hobby, lubia zabawki i gadzety i wydaja wiecej. Kobieta jest sklonna wydac 100 zl na kolejna szminke, facet za to kupi drogi sprzet i komorke z nawigacja za 1000 zl. Co do podejmowania decyzji, tu sie zgodze. My kobiety chyba czasem myslimy za duzo zamiast brac ryzyko i dzialac. Ale to normalne, ze sie roznimy, nie ma co szukac w tym guza. Mi sie zas wydaje, ze kobiety otrzymuja kredyty na gorszych warunkach, bo.. nie negocjuja. Kobiety czuja wiekszy respekt przed pracownikami banku, boja sie prosic o wiecej i przyjmuja warunki, jakie otrzymaja z gory. Faceci zas wiedza, ze trzeba negocjowac i maja w sobie tego ducha walki. A tu moja rada do kobiet; Jesli planujesz wziac kredyt, zrob pare symulacji. Idz do kilku bankow, przygotuj potrzebne dokumenty i cwicz, cwicz, cwicz.. Cwicz pewnosc siebie, odwage i gotowosc do negocjacji. Kiedy wchodze do banku (a celowo cwicze sobie, czasem w tygodniu oblece kilka bankow/filii) siadam sobie pewnie na krzesle i pytam co mi pan(i) moze zaoferowac. Rozmawiamy sobie, ja wszystkiego wysluchuje, zbieram papierki i zadaje mnostwo pytan. Porownuje sobie sprawianie sprawy, odpowiedzi, fakty, kruczki itp.. roznych bankow i ich pracownikow. Zauwazylam, ze po prostu trzeba byc pewnym siebie i nie zwazac na np nieprzychylna pania za biurkiem czy nadeta mine pana. Niektorzy podchodza po ludzku, inni z dystansem, inni z zyczliwosci, inni patrza z gory. W bankach tez pracuja ludzie, a o tym chyba czesto zapominamy.. No i nalezy negocjowac. Nic nam sie nie stanie kiedy powiemy; bylabym zdecydowana, gdyby realna stopa % byla nizsza o 2% - w rezultacie uda nam sie co nieco wynegocjowac. Co ja do tej pory wynegocjowalam? - oprocentowanie (realne) z 6,78% do 4,40% - prowizje z 1,5 do 0,5 % - wysokosc ubezpieczenia - nizsza o 25% Jeszcze nie wzielam kredytu, bo na razie nie mam potrzeby. Mysle, ze dobrze sie przygotowywac wlasnie PRZED, niz isc do banku i brac kredyt w lekkiej panice. Banki to wiedza, ze potrzebujemy kredytu i czasem wyglada to jak przyjscie w laske. A tu powinno byc partnerstwo, korzysci dla obu stron, win-win sytuacja - a nie dojenie ile sie da. Takze drogie Panie, nie dajmy sie i tyle! ;) p.s. jak obserwuje ludzi, ktorzy przychodza do bankow, czesto wygladaja jak przestraszone, zagubione dzieci. Czy mlode malzenstwa, czy kobiety, czy faceci - poobserwujcie czasem miny ludzi, to naprawde zabawne. A dla porownania porownajcie miny klientow, ktorzy wchodza np do biura podrozy; widac od razu pewnosc siebie i inna aure, bo klienci w tym wypadku sa swiadomi, ze sa w pewien sposob gora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ozio Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: *.171.49.148.crowley.pl 02.08.07, 10:40 Sprawa jest prosta, po prostu "przeciętny" profil Klienta Kobiety i Klienta Mężczyzny są od siebie na tyle istotnie różne, że znajduje to odzwierciedlenie w proponowanej im ofercie kredytowej, co w duzej mierze wynika z roznicy w zarobkach. Tak jak napisali w artykule, kredyt za 150'000 i 300'000 obsluguje sie podobnym kosztem, a zarobek na nich jest rozny stad wzglednie wyzsze oplaty przy nizszych kredytach. Odpowiedz Link Zgłoś
lozanna oczywiście, że kobiety są dyskryminowane 02.08.07, 11:13 sytuacja nr 1 chcę wziąć kredyt w mbanku. Kwota kredytu jest wysoka, więc muszę ubezpieczyć się na życie. aby ubezpieczyć się, muszę przejść serię badań, łącznie z RTG. Nie mogę zrobić RTG, gdyż jestem w ciąży. W żadnym forularzu ani wniosku nie ma pytania: czy jest Pani w ciąży, gdyż byłaby to jawna dyskryminacja. Bank dowiaduje się o ciąży i nie udziela mi kredytu, gdyż "mogę nie wrócić do pracy po macierzyńskim" sytuacja nr 2 również mbank. staram się nadal o kredyt. tym razem jestem już na macierzyńskim. dostaję 100 procent pensji. mam zdolność kredytową. nie dla mbanku. bo przecież nadal mogę nie wrócić do pracy po macierzyńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahoi Re: oczywiście, że kobiety są dyskryminowane IP: 205.156.117.* 02.08.07, 11:42 rozumiem ze bank to instytucja charytatywna i MUSI wszystkim udzielic kredytu? rownouprawnienie w kredytach to bylby absurd! ludzie nie sa rowni bo nie maja rownej zdolnosci kredytowej. rozumiem ze ty pozyczasz bez problemu kilkaset tysiecy kazdej kobiecie w ciazy? przestancie ludzie wreszcie sie zachowywac jakby wszystko wam sie nalezalo tylko dlatego ze istniejecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marber7 Re: oczywiście, że kobiety są dyskryminowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 14:01 Dlatego że istniejemy kreca takie duże lody w naszych bankach - niestey juz nie dla polskiej gospodarki, tylko dla swoich zagranicznych właścicieli... Nadal mamy najwyższe oprocentowanie kredytów w Europie, gdyz rzeczywista stopa procentowa kredytów konsumenckich kreci sie około 15 procent - po doliczeniu prowizji i ołaty na ropatrzenie wniosku - jak sie dzis pieknie nazywa 3-5 procentowy haracz od każdego klienta. Nasze banki sa "charytatywne", ale dla tych wielkich przekręcaczy. Do dzis ciekawi mnie jak mój bank stracił pół miliarda NLP na dwu klientach firmowych. Czyżby ich nie prześwietlał tak surowo jak każdego Kowalskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
maggi33 Re: oczywiście, że kobiety są dyskryminowane 02.08.07, 14:21 Potwierdzam. Dyskryminują TYLKO ze względu na płeć. Miałam symulację w MULTIBANKU, jakie oprocentowanie kredytu dostanę. Doradca siedział przy komputerze i wpisywał w swoje okienka różne dane. Oprocentowanie nie spadło ani wtedy, gdy brałam wyższą kwotę, ani gdy wpisywał wyższe zarobki, ani gdy zmieniałam okres kredytu na krótszy czy dłuższy. Spadło dopiero gdy zmieniłam PŁEĆ. maggi33@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: oczywiście, że kobiety są dyskryminowane IP: 205.156.117.* 02.08.07, 14:31 raczej idz na kurs negocjacji...przydaje sie jak wystepujesz o kredyt. na rynku bankowym mamy konkurencje na szczescie Odpowiedz Link Zgłoś
maggi33 Re: oczywiście, że kobiety są dyskryminowane 02.08.07, 14:47 Oczywiście wzięłam kredyt wtedy w GE Money, teraz w mbanku. Nie chodzi tu o konkurencję ale o sam fakt, że są banki które DYSKRYMINUJĄ tylko ze względu na płeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tigga_11 "Specjaliści z AZ Finanse" IP: 62.218.146.* 02.08.07, 12:16 "Specjaliści" nie zająkneli się jak wyglądało tzw LTV w tych wnioskach - (Loan to Value, czyli inaczej jaki był wkład własny). Nie wierzę że wybrali wszystkie na takim samym poziomie. Wystarczy zajrzeć do cenników, albo porozmawiać z doradcą żeby zobaczyć że oprocentowanie kredytu zależy głównie od wkładu własnego - inaczej będzie jak bierzemy tylko 50% wartości mieszkania, 80%, 100% czy 120% jak to się zdarza. Tutaj leży klucz do zagadki. Oczywiście, ciekawe jest dlaczego (hipotetycznie) kobiety biorą kredyty z większym LTV - prawdopodobnie z powodu niższych zarobków. Ale takie mylenie skutków z przyczynami i pisanie wniosków "kobiety płacą więcej" jest merytorycznym samobójstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Hajduk Kobiety płacą więcej za kredyt w banku IP: *.btk.net.pl 02.08.07, 14:48 Czemu zawsze szczujemy przeciwko różnicom na korzyść mężczyzn a nigdy przeciw róznicom na ich niekorzyść?!Wejdź na www.maskulizm.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ania692i Facet to świnia i tyle! 02.08.07, 15:56 Do garów kobieta, do sprzatania kobieta, rodzić dzieci kobieta, a taki przychodzi z pracy siada w fotelu i gazetkę czyta.... Odpowiedz Link Zgłoś
ww4114 Re: Gość---------- 11.08.07, 22:23 każdy bank wszystko pięknie mówi,ze niski procent tu i tu, mamy z mężem kredyty, myślę ,że w końcu kiedys je spłacimy i nigdy w zyciu nie pójdziemy na układy,ot..przyszła przedstawicielka ,(taka pracownicę bym wyrzuciła na zbity pysk) przedstawiła niby dokładnie , a jak sie okazało to sory aż wymiotować mi sie , banki są po to ,zeby z nas biednych POLAKÓW skórę ściągnąć, czepiają się tych biedniejszych co chcą podreperować budżet domowy ..rachunki ..szkoła itd.. tych scigają a boatych nie !!!czemu zapytaj się sam siebie, a bank Ci nie popusci, nie patrzy ze to sobota wypłata nie wpłynęł, ale w takie dni potrafią byc cholernie nachalini do zrzygania, pozdrawiam Tych co im się udaje i niech korzystają z głową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrufka Re: Gość---------- IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.07, 03:26 No tak. Wzieliscie kredyt bez zorientowania sie glebiej co bierzecie. Nie liczy sie co przedstawiciel(ka) banku powie, ale to, co bedzie zapisane w umowie. FAKTY sie licza i tyle. Jak tu chcecie zyc w zadowoleniu z kredytem, skoro czesc ludzi (i chyba w wiekszosci kobiety) nie wie co oznaczaja rozne pojecia, nie rozrowniaja stopy % nominalnej od rzeczywistej, a prowizja 0,5% to brzmi tak jakos niegroznie przeciez. Tak samo jak idziecie do lekarza, po czym z niewiedzy lykacie tabletki, ktore wam lekarz przepisze, badz idziecie pod skalpel, z ufnoscia przedszkolaka.. Tak samo wlasnie idziecie do banku po kredyt (jak i potem do developera) i oddajecie sie w laske "wladzy wyzszej". Pamietacie motyw z noweli "Antek", kiedy to matka chlopca wsadzila jego siostre do pieca na kilka zdrowasiek, bo takim to sposobem wg zalecen znachorki dziewczyna miala wyzdrowiec? W rezultacie dziewczyna splonela, zostal z niej popiol. Ufajcie, wierzcie w reklamy i promocje, sluchajcie "znachorek" bankowych i "czarodziei" z deweloperki, i to bez wiedzy i swiadomosci - a tez zostanie z was popiol.. Powodzenia i udanych decyzji zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia www.emoney.pl - wyszukiwarka kredytów Money.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.07, 09:20 www.emoney.pl - doskonała wyszukiwarka, polecam porównać ofertę wszystkich banków. Odpowiedz Link Zgłoś