Gość: Buldog IP: 212.125.240.* 01.07.08, 21:33 I niech cena za Km bedzie taka aby TIRom nie oplacala sie jazda. Dla transportu czas reaktywowac kolej,jeszcze nie tak dawno waskimi torami ladunki docieraly tanio i szybko nawet do malych miejscowasci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: true To skąd pieniądze skoro inwestor spłaca kredyt? IP: 80.217.136.* 01.07.08, 21:43 Wydawało mi się, że pieniądze idą na to z budżetu, a teraz się okazuje, że dajemy 12 mln euro za kilometr, dodatkowo firma bierze jakiś kredyt, który my będziemy spłacać z opłat za przejazdy. Nie płacimy dwa razy? A może cztery razy? Za 3 lata autobana będzie do remontu bo zamiast 1 m betonu jako użyto grysu z wapienia. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Brak myślenia o przyszłości.Lepiej mniej dróg a 02.07.08, 07:19 dobrze wykonywanych i o odpowiedniej ilości pasów. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Przy dobudowywaniu 3 pasa z istniejących dwóch,1 02.07.08, 07:21 zamkną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Policzmy cenę przejazdu IP: *.grupalotos.pl 02.07.08, 12:14 11,7*62+191=916 mln Euro 916*3,5= 3206 mln zł 3200mln zł na 30 lat to ok 107 mln na rok do spłaty amortyzacji - eksploatacja (pobór myta,naprawy, odśnieżanie itd to ok 30% czyli 30mln - zysk GTC 14% od wyłożonego kapitału : w pierwszym roku 20 mln zł - roszne koszty = razem ok 160 mln zł na 1 dzień 160/365 = 440 tys zł. 30 tys pojazdów na dzień - na 1 pojazd wypada po 15 zł (za 50 km). (Na Gdańsk tczew jest święto jak pojechalo 17 000 sam/dobę) Będzie płacz jak po oddaniu pierwszego odcinak pod Gdańskiem. - Gdzie oprocentowanie kwoty głownej pozyczonej od banków. - ruch koło Gdańska jak autostrada była bezpłatna - ok 15000 pojazdow na dobę albo inaczej: - 25 km kolo Gdańska przy ponad dwukrotnie niższej stawce budowy km GTC rocznie kasuje 50 mln zl. - tutaj 2x dluższy odcinek, 2,5 razy wyższe koszty budowy - bedzie 250 mln zl. Oj zaplaci Rzeczpospolita kierowcow za to partnerstwo publiczno prawne A było parę innych rozwiązań. Ale jazgot tych co nie umieją liczyć zagłuszył wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: To skąd pieniądze skoro inwestor spłaca kredy 02.07.08, 18:50 Gość portalu: true napisał(a): > Wydawało mi się, że pieniądze idą na to z budżetu, a teraz się okazuje, że > dajemy 12 mln euro za kilometr, dodatkowo firma bierze jakiś kredyt, który my > będziemy spłacać z opłat za przejazdy. > > Nie płacimy dwa razy? A może cztery razy? Cały koszt budowy finansuje GTC ze środków z kredytu gwarantowanego przez SP. SP będzie dopłacał tylko wtedy gdy wpływy z opłat nie wystarczą na obsługę kredytu, kosztów bieżącej eksploatacji + marża GTC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.chello.pl 01.07.08, 22:15 Znowu głupiov! Wystarczy przejechać się po "autostradzie" wrocławskiej, żeby wiedzieć, że dwa pasy, to za mało ! Już terazv! A potem będą dobudowywać ! Co za głupota ! I tak z wszystkim - bez myślenia przyszłościowego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.08, 06:40 dobudowa pasa do już istniejącej jezdni jest znacznie droższa niż budowa "od zera". A w przypadku obiektów różnica się jeszcze powiększa. Co tabnie to drogie - panowie "specjaliści" Odpowiedz Link Zgłoś
slazur2 Re: Umowa na A1 podpisana nocą 02.07.08, 08:57 Dokładni tak. Budowa teraz 2 pasów to anachronizm i jeszcze droższa autostrada. Wybitnie brak logiki i abstrachowanie od kosztów. To nie tańsza tylko w ciągu kilku lat znacznie droższa autostrada. Któż w Europie buduje teraz 2 pasy? Po prostu brak słów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: 212.160.240.* 02.07.08, 09:19 Wiekszość włoskich autostrad ma 2 pasy - w okolicach miast sa po trzy. A ruch turystyczny mają znacznie większy niz Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helenka Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: 157.25.31.* 02.07.08, 09:48 zwróć uwagę na to, że część z tych autostrad biegnie przez wysokie góry (co utrudnia budowanie szerokich jezdni), a poza tym te dwa pasy błyskawicznie się korkują w czasie powrotów z długiego weekendu :) może więc lepiej jednak 3 pasy u nas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: 212.160.240.* 02.07.08, 12:41 Ale zwróć uwagę, ze ruch u nas jest i będzie znacznie mniejszy niz we Włoszech. A korki nawet jak będzie 7 pasów też będa się zdarzac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 11:59 Jak masz pieniądze to dawaj idioto na 3 pas! Polska nie ma tylko tej autostrady do budowy, ale kupe innych odcinków autostrad i dróg ekspresowych. Co to my jesteśmy bogacze, że sobie fundujemy autostrady jak w Niemczech z bajerami? Nie sztuka wybudować super austostradę za kilkanaście milionów i nie mieć na resztę! Odpowiedz Link Zgłoś
khysiek Skoro Polskę stać na szastanie kasą 02.07.08, 13:09 i gwarantowanie zysków (!) firm które budują autostrady, to ten trzeci pas to byłby malutki pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Most w toruniu Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 23:01 W toruniu jest juz 1/2 mostu przez wisle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merlo Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 23:07 najtaniej będzie-w ogóle nie budować autostrad Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski A ta cena za kilometr to skąd wzięta? 01.07.08, 23:15 Wygląda na to, że gdzieś po drodze są Alpy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łe byłoby taniej ale PIS wszystko spaprał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 11:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.08, 06:42 albo zbudowac ścieżkę rowerową i ogłosić, że to autostrada. Ciemny lud to kupi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pepe_lopez znów wieje dziadostwem :/ 01.07.08, 23:15 bo to Polska właśnie.. najdrozsza autostrada w Europie! to sa jakies jaja; wielka nizina, wystarczy zaorac i wyrownac troche piachu, polac betonem, zaasfaltowac i tyle; I NAJDROZSZA! ja sie pytam JAK TO KU..A MOZLIWE!??!?!?! ze km autostrady w polskim polu jest drozszy od drazenia tuneli przez Alpy lub Gory Dynarskie w Chorwacji, ktora buduje autostrady bez zapomogi unijnej; wytlumaczcie mi to! kolejny rzad robi jakis szwindel tym bardziej, ze umowa NIE JEST UPUBLICZNIONA! no k...a mać!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: znów wieje dziadostwem :/ IP: *.dclient.hispeed.ch 02.07.08, 00:00 Pepe, rozumiem Twoj bol i rozterke, posluchaj natomiast starszego kolegi i nie denerwuj sie. Idz z narzeczona na spacer i popatrzcie sobie w niebo ... zapomnij po prostu gdzie mieszkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: znów wieje dziadostwem :/ 02.07.08, 00:24 co się czepiacie, przecież w tym kraju jest tak dobrze i pięknie, o co wam chodzi wsadźcie sobie w d@@pe te autostrady, ja nie będę po nich jeździł żegnam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: znów wieje dziadostwem :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 02:01 Nie musisz jeździć, ale wtedy Ty będziesz jeździł beznadziejną drogą obok, a Twoje kilkanaście złotych i tak popłynie z budżetu na zwrot ewentualnych strat z racji inwestycji. Swoją drogą, kto to widział, żeby dawać przedsiębiorcy GWARANCJĘ zysku?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eafrgfre Re: znów wieje dziadostwem :/ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.08, 07:40 w d** sie pocalujcie. Kilometrowke za przejazd juz macie? 13 PLN za osobowke? a moze 20? chociaz w sumie czemu nie 50... budujacy musi miec w koncu zysk :) Debilizm - zasciankowy kraj pieniaczy i kombinatorow. Zeby budowa bahny na nizinie byla wyzsza od budowy tejze w przebiciu przez Alpy. A moze NIK tam powinien wkroczyc???? Poslucham tego co ktos wczesniej napisal: zapomnialem, ze mieszkam w polsce. I nie chce sobie przypomniec Odpowiedz Link Zgłoś
slazur2 Re: znów wieje dziadostwem :/ 02.07.08, 09:00 Wszystkich k..wa może trafić, a ten rząd i kazdy poprzedni, i Grabarczyka niech coś cięższego trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: znów wieje dziadostwem :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 12:04 Bo takie umowy podpisali z koncesjonariuszami złodzieje z SLD. Pogratulowac im! Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Umowa na A1 podpisana nocą 02.07.08, 00:08 W biednym kraju autostrady są najdroższe – czy zostaniemy wydojeni ze szczętem i do końca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 00:11 Pozwolili im wybudować gó.wno, tak jak Kulczykowi. Odpowiedz Link Zgłoś
slazur2 Re: Umowa na A1 podpisana nocą 02.07.08, 09:04 Kulczykowi pozwolili wybudować to teraz powinien to gó.. zjeść, czyli rozebrać i od nowa zrobić...porządnie. Ale ten się wymknął bo udziały posprzedawał. Jak to Kulczyk - dużo interesików i szybka sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyro Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.chello.pl 02.07.08, 00:22 Ciekawe, czy nie lepiej byłoby zatrudnic do projektowania autostrad firm z USA? Dolar tani. Może nowocześniejszą i tańszą technologię by wprowadziły? Tak tylko sobie myślę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 02:01 Amerykańska firma musiałaby zgłosić się sama. Tylko kto chciałby grzęznąć w takim bagnie, jak Polska? I kto chciałby przeprowadzać jedną inwestycję na parę lat, bo w takim tempie budujemy? Pewnie mało kto. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Zwróćcie raz jeszcze uwagę na cenę 02.07.08, 02:46 Cena w artykule podana jest w milionach euro. Po przeliczeniu na złotówki wg dzisiejszego kursu wychodzi niebotyczna suma ponad 38,6 mln złotych za kilometr! To się wręcz nie mieści w głowie, że autostrada może tyle kosztować na stałym lądzie, w dodatku na równinach. W dodatku miałaby być jakaś okrojona, czyli węższa niż "normalna". Gdyby jej nie skrojono, byłaby droższa! Ten laluś Grabarczyk na pewno wie, co podpisuje? Ten rząd jest jednym wielkim skandalem i nie dziwię się, że wciąż w kontekście jego niezbyt licznych działań pojawia się nieustannie słowo "lody". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Zwróćcie raz jeszcze uwagę na cenę IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.08, 03:04 Cena w artykule podana jest w milionach euro. Po przeliczeniu na złotówki wg dzisiejszego kursu wychodzi niebotyczna suma ponad 38,6 mln złotych za kilometr! To się wręcz nie mieści w głowie, że autostrada może tyle kosztować na stałym lądzie, w dodatku na równinach. W dodatku miałaby być jakaś okrojona, czyli węższa niż "normalna". Gdyby jej nie skrojono, byłaby droższa! Ten laluś Grabarczyk na pewno wie, co podpisuje? Ten rząd jest jednym wielkim skandalem i nie dziwię się, że wciąż w kontekście jego niezbyt licznych działań pojawia się nieustannie słowo "lody". Lody????To jest k.....! cała LODZIARNIA! "Umowa podpisana przez rząd SLD z GTC w 2004 i 2005 r. w sprawie budowy pierwszego odcinka A1 z Gdańska do Grudziądza przerzucała ryzyko finansowe inwestycji na państwo. Jeśli pieniędzy z opłat za przejazdy nie starczy na spłatę kredytów zaciągniętych przez spółkę na inwestycję, to resztę ma dołożyć rząd. GTC ma zaś zagwarantowane dochody nawet wtedy, gdy eksploatacja autostrady przyniesie straty." Znajdź mi drugi taki geszeft,gdy firma robi coś (pominmy tu jakość wykonania) z ooooogromną prowizją nie ponosząc przy tym żadnego ryzyka.....normalnie nóż w kieszeni się otwiera.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Zwróćcie raz jeszcze uwagę na cenę IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.08, 03:06 o opłacie za km za przejazd dla kierowców nie wspomnę, bo to przy powyższym pikuś Odpowiedz Link Zgłoś
slazur2 Re: Zwróćcie raz jeszcze uwagę na cenę 02.07.08, 09:09 K..wa, stawiałem na PO a to się okazało gó... jak każdy inny rząd, z tym Grabarczykiem grabarzem autostrad. Budowa wąskiej austostrady i z gwarancją zysku dla prywatnego inwestora za nasze pieniądze - to szczyt Idiotyzmu. Po prostu tych gości z rządu trzeba wysyłać do psychiatryka albo wprost w gumowe ściany. To debilizm kwadratowy. I to za nasze pieniądze. hrabia.mileyski napisał: > Cena w artykule podana jest w milionach euro. > Po przeliczeniu na złotówki wg dzisiejszego kursu wychodzi niebotyczna suma pon > ad 38,6 mln złotych za kilometr! > To się wręcz nie mieści w głowie, że autostrada może tyle kosztować na stałym l > ądzie, w dodatku na równinach. > W dodatku miałaby być jakaś okrojona, czyli węższa niż "normalna". Gdyby jej ni > e skrojono, byłaby droższa! > Ten laluś Grabarczyk na pewno wie, co podpisuje? > Ten rząd jest jednym wielkim skandalem i nie dziwię się, że wciąż w kontekście > jego niezbyt licznych działań pojawia się nieustannie słowo "lody". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dgb Byłoby taniej gdyby nie minister Polaczek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 11:45 ten facet kosztował nas 1.6mld zł, i mówię tylko o tym jednym odcinku. Wina platformy jest tutaj taka że postanowiła tą drogę zbudować, mimo że forumowicze sobie najwyraźniej nie życzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.08, 06:44 spokojnie. Od października będą wolne duże moce przerobowe z Chin, na dodatek przyzwyczajone do szybkiej roboty - to się ich weźmie. Tylko jakość też będzie chińska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 06:41 Dlaczego mam płacić za autostradę skoro płacę podatek drogowy w cenie benzyny ?? Poza tym cena za przejazd to zdzierstwo . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autostopowicz Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 06:41 Ej,fachowcy od autostrad a powiedzcie mi ile kosztował km autostrady w Chorwacji,a ile w Austrii? Może wogóle nie budować, po co, jak taka banda malkontentów i znawców tematu, komentuje i się pieni przy klawiaturkach. Jaką cene by nie podali dla was i tak będzie za wysoka, bo wy zakładacie przekręt z urzędu, to już jest niemalże jednostka chorobowa. Ja za swego życia chcę po tym kraju jeździć autostradami i w dupie mam ile ten km będzie kosztował, chcę żeby te drogi powstawały, żeby ludzie nie gineli w wypadkach z powodu fatalnych dróg. Minęło prawie 20 lat od przemian, wszyscy już w tym kraju rządzili od lewicy do prawicy, ale nikt nie zrealizował swoich obietnic w tym temacie. Państwo przeżera moje pieniądze z podatków, marnotrawi je na każdym kroku i nie mam z tego nic, więc teraz chociaż niech wybuduje najdroższą autostradę w Europie, mam to w dupie, chcę po niej jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: Umowa na A1 podpisana nocą 02.07.08, 08:29 Gość portalu: autostopowicz napisał(a): > Ej,fachowcy od autostrad a powiedzcie mi ile kosztował km autostrady > w Chorwacji,a ile w Austrii? Może wogóle nie budować, po co, jak > taka banda malkontentów i znawców tematu, komentuje i się pieni przy > klawiaturkach. Jaką cene by nie podali dla was i tak będzie za > wysoka, bo wy zakładacie przekręt z urzędu, to już jest niemalże > jednostka chorobowa. Nie rozumiem. Jeśli autostradę buduje się dwa razy drożej niż w Niemczech to mam prawo pytać o co chodzi. Po drugie Polska ma ograniczoną ilość pieniędzy na budowę autostrad. Budowanie po dwukrotnie zawyżonej cenie oznacza, że powstanie dwa razy mniej autostrad niż by mogło. Po trzecie zasadne jest podnoszenie pytań, dlaczego nie upubliczniono informacji, czy obiekty drogowe będą od razu budowane na trzy pasy w każdą stronę, czy trzeba je będzie burzyć i budować od nowa przy poszerzaniu autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: 212.160.240.* 02.07.08, 09:24 A skąd wiesz za ile buduje sie teraz autostrady w Niemczech skoro one sa juz tam wybudowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.telsten.com 02.07.08, 13:08 co ty gadasz chlopie? jak 2 razy wiecej niz w Niemczech? Z ch... sie urwales? tam km autostrady niedawno budowalej kolo Dusseldorfu kosztowal 31mln euro za km. I nie wprowadzaj tu lidzi w blad. Odpowiedz Link Zgłoś
slazur2 Re: Umowa na A1 podpisana nocą 02.07.08, 09:13 Autostopowiczu nie dziwię Ci się że chcesz wreszcie zacząć jeździć w Polsce, ale góral by Ci powiedział, że to wydubczenie z dudków na maksa za gów..o, bo właśnie minister postąpił jak najtańsza ku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autostopowicz Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 09:49 Wydubczeni z dudków to my już dawno jesteśmy i dalej będziemy, wolałbym jednak, by coś powstało. My naprawdę mamy mało czasu, Euro 2012 to nie abstrakcja, jak będziemy dyskutować a nie budować to będzie jeszcze drożej i obudzimy się na wielkim kacu z kupą w gaciach. Powiedzcie mi gdzie są firmy, które wybudują taniej? Ktoś im poprzebijał koła w drodze na składanie ofert? Myślicie że minister wzioł kasę w łapę? Jeżeli tak myślicie to jest to poziom za przeproszeniem Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Zastanawia mnie IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.08, 06:47 czemu PIERWSZA budowana autostrada z planu prowadzi właśnie do TORUNIA. czy tam będzie Euro 2012, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Zastanawia mnie IP: *.telsten.com 02.07.08, 13:11 czemu? bo tam jest Radio Maryja, a przeciez ojciec Tadeusz misi miec prosta i ladna droge do domu. Jerzy Buzek i Kaczory mu to obiecaly dlatego A1 ominie Bydgoszcz, miasto 3 razy wieksze niz Torun. Odpowiedz Link Zgłoś
artctrl Re: Zastanawia mnie 02.07.08, 14:48 co oczywiscie spowoduje duzo szybszy zwrot kosztów związnych z ta inwestycja:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Autostrady powinny być budowane przez państwo IP: *.comarch.com 02.07.08, 07:48 I być dostępne bez dodatkowych opłat - w końcu na drogi płacimy już w podatkach od paliw! Ale Polska to kraj tak złodziejski jak Włochy i taki sam burdel jak tam będziemy mieć z drogami, czyli syfiate, wąskie, dziurawe i drooogie jak ch****a. Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu ja tu widze niezly burdel 02.07.08, 07:52 czy w tym kraju da sie zrobic cokolwiek rzetelnie, uczciwie, i na czas??? 'Co by zrobil Stali?' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sand Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.tieto.com 02.07.08, 08:22 Pod oslona nocy robi sie zle rzeczy dobre w swietle dnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ras Tytuły wyborczej już nie odbiegają od Faktu czy in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 09:13 nnego brukowego świństwa. Zawartość powoli też... Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Trybunał stanu 02.07.08, 08:23 Ten pan co to podpisał powinien nie wychodzić z więzienia do końca życia. Ale pewnie będzie chodził wolno i śmiał się wszystkim w nos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autostopowicz eRe: Trybunał stanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 09:13 Na jakiej podstawie twierdzisz, że w Niemczech buduje się autostrady dwa razy taniej, i kim jesteś, że chcesz wsadzać ludzi podpisujących umowy, nawet jeżeli gdzieś jest jakiś szwindel, do więzienia "do końca życia". Dwa proste pytania, tylko proszę nie odpowiadaj, że tak słyszałeś. Usłyszeć można nawet to, że we Włoszech buduje się trzy razy taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 08:37 autostrada będzie węższa, tzn, że nie będzie pasa awaryjnego co skutkuje ograniczeniem prędkości ze 130 do 110 km/h. czyli powstaje droga szybkiego ruchu ... żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 12:29 Ludzie,o czym wy piszecie??? Jakie zwężanie autostrady? Jakie usuwanie pasa awaryjnego i ograniczenie do 110 km/h??? Będzie zwężona, tj. nie będzie posiadać (od razu) trzech pasów w jedną stronę, a tylko dwa. Ale pomarudzić zawsze fajnie,nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan kto na tym zarobi? IP: 62.29.248.* 02.07.08, 08:43 czy budowlańcy dostaną większe pensje niz na zachodzie gdzie autostrady buduje się taniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fwefwr Re: kto na tym zarobi? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.08, 09:17 Gdzie sa dane liczbowe ze w PL jest najdrozej? tutaj są: :) www.bankier.pl/wiadomosc/Polskie-autostrady-najdrozsze-w-Europie-1248251.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg45wh3h Re: kto na tym zarobi? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.08, 09:18 A mialo być taniej: "Konsorcja budujące autostrady chcą wykorzystać sytuację, że czas przed Euro 2012 nagli, i podbijają ceny wykonywanych robót. Umożliwiają im to umowy zawierane z poprzednimi rządami. W aneksach znalazły się zapisy, że w przypadku wzrostu cen materiałów budowlanych i robocizny koszt oddanego do użytku kilometra autostrady może się zwiększyć. Co gorsza, w przypadku zerwania umowy przez rząd firmy budowlane mają prawo do wysokich odszkodowań. Firmom się nie spieszy, rządowi – tak. A spory przed sądami mogą się toczyć latami. Przykładem jest konsorcjum Gdańsk Transport Company, czyli firma, do której należy koncesja na północny fragment autostrady A1. Za wybudowanie odcinka z Grudziądza do Torunia GTC żąda teraz miliarda euro, co daje 17 mln euro za kilometr. Podczas gdy jeszcze w 2005 r. miał on kosztować 460 mln euro (ok. 7,4 mln euro za kilometr)." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autostopowicz Re: kto na tym zarobi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 09:29 W Polsce zawsze było za drogo, dlatego mamy to co mamy. Teraz zaś pojawiła się presja w związku z ME 2012 i nasza zdolność negocjacyjna na samym starcie negocjacji jest "niepełnosprawna". Kogo będą rozliczać za niewybudowane drogi, firmy które windowały ceny bo zwietrzyły interes, czy negocjatorów? Dlaczego do tej pory skoro było taniej zrobiono tak mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5tr4e Re: kto na tym zarobi? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.08, 09:34 dlatego, ze oprocz slow potrzebne sa dzialania... kazdy stosowal do tej pory tzw. spychologie... co za tym idzie obecny rzad zastosowac jej specjalnie nie moze (wizja straty euro i inne podobne) -> czyli bierze, co mu dają, na każdych warunkach. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Umowa na A1 podpisana nocą IP: 212.160.240.* 02.07.08, 09:17 Krzykacze o tym, ze za drogo i w ogóle. Rząd PIS zerwał umowę kiedy kilometr kosztowal 5,5 mln. Teraaz kosztuje to po 12 mln a zanim będziecie kogoś wsadzać do wiezienai to najpierw nauczcie się coś na temat negocjowania kontraktów, partnerstwa publiczno-pywatnego i tego jak wygląda to w innych krajach. A na arzie to idxcie domorosli oskarżyciele i prokuratorzy krowy pasać bo tylko do tego się nadajecie. Wreszcie podejmuje sie decyzje a nei nowe koncepcje budowy. Brawo ministrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fr4h4h Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.08, 09:21 a twoj podpis pod iloma takimi umowami widnieje, panie negocjatorze? wybuduję ci szklany pałac na podwórku... za m2 tylko 1,5 mln euro... co ty na to? Możemy ponegocjować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: 212.160.240.* 02.07.08, 09:45 Typowe polactwo. Wszystkich oskarżyć nie mając pojęcia co i jak. Zrób najpierw coś dobrego a nie zajmuj się wyłącznie pisaniem i oskarżaniem wszystkich w internecie. Za chwile przerzucisz sie na inny artykuł gdzie bedziesz wypisywał, ze te głąby urzędniki nic nie robią. Proponuje abyś wreszcie pokazał jaki jesteś zdolny i jakie xuda potrafisz zrobić bo frazesiarzy i mocnych w gębie to w tym kraju nie brakuje. Tylko jak trezba coś zrobić to jakoś ich nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Umowa na A1 podpisana nocą 02.07.08, 10:56 trzeba było nic nie podpisywać a w zamian za to oskarżać wszystkich o złodziejstwo. to nas bardziej kręci niż jakaś autostrada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 12:11 Tylko że budżet był mniejszy wtedy na drogi niż teraz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banan33 Most???? IP: *.talentsfocus.pl 02.07.08, 09:22 Jak to most??? A to most autostradowy pod Toruniem przypadkiem już nie jest użytkowany od paru ładnych lat? Czy jeszcze jednen mają dobudować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość! Re: Most???? IP: 195.205.147.* 02.07.08, 09:56 Przeczytałam wszystkie komentarze i cholera mnie bierze, bo u nas wszyscy znają sie na budowie dróg, reformie oświaty, służbie zdrowia i wielu innych rzeczach, tylko nikt nic nie robi. Przestańcie bez celu strzęcić języki i zajmnijcie się swoją robotą, może wtedy sprawy będą się posuwały do przodu. A terez podam kilka przykładów dlaczego kilometr autostrady jest taki drogi i droższy niż w Niemczech-otóż podobno jak podaje nasz kochana telewizja worek cementu w Niemczech kosztuje ok. 2 euro (jakieś 7 zł po przeliczeniu), a u nas 11 zł (cementownie w Polsce to w większości kapitał Niemiecki), w ostatnim czasie stal zdrożała o 10 %, baryłka ropy naftowej kosztuje ok 140 dolarów a jak myślićie z czego robi się asfalt - z ropy właśnie, że o kosztach transportu nie wspomnę. Pamiętajcie jeszcze, że cena wynegocjowana teraz musi wystarczyć na pokrycie kosztów budowy, która skończy się za ok 3 lata. Uważam, że to ministra Polaczyka trzeba postawić przed Trybunałem Stanu za błędne decyzje, dzisiaj GTC już by było prawie na finiszy z budową tego odcinka i znacznie taniej niż obecnie wynegocjowana cena. Pozdrawiam wszystkich rzeczywiście znających się na sprawie budowy dróg!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Most???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 12:07 Przed Trybunał Stanu należy postawić osoby z rządu SLD, które podpisywały złodziejskie umowy z koncesjonariuszmi! CO ma Polaczek do tego! Negocjacje obecnego rządu z Austostrada Wielkopolska też idą jak po grudzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: Most???? IP: *.tzmo.com.pl 02.07.08, 10:44 Tyko jedna nitka mostu. Drugą trzeba dobudować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Most???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 10:53 Szumnie otwierany kilka lat temu most autostradowy pod Toruniem to w rzeczywistości tylko pół mostu. Mieli oczywiście zrobić zaraz druga częśc, z pasami w drugą stronę, ale jak już przyjechali oficjele, wypili, przemowili i przecięli wstęgę to o drugiej części zapomniano. Odpowiedz Link Zgłoś
artctrl Re: Most???? 02.07.08, 12:54 Tu nie chodzi o most autostradowy w Toruniu, bo on oczywiscie wchodzi w sklad tej inwestycji. W artykule jest mowa o dodatkowym moscie w Torunie, nie miejącym nic wspolnego z autostradą. To taki gratis dla Tprunia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Most???? IP: *.telsten.com 02.07.08, 13:15 nie. chodzi o inny most kolo Grudziądza przez Wisłę kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sfsf Wreszcie jest decyzja, będzie w koncu budowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 10:44 a wszyscy się wkurzają. typowo polskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 12:01 I bardzo dobrze. Polska nie jest bogatym krajem, zeby wywalać pieniędze na bajerowe autostrady. Większość autostrad na zachodzie ma dwa pasy, a kraje tes ą parę razy bardziej zaludnione niż Polska, nie mówiąc o tym że bogatsze. Większość komentarzy tutaj to ignoranctwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Griko Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 12:07 Niech żyje minister- Grabarczyk polskich autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Umowa na A1 podpisana nocą IP: 212.160.240.* 02.07.08, 12:43 A masz jeszcze cos innego tym razem sensownego do przekazania? Odpowiedz Link Zgłoś
olgierd127 rozpacz mnie ogarnia 02.07.08, 12:22 dlaczego w tym kraju nie będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Umowa na A1 podpisana nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 12:31 A tak to jest jak się zakłady cementowe posprzedawało obcemu kapitałowi. To samo z resztą gospodarki i teraz narzucją nam takie ceny, żebyśmy dziadami byli. Porobki we własnym kraju. Cholerne bezmózgi. I dalej będa sprzedawać. Odpowiedz Link Zgłoś