damianbsc 12.11.08, 23:35 Scenariusz: malzenstwu rodzi sie dziecko , wiec przez 20 lat wplacaja po 1/4 dochodow na ksiazeczke i nagle ZONK, wartosc zgromadzonych funduszy starcza na 0,7m^2 mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lepszy_kosa Książeczki wracają do gry IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.08, 00:13 To jeszcze prosiłbym o jakieś dane kiedy taka propozycja może zostać uchwalona, bo już była raz podawana i nic się nie zadziało. Odpowiedz Link Zgłoś
eizo111 Re: Książeczki wracają do gry 13.11.08, 01:39 to kiedy ja dostane 6 tyś na kupno mieszkania? gdzie mam się zgłosić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal I bardzo dobrze ! IP: *.ver.airbites.pl 13.11.08, 07:36 Oby ta ustawa weszła w życie, bo w sejmie to często kończą żywot potrzebne ustawy, jeszcze prezydent może zawetować, a frakcje polityczne mogą się nie zebrać do kupy by obalić to weto. Powiem, że bardzo by się przydały pieniądze zgromadzone na tych książeczkach, nie planuje zakupu mieszkania ale wyremontował bym swoje obecne mieszkanie. Ustawa ta i tak nie naprawi tego jak postąpiło się z ludźmi którzy odkładali na książeczki duże pieniądze, ale zawsze to lepsze niż wypłata kilku tysięcy złotych, która jest obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidek Książeczki wracają do gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.08, 08:37 • spłatę zadłużenia związanego z tzw. starym kredytem spółdzielczym (dotyczy przeszło 100 tys. rodzin, które w latach 90. wpadły w pułapkę zadłużenia, gdy drastycznie wzrosło oprocentowanie kredytów budowlanych zaciągniętych przez spółdzielnie). Debile,czy nas mają za idiotów? Przecież żeby dostać mieszkanie trzeba było zlikwidować książeczkę mieszkaniową!!! A zadłużenia by nie było gdyby nie LICHWA STOSOWANA PRZEZ PKO BP!! To chyba najbardziej lichwiarski bank w Polsce, miałem w 1991r 13600zł kredytu, spłaciłem prawie 30 000zł a według wyliczeń PKO BP mam do oddania jeszcze ponad 80 000 zł. Pamiętajcie JEŚLI WEŹMIECIE KREDYT MIESZKANIOWY W PKO BP TO WASZA RODZINA NA POKOLENIA BĘDZIE NIEWOLNIKIEM EKONOMICZNYM LICHWIARZA ZWANEGO PKO BP!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Az alicja? IP: *.bpl.vectranet.pl 13.11.08, 09:46 To był taki subprime początku lat 90-tych. Dziecko szalejącej inflacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolores Re: Książeczki wracają do gry IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.11.08, 10:49 Dzidek miałeś 13 600 zł do spłacenia, a zostało ci 80 000 zł do spłacenia? Dobrze widzę, czy błąd klawiatury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Dobrze widzisz. to efekt reform Balcerowicza. IP: *.sme.bredbandsbolaget.se 13.11.08, 13:23 To efekt reformy balcerowicza i "currency carry trade" reforma ta polegala na : wprowadzeniu ustawy o zmiennym oprocentowaniu kredytow, ustawieniu stop procentowych NBP na 150% zamrozeniu kurusu dolara na 1,5 roku. Kazdy bank inwestuje wg. tzw "currency carry trade". Kupujesz walute ktora jest na malym oprocentowaniu Yen/CHF/USD, idziesz na forex zamieniasz ja na walute o wysokim oprocentowniau ( 150% to extermalnie wysokie to czyste szalenistwo ). Wplacasz i odbierasz zysk 150% po roku. Za czasow balcerowicza banki zagraniczne wplacaly do polskich bankow dolary przewalutwane na zlotowki, czekaly 1,5 roku i odpieraly 2,5 razy tyle zetow i zamienialy spowrotem na dolary przy zamrozonym kursie dolara. Czyli w rok mnozyli dolary razy 2,5. Ptyanie? Skad polske banki mialy miec te pieniadze zeby oddac z 150%. Odpowiedz tkwi w ustawie o zmiennym oprocentowniau kredydow. Srednia klasa i bogatsi ronicy brali kredyty aby rozwinac biznes, I nagle zostali uderzeni ta ustawa i oni splacili te kredyty z tym olbrzymim %. Pobankurutwali, potracili cale majatki, skonczyli na ulicy, czesc moglo popelnic samobojstwa. Otym sie niemowi bo to temat Tabu. Ale to jedna z przemilczanych prawd PRL2, wktorym zyjemy do dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidek Re: Książeczki wracają do gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.08, 15:33 Odpowiadasz na: Gość portalu: dolores napisał(a): > Dzidek miałeś 13 600 zł do spłacenia, a zostało ci 80 000 zł do > spłacenia? Dobrze widzę, czy błąd klawiatury? Nie Dolores TO NIE JEST BŁĄD KLAWIATURY! To jest LICHWA stosowana przez lichwiarza zwanego PKO BP przy naliczaniu odsetek od kredytów mieszkaniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian To oczym piszesz to reforma finansow wg. Balcerowi IP: 192.16.134.* 13.11.08, 12:26 To oczym piszesz to reforma finansow wg. Balcerowicza. Ustawa o dynamicznym oprocentowaniu, stopy procentowe NBP na 150% zamorozony kurs dolara na 1,5 roku. i tzw. "Currency Carry trade" Chyba najwieksze oszustwo przestepczej organizacji PRL2 , zwanego prze niektorych RP3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Książeczki wracają do gry IP: *.ols.vectranet.pl 13.11.08, 09:44 mi za moja kasiazeczke mieszkaniowa w pko bp proponowali ok 2 tys premii gwarancyjnej po 22 latach oszczedzania....paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: original hmm hmmm IP: *.chello.pl 13.11.08, 10:44 wartość premii zależy od ceny metra kwadratowego wg GUS. przekręt pierwszy. oszczędności zgromadzone na km w latach '90 zostały zjedzone o 4 zera (np. ze 100 000 zrobiło się 10pln). przekręt drugi. od kwoty 10pln przy wypłacie naliczone są odsetki - np 852pln, co do wypłaty daje 862pln (a nie 4tys). przekręt trzeci. na szczęście można scedować km na najbliższych krewnych, a oni znowu, aż wreszcie trafi na kogoś, kto się buduje/kupuje. premia w tym przypadku z odsetkami wyniosła 24000pln z groszami. takich książeczek można mieć kilka. przekręt czwarty. ale największy przekręt, to przetarg dla ZUS na macierze dyskowe o pojemności 16,5TB na kwotę ponad 3 000 000 (trzy miliony złotych), gdzie koszt sprzętu i oprogramowania to w najgorszej sytuacji jakieś 600 000 (sześćset tysięcy) złotych. przekręt przekrętów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: hmmm 16TB za 3 mln zł ? IP: 78.8.145.* 13.11.08, 13:48 Ten ostatni to faktycznie niezły przekręt skoro 16TB dysków można kupić za 6500zł (sześć i pół tysiąca złotych) 17 x proline.pl/sklep.php?prodid=SEAGATE+ST31000340AS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozef_socjopata Re: hmmm 16TB za 3 mln zł ? IP: *.in-addr.btopenworld.com 13.11.08, 17:49 No, wiesz, tu akurat mówimy o tzw Enterprise-Class Storage. Więc niech będzie te 600k. Z ciekawości, kto wygrał? EMC? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petr tytul artykulu w 100% trafiony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.08, 11:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Książeczki wracają do gry IP: *.eimperium.pl 13.11.08, 11:59 i to jest najwieksze zlodziejstwo jakie istnieje. pamietam jak kilka lat temu wmawiano kazdemu ze ksiazeczki straca waznosc, stana sie bezuzytecznym papierem i aby cos z nich miec nalezy je wykorzystac lub wyciagac wklady bo i tak przepadna. spora czesc ludzi sie na to zdecydowala- wyciagniecie groszy z tych ksiazeczek. kto im za to dzis wyplaci rekompensaty za stracone wklady? i to jest wlasnie panstwo polskie- zlodziejstwo w bialy dzien. choc przyznac musze ze ten krok z rozszezeniem swiadczen na ktore mozna wklady przekazac jest dobra rzecza. tylko co z tego skoro spora ilosc ludzi je polikwidowala bez wziecia premii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurczak ten zakres mozliwosci i tak jest za maly IP: *.budimex.com.pl 13.11.08, 12:15 Ja mam ksiazeczke, ktora ma 40 lat . Zalozyla ja babcia mojemu tacie jak szedl do wojska. Wartosc ksiazeczki (po oddaniu do waloryzacji) to 30 tys zł (22 tys premi, 6 wkladu wlasnego + odsetki). I CO Z TEGO. Nie mam calu mieszkaniowego, na który mógłbym to przeznaczyc. Mieszkanie musisz kupowac na 100% własnosci - nie zrobi tego para w zwiazku nie formalnym , tylko malzenstwo. Samemu - nie dadza Ci teraz kredytu. Rodzina - nie ma w tym momencie zadnych potrzeb wymienionych w ustawie. A z tego co własnie doczytałem, to nawet nie będe mógł sobie z tej kasy spłacić kawałka podstawy kredytu ... Odpowiedz Link Zgłoś
osika4 Re: Książeczki wracają do gry 13.11.08, 12:32 ...Na przykład 48,6 tys. osób, które w 2007 r. zrealizowały "cel mieszkaniowy", zainkasowało średnio po ok. 11,4 tys. zł, w tym 6 tys. zł z tytułu premii, którą wypłaca budżet państwa... Z artykułu wynika, że ponad połowa otrzymanych pieniędzy to jest premia gwarancyjna. Skąd się to bierze? W roku 2006 PKO wyliczyło mi tak: - stan oszczędności - 2880,- - odsetki - 2018,- - premia gwarancyjna - 366,- Wiem, że mam mały stan oszczędności ale jak się ma premia do tego stanu? Może mi to ktoś wytłumaczyć? Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Coś mi tu nie gra.!!! 14.11.08, 19:07 osika4 napisała: > ...Na przykład 48,6 tys. osób, które w 2007 r. zrealizowały "cel > mieszkaniowy", zainkasowało średnio po ok. 11,4 tys. zł, w tym 6 > tys. zł z tytułu premii, którą wypłaca budżet państwa... > > Z artykułu wynika, że ponad połowa otrzymanych pieniędzy to jest > premia gwarancyjna. Skąd się to bierze? > W roku 2006 PKO wyliczyło mi tak: > - stan oszczędności - 2880,- > - odsetki - 2018,- > - premia gwarancyjna - 366,- > Wiem, że mam mały stan oszczędności ale jak się ma premia do tego > stanu? > Może mi to ktoś wytłumaczyć? > Dziękuję i pozdrawiam. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Podaję wyliczenia z 2003 roku. -------------------------------- --------------------------------- Wkład własny =-= 2.100PLN Odsetki =-= 2.222PLN Premia gwaranc. =-= 3.122PLN ------------------------------- Razem =-= 7.444PLN A teraz wytłumacz mi skąd wziąłeś takie kiepskie sumy.??? To co podałem =-= przed chwilą ogladałem pismo z PKO BP z w/w wyliczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
osika4 Re: Coś mi tu nie gra.!!! 15.11.08, 19:12 pos3gacz napisał: > A teraz wytłumacz mi skąd wziąłeś takie kiepskie sumy.??? > To co podałem =-= przed chwilą ogladałem pismo z PKO BP z w/w > wyliczeniem. Te kwoty, które podawałam w poprzednim poście również wyliczyło PKO BP i przekazało mi na piśmie. Dodaję jeszcze, że książeczka była zakładana w roku 1987. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nell Książeczki wracają do gry IP: *.mobile.playmobile.pl 13.11.08, 19:00 A co z parą, która zamierza nabyć mieszkanie wspólnie,nie są małżeństwem, jednakże jedna z tych osób ma książeczkę mieszkaniową i czy można ją wykorzystać uzyskując premię? Z tego co wiem nie, a przecież jest to pozbawione logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Książeczki wracają do gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.08, 12:44 Poszukuje odpowiedzi na to samo pytanie. Kupuje mieszkanie od dewelopera wspólnie z narzeczonym na współwłasność. Mieszkanie dostane najpóźniej w czerwcu 2010 r. a w sierpniu zamierzamy się pobrać, jak wybrnąć z tego tak żeby dostać wkład wraz z premią?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makos Re: Książeczki wracają do gry IP: *.chello.pl 23.11.08, 13:53 Też kiedyś planowałam kupić wspólnie z partnerem mieszkanie i chciałam w tym celu zrealizować książeczkę mieszkaniową. Dowiedziałam się, że nie mam prawa, bo nie będę właścicielką nieruchomości w całości a tylko współwłaścicielką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość krzaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.08, 13:32 gdyby premia gwarancyjna mogła być przeznaczona na spłatę kredytu hipotecznego (w dowolnym terminie) to by było COŚ. A tak to są KRZAKI. Odpowiedz Link Zgłoś