Dodaj do ulubionych

Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie mo...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 16:06
No i się zaczęło...
Będzie ciekawie.
Tylko dlaczego w "Gazecie Prawnej" było napisane w dzisiejszym numerze o
wzrostach 10% w przyszłym roku?
Obserwuj wątek
    • Gość: Polak Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie mo.. IP: 212.32.104.* 15.10.07, 17:02
      Dlatego ze nikt nie wie jak bedzie. Naucz sie krytycznie myslec. Tylko dlatego
      ze jakis dziennikarzyna cos tam napisal w te czy inna strone nie oznacza nic.
      Moze byc tak i tak wszystko zalezy od interpretacji zdarzen.
    • Gość: qp Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie mo.. IP: *.chello.pl 15.10.07, 17:56
      Maja z czego opuszczać ceny :)
    • Gość: mag Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie mo.. IP: *.eranet.pl 15.10.07, 18:50
      Dziwie się ludziom że płacą 8-10tys za m2. Za tą cenę można mieć
      luksusowo wyposażony dom a nie jakieś mieszkanko w blokowisku
      • Gość: karol Re: Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.07, 12:34
        a widziales kiedys dom 60m^2? policz sobie ile kosztuje wybudowanie domu, a ile
        kupno mieszkania 60m^2 zanim napiszesz glupoty.
        • Gość: Gosia/Pomorze Re: Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 13:17
          Gdyby działki były tańsze, to bym postawiła sobie domek nawet 60-70
          m kw. Plus garaż. Moj znajomy ma takiej wielkości domek. I nie ma
          wrażenia, żeby było za ciasno (no chyba ze ktos jest przyzywczajony
          do luksusów), po prostu tyle mu wystarcza i ci, którzy mieszkają w
          blokach, zazdroszczą mu tego nieznacznie większego gniazdka ale na
          swojej działce, bez dokuczliwych hałasów z sąsiednich mieszkań...
          • Gość: krol Dobre sobie! IP: *.aster.pl 08.01.08, 16:44
            Gdyby działki były tańsze, buhahaha! Mercedesy też mogłyby być
            tańsze :) W cenie mieszkania głównym składnikiem jest cena ziemi a
            tej jak to mówią Pan Bóg nie robi... właściciele nie chcą cen
            opuszczać to i mieszkania nie stanieją (przynajmniej te nowe).
            • Gość: ben Re: Dobre sobie! IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.08, 01:26
              ziemi mamy wiecej niz potrzeba i emigracja coraz wieksza do tego i skoro 2 lata
              temu ziemia byla 5 x tansza to przy emigracji 3 mln mlodych ludzi za 2 lata
              bedzie znowu 5 x tansza niz obecnie. Ziemi to brakuje na manhatanie a w polsce
              jest wiecej niz potrzeba.

mieszkania spadna to i ziemia spadnie bo developer nie zaplaci wiecej niz klient
              sie zgodzi oddac w cenie mieszkania - proste.

w tej chwili juz co miesiac na rynku pojawia sie ok 10 tys mieszkan a popyt jest
              na jakies 3 tys wiec juz jest nadpodaz na najblizsze 12 miesiecy, stopy rosna,
              ludzie nie kupuja - tylko patrzec jak balon peknie

nic nie rosnie 200-300% w ciagu 2 lat i nie utrzymuje sie tam za dlugo bo
              wlasnie na tym polega spekulacja a ceny rosna "srednio" tyle co inflacja w
              dluzszym terminie - teraz jest drogo wiec zaraz bedzie tanio - proste - i
              dziala wszedzie i zawsze od setek lat :)
              • Gość: as [...] IP: *.85-237-179.tkchopin.pl 10.06.08, 17:56
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: yyyyyyy ??????????? IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 14:10
                  ze co?
                • Gość: guliwer Re: ORLEX IP: *.ip.netia.com.pl 18.05.09, 08:48
                  brat mojej dziewczyny kupil mieszkanie w orlexie odbierac bedzie je
                  mial dopiero w grudniu i jakos teraz nieplaci zadnych rat,
                  napoczatku mial mieszkanie na parteze 30m i chcial zamienic na
                  wieksze na 1 pietrze i nierobili zadnego problemu pojechal do nich
                  podpisali aneks do umowy i zalatwione.a to co piszesz ze slychac jak
                  sasiad puszcza baka to jest nieprawda,moja kolezanka juz mieszka w
                  orlexie bylem u niej i jakos nieslyszalem jaj jej sasiad puszcza
                  baki.a nawet w innym mieszkaniu nie tylko w orlexie zawsze slychac
                  troche sasiadow bo przeciez niebeda robic scian dzwiekoszczelnych.
                • Gość: bartosz ORLEX IP: *.chello.pl 25.09.09, 16:03
                  ORLEX wszystko ok, kupiłem w ORLEX ie i jestem zadowolony, budynki Fenikowskiego
                  ORLEX polecam bartek
    • Gość: Soma115 Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie mo.. IP: *.netia.pl 15.10.07, 18:56
      Apeluję do rodaków:
      powstrzymajcie się jak długo możecie z zakupem mieszkania. To zmniejszy ceny
      jeszcze bardziej.
      • Gość: AntyPolityk Hehe nie musisz apelować IP: *.chello.pl 15.10.07, 19:07
        Zobaczysz co się będzie niedługo działo jak spekulanci się zorientują, że więcej
        kasy nie wyciągną. Będą chcieli sprzedać i zaczną się obniżki - może nawet efekt
        bańki. Ludzie widząc to zaczną czekać, bo może jeszcze bardziej ceny spadną - co
        spowoduje dalszą obniżkę.
        A ile mieszkań będą miały banki do sprzedania, gdy się okaże, że wartość rynkowa
        mieszkania(hipoteka) będzie znacznie poniżej tego co klient kredytobiorca ma do
        spłacenia.
        • Gość: Gosia/Pomorze Orlex i inni: koniec waszego złodziejskiego zysku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 09:53
          Dokładnie! Ja też juz byłam z moim narzeczonym o włos od kupna
          mieszkanka, ale po zapoznaniu się z wysokością rat i długością ich
          spłat, to stwierdziliśmy, że niewarto za te marne 53 m kw. w takie
          g... na lata się wkopać!

Doszliśmy do wniosku, że nic nam się nie stanie jak pomieszkamy parę
          lat z moimi rodzicami na praie 60m kw., bo to niemożliwe, żeby nie
          spadły ceny za te parę metrów w blokowiskach... A nas będzie
          przynajmniej stać na podróżowanie, ubranie się, pójście do
          restauracji itd.

Mam nadzieję, że niedługo tacy złodzieje jak Orlex (deweloper
          budujący głównie w Wejherowie) odczują brak popytu na ich mieszkanka
          o takich kosmicznych cenach!!
          • Gość: 4g63 Re: Orlex i inni: koniec waszego złodziejskiego z IP: *.acn.waw.pl 19.01.08, 14:56
            słuszne podejście, te ceny są złodziejskie, a łatwość zaciągania kredytu była efektem zmowy banków i developerów, niejednokrotnie niedobrze mi się robiło na kolejną reklamę darmowego kredytu na 0% na mieszkanie, i nic dziwnego, banki i developerzy zibli na tym miliardy
          • Gość: bea Re: Orlex i inni: koniec waszego złodziejskiego z IP: *.xdsl.centertel.pl 19.05.11, 13:55
            Nie sądzę, ponieważ wielu ludzi chyba mieszkało w stodole, czego przykładem jest osiedle Sikorski Park i nie umie dbać ani o porządek, ani o ciszę. Dzieci niszczą wszystko co się nawinie a rodzice jeszcze są zadowoleni i zwracają uwagę, że komuś się nie podoba. Mimo, że ściany pekają, sufity pleśnieją i grzyb na całym mieszkaniu twierdzą, że jest to doskonałe mieszkanie. No cóż i takie wsioki kupują nabijając kabzę Gębie.
        • vazz Re: Hehe nie musisz apelować 24.01.08, 09:20
          Myslisz,ze skad te nieznaczne spadki i zachamowanie wzrostu cen?

Otóz kapitał spekulacyjny sie powoli wynosi,a wszystkie artykuły
          wieszczace wzrost cen maja na celu zlagodzenie strat tego kapitału.

Z reka w nocniku obudza sie ci którzy kupili niedawno mieszkanie
          jako inwestycje z mysla o duzym zysku.

Pametacie irracjonalny popyt na cukier przed wejsciem do UE i ceny
          cukru?
          Pamietacie tych co zostali z tonami cukru, który podobno miał
          jeszcze zdrożec po wejsciu do UE ;)?
          Skala mniejsza,ale mechanizm ten sam.
    • Gość: komensky BOJKOT!!! IP: *.res.pl 15.10.07, 19:07
      Forumowicz Soma115 ma rację, poczekajmy jeszcze z kupnem mieszkań, aż ceny
      spadną. Wszystkich chętnych na własne "M", namawiam do chwilowego bojkotu rynku
      mieszkaniowego! Ceny mieszkań (rodem z kosmosu) muszą w końcu zacząć spadać!
      • Gość: Wykaczlety powstal Wstrzymasz sztucznie popyt i co sie stanie? IP: *.seb.co.uk 15.10.07, 19:40
        Ceny troche spadna, ale jak ludzie zaczna kupowac to ceny znowu
        strasznie wzrosna i bedzie to samo. Do tego dolicz sobie koszt
        roznicy wynajmu i obslugi kredytu i zostanie Ci tylko stracony na
        wynajmowanie cudzego mieszkania czas. Nie lepiej od razu kupic i
        mieszkac "na swoim"?
        • Gość: steady@najx.com Re: Wstrzymasz sztucznie popyt i co sie stanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.07, 19:47
          pocieszaj sie tak pocieszaj - "i powiadam wam bedzie roslo i nigdy nie przestanie" :)
        • Gość: kołek Re: Wstrzymasz sztucznie popyt i co sie stanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 20:35
          Gość portalu: Wykaczlety powstal napisał(a):

> Ceny troche spadna, ale jak ludzie zaczna kupowac to ceny znowu
          > strasznie wzrosna i bedzie to samo. Do tego dolicz sobie koszt
          > roznicy wynajmu i obslugi kredytu i zostanie Ci tylko stracony na
          > wynajmowanie cudzego mieszkania czas. Nie lepiej od razu kupic i
          > mieszkac "na swoim"?

Nie lepiej. Biorąc kredyt np. 360k na 30 lat spłacasz w sumie 819k. A i tak
          mieszkanko nie jest Twoje tylko banku. Twoje będzie jak dobrze pójdzie dopiero
          po 30 latach.
        • Gość: Marek Zalezy od relacji meidzy kosztem wynajmu a odsetka IP: *.sds.uw.edu.pl 15.10.07, 22:44

Jesli koszt obslugi kredytu(odsetki+spread +inne ale bez akpitalu) jest wyraznie
          wyzszy niz koszt wynajmu (tak jak jest teraz) - innymi slowy jesli placisz do
          kieszeniu banku wiecej niz placilbys wynajmujacemu to sorry ale nie oplaca sie
          kupowac - lepiej wynajac i poczekac a kase dobrze zainwestowac.

Rynek nieruchomosci jest cykliczny - pare lat rosnie - pare lat spada..

A nie liczac okresow typu wejscie do UE to gielda i biznes zawsze da wieksze
          zyski niz nieruchomosci.

Owszem na niektorych nieruchomosciach zarobi sie krocie - ale jeszcze wiecej
          bedzie mozna zarobic na niektorych biznesach...

• Gość: we Za chwilę dołączą do upadku banki który pierwszy? IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.07, 19:35
      który udzielił najwięcej kredytów ?
    • Gość: asd ale fajnie... IP: *.eastwest.com.pl 15.10.07, 20:02
      ja tam jeszcze spokojnie rok mogę poczekać:) a tak prawdę mówiąc to to co widzę,
      ile deweloperów już spuściło z tonu, to tak szybko na to nie liczyłem ;)
      inwestorzy, trzymajcie te swoje mieszkanka kupione na kredyt ile się da :)
      • Gość: elos Re: ale fajnie... IP: *.49.rev.vline.pl 15.10.07, 21:57
        trzymajcie jak najdłużej. Jak wzrosną stopy to będziecie chcieli
        sprzedać, ale nikt nie będzie chciał kupować. No i bank wejdzie na
        hipotekę. A że będzie chciał odzyskać włożone pieniądze to sprzeda
        za 80%-70% wartości kredytu. Czyli z 10 tys. za metr w W-wie zrobi
        się 7-8 tys. i lawina ruszy.
    • Gość: spekulant Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie mo.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 21:16
      Mam pytanie - czy mozna podac do sadu o odszkodowanie gazete - pisala ze we
      wrzesniu mial byc wzrost o 12-15 % a do konca roku kolejne 20% - mam oryginal
      wydania , nazwisko autora - na ile moge liczyc?
      • Gość: eee ale frajer z ciebie, he he he - wtopiłeś koleś IP: *.49.rev.vline.pl 15.10.07, 21:58
        sporo szmalu...
    • Gość: palantir Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie mo.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.07, 21:41
      A we Wrocławiu to nawet auta rozdają!

www.tmb.pl/rozdajemy_toyoty.html
      Chyba powariowali... ale ofert bardzo ciekawa!
    • Gość: AntyPolityk Jak pisałem że ceny mieszkań staną a późniejspadną IP: *.chello.pl 15.10.07, 22:27
      a było to rok temu, to uznawali mnie za wariata..
      Już mniej więcej pół roku temu, uznawali mnie już "tylko" za idiotę..
      Teraz chyba tylko bym stwierdzał fakty...
      • Gość: gość Re: Jak pisałem że ceny mieszkań staną a późniejs IP: 87.205.148.* 15.10.07, 22:31
        ja tam czekam do wiosny z zakupem...
      • swoboda_t Re: Jak pisałem że ceny mieszkań staną a późniejs 16.10.07, 16:59
        Witam w klubie :) Na wiosnę ludziska jeszcze ostro wierzyli w
        niekończące się podwyżki, a ile było ubawu na forum :)
        • ebiznes24eu Re: Jak pisałem że ceny mieszkań staną a późniejs 18.10.07, 21:07
          No właśnie niektórzy wizjonerzy byli gotowi spalić mnie na stosie jak pisałem,
          że te ceny są horrendalne i MUSZĄ spaść.
    • biloba_ltd Re: Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie 15.10.07, 23:35
      Zabawa z mieszkaniami zapowiada sie wiec interesujaco... 1m kw. w
      gorzowskim Rajbudzie kosztuje 3.700 PLN czyli 1000 €. Garaz placimy
      osobno, taras rowniez (800 PLN/1m kw). Ja za te pieniadze moge w tej
      chwili kupic (mam na mysli cene 1 m.kw) mieszkanie 300m.kw ,
      marmurowe podlogi w lazienkach i hallu , 2 garaze , 2 tarasy plus 2
      werandy.Budynek przylega do parku , 2 windy , concierge ... Albo po
      prostu za duzo mniejsze pieniadze domek 186 m.kw , z ogrodem .
      Kochani , polskie mieszkania jak byly male tak i pozostaly -
      przestepstwem jest zadac za mieszkanie w bloku o pow.120 m.kw -
      niewykonczone ,1 lazienka - tyle pieniedzy. Blok bedzie zawsze
      blokiem,mieszkanie nam nie urosnie.Kupujcie poza granicami kraju ,
      taniej.To co robia deweloperzy to zwykle naciaganie ludzi , ktorzy
      marza o poprawieniu sobie warunkow mieszkaniowych , zaciagaja
      kredyty na dziesiatki lat.Wyjscie jest jedno : nie kupowac.
      Zawiazywac male wspolnoty mieszkaniowe , budowac za mniejsze
      pieniadze , ale nie bloki, w ktorych m-czne koszty beda zawsze
      wysokie.
      • Gość: zło Re: Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie IP: *.chello.pl 16.10.07, 01:42
        Sporo w tym racji ale ,w dużych miastach i ich okolicach postawienie domu (nie
        domku 150 m )równa się cenie mieszkania ,część ludzi woli mieszkać jednak w
        mieście (szkoła ,praca,przedszkola itd ).Dochodzi do tego jeszcze czynnik
        bezpieczeństwa czyli np:włamania .
        Pozdrawiam
      • Gość: kuzniec Re: Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie IP: *.chello.pl 01.11.07, 23:02
        TU BYDLAKU !
      • Gość: wojciech Re: Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie IP: *.fraba.com 08.01.08, 11:44
        Fajnie ze ktos poruszyl temat Rajbudu. W zeszlym roku kupilem od nich mieszkanie w Slubicach opoznienie z przeniesieniem wlasnosci trwala jedyne 7 miesiecy. Nie wspomne juz o jakosc wszystkie sciany krzywe do ponownego gipsowania, mam zaciek na suficie z powodu zlej blacharki na tarasie nad moja sypialnia itp. Sympatyczny pan z nadzoru powiedzial ze jak komus sie nie podoba to moze podac developera do sadu ale jak to zrobi to developer zwiekszy ceny w zwiazku z wzrostem cen na materialy budowlane. Oczywiscie jest to bzdura i spotkamy sie w sadzie juz wkrotce, chyba ze otrzymam odszkodownie! Jesli zastanawiacie sie nad kupnem mieszkania u nich to podpiszcie z nimi umowe przedwstepna w formie aktu notarialnego bo bede was probowac naciagnac przed podpisanie aktu notarialnego wciskaja dodatkowe koszta.
        Ceny maja strasznie wysokie i mam nadzieje ze wkrotce ich chamstwo odbije sie im czkawka. Bede szczery zycze im w 2008 roku jak naj gorzej!! Ja juz mam akt notrialny i mam ich w poszanowaniu
    • Gość: Gosia/Pomorze Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie mo.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 09:29
      a jeszcze wczoraj na gazeta.pl trąbili, że w 2008r. mieszkania
      PODROŻEJĄ o 10%... he he
    • akondze Re: Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie 16.10.07, 11:03
      Ale przecież tu działają najbardziej podstawowe prawa ekonomii:
      popytu i podaży...

Popyt się skończył (w dużym stopniu stymulowany zwiększoną podażą /
      dostępnością kredytów mieszkaniowych), a przynajmniej mocno zmalał,
      to i przy wzrastającej podaży (zwięszone moce prod. z nadzieją na
      skorzystanie z wzrostu cen) MUSI spaść cena..

Tak przynajmniej wskazuje logika...

----------
      ...skwak?
    • Gość: lokator Re: Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.07, 12:04
      Gazeta Prawna chyba ma jakieś profity od sprzedawanych mieszkań,
      i straszy rzekomymi podwyżkami.To się już skończyło - ludzie nie
      mają pieniędzy,ą kombinatorom chyba też się już skończyły.
      Bo kto kupował?Kogo było stać? Ci którzy mają nawet wiile, i stać ich było na
      spekulacyjne kupowanie.Teraz nie mogą się pogodzić, że
      obudzą sie z ręką w gó..e.
    • Gość: EdgaroPèron Re: Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie IP: 87.105.187.* 16.10.07, 12:34
      Ceny nigdy nie spadną. No dobra - chwilowo mogą spaść. Ale rynek reaguje na zmiany popytu szybko. Nie będzie popytu, bo wszyscy czekają - ceny spadną. Ludziska się rzucą - ceny wzrosną :) Rynek jest nieubłagany.
      • Gość: steady@najx.com Re: Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie IP: *.yamanouchi.com.pl 16.10.07, 13:17
        > Ceny nigdy nie spadną. No dobra - chwilowo mogą spaść. Ale rynek reaguje na zmi
        > any popytu szybko. Nie będzie popytu, bo wszyscy czekają - ceny spadną. Ludzisk
        > a się rzucą - ceny wzrosną :) Rynek jest nieubłagany.

kolejny oszolom ktory mysli ze tu efekt jo-jo dziala :)
      • Gość: Włodek z Poznania Re: Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.07, 13:21
        Ludzie się rzucą... Buhahahahaha!!!
      • Gość: Gosia/Pomorze rzucą się... chyba z mostu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 14:12
        No raczej nie na mieszkania, bo te musiały by POTANIEĆ O
        PRZYNAJMNIEJ 50 tys., żeby odczuć spadek cen (7% upustu to jakis
        żart przy obecnych wygórowanych stawkach) i by nastała prawdziwa
        eksplozja kupna mieszkań.

Wtedy małżeństwa z 2-3 dzieci mogłyby założyć jakieś
        nieklaustrofobiczne gniazdko!
        • cirrrus Poczekałem i zyskałem........:))) 16.10.07, 14:33
          W maju już, już miałem kupić 57 m2 w W-wie na Bielanach. Znajomi
          kupili - za 430 tys. W sierpniu pojawily się oferty po 400 a teraz
          jest kilkanaście za 370-390. Poczekam do końca roku i kupię za 350.
          dłużej nie będę ryzykował...............
          A znajomi plują sobie w brodę. Ja poczekałem i już mam
          samochodzik "gratis"................:)))
          • Gość: areq Re: Poczekałem i zyskałem........:))) IP: *.171.65.147.crowley.pl 16.06.08, 15:07
            Jeśli to jest mieszkanie na wtórnym rynku to nie jest warte obecnie
            więcej niż 6tys/m2,nawet na Bielanach.Jak poczekasz to zejdzie do
            4,5-5,0tys za m2.To Ci gwarantuję.
      • Gość: areq Przy takich stopach procentowych IP: *.171.65.147.crowley.pl 16.06.08, 15:49
        nie ma co liczyć na wzrost popytu.Jeśli trend się utrzyma przez
        dłużej niż pół roku,zacznie się masowa wyprzedaż deweloperów
        wreszcie z marżą 10-15% a nie 80-100%.Zwróćcie uwagę,że ceny nie
        obniża ale potrafią samochód dac w prezencie.Czyli już wiecie o co
        chodzi.Jest zmowa!!! Cena ma być najmniej tyle i tyle i koniec.Kto
        się wyłamie,to jego połamią.Przecież to jest mafia.Naiwniacy którzy
        tego jeszcze nie dostrzegli...
    • Gość: Misiak Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie mo.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 15:05
      Teraz kupno mieszkania, to jak gra na giełdzie.
      Osobiście zamierzam jeszcze poczekać, bo teraz to deweloper do mnie wydzwania z coraz to nowymi promocjami :)
      Najpierw wciskali mi "obligatoryjnie" garaż za dopłatą, a teraz oferują 7% rabat i miejsce postojowe gratis. Fantastycznie, zwłaszcza, że nie mam i nie zamierzam posiadać auta.
      Zobaczymy, co jeszcze wymyślą.
      Przy okazji apeluję do potencjalnych nabywców własnego M:
      Czytajcie dokładnie umowy PRZED podpisaniem, wymagajcie załączenia wszystkich dokumentów, schematów, opisów inwestycji i konkretnego lokalu. Nie dajcie się zbyć żadnym "później", "przy odbiorze lokalu", itp. Nie dajcie się zwariować.
    • Gość: MajsterQ Koniec? €4000 za m2 w stolicy to normalka! IP: 81.210.113.* 16.10.07, 17:50
      Koniec jest dla mieszaniowej masówki ale dobre lokalizacje nadal
      będą poszukiwane i cenione wyżej. Złota44 na pewno sie sprzeda i
      tego typu obiekty ale te ursynowskie i wilanowskie masowe blokowiska
      moga spasc do II ligi cenowej (5000 - 8000 PLN za m2).
      • Gość: Gosia/Pomorze kolej na normalne ceny w Małym 3mieście Kaszubskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 11:54
        Ja jestem ciekawa, kiedy spadną ceny mieszkań w takich
        przytrójmiejskich dziurach jak Rumia, Reda, Wejherowo.
        • Gość: ewa Re: kolej na normalne ceny w Małym 3mieście Kaszu IP: *.chello.pl 25.10.07, 00:14
          Bardzo szybko.
          Pod koniec 2008 2500 m2 to będzie max.
          Jak z kursem dolara też nikt nie wierzył ze tak mozę spaśc.
          • biserka79 Re: kolej na normalne ceny w Małym 3mieście Kaszu 26.10.07, 22:45
            Czyli lepiej pomieszkac jeszcze "troche" z rodzicami i nie
            podpisywac na razie żadnej umowy z deweloperem tylko poczekac co sie
            stanie w 2008?
            • Gość: Antek Re: kolej na normalne ceny w Małym 3mieście Kaszu IP: *.chello.pl 02.11.07, 20:53
              Ci, ktorzy mieli juz kupic, i ktorych bylo stac, kupili. Przez
              najblizsze lata bedzie znacznie mniej chetnych. Byl ped, bo kazdy
              chcial zdazyc przed podwyzka. Teraz jest stabilizacja, ceny
              wiwindowane wiec logiczne, ze bedzie spadek.
              Radze poczekac. Tak nawet doradzaja eksperci.
      • Gość: Hmm Re: Koniec? €4000 za m2 w stolicy to normal IP: *.ipt.aol.com 09.01.08, 17:35
        Przewidujesz, ze spadnie 5 tys/m2 na Wilanowie? Napisz jeszcze cos
        wiecej:) Rozweselasz mnie:)
        Oczywiscie, ze rynek stanal a nawet troche spadla cena w
        nieciekawych lokalizacjach. Ale 5 tys/m2 w nowych mieszkaniach na
        Wilanowie nigdy sie nie zmaterializuje. Zejdz na ziemie.
        • Gość: 4g63 Re: Koniec? €4000 za m2 w stolicy to normal IP: *.acn.waw.pl 19.01.08, 14:58
          co już kupiłeś, dałeś się omamić, będziesz spłacał przez najblizsze 100 lat, a tu taka wiadomość... no cóż...
          • Gość: jacek a w jakiej to stolicy ??? we Wiedniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 08:35
            taki ceny sa tylko w jednym - 1 Bezirku i to nowych, w super
            wyposazeniu

uzywane juz sa po 3,3 k eur z tendencja spadkowa

pozostale Bezirki - ledwo przekraczaja 2,5 K za nowe pod klucz i
            ledwo 2 K za uzywane

5 tys za m kw na Wilanowie - zapewnia i tak wysoka marze dla
            dewelopera - a dla nabywcy jest cena zawyzona wobec jakosci zycia

swiadcza o tym plachty sprzedam na blokach i setki ogloszen w
            internecie - po kilkanascie z kazdego bloku

ludzie chca sie pozbyc nieudanej inwestycji
    • adam81w mieszkania sa za drogie 26.10.07, 18:32
      kropka
      • Gość: ddjj Re: mieszkania sa za drogie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 16:53
        Cieszy mnie Wasz entuzjazm - pokazuje jak bardzo wyczekiwane sa spadki cen
        mieszkan - czytaj - jak wiele osob chce je miec ;)

Sporo Was... to dobrze !

Polacy to fajni sa... czy nie widzicie, ze w pewnym sensie za jakis czas
        bedziecie dla siebie konkurencja?

Aha, jesli chodzi o rynek pierwotny.... czekajcie, a najlepszych mieszkan nie
        zobaczycie... ale za to troszke taniej z salonem na polnoc i gatka - w ten
        sposob sie mieszkanie mniej nagrzewa :)

Coz, trzymam kciuki za Was !
        • Gość: jacek na razie deweloperzy sa dla siebie konkurencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 08:30
          a jeszcze wiele budow wlasnie rusza

przejedz sie do GUS - niech ci dadza statystyki dot wysokosci
          zarobkow - jak ktos placi podatkowa stawke 20 pct - to moze pisac
          ile chce na forum albo przychodzic na targi mieszkaniowe

takie ogromne zainteresowanie mieszkaniami - ma male szanse na
          sublimacje w ZAKUP po cenach powyzej 4000 PLN za m kw
    • Gość: mcgluszak Niezależne analizy rynku nieruchomości: IP: *.chello.pl 19.01.08, 16:40
      akcjakrach.eu.interia.pl/INDEX.htm
      • Gość: jacek Niezależne analizy rynku nieruchomości: IP: *.dyn.cm.kabsi.at 17.06.08, 21:55
        super !!!

obiema rekami podpisuje sie i jeszcze klik myszami oboma
        brawo !!!
    • Gość: MarcinPoznan Koniec 2008 - cen w dół 30-50% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 22:45
      Oczekuje na koniec 2008 spadku cen od 30 do 50%. Recesja zbliża się dużymi
      krokami. Wystarczy spojrzeć na GPW, DJIA czy DAX. A recesja w USA to zapaść w u
      nas. I szczerze powiedziawszy bardziej wierzę Soros'owi a nie Balcerowiczowi.
      Oczywiście nasi "ANALITYCY" rynku nadal utrzymują iż:

1. ceny nadal będą wzrastały - ocena sytuacji z okresu 08-10.2007
      2. ceny się stabilizują - ocena sytuacji z okresu 11-12.2007
      3. należy spodziewać się małej korekty cen - od 01.2008

czyli tzw klasyczne wróżenie z fusów + dalsze próby podtrzymywania "banki
      nieruchomości". Jak nic z analizy nie wyjdzie (bo i nie ma co "wyjść") to będzie
      to efekt "krzywej bocznej" - nikt nie wie o co chodzi ale jak mądrze brzmi.
    • Gość: Anna Orlex orlex orlex - rewelacja ! IP: *.chello.pl 18.03.09, 11:05
      Kupiłam mieszkanie z ORLEX u i jestem bardzo zadowolona ze standardu
      wykończenia, a oczywistością jest że kupując mieszkanie na osiedlu będziemy
      mieli sąsiadów, aczkolwiek u nas nie narzekamy na brak "powietrza". Mieszkanie z
      Orlex u kupiłam w czasach gdy były dużo droższe niż są teraz i tego żałuje...
      • Gość: ... Re: Orlex orlex orlex - rewelacja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 21:47
        A ja czekam tylko na klucze i mam nadzieję że będę tak zadowolona
        jak pani :)
        • Gość: Sandra ORLEX - rewelacja "Leśna Kraina"' IP: *.chello.pl 17.06.09, 10:09
          ORLEX - a ja kupiłam mieszkanie z najnowszej inwestycji "Orlex" u "Leśna
          Kraina", nie śpieszy mi się, przeprowadzkę planuję na połowę 2010 roku. Polecam
          również kredyt z dopłatami, to naprawdę się opłaca. W moim przypadku z mężem
          oszczędzamy ok 45.500 zł!!!!!
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: ORLEX - rewelacja "Leśna Kraina"' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.09, 12:00
            Im drożej kupisz, tym więcej "oszczędzisz"...
            • Gość: templariusz Re: ORLEX - rewelacja "Leśna Kraina"' IP: *.netia.com.pl 17.06.09, 14:55
              My z mężem też kupujemy, jeszcea tylko kredycik i wio. I całe
              szczęście bo już zaczyna sie znowu ostra jazda w gure kto nie kupił
              przegrał życie.
              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: ORLEX - rewelacja "Leśna Kraina"' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.09, 15:24
                Jeśli odpowiada Ci cena i towar, to kupuj. Przecież nikt Cię nie będzie
                powstrzymywał. jazda w "gurę" się zaczęła dawno, jesli "gurę" zinterpetujemy
                jako odwrotność "góry"....
          • Gość: (_o_) Re: ORLEX - rewelacja "Leśna Kraina"' IP: *.aster.pl 18.08.09, 23:48
            Och, ach, fantastycznie! Jeszcze tylko kredycik i wio!
          • Gość: myszka72 Re: ORLEX - rewelacja "Leśna Kraina"' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 12:27
            witam ja wlasnie tez sie zastanawiam kupic mieszkanie .rezerwacje
            mam w bolszewia ale tam mieszkanie dostane w przyszlym roku w
            listopadzie.mam pytanie ile kosztuje tu metr mieszkania?i gdzie
            dzieci uczeszczaja do szkoly?
      • Gość: mirek ORLEX - rewelacja ! IP: *.chello.pl 09.06.09, 15:13
        ORLEX - to jest deweloper z Wejherowa. Mieszkam na osiedlu "ORLEX
        Fenikowskiego". Generalnie jestem zadowolony, ale teraz trochę żałuję że w Orlex
        ie nie kupiliśmy z żoną większego mieszkanka... bo ceny od tego czasu poszły w górę
        • Gość: gosc Re: ORLEX - rewelacja ! IP: *.tvteletronik.pl 18.08.09, 22:31
          prosze o info jakie w orlexie jest ogrzewanie i cena ewentualnego
          czynszu
        • Gość: gosc Re: ORLEX - rewelacja ! IP: *.tvteletronik.pl 18.08.09, 22:31
          prosze o info jakie w orlexie jest ogrzewanie i cena ewentualnego
          czynszu
          • Gość: michal ORLEX, orlex, Orlex, ORLEX IP: *.217-171-48.tkchopin.pl 30.08.09, 15:36
            ORLEX - ma w swojej ofercie mieszkania z ogrzewaniem podłogowym. W orlex ie
            kupiłem lokum w 2006 roku i jak na razie jest wszystko ok. Generalnie ORLEX
            polecam wszystkim którzy szukają nie taniego mieszkanka.
    • Gość: michal ORLEX, orlex, Orlex IP: *.217-171-48.tkchopin.pl 30.08.09, 15:40
      niby koniec hossy deweloperskiej a po Orlex ie jakoś tego nie widać,
      przynajmniej z punktu widzenia klienta. Myślę że jeżeli inni deweloperzy
      stosowali by podobną politykę jak ORLEX czyli mniejszej marży na mieszkaniach
      nie narzekali by tak bardzo...
    • Gość: bartek ORLEX IP: *.chello.pl 25.09.09, 16:05
      ORLEX wszystko ok
      kupiłem w ORLEX ie i jestem zadowolony
      budynki Fenikowskiego
      ORLEX polecam bartosz
    • Gość: third Re: Koniec mieszkaniowej hossy - deweloperzy nie IP: *.85-237-172.tkchopin.pl 28.10.09, 22:17
      Zakupiliśmy z żoną mieszkanie w Orlexie w Wejherowie około 5 lat temu. Jakieś 2
      lata temu mieszkanie kupiła również moja rodzina.
      Nasza ocena:
      - generalnie jakość za oferowaną cenę, mieszkania te na pewno nie są "na lata",
      od momentu zakupu popękały tynki, szczególnie pod oknami i zrobiła się
      "szachownica" konturów pustaków; podczas wiercenia otworów w ścianie trzeba się
      liczyć z odpadnięciem sporych płatów tynku dookoła otworu; kratek wentylacyjnych
      lepiej nie ruszać w ogóle, bo można taką wyciągnąć razem z kołkami ze ściany; o
      dziwo otwory drzwiowe za niskie aby zmieścić ościeżnicę drzwiową w Polskiej
      Normie i trzeba je "podnosić"; nielogicznie i niekonsekwentnie umieszczone
      przewody doprowadzające górne światło - nie wiadomo, w którym momencie czasami
      nie przewierci się kabla w suficie...
      - brak wentylacji przystosowanej do obsługi wyciągów kuchennych, jednym słowem
      zakaz podłączania okapów do wentylacji kuchennej
      - niska jakość stosowanych materiałów wykończeniowych, tania stolarka okienna,
      włączniki świateł, gniazdka, regulatory ogrzewania (psują się w pierwszych
      tygodniach używania" itd, itp.
      - bardzo nieprzyjemna polityka dewelopera we współpracy ze wspólnotami
      mieszkaniowymi i mieszkańcami - po oddaniu osiedla ustanawiany jest jeden
      zarządca i administrator czyli firma BON, powiązana rodzinnie z właścicielami
      Orlexu, dodatkowo "tajemnicza" firma Finmar, która nagle okazuje się
      właścicielem terenów postojowych samochodów i karze sobie za nie słono płacić
      (chociaż informacja na temat osiedla mówi tylko o "możliwości zakupienia"
      miejsca postojowego, wygląda to tak jakby Orlex, po oddaniu osiedla próbował
      "wydusić" od mieszkańców jeszcze więcej kasy niż to co włożyli w zakup
      mieszkania (zamknięte nawet miejsca postojowe na parkingu przed sklepami), ilość
      miejsc postojowych około dwukrotnie mniejsza niż ilość mieszkań, brak wolnych
      postojów dla przyjezdnych, a tereny, na których mogłaby swobodnie parkować
      "nadwyżka" samochodów zamykana przez Orlex z powodu bliżej nieokreślonych
      dalszych inwestycji
      - beznadziejne dojazdy oraz infrastruktura na osiedlu czyli Osiedla
      funkcjonująca z dala od ulic i chodników (wyspa na środku łąki z drogą
      poprowadzoną płytmai betonowymi lub żwirem;); obrzydliwe śmietniki, postawione
      drogach osiedlowych, uniemożliwiające bezpieczną jazdę samochodem; kostka
      położona na słabej jakości gruncie - zapadające się studzienki; brak chodnika,
      jest tak na prawdę tylko ulica - aż strach wypuszczać dzieci; brak placów zabaw,
      boisk i miejsc rekreacyjnych, tak pięknie przedstawionych w folderach i na
      planach osiedli; kompletny brak zieleni
      itd, itp

Co przyjemnego? W sumie tylko cena.
      W momencie nabywania mieszkania niestety nie mieliśmy zbyt dużego wyboru.
      Decyzja o wyborze Orlexu polegała tylko i wyłącznie na dostępności kredytu i
      przystępnej cenie metra kw. Gdybym miał wybierać w tej chwili myślę, że nie
      dokonałbym takiego samego wyboru. Poszukałbym czegoś droższego ale porządniej
      wykonanego i zorganizowanego, w czym przyjemnie i spokojnie mógłbym egzystować z
      rodziną. No i gdyby nie ta okolica. Wejherowo przecież bardzo miłym i spokojnym
      miastem jest :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka