Gość: zygzak IP: 89.100.187.* 26.09.07, 12:34 Bardzo mi sie podoba ten koncept. Ceny juz mniej. Jednak wierze, ze chetnych nie bedzie brakowalo. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hektor_wektor Osiedle jak... 26.09.07, 15:35 Nieźle. Może wreszcie coś się zmieni w architekturze polskiej mieszkaniówki. Póki co bieda z nędzą, a pseudo-nowoczesne osiedla wyglądają jak koszmarny sen pijanego architekta. Duże okna, to świetny pomysł. Mam tylko nadzieję, że mieszkańcy nie zasłonią ich ciężkimi kotarami, bo wówczas nie ma to sensu. Polacy mają taką dziwną przypadłość do oddzielania się od świata zewnętrznego. W Norwegii, Szwecji, okna są "puste". Teoretycznie można zajrzeć do mieszkań i zobaczyć co robią w nich ludzie. Z drugiej strony mieszkania są rozświetlone, przestrzenne. Wyglądają świetnie. h_w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom Re: Osiedle jak... IP: *.gala.net.pl 26.09.07, 19:04 a w Holandii "otwarte" sa nawet jadalnie na parterach domow przy samej ulicy, bosko to wyglada.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Osiedle jak... IP: *.171.64.83.crowley.pl 29.09.07, 18:08 > Polacy mają taką dziwną przypadłość do oddzielania się od świata zewnętrznego. To nie przypadłość. Chyba że przyzwoitość jest już grzechem (ostatecznie zboczeniem). Niewielu Polaków jest megalomanami. To mi się podoba i dlatego tu jestem. >Póki co bieda z nędzą,... Właśnie to miałoby być przedmiotem ekshibicji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felix the Best Osiedle jak dla Picassa. Ale mieszkać za 2-3 mln w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 21:31 apartamentowcu, na osiedlu to tak jakby wydac pół miliona na renault lagunę aby jezdzic do pracy. Warszawa absolutnie nie ma prestiżowych lokalizacji. Nawet Wilanów się spauperyzował. Te mieszkania powinny kosztować około 5000 PLN za m2 a nie 10 000. I to w dodatku za gołe ściany! Nigdzie w Europie nie łupią tak na mieszkaniach jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Osiedle jak od Picassa IP: *.aster.pl 27.09.07, 09:57 A ja wierzę, że chętnych będzie brakowało po ostatnich przekrętach Prokomu ze zmianą koncepcji Miasteczka Wilanów. Teraz to już nie Miasteczko tylko Blokowisko Wilanów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micksnow Osiedle jak od Picassa IP: 212.160.172.* 27.09.07, 12:15 Autora artykulu bardzo prosze o uzsadnienei co w tym osiedlu powoduje iz zdecydowal sie je porownac do tworczosci Picassa. Otoz opisywane "przesuniecia", "kwadratowosci" etc maja sie do kubizmu (bo rozumiem ze znajmosc tworczosci PP konczy sie u autora na skojarzeniu z tym pojeciem) dosc luzno... Kubizm absulutnei nei zakladal a priori "kwadratow" i "dziwnosci" panei redaktorze. Proponue zakupis jakas dobra antologia wspolczesniej architektury (chociazby kilka ksiazek z wydawnictwa Phaidon czy Arkady) zeby umial Pan porownac widziany budynek do jakiegos klasyka czy nurtu. Moze wtedy dostrzeze Pan w budynku cos z Corbusiera, Calatravy, van de Rohe, Gropiusa? Polecam zajac sie tematem o ktorym probuje Pan pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
iza-bel Re: Osiedle jak od Picassa 27.09.07, 13:02 a mnie z kolei intryguje słowo przerżnięte:) jakoś przecięte, przedzielone, lepiej by brzmiało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micksnow Re: Osiedle jak od Picassa IP: 212.160.172.* 27.09.07, 16:05 To taka "stylizacja" na wielkiego, niesztampowego krytyka rodem z "pegaza".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Osiedle jak od Picassa IP: *.n4u.krakow.pl 28.09.07, 13:29 Jak zobaczyłem nagłówek spodziewałem się ferii barw, albo chociaż tych trzech kolorów pierwszych, ale bloki są jednak monochromatyczne, co jednak, jak na nazwę osiedla awangardowe nie jest. Picasso oczywiście to luźna uwaga autora tekstu, ale faktycznie nie do końca zasadna. Samo osiedle może więcej z abstrakcji ma w widoku na urbanistykę, czego tu nie pokazano. Może jakaś mała architektura byłaby kolorowa, albo kostka w kontraście do uspokojonych elewacji. Swoją drogą do uwagi micksnow zastanawiam się także, rozumiejąc analogie do estetyki bauhaus i do przeszkleń van der Rohe co Calatrava robi w tym zdaniu:> Na koniec napiszę, że i tak uważam realizacje JEMS za z reguły stojąca na dobrym poziomie i w oparciu o dostępne materiały wydają się być tym, co można uzyskać (czy też wyzyskać) w trudnych rozmowach z klientami i całą to wiszącą nad głowami projektantów ekonomią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micksnow Re: Osiedle jak od Picassa IP: 212.160.172.* 01.10.07, 13:05 Hm co robi Calatrava? Nic, po prostu podrzucilem Panu Autorowi kilka nazwisk:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Osiedle jak od Picassa IP: *.171.64.83.crowley.pl 29.09.07, 18:12 I jeszcze to: 'zygzakowatym kanonem zieleni'. Czy chodzi o kanonade zieleni czy Konana Barbariana. Co by to jeszcze mogło być? Autorze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek To ma byc niezwykle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 20:22 Panowie z Jemsu, uwolnijcie sie od syndromu Ursynowa, ktory projektowaliscie w latach 70 i zaproponujcie wreszcie cos twórczego i niebanalnego. Cała ta wasza architektura to rozważania jak przesunać i ustawić wzgledem siebie kilka klockow i czym je oblozyc. Żenada. Szkoda Warszawy na takie wypociny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: To ma byc niezwykle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 18:02 No coz, widze, ze panowie z Jems tez czytaja to forum i sami siebie chwala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaudia Re: To ma byc niezwykle? IP: *.pai.net.pl 30.09.07, 18:51 Też po tytule spodziewałam się koloru i zupełnie innej zabawy bryłą zygzakowaty kanon zieleni mnie powalił panbuk, autorze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: To ma byc niezwykle? IP: *.ghnet.pl 02.10.07, 11:50 Konkurenci na polu mieszkaniówek też czytają i krytykują:P Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Osiedle jak od Picassa 30.09.07, 21:25 etam,zwykły chwyt reklamowy. W czymś, co zaprojektoiwałby Picasso moznaby osadzac więźniów skazanych na cięzkie kary. Wystarczy popatrzeć na jego dzieła. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun czy chodzi o to prawo Pascala: kto kopnął ten z..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 22:35 Bardzo ładna brzoza na pierwszym obrazku, Podzielam wątpliwość jednego z przedmówców, co do podobieństwa do twórczości Picassa - jednak nie poprzestając na krytyce próbuję je znaleźć i wychodzi mi, że tylko kolorystyka: biało - szara. Ale tym podobieństwo jest także do Opałki i telewizorów w PRL-u. Trochę mało jak na formuowanie podobieństw. Poza tym nie ma żadnych wartości w samym podobieństwie czegoś do czegoś, wartośc jest w twórczym rozwinięciu inspiracji. Zgadzam się także ze zdaniem, że te klocki JEMSów są już nieco męczące, chyba także dla nich. To nie jest odkrywcze, szczególnie, że już wczesniej pokazali pomysł na biurowce o podobnej idei. Zatem co tu odkrywczego, może najwyżej rozwinięcie tamtej idei. Przydałoby się trochę luzu, ale w Warszawie wszystko schodzi, nawet mieszkania w studniach bez słońca albo ze słupami na środku pokoju. Te oczywiście nie są od JEMSów. Autorom życzę poszukiwań formy przez odrzucenie modułów, wogóle odrzucenie wszystkiego i nowe spojrzenie. To odmładza. Ale ogólnie to miłe dla oka osiedla mogłyby tak wygłądać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Osiedle jak od Picassa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 09:01 niezly koncept ?? ja takie koncepty widze na wiekszosci osiedli. Po kilku latach bedzie to wygladalo fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Osiedle jak od Picassa IP: *.cpe.quickclic.net 01.10.07, 15:51 Mam tylko jedno pytanko skad Polacy maja pieniadze na te mieszkania.Przeciez wszedzie slychac lament,jaka to bieda.Trzeba podnosic place minimalna wiecej i wiecej pieniedzy.Ja nie wierze w te biede,bo wiekszosc ma wiecej i stac na wiecej niz ludzi w krajach bogatych.A Polakowi jak zwykle ciagle malo.A swoja droga w Ameryce czy nawet w krajach Europy Zachodniej za te pieniadze mozna kupic piekny obszerny dom(z garazem gratis)a nie w blokowisku (z garazem ekstra do zaplaty)i przynajmniej jestes u siebie ,a nie we wspolnocie typu PGR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Super!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 16:29 Nareszcie cos interesujacego do mieszkania w Warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dom ale nie za taką kasę IP: *.polsat.net.pl 29.07.09, 15:56 cena mieszkania chyba z kosmosu = daleki wilanów, za pare lat dojazd bedzie niemożliwy i za to zapłacic 10k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al cena z kosmosu IP: *.polsat.net.pl 29.07.09, 15:54 Tą cenę to chyba winduje podpis Edyty Górniak na stronie Odpowiedz Link Zgłoś
bogucjusz Panu autorowi zapewne chodziło o program Picasa. 29.07.09, 19:41 To znany software do publikowania zdjęć w internecie. Jego layout może się skojarzyć z tym osiedlem - dużo prostokącików w różnych kolorach. -------------- Gołodupcy pobrali kredyty 120%, bo nawet na meble ich nie było stać. A teraz nazywają gołodupcami tych, którzy z zaoszczędzonymi pieniędzmi spokojnie czekają na spadek cen mieszkań :-) Odpowiedz Link Zgłoś