Dodaj do ulubionych

Podatek od nieruchomości w trzech odsłonach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 23:21
autor tej informacji pominął jeden ważny szczegół. Kupując mieszkanie do 31
grudnia 2006 i sprzedając je po pięciu latach nie płacimy 10 procent podatku
dochodowego. W drugim wariancie od 1 stycznia 2007
do 31 grudnia 2008 też informacje nie są do końca wyczerpujące i w sumie
wprowadzają w błąd czytelników.
Pozdrawiam Zygi
Obserwuj wątek
    • Gość: Z Re: Podatek od nieruchomości w trzech odsłonach IP: *.111.226.244.static.crowley.pl 26.02.09, 15:18
      Niestety, ale czytać ze zrozumieniem tez trzeba umieć: "... W każdym z trzech przypadków obowiązuje zasada, że nie płaci się podatku, jeżeli sprzedaż nastąpi po upływie pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie... "
      • Gość: pytający Re: Podatek od nieruchomości w trzech odsłonach IP: 94.254.150.* 10.03.09, 15:45
        podstawę prawną poproszę;)
        • Gość: CV* Re: Podatek od nieruchomości w trzech odsłonach IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.03.09, 16:09
          Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych.
    • Gość: sprzedający Podatek od nieruchomości w trzech odsłonach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 08:24
      Witam

zastanawia mnie przypadek, co się dzieje kiedy sprzedaję dom kupiony przed
      2006 roku i całość zapłaty przeznaczam na spłatę kredytu wziętego na kupno
      tejże nieruchomości.
      zgodnie z artykułem płacę 10% przychodu mimo że de facto dochodu nie mam żadnego

czyli domek kupiony za 1 mln kredytu, sprzedany za 1 mln,
      pieniędzy nic nie zostało a 100k podatku zapłacić trzeba?
    • nevis07 Podatek od nieruchomości w trzech odsłonach 14.09.09, 00:39
      Witam,

Moja spółka sprzedaje działkę za 4,7 mln zł. Szukamy jakiejś możliwości obniżenia podatku
      dochodowego, bo kupiliśmy to kiedyś za grosze. Znalazłem info, że Kancelaria Skarbiec.Biz
      oferuje "optymalizację podatkową zbycia nieruchomości":

www.raje-podatkowe.pl/optymalizacja-podatkowa.html

Rozmawiałem telefonicznie z ich przedstawicielem - oferują jakiś system składający
      się ze spółki w Polsce i spółki zagranicznej; sprzedaje się jednocześnie spółkę w Polsce
      razem z nieruchomością i spółkę zagraniczną. Podobno pomysł jest bezpieczny i całkowicie legalny.

Czy ktoś słyszał coś więcej na ten temat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka