Dodaj do ulubionych

Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o...

IP: *.autocom.pl 26.01.09, 17:52
I bardzo dobrze, przynajmniej ludzie skorzystali a te rządzace
skó...syny nie przejedza tych 9mld - na diety, wycieczki poselskie,
benzynę do limuzyn, bardzo dobrze
Obserwuj wątek
    • Gość: bobo Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o.. IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 17:57
      Powinni to oddać Jacek z Plackeim z wlasnych kieszeni. Od początku
      bylo wiadomo że to glupi przepis dyskryminujący ludzi
      przedsiębiorczych którzy wykupili mieszkania przed wejściem ustawy.
      Nieroby dostaly za darmo to samo za co ludzie ciężko pracujący
      zaplacili wlasną pracą.
      • Gość: goss dokładnie! IP: 91.193.160.* 26.01.09, 18:00
        Gość portalu: bobo napisał(a):
        > Powinni to oddać Jacek z Plackeim z wlasnych kieszeni. Od początku
        > bylo wiadomo że to glupi przepis dyskryminujący ludzi
        > przedsiębiorczych którzy wykupili mieszkania przed wejściem ustawy.
        > Nieroby dostaly za darmo to samo za co ludzie ciężko pracujący
        > zaplacili wlasną pracą.
        • Gość: dfg Re: dokładnie! IP: *.toya.net.pl 26.01.09, 18:21
          oj oj oj, jak się zazdrość załączyła, takie to polaczkowate
          • Gość: ml Odszkdowania od skarbu panstwa, czyli od NAS IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 19:02
            nt
            • Gość: ml Kazdy, TY TEZ, bedzie placil te odszkodowania!!!! IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 19:03
              nt
              • piglowacki yes! yes! yes! SUKCES „solidarnego państwa” 26.01.09, 20:04

Jarosław K. niedawno w ramach tej TOTALNEJ WOJNY Kaczyńsko – Polskiej:

…”Potrzebna jest Polska solidarna, czyli Polska nieporównanie bardziej niż
                dzisiaj życzliwa dzieciom i większości obywateli, a nieco mniej życzliwa dla
                tych, którzy znajdują się na samej górze.”…

…”Raport KE, jak mówił J.Kaczyński, jest wynikiem wielu lat zaniedbań i
                niedobrej polityki, która "została skorygowana w latach 2005-07", za rządów PiS.
                "Teraz ta polityka wraca" ”…

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

My old post:

No to NARESZCIE mamy PIERWSZY SUKCES „Solidarnego Państwa” PiC Rewolucjonistów
                mOralnych Populisty i Socjotechnika BEZ ZASAD.

Dotychczas „mieszkania za złotówkę” wykupiło circa 500 tys. spółdzielców, a ci
                którzy tego nie zrobili (jakieś 600 – 700 tys.) mają na to jeszcze ROK czasu.

$$ przeciw orzechom, że po wczorajszym wyroku TK za radosną TFUrczość PiC
                badziewiaków SOLIDARNIE zapłacą WSZYSCY PODATNICY RP.

Niestety nie kojarzę wcześniejszych preferencyjnych kwot za jakie spółdzielcy
                wykupywali mieszkania, ale licząc jedynie po 10 tys. zł. za mieszkanie to kwota
                ODSZKODOWAŃ od Skarbu Państw dla spółdzielni mieszkaniowych będzie WIELOMILIARDOWA.

WIELKI STRATEG przewidział „kilka ruchów do przodu”.

:-))) :-))) :-)))

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

PS. Wczoraj u RAZa dowiedziałem się, że przed PiC MANTRĄ wyborczą „Solidarne
                Państwo” pierwej była MANTRA „Socjalnego Państwa”.

:-))) :-))) :-)))

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

pozostałe HITY PiC „solidarnego państwa” czyli o WZNIOSŁEJ RETORYCE W JEDNĄ, A
                CZYNACH W DRUGĄ STRONĘ Rewolucjonistów mOralnych Populisty i Socjotechnika BEZ
                ZASAD.

1. tysiąc z czymś tam złociszów „becikowego” Kowalskiemu i Krauzemu

2. kilkanaście złociszów / miesiąc „ciemnemu ludowi” i kilkaset złociszów /
                miesiąc „łże elitom” i pOsłom z tytułu obniżenia „składek rentowych”,

3. kilkaset złociszów „ciemnemu ludowi” i miliony złociszów „łże elitom” z
                tytułu „podatku od spadków”,

4. tysiąc z czymś tam złociszów ulgi na każde dziecko Krauzemu; około tysiąc
                złociszów na wszystkie posiadane dzieci Nowakowej pracującej za minimalną
                stawkę; Null, ZERO złociszów na wszystkie posiadane dzieci bezrobotnej
                Malinowskiej i chłopce Kowalskiej.

5. sto kilkadziesiąt złociszów (rocznie) dla kasjerki Nowakowej i setki tys. zł
                dla dyr. sieci Supermarketów czy dyr. Banku tytułem obniżek podatku PIT..

A ponadto Populista i Socjotechnik BEZ ZASAD w ramach likwidacji „podatku
                Belki” chce dać ZERO Null circa 90% obywatelom RP bez oszczędności; kilka
                złociszów Nowakowi co ma coś tam na koncie; dziesiątki / setki / miliony
                złociszów Pl potentatom finansowym.

OTO „SOLIDARNE PAŃSTWO” Rewolucjonistów mOralnych Populisty i Socjotechnika BEZ
                ZASAD „ciemny ludzie”:

WZNIOSŁA RETORYKA W JEDNĄ, A CZYNY W DRUGĄ STRONĘ.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

„Opowieść zwolenników IV Rzeczypospolitej to polityczny thriller, w części już
                przetestowany za rządów Jana Olszewskiego. Może być kontynuowany, jeżeli jego
                konstruktorzy zdołają opanować język debaty publicznej, zburzyć dotychczasową
                hierarchię społecznych wartości, czyli znieść panowanie w sferze symbolicznej
                zwolenników III RP. Trzeba na to trochę czasu. Elity wyruszyły więc na wojnę.”
                - Prof. J.Raciborski (11.02.2005)

• Gość: TYGRYS Re: yes! yes! yes! SUKCES „solidarnego pań IP: *.toya.net.pl 30.01.09, 01:57
                  "piglowacki", napisałeś stek bzdur, wręcz niebotycznych bzdur. Z
                  Twojego nędznego komentarza dobitnie wynika, że masz mentalność
                  bolszewika, nic nikomu nie dać, zagrabić dla siebie wszystko tym co
                  mają, nawet dzieci i ograbionym strzelić w potylicę, a w najlepszym
                  przypadku wysłać do jakiegoś łagra na Syberii, skąd praktycznie nie
                  było powrotu. Tacy osobnicy o mentalnści bolszewika jak Ty, jeśli
                  już coś muszą dać, to dają głodowe wszelkie zasiłki, głodowe
                  minimalne renty, emerytury i płace, głodowe normalne renty i
                  emerytury, uważają że sprawiedliwe jest, jeśli ktoś ma dochód na
                  osobę 504 zł to zasiłek na dzecko się należy, dochód 505 zł na
                  osobę, zasiłek się nie należy, jak to ustalili komuniści z SLD. Z
                  Twojego nędznego komentarza wynika, ze chcesz aby tak było bo
                  dopiero wtedy jest państwo solidare. Dla ciebie i dla osobników
                  takich jak Ty, to solidarne państwo jest bteż ze starym portfelem
                  rent i emerytur, z wysokimi rentami i emeryturami utrwalaczy władzy
                  ludowej, ubeków esbeków, milicjantów, zomowców, ormowców,
                  aparatczyków PZPR, sekretarzy komitetóew partyjnych PZPR,
                  mundurowców, nomenklaturowców i im podobnym śmieciom.
                  Bredzisz coś o totalnej wojnie kaczyńsko - polskiej. To Ty i
                  osobnicy Tobie podobni z Platformy Obywatelskiej, przy pomocy swoich
                  sojuszników komunistów z SLD wydaliście totalitarną wojnę Prawu i
                  Sprawiedliwości, jego koalicjantom i Polsce, ziejecie nienawiścią,
                  wygadujecie i wypisujecie bzdury niebotyczne. To wy osobnicy o
                  mentalności bolszewików i zaściankowych kołtunów z ciemnogrodu PRL-
                  owskiego, chcielibyście utrzymać Polskę w zacofaniu, a Polaków w
                  nędzy. Minęło już 14 miesięcy rządów Platformy Obywatelskiej i jej
                  koalicjanta PSL, wspomaganej czynnie przez komunistów z SLD i przez
                  środki masowego przekazu, no to może podasz jakie osiągnięcia ma ten
                  rząd, co zrobił dla społeczeństwa, bo część osiągnięć koalicyjnego
                  rządu PiS podałeś, aczkolwiek jak na wykształciucha niezbyt
                  precyzyjnie, bo niektóre osiągnięcia zostały wprowadzone przede
                  wszystkim dzięki Platformie Obywatelskiej, a około setki osiągnięć
                  pominąłeś, ale skąd taki kurdupel umysłowy jak Ty ma to wiedzieć.
                  Najlepiej w swej zaciekłej nienawiści do PiS pisać bzdury i odwalać
                  Goebbelsa.
              • Gość: TYGRYS Re: Kazdy, TY TEZ, bedzie placil te odszkodowania IP: *.toya.net.pl 29.01.09, 22:59
                "ml", nikt nie będzie płacił żadnego odszkodowania, bo nie ma za co
                płacić, a prezesi spółdzielni mieszkaniowych, komuniści z SLD,
                którzy będą darli mordy i bredzili o odszkodowaniach zostaną ze
                stanowisk prezesów wyrzuceni przez członkow spółdzielni na zbity
                pysk. Za wydany bubel prawny to powinni odpowiedzieć i zapłacić ci
                sędziowie Trybunału Konstytucyjnego, którzy głosowali za tym bublem
                prawnym i powinni odpowiedzieć i płascić komuniści z SLD, którzy
                zakwestionowali ustawę PiS-u i zgłosili ją do Trybunsłu
                Konstytucyjnego.
                • Gość: PREZES Re: Kazdy, TY TEZ, bedzie placil te odszkodowania IP: *.chello.pl 31.01.09, 18:39
                  Jestem prezesem spółdzielni od 2 lat i mam wielu kolegów prezesów i nic mi nie
                  wiadomo o ich sympatiach z czerwonymi, wręcz odwrotnie. To co piszesz o SLD i
                  prezesach to populistyczne hasełka tych co właśnie ten bajzel zrobili. Musieli
                  znaleźć jakiś pretekst i usprawiedliwienie dla interesików jakie sami ukręcili.
                  Właśnie u mnie nieudolne eunuchy, milicjanci,dawni ZOMO wcy pouwłaszczali się za
                  złotówkę kosztem tych co wcześniej grubo płacili za mieszkania.
            • Gość: TYGRYS Re: Odszkdowania od skarbu panstwa, czyli od NAS IP: *.toya.net.pl 29.01.09, 21:05
              "ml", żadnych odszkodowań dla prezesów spółdzielni mieszkaniowych,
              komunistów z SLD nie będzie, bo niby za co mają być jakieś
              odszkodowania? Spółdzielcy po przekształceniu lokatorskiego prawa do
              mieszkania na własnościowe, nie płacą czynszu spóldzielni ani
              jednego grosza mniej. Również w przypadku sprzedaży mieszkania
              własnościowego, nowy właściciel mieszkania płaci spółdzielni taki
              sam czynsz, jak poprzedni właściciel, a więc jakie straty poniosła
              spółdzielnia? Ci co bredzą o jakichś odszkodowaniach, chyba z
              głowami mają coś nie tak, podobnie jak ten Trybunał Konstytucyjny.
        • Gość: oszukana jakie nieroby i za jakie DARMO! IP: *.aster.pl 27.01.09, 11:43

Jakie nieroby i za jakie darmo dostali??????

Wstąpiłam do spóldzielni w 1998 r. wpłaciłam pełny wkład budowlany i zapłaciłam
          za zakup gruntu proporcjonalnie do mojego lokalu a otrzymałam jedynie
          spódzielcze własnosciowe prawo do lokalu a nie odrębną własność. Ponieważ
          wyjaśniam w sądzie sprawę dopłaty z tytułu kosztów budowy nie brałam do tej
          pory odrębnej własności, ale po orzeczeniu trybunału wynikało by, że w przyszłym
          roku w styczniu musiałabym zapłacić spódlzielni jakies odszkodowanie za wykup.
          To jest kompletny absurd, ponieważ członek budujący w spódlzielni płaci jedynie
          za wybudowanie swojego lokalu a spóldzielnia zgodnie z wcześniejszymi
          orzeczeniami trybunału nie moze zarabiać na członkach. Teraz trybunał zmienił
          zdanie ( tyle warte jego słowo, sami sobie przeczą)i uznał ze moze, bo to
          odszkodowanie za ponoć wywłaszcenie, a to po prostu haracz i nic więcej.
          Wstępując do spódzielni w 1998 r. nie wiedziałm, ze moje pieniadze przechodzą na
          własność spódlzielni - członków, którzy teraz, mimo iż spłacę pełne koszty
          budowy weźmie ode mnie haracz za odzyskanie na własnosć przeze mnie mojego
          mieszkania wybudowanego z moich pienieniędzy.
          To tak jest jak jednym zapisem w ustawie obejmuje się zarówno tych co budowali w
          peerelu i za pieniadze państwa, jak i tych co budowali w 100% za swoje.
          • Gość: Prezes Re: jakie nieroby i za jakie DARMO! IP: *.chello.pl 31.01.09, 18:42
            Nikt nie zmuszał do uczestnictwa w dobrowolnej organizacji jaką jest
            spółdzielnia. Mogłaś sama sobie zbudować domek, lub zostać deweloperem.
        • Gość: TYGRYS Re: dokładnie! IP: *.toya.net.pl 28.01.09, 01:29

"goss", a co niby dokładnie? Czy chodzi Ci o to, że ten "bobo"
          dokładnie pisze bzdury i wykazuje analfabetyzm w dziedzinie
          spółdzielczości mieszkaniowej?
      • Gość: nierób Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł IP: *.toya.net.pl 26.01.09, 20:59
        lecz się debilu
      • Gość: ygrys Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł IP: *.toya.net.pl 28.01.09, 00:55
        "bobo", powiadasz, że Jacek z Plackiem powinni to oddać z własnej
        kieszeni A niby co powinni oddać z własnej kieszeni i dlaczego?
        Powiadasz, że od początku było wiadome, że to głupi przepis. Od
        jakiego początku było wiadome, że to głupi przepis? A niby dlaczego
        to głupi przepis? Może uzasadnisz dlaczego to głupi przepis. Według
        Ciebie przepis ten dyskryminuje ludzi przedsiębiorczych. To
        uzasadnij, że ten przepis dyskryminuje ludzi przedsiębiorczych.
        Przecież nie musieli kupować mieszkań, nikt im nie kazał kupować
        mieszkań, nie było żadnego przymusu, a kupili ci, którzy mieli
        pieniądze (według Ciebie przedsiębiorczy) i przewidujący, że
        mieszkanie będą musieli opuścić na skutek przeprowadzki do innego
        miasta, innej dzielnicy, wyjazdu na stałe za granicę, czy też
        zamianę mieszkania na większe. Przepisy umożliwiające wykup
        mieszkania lokatorskiego, a właściwie przekształcenie lokatorskiego
        prawa do mieszkania na własnościowe, po uzupełnieniu wkładu
        własnego, były ustalone jeszcze w PRL-u i wtedy nikomu mie
        przeszkadzały, bo notabene nie były to duże pieniądze, ale
        dla "przedsiębiorczych" bo dla "nierobów", nauczycieli,
        pielęgniarek, szwaczwek, prządek, tkaczek, kolejarzy, kasjerek,
        sklepowych, rencistów, emerytów itd. były to niejednokrotnie duże
        pieniądze, w dodatku, aby przekształcić prawo do mieszkania
        lokatorskiego, na mieszkanie własnościowe trzeba było mieć spłacony
        kredyt. Jeśli piszesz, że "nieroby" dostały za darmo to samo za co
        ludzie ciężko pracujący zapłaciłi własną pracą, to nie tylko
        obrażasz wszystkich tych, których nie było stać na wykupienie
        mieszkania (przekształcenie na własnościowwe), ale piszesz
        niebotyczne bzdury i tylko wykazujesz w tym temacie analfabetyzm.
        Mieszkania spółdzielczego nikt nie dostał za darmo, w prezencie, a
        trzeba było za niego zapłacić duże pieniądze. Trzeba było mieć wkład
        własny w wysokości 15% kosztów mieszkania, spłacać kredyt przez
        minimum 30 lat, płacić składkę na fundusz remontowy, tj. na to co
        sknocono w PRL-u, remontować mieszkanie. Większość spółdzielców
        wymieniła okna na plastykowe, zmodernizowała instalację gazową,
        całkowicie zmodernizowała łazienki, kuchnie, przedpokoje, wymieniła
        podłogi itd., a Ty bredzisz, że nieroby dostały za darmo i
        chciałbyś, aby kupili swoje własne mieszkanie, albo oddali za damo
        prezesom spółdzielni, komunistom z SLD w przypadku konieczności
        opuszczenia mieszkania.
      • Gość: TYGRYS Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł IP: *.toya.net.pl 28.01.09, 01:12
        "bobo", podpis do mojego komentarza z dnia 28.01.09 00:55 poinien
        być TYGRYS, a nie jak pomyłkowo napisałem "ygrys"
    • Gość: Maryjan z radyja Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 18:05
      Pisbolszewija rozdała cudzy majatek, a zapłacą teraz wszyscy.
      • Gość: gall (melex)Zbonikowski i inne PiSomatołki.. IP: *.inowroclaw.mm.pl 26.01.09, 18:10
        ...powinny to z własnych kieszeni pokryć. Za uchwalanie złego prawa powinni
        zapłacić.
        • Gość: TYGRYS Re: (melex)Zbonikowski i inne PiSomatołki.. IP: *.toya.net.pl 30.01.09, 03:24
          "gall" piszesz bzdury POmatole. Niby dlaczego PiS uchwalił złe
          prawo? Uzasadnij, że to złe prawo, bo ja twierdzę, ze bardzo dobre,
          Wreszcie daje się spóldzielcom to, co jest ich własnością, za co
          zapłacili. To Trybunał Konstytucyjny uchwalił bubla prawnego i chce,
          aby spółdzielcy kupowali swoją własmność, za którą dali wkład własny
          i spłacili krtedyt. To jest tak, jakby ktoś kupił np. samochód na
          raty, wpłacił 15% wartości samochodu i spłacił kredyt, a do niego
          przychodzi producrent, czy też sprzedawca i mówi: jeśli pan chce
          mieć samochód na własność, to musi pan za niego zapłacić i podaje
          jaką sumę. Trzeba postradać zmysły, mieć z łbami coś nie tak, aby
          tak rozumować i tak jest coś z komunistami z SLD, niektórymi
          sędziami Trybunału Konstytucyjnego i z prezesami spółdzielni
          mieszkaniowych i wszystkimi, którzy bredzą o jakichś
          odszkodowaniach.
      • warzaw_bike_killerz Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł 26.01.09, 19:41
        Czyj majatek rozdaly? Czyj?
        Spoldzielcow.
        A kto jest spoldzielca?
        Czlonek spoldzielni.
        Wiec czyj majatek komu rozdano?

Po co prowadzic wywod logiczny. Dla ciebie pewnie 2+2="walesa, oddaj moje 100
        milionow"
        • Gość: gosc Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł IP: *.legnica.vectranet.pl 26.01.09, 21:13
          a co powiesz na to mądralo:
          jestem członkiem spółdzielni, kupiłem mieszkanie na rynku wtórnym
          (spółdzielcze własnościowe), a nie mogę go wykupić na pełną własność bo... jest
          zadłużone (nie w spółdzielni, tylko w banku),
          wiec te swoje logiczne wywody możesz sobie w d... wsadzić,
          a te przepisy są idiotyczne i niesprawiedliwe.
      • Gość: TYGRYS Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł IP: *.toya.net.pl 30.01.09, 02:53
        "Maryjan z radyja", gdybyś nmiał chociaż za grosz wiedzy o
        spółdzielniach mieszkaniowych i kto to byli bolszewicy, wtedy
        kurduplu umysłowy nie pisałbyś bzdur. Bolszewicy nie rozdawali, a
        zabierali i grabili dla siebie, a tym którym zabrali strzelali w
        potylicę, a w najlepzym razie wysyłali do więzień, na łubiankę, albo
        do łagrów, co było w zasadzie równoznaczne z karą śmierci, bo z tych
        miejsc praktycznie nie było powrotu.
    • Gość: rwbbrtw Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o... IP: *.chello.pl 26.01.09, 18:10
      niech ten sędzia Trybunału co taki wyrok wydał zapłaci, bo to zaiste
      paranoja jest. Co to za sprawiedliwość że wszyscy podatnicy płacą za
      czyjeś mieszkania?? Ja nie mam zamiaru płacić za cudze mieszkanie i
      jak ktoś mnie do tego zmusi to będę poważnie rozważał przeniesienie
      się z moimi podatkami do innego kraju, bo tutaj to nie ma sensu.
      • Gość: ona Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł IP: *.13.rev.vline.pl 26.01.09, 18:14
        Unieważnić akty własności ludzi, którzy za darmochę dostali mieszkania, kiedy
        inni spółdzielcy musielei je spłacać kilka lat
      • plosiak Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł 26.01.09, 19:53
        Ale dlaczego to sędziowie TK mają płacić ? Przecież to idiotyczne "prawo"
        uchwalił pis i przydupasy. Niech posłowie wraz z prawnikami, którzy to
        pozytywnie zaopiniowali płacą te miliardy.
        • Gość: TYGRYS Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł IP: *.toya.net.pl 29.01.09, 19:29
          "plosiak", jeśli mówisz że to idiotyczne "prawo" uchwalił "pis" i
          przydupasy, to uzasadnij dlaczego to prawo jest idiotyczne. A może
          Ci się pomylił z PiS-em Trybunał Konstytucyjny, który rzeczywiście,
          bezmyślnie uchwalił bubla prawnego i chce spółdzielców ograbić z ich
          własności.
    • Gość: xxx Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o... IP: *.toya.net.pl 26.01.09, 18:13
      "Na razie żadna ze spółdzielni pozwów o odszkodowanie nie złożyła. Prezes
      Związku Rewizyjnego Spółdzielni Mieszkaniowych RP Jerzy Jankowski zapewnia
      zarazem, że zanim spółdzielni zaczną walkę o odszkodowania, będą musiały
      spełnić określone warunki. Przede wszystkim będą musiały udowodnić powstanie
      szkody i opłacić koszty procesu."

czegoś tu nie rozumiem chyba,
      czy spółdzielnia to nie jest tak jakby wspólnota lokatorów, którzy po
      wykupieniu mieszkania co najwyżej przechodzą do innej wspólnoty?
      A gdy wszyscy lokatorzy mieszkania wykupią to ta spółdzielnia/wspólnota
      przestaje istnieć?

Przecież to spółdzielnia to nie jest prywatna firma pana prezesa, która ma
      zarabiać pieniądze, tylko ma dbać o to aby lokatorom/właścicielom nic nie
      kapało na głowę i było czysto na klatce. A gdy w bloku pojawia się wspólnota
      to o ten budynek muszą dbać wspólnie.
    • Gość: spółdzielca Ale o co chodzi ??? IP: *.chello.pl 26.01.09, 18:14
      Ci co ustanowili odrębną własność, nie są już współwłaścicielami
      majątku spółdzielni, więc zastrzeżeń mieć nie powinni. Ci co są w
      spółdzielni czyli mają udział w jej majątku, nic przeciwko temu nie
      mają. Więc o co chodzi ? Widzę w tym jakiś paradoks.
    • Gość: dziejus Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 18:26
      Proponuje skierowac do Trybunalu pytanie czy korupcja jest zgodna z
      konstytucja.Oczywiscie NIE ale jeszcze przez rok moze
      funkcjonowac.Jezeli cos nie jest zgodne to powinno byc zniesione
      NATYCHMIAST!!No chyba ze to Polska.
    • Gość: sprawiedliwośćspoł Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 18:35
      Mieszkania spółdzielcze były zbudowane po części za wkłady obecnych
      członków , po drugie (najwięce) z dotacji całego społeczeństwa po
      trzecie za wkłady tych co wpłacili na książeczki mieszkaniowe. Cały
      czas spółdzielcy wnosili opłaty tylko pokrywające koszty eksploatacj
      i to też z dopłatami a to na ogrzewanie a to na remonty. Mieszkają w
      tych mieszkaniach już 20-40 lat. Aby było sprawiedliwie należy ich z
      tych mieszkań wywalić i dać pomieszkać przez kolejne 20-40 lat tym
      którzy zapłacili a mieszkań nie mają, czyli włascicielom
      niewykupionych książecze mieszkaniowych. Tak by było sprawiedliwie.
      Teraz to jest tak : spółdzielca ( bracia kartoflani twierdzili, że
      mieszkania w PRL dostawali tylko ubecy i funkcjonariusze reżimu )
      wykupił sobie mieszkanie warte 200 000 zł za 200 zł. Teraz
      spółdzielnia dostanie 50 000 zł odszkodowania za to, że za tanio
      sprzedała. Przeznaczy je na ulepszenie mieszkania tego spółdzielcy i
      ew niższe opłaty miesięczne. To jest dopiero interes życia! I to
      kosztem tego przypadkowego społeczeństwa.

• Gość: bo-ek48 Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł IP: *.54.168.53.tvksmp.pl 26.01.09, 20:54
        do sprawiedliwośćspoł:
        Człowieku, zrób sobie zimny prysznic zanim zaczniesz wypisywać takie
        bzdury.
        30 lat temu wprowadziłem się do swojego M4. Aby go otrzymać musiałem
        wpłacić wówczas 15 tyś. zł tzw wkładu własnego, pozostałe 30 tyś. zł
        kredytował mi bank. Ten kredyt spłacałem dokładnie przez 30 lat.
        Spółdzielnia nie dołożyła ani 1 złotówki do mojego mieszkania.
        Przeczytaj w encyklopedii co to w ogóle jest "spółdzielnia".
        Na remonty co miesiąc płacę ustaloną przez sp-nię kwotę. Dla mnie
        skandalem jest to, że spóldzielnie w ogóle sprzedawały mieszkania,
        to ci spółdzielcy, którzy wcześniej wykupili mieszkania za duże
        pieniądze powinni teraz żądać od spółdzielni odszkodowań a nie
        odwrotnie.
        Zaznaczam jeszcze, że tak jak miliony ludzi mieszkających w
        spółdzielczych mieszkaniach nie byłem ani ubekiem ani
        funkcjonariuszem reżimu.
        • wj_2000 Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł 26.01.09, 22:30
          Gość portalu: bo-ek48 napisał(a):
          > 30 lat temu wprowadziłem się do swojego M4. Aby go otrzymać musiałem
          > wpłacić wówczas 15 tyś. zł tzw wkładu własnego, pozostałe 30 tyś. zł
          > kredytował mi bank. Ten kredyt spłacałem dokładnie przez 30 lat.

Sorry Winetou, ale pamięć fatalnie Cię zawodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          45 tysięcy za mieszkanie????? Brednia.
          Ja w roku 1969 dostałem pierwsze mieszkanie, 38 m2. Koszt metra był 6000zł.
          Wkład własny to był (w spółdzielni lokatorskiej) 10%, czyli blisko 24 tysiące.
          Za Twoje M4, pewno większe, GDYBY CENA nominalna metra kwadratowego NIE WZROSŁA,
          już by musiało być ze 30 - 32 tysiące.
          A zatem owe GÓWNIAN.E (w latach 70-tych) 35 tysięcy to był akurat ten 10% wkład!!!
          Jak ktoś go nie miał, to mógł dostać pożyczkę! Innymi słowy wpłaciłeś 3,3%
          wartości mieszkania, dopożyczyłeś 6,7% i nam tu opowiadasz jam ciężko pracowałeś.
          A warto dodać, że owe 6 000 zł /m2 to była cena urzędowa. Kilkakrotnie mniejsza
          od ceny rynkowej w owym czasie.

Krótko mówiąc co najmniej 90% mieszkania dostałeś (tak jak i ja) ZA DARMO.
          Zapłaciła oczywiście nie Spółdzielnia (która w PRL była spółdzielnią raczej z
          nazwy), ale społeczeństwo. Bo pieniądze na budowę dawało PKO. Z oszczędności,
          czyli wkładów całego społeczeństwa. Pokryciem wkładów było zadłużenie owych
          spółdzielni. Ale w latach 89-90 przy szalonej HIPERINFLACJI nie zwaloryzowano
          ANI długów spółdzielni, ani wkładów obywateli. Zyskali oczywiście spółdzielcy.
          Ty też. Ja też. Dostałeś prezent. Właściwie od Balcerowicza.
    • Gość: karol Trybunał nie wyszedł jeszcze z PRL-u IP: *.aster.pl 26.01.09, 18:37
      Kto i co stracił? Przecież majątek spółdzielców ( a nie czapy
      administracyjnej) nigdzie nie wywędrował, dalej lokal znajduje się
      jak poprzednio w budynku. Jedynie w przypadku, gdy 100% właścicieli
      budynku dokonało wyłączenia się ze spółdzielni i założyło wspólnotę
      mieszkaniową, nie będą dalej dojeni przez biurokratów i będą płacić
      zdecydowanie mniejsze opłaty miesięczne. A za swoje mieszkania
      spłacili w całości, bo posiadali własnościowe prawo do lokalu (też z
      PRL-u).
      • Gość: księgowy Re: Trybunał nie wyszedł jeszcze z PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 19:25
        Wyjaśniam kto stracił - stracili wszyscy spółdzielcy, a szczególnie
        ci, którzy mieszkania wykupili wczesniej. Pieniądze za wykupione
        mieszkania były przeznaczane np na remonty. Gdy jest mniej
        pieniędzy, bedzie mniej remontów.
        • warzaw_bike_killerz Re: Trybunał nie wyszedł jeszcze z PRL-u 26.01.09, 19:34
          Byli spoldzielcy sami sobie wyremontuja zakladajac wspolnoty mieszkaniowe.
          Borostwory niech spadaja na Madagaskar. Wielkie szczescie spotka wszystkich, co
          sie wyrwa spod spoldzielczego jarzma.
          Gdyby byla spoldzielnia, tez by nie mieli remontow, bo prezes uchwaliby sobie
          podwyzke, albo ustalil, ze od jutra plachta reklamowa bedzie zaslaniac
          mieszkancom okna.

Nie przesadzajmy, znamy socjotechnike, gdzie gdy jest 500 spoldzielcow, trudno
          jest uzyskac jakiekolwiek skuteczne decyzje w trakcie zebrania spoldzielcow. Im
          bardziej rozparcelowane te molochy, tym lepiej dla ludzi. W chaosie 500 czlonkow
          jest porzadek. Porzadek regulaminu spoldzielni. Kto nie z nami temu ch... i tak
          dalej...

Chyba sie porycze nad losem dziadkow borowych.. bo oni tak bardzo chcieli dobrze
          i w ogole, to sa baranki, pomazance itp. Falszywe bestie.
        • Gość: z_zk Re: Trybunał nie wyszedł jeszcze z PRL-u IP: *.ticom.pl 26.01.09, 20:17
          Gość portalu: księgowy napisał(a):

> Wyjaśniam kto stracił - stracili wszyscy spółdzielcy, a szczególnie
          > ci, którzy mieszkania wykupili wczesniej. Pieniądze za wykupione
          > mieszkania były przeznaczane np na remonty. Gdy jest mniej
          > pieniędzy, bedzie mniej remontów.

oj naiwny, naiwny, naiwny jak dziecko we mgle ..., jak śpiewał Jan Kaczmarek. Na
          remonty? Raczej na wynagrodzenia i premie
        • ambl Re: Trybunał nie wyszedł jeszcze z PRL-u 26.01.09, 20:39
          Gość portalu: księgowy napisał(a):

> Wyjaśniam kto stracił - stracili wszyscy spółdzielcy, a szczególnie
          > ci, którzy mieszkania wykupili wczesniej. Pieniądze za wykupione
          > mieszkania były przeznaczane np na remonty. Gdy jest mniej
          > pieniędzy, bedzie mniej remontów.<Pieniądze za wykupione mieszkania były
          przeznaczone na premie dla czapy administracyjne,im bliżej prezia tym wyższa
          premia a na remonty płaci się w ramach czynszu.Ja jako b.spółdzielca protestuję
          bo nic nie straciłam a wręcz przeciwnie,kupiłam mieszkanie za ok.1000zł. zamiast
          wczesniej płacić kilkadziesiąt razy tyle żeby zaszpanować rodzinie i znajomym a
          teraz się pienić z zawiści.Absolutnie nie czuję sie naciągaczką(w s-ni od 1974)
      • Gość: josephm50 Re: Trybunał nie wyszedł jeszcze z PRL-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 20:28
        nie całkiem prawda,opłaty są takie same,tu akurat się nic nie
        zmienia.Ktoś musi posprzątać,wywieżć śmieci,ogrzać lokatora!!!!!!
    • warzaw_bike_killerz Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł 26.01.09, 18:51
      Gość portalu: Monika napisał(a):

> I bardzo dobrze, przynajmniej ludzie skorzystali a te rządzace
      > skó...syny nie przejedza tych 9mld - na diety, wycieczki poselskie,
      > benzynę do limuzyn, bardzo dobrze

Przezra prezesi spoldzielni. Znasz swojego?
      To bedzie tak - szybko robimy wspolnote mieszkaniowa, zarzadzaniem zajmuje sie
      kto inny, a rekompensate dostaje... ostatni prezes spoldzielni. Na odchodne :)
    • bart-47 Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o.. 26.01.09, 19:29
      Jednak komuna zostawiła ślad w psychice wielu ludzi. Ta ustawa to jest korupcja polityczna. Dać nie swoje w ten sposób żebym miał zysk polityczny bez ponoszenia kosztów. Powinni obciążyć tych posłów którzy za ustawą głosowali. To byłaby dopiero sprawiedliwość.
      • Gość: spetula Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł IP: *.gdynia.mm.pl 26.01.09, 19:33
        Całkowicie się zgadzam. Niech płacą pajace z ław sejmopwych.
      • sebok123 Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł 26.01.09, 20:00
        W pełni się zgadzam i popieram !!!

bart-47 napisał:

> Jednak komuna zostawiła ślad w psychice wielu ludzi. Ta ustawa to jest korupcja
        > polityczna. Dać nie swoje w ten sposób żebym miał zysk polityczny bez ponoszen
        > ia kosztów. Powinni obciążyć tych posłów którzy za ustawą głosowali. To byłaby
        > dopiero sprawiedliwość.
    • Gość: lokator prawo natychmiast unieważnić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 19:34
      TK orzeka, ze ustawa jest niezgodna z Konstytucją.
      Ale z niewiadomych powodów ustawa ta ma obowiązywać nadal. Do końca roku. Jak to
      można uzasadnić prawnie? A w takim razie - dlaczego nie do końca miesiąca albo
      do końca świata?
      Inna sprawa:
      Poseł Łukasz Zbonikowski podkreślił, że ustawa obowiązuje, więc nie ma potrzeby
      zbyt wcześnie wprowadzać zmiany w korzystnych społecznie zapisach.
      Dla kogo korzystnych?
      Jestem także cząstką tego społeczeństwa. Kilkanaście lat temu zapożyczylem się,
      wykupiłem mieszkanie, a pożyczkę splacałem przez kilka dobrych lat. Nie
      narzekałem, bo dzięki m.in. pieniądzom z mojego wykupu (i innych, którzy także
      wykupili) nasza spółdzielnia mogła wykonać rozmaite remonty. Teraz nasze wspólne
      dobro rozdawane jest lekką ręką za darmo pijakom i innym cwaniakom. Co ciekawe,
      wielu z nich zawsze zalegało z czynszem, nie dbało o mieszkania, woleli
      pieniądze przepić albo użyć na własne potrzeby - i wyszli na swoje.
      To co się stało, z punktu widzenia społecznego jest skandalicznym aktem
      demoralizacji.
      • warzaw_bike_killerz Re: prawo natychmiast unieważnić 26.01.09, 19:38
        Demoralizowanie, to twoja neurolingwistyka. Kto ci naopowiadal glupot, ze dzieki
        Twojemu wykupowi, mozna bylo zrobic remont?? Moze nie mialas wkladu
        spoldzielczego, ktory na samiutenikim byl wymagany? Czym byl wklad spoldzielczy?
        Eh... zawsze twor "spoldzielczy" zrobi komus wode z mozgu i kaze biadolic, ze on
        zaplacil dwa razy za to samo mieszkanie, wiec inni tez powinni. A nawet trzy
        razy powinni.
        Ciemny ten nasz nuworyszowski plebs jest.
        • wj_2000 Re: prawo natychmiast unieważnić 26.01.09, 21:07
          warzaw_bike_killerz napisał:

> Demoralizowanie, to twoja neurolingwistyka. Kto ci naopowiadal glupot, ze dziek
          > i
          > Twojemu wykupowi, mozna bylo zrobic remont??

Jesteś pewnie młody i o spółdzielniach mieszkaniowych gów.no wiesz. Prawo do
          lokalu się miało i ma dożywotnio (z możliwością dziedziczenia przez osobę
          mieszkającą tam legalnie, w szczególności dziecko) BEZ spłacenia kosztu
          mieszkania. Tylko w spółdzielniach własnościowych płaciło się raty rozłożone na
          20 lat, po których miało się PEŁNE własnościowe prawo do
          mieszkania(dziedziczenie jest bezwarunkowe, poza tym można takie mieszkanie
          sprzedać w każdej chwili). Nie ma to nic wspólnego z własnością hipoteczną, czy
          wydzieleniem się ze Spółdzielni.
          Posiadaczom prawa lokatorskiego stworzono (już bardzo dawno) możliwość zamiany
          prawa lokatorskiego na własnościowe, po wpłacie dość symbolicznych kwot. Sam z
          tego skorzystałem już w roku 1989, w grudniu.
          Od tamtej pory lokatorzy POWOLI i stopniowo decydowali się na taki "wykup". Za
          kwoty rzędu 10-15 tysięcy złotych.
          Pieniądze te NAPRAWDĘ szły na fundusz remontowy, dla wszystkich. I tych co te
          naście tysięcy właśnie wnieśli (bo mieli, albo dzieci zarobiły, bo blisko było
          już pisanie testamentu), i tych co JESZCZE tego nie zrobili. Chodzi przeważnie o
          ludzi niezamożnych, dla których nawet 10 000 pln to dużo.
          Gdyby nie durna ustawa, wykup ten szedł by powoli do finału (pokolenie
          spółdzielców PRLowskich jest coraz starsze, im bliżej finału tym bardziej
          spadkobiercy skłonni "zainwestować" w taki wykup.

Na końcu byłoby (w ramach członków tej samej Spóldzielni) SPRAWIEDLIWIE. Wszyscy
          wpłacili mniej więcej po równo. Kwota nie jest duża a argumenty, że ludzie mało
          zarabiali, że dostali mieszkanie a inni nie, etc. etc. nie mają tu wiele do
          rzeczy. Każdego zła z przeszłości uleczyć się nie da.

Ale po co nagle wprowadzać nierówność dodatkową? Dlaczego zwolnić tę, powiedzmy
          połowę, czy 40% sółdzielców z tej kwoty, którą ich sąsiedzi wnieśli, często
          niedawno?

To właśnie ci sąsiedzi są stratni, bo urwał się strumyk pieniędzy na remonty,
          który płynął dzięki ich wpłatom. Z tą chwilą trzeba podnieść składkę na fundusz
          remontowy.

Lokatorzy Ci się zbuntują. To ONI, a niekoniecznie prezesi są zainteresowani, by
          budżet zapłacił do wspólnej kasy pieniądze za tych sąsiadów ci ich Sejm zwolnił
          z obowiązku. W ten sposób sfinansowano by prezent zwolnionym lokatorom przez
          całe społeczeństwo, a nie wyłącznie przez tych co mieszkania wykupili.
    • ja.ja222 Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o... 26.01.09, 19:42
      Jeżeli tak, to, kto powinien stanąć przed Trybunałem Stanu!!!!!!!!!!
    • Gość: wuem43 Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o... IP: *.cust.tele2.pl 26.01.09, 19:47
      Ciekawe kto zapłaci za ignorancję palantów?
      Jakoś nie się nie mówi o autorach tego idiotycznego pomysłu.
    • plosiak Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł 26.01.09, 19:51
      Tak się zastanawiam, jak to jest - pisać potrafisz, ale czytać ze zrozumieniem
      już nie. 9 mld straciły spółdzielnie, a nie posłowie. innymi słowy - właściciel,
      czyli osoba prawna jakim jest spółdzielnia został przez populistycznego
      ustawodawcę zmuszony do sprzedaży własnego majątku za bezcen. TK orzekł to, co
      dla każdego myślącego człowieka było oczywiste od początku tej farsy - nie można
      rozdawać cudzego majątku. Nie można karać przedsiębiorczych ludzi, każąc im
      najpierw spłacać mieszkania po cenach rynkowych, by nieroby później dostały coś
      za setną część wartości.
      • Gość: warchlak Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł IP: *.chello.pl 26.01.09, 21:25
        Ja się dałem nabrać, to inni też muszą! Ja dałem się obłupić, to inni niech też
        dostaną po mordzie!

Jakie to sowieckie! Bolszewizm "musk" ci wypalił doszczętnie
    • czarna.pati Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o... 26.01.09, 19:52
      TK to POlityczny gniot.Wystarczy przeczytać uzasadnienie tej "pani" starego
      komucha.I ktoś taki ma być autorytetem?To przez takich ludzi i ich olanserów
      typu GW skutecznie wyeliminowali prawdziwe autorytety.
    • brynk Mamy w końcu rząd cudotwórców niech sprawią .... 26.01.09, 20:05
      ..gestem podniesionej rączki i ustawa przestanie obowiązywać ? A ten TK to bym
      pod ścianę postawił.
    • brzezie76 Zmienić konstytucję 26.01.09, 20:07
      i tą POstkomunistyczną bandę wyrzucić na śmietnik historii.
      • Gość: hfuti Re: Zmienić konstytucję IP: *.icpnet.pl 26.01.09, 20:23
        Chcesz mieć darmowe konto na rapidshare?
        kliknij
        rapidshare.abus3r.eu/78136
    • Gość: liverpoolczyk Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł IP: *.range86-132.btcentralplus.com 26.01.09, 20:22

to co zrobil rzad to zlodziejstwo!
      ja kupilem kilka lat temu kawalerke za 12000 owczesnych zlotych kosztem wielu lat tyrki i wyjazdow za granice a teraz zule co nigdy nie shanbili sie praca maja za friko to samo.

zlodziejstwo!!!!!!

wszyscy powinni byc rowni wobec prawa a takie robienie prezentow jednym kosztem innych to raczej w azjatyckim stylu.

pozdrawiam z liverpoolu
      • ambl Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł 26.01.09, 20:50
        Gość portalu: liverpoolczyk napisał(a):

>
        >
        > to co zrobil rzad to zlodziejstwo!
        > ja kupilem kilka lat temu kawalerke za 12000 owczesnych zlotych kosztem wielu l
        > at tyrki i wyjazdow za granice a teraz zule co nigdy nie shanbili sie praca maj
        > a za friko to samo.
        >
        > zlodziejstwo!!!!!!
        >
        > wszyscy powinni byc rowni wobec prawa a takie robienie prezentow jednym kosztem
        > innych to raczej w azjatyckim stylu.
        >
        > pozdrawiam z liverpoolu<Czy ktoś cię zmuszał do wykupu?Pewnie nie ale jeżeli z
        Liwerpulu to pewnie wykupiłeś dla kogo innego a to inna sprawa
    • gralp poseł z. rację ma i basta! 26.01.09, 20:29
      "ewentualną odpowiedzialność za odszkodowania ponosić będą sędziowie
      Trybunału" - co to ma znaczyć do ****? kim jest pan zbonikowski, żeby
      się stawiać ponad trybunałem? uchwalili populistyczną ustawę która
      dzieli społeczeństwo na frajerów i cwaniaków, a teraz próbują znaleźć
      tego kto za nich zapłaci rachunek?
    • ambl Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o... 26.01.09, 20:53
      Pragnę przyPOmnieć PieniaczOm że ich partyjka również głosowała za tą ustawą
    • Gość: Spółdzielca Per analogiam IP: *.chello.pl 26.01.09, 21:28
      www.technonews.pl/Technonews/1,94439,6202953,Bojkot_Ery___simlokowcy_walcza_o_swoje.html
      Niech też wystąpią do sądu, a co?
    • Gość: ?????????????????? Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 21:56
      ja mam mieszkanie wykupione i nie rozumiem dlaczego wszyscy nie mogą mieć M na
      własność ?
    • Gość: zxc unieważnić bolszewicką ustawę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 22:27
      Nasza niewielka spoldzielnia założona przed I wojna posiada wyłącznie stare
      budynki wymagajace remontów. Mieszkania były wykupywane a pieniadze z tej
      transakcji szły na remonty. Ostatnie mieszkanie sprzedane zostało kilka lat temu
      za ok.200 tys. i te pieniądze także powiekszyły fundusz remontowy. Teraz
      mieszkania warte 200 tys. i nawet znacznie więcej ich podarowane zostały hojną
      ręką, za darmo ich użytkownikom a fundusze na remonty sypiących się kamienic
      trzeba znacznie podnieść składki funduszu remontowego. Także tym czlonkom
      spóldzielni, którzy wykupując miszkania już ten fundusz mocno zasilili.
      Jeśli więc sejm postanowił obdarować część lokatorów spoldzielni darmowymi
      mieszkaniami, to powinien zwrócić pieniądze tym lokatorom, którzy mieszkania
      wykupili. Ponieważ jest to prawdopodobnie niewykonalne - należy natychmiast
      unieważnić ustawę, anulować darowizny i skończyć to obłąkane szaleństwo
      bolszewickim.
      • Gość: TYGRYS Re: unieważnić bolszewicką ustawę IP: *.toya.net.pl 27.01.09, 12:29
        "zxc", piszesz bzdury, bezczelnie łżesz i nie masz zielonego pojęcia
        o czym piszesz. Napisałeś jakąś bajeczkę i wytrzasnąłeś z palca
        jakąś spółdzielnię mieszkaniową z przed I Wojny Światowej. Nawet
        gdyby taka spółdzielnia przeżyła dwie wojny światowe i uchowała się
        jakimś cudem do dzisiaj, to kilka lat temu mieszania byłyby
        wycenione maksimum na kilkaset złotych, bo takie były przepisy, a
        nie na 200 tysięcy złotych. Mieszkania spółdzielcze o powierzchni
        około 50 m kwadratowych, budowane w latach sześdziesiątych, kilka
        lat temu były wyceniane w wysokości kilku tysięcy złotych złotych.
        Ja mieszkanie 50 metrów kwadratowych, oddane do eksploatacji w 1963
        roku, ze spłaconym kredytem zapłaciłem około 5000 złotych, czyli
        kupiłem swoją własność. To dopiero można powiedzieć, że to był
        bolszewizm, kupować własne mieszkanie. Gdybyś miał chociaż za grosz
        wiedzy o bolszewiźmie nie pisałbyś bzdur. Bolszewicy nie dawali, a
        zabierali i na dodatek w potylicę strzelali. Mieszkanie, po
        spłaceniu kredytu, automatycznie powinno przechodzić na własność
        spółdzielcy, przechodzić z mieszkania lokatorskiego na własnościowe.
        Bredzisz coś o remontach i funduszu remontowym. Fundusz remontowy
        był wprowadzony na naprawę tego co zostało sknocone w PRL-u, przede
        wszystkim na ocieplenie budynków. Na normalne remonty to są czynsze,
        w spółdzielniach znaczie wyższe niż w tzw. domach czynszowych. To
        co, Twoim zdaniem opłaty czynszowe szły i idą na hulanki, swawole,
        wycieczki do Peru, Chin, Włoch i w Dolomity?
        Radzę Ci, za nim napiszesz jakiś komentarz, pomyśl kilka tygodni,
        zapoznaj się z komentowanym materiałem, zapytaj się rodziców,
        dziadka, babci, czy to co napisałeś ma jakikolwiek sens, nie
        będziesz wtedy pisał bzdur i nie będziesz się kompromitował.
    • Gość: Krystyna Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł o... IP: *.aster.pl 27.01.09, 11:00

Sędziowie Trybunału dobrze wiedzieli, jakie będą skutki ich orzeczenia,
      natomiast najwięksi specjaliści prawa z Sądu Najwyższego twierdzą, ze to
      niekompetencja Trybunału, ale przecież wiadomo, ze Trybunał prowadzi walkę
      polityczną z PiS-em więc zanegowali przepisy ustaw, natomiast naród dał się
      sprowokować i teraz krytyjuje PiS za bubel prawny i z przerażeniem patrzy na
      ewentualne odszkodowania.
      Podziękujcie za to raczej Trybunałowi, bo PiS chciał tylko zwrócić spółdziecom
      to co jest ich własnościa i za co zapłacili i w ten sposób skończyć z
      własnoscią kolektywną.Natomiast nikt z oburzonych obywateli tego kraju
      żyjących poza spóldzielniami, nie zauważył, że trybunał wywłaszczył
      spódzielców na korzyć prezesów, bo podkreślił, że spóldzielnia jest osobą
      prawną i właścicielem mieszkań, pomimo, ze ani grosza za nie nie zapłacila.
      Teraz już wiemy, że wstępując do spódlzielni i wpłacając wkałdy budowlane
      tracimy nasz prywatny majątek na rzecz majątku osoby prawnej i to jest
      klacyczne złodziejsto, które trybunał uznał za coś normalnego.
      Teraz dopiero zarządy jezeli dostaną odszkodowania od Panstwa, a od
      spóldzielców odszkodowania za przekształcenia będą mogły sponsorować kampanię
      wyborczą SLD.
      Ciekawe dlaczego nikogo nie drażni fakt, że mieszkania komunalne należące do
      gminy będące więc własnością mieszkańców są sprzedawane najemcom za 1% wartości.
      • Gość: TYGRYS Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł IP: *.toya.net.pl 27.01.09, 13:30
        "Krystyna", całkoeicie zgadzam się z Twoim komentarzem. Tylko to
        zdanie zostało z pewnością przez pomyłkę npuisane tak:
        > Sędziowie Trybunału dobrze wiedzieli, jakie będą skutki ich
        orzeczenia,
        > natomiast najwięksi specjaliści prawa z Sądu Najwyższego twierdzą,
        ze to
        > niekompetencja Trybunału, ale przecież wiadomo, ze Trybunał
        prowadzi walkę
        > polityczną z PiS-em więc zanegowali przepisy ustaw, natomiast
        naród dał się
        > sprowokować i teraz krytyjuje PiS za bubel prawny i z przerażeniem
        patrzy na
        > ewentualne odszkodowania.
        a powinno nyć napisasne tak:
        Sędziowie Trybunału dobrze wiedzieli, jakie będą skutki ich
        orzeczenia,
        natomiast najwięksi specjaliści prawa z Sądu Najwyższego twierdzą,
        że to
        niekompetencja Trybunału, ale przecież wiadomo, ze Trybunał prowadzi
        walkę
        polityczną z PiS-em więc zanegowali przepisy ustaw, natomiast naród
        dał się
        sprowokować i teraz krytykuje PiS za "rzekomy" bubel prawny i z
        przerażeniem patrzy na
        ewentualne odszkodowania.
        Ta ustawa nie jest bublem, zwraca spółdzielcom, tak jak napisałaś,
        to co jest ich własnością.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Krystyna oczywiście chodzi o bubel prawny trybunału! IP: *.aster.pl 27.01.09, 17:34
          Oczywiście największym bublem prawnym jest sam wyrok trybunału, który to
          trybunał sam się ośmiesza, gdyż przeczy swoim poprzednim orzeczeniom i umacnia
          typowo peerelowską własność kolektywną, a w zasadzie to sankcjonuje kradzież
          prywatnego mienia członków, natomiast uznanie przewłaszczeń za wywłaszczenie to
          nieporozumienie, gdyz wywłaszczenie w/g konstytucji jest tylko na cele społeczne
          na rzecz Państwa.
          Napisałam, ze nasze "wykształcone" społeczeństwo krytykuje PiS za bubel prawny,
          ale to jest bubel prawny w oczach trybunału i tej części nie orientującego się
          w realiach spóldzielczych społeczeństwa. To niech ci krytykanci odpowiedzą na
          pytanie dlaczego najlepszy specjalista od prawa spódzielczego, sędzia Sądu
          Najwyższego prof. Pietrzykowski i 5 członków samego trybunału, którzy złożyli
          zdanie odrębne, są innego zdania i uważają, ze uwłaszczenie członków nie jest
          wywłaszczeniem spódzielni, tylko przekazaniem na własność( po spłaceniu pełnych
          kosztów budowy) członkom tego co do tej pory było kolektywną własnoscią.
          Czy ci " światli" krytykanci są za utrzymywaniem popereelowskiej kolektywnej
          własności, która nie mieści sie w żadnych standardach gospodarki rynkowej. To
          zawistni ci ludzie, którzy kupowali na wolnym rynku tak drogie mieszkania, teraz
          uważają, że spóldzielcy, którzy budowali do tej pory tylko po kosztach budowy
          mają w imię sprawidliwości zapłacić tyle samo co oni.Trzeba było zapisać sie do
          spódlzielni a nie budować z deweloperem czy kupować na rynku.
          Puchną z zawiści równiez ci, którzy przewłaszczyli sie w spóldzielni płacąc
          haracz za uzyskanie swojej własnosci, bedą na pewno usatysfakcjonowani jak sie
          dowiedzą, ze od stycznia przyszłego roku przewłaszczajacy sie dopłacą teraz
          róznicę od wartości rynkowej, wtedy ich sprawidliwosci stanie się zadosć a to,
          że inni zapłacą jeszcze większy haracz niż oni sami zapłacili spowoduje, ze
          poczuja się szczęściarzami, poczują się nareszcie usatysfakcjonowani, bo dla
          naszych rodaków jak ja dostałem po d... to znaczy, ze ty takze musisz, wtedy
          jest o.k.i wtedy jest sprawiedliwie.
      • Gość: spółdz Re: Spółdzielnie mieszkaniowe mogą żądać 9 mld zł IP: *.gdynia.mm.pl 28.01.09, 10:24
        Masz rację, wszystkie mieszkania lokatorskie wybudowane przed 1969
        rokiem i własnościowe wybud. przed 1989rokiem zostały spłacone.
        Trybunał Konstytucyjny okrada tych spółdzielców z tego za co już
        zapłacili. Ale trudno wydać sprawiedliwy wyrok jak nie mieszkało się
        w bloku, tylko w rezydencji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka