Dodaj do ulubionych

Kupić mieszkanie czy zbudować dom?

12.05.09, 20:01
Temat ciekawy. Najlepiej mieć i dom i mieszkanie , tylko kogo na to
dziś stać.
Obserwuj wątek
    • 21ciekawy Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 12.05.09, 20:09
      Dobrze ,że jest ten nowy korzystny kredyt z dopłatą. Obiad z wkładką
      na zimę .
      • agatka222.only Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 19.09.11, 20:52
        Można mieć w pewnym sensie dwa w jednym :) I mieszkanie i wieś od razu - wystarczy kupić dom na obrzeżach miasta np. jakaś Białołęka albo inny Tarchomin. Pobudują most i będzie jak znalazł. Victoria Dom ma tam ładne domki z tego co wiem.
        • Gość: Salomon Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? IP: *.centertel.pl 27.10.11, 13:06
          Zgadzam się z agatą. Zresztą pytani gdzie lepiej mieszkac czy w centrum czy na przedmieściach - skoro do IEKA :-) i tak trzeba wyjeżdżać z miasta. Wtedy tacy co mieszkają w Walendowie na osiedlu www.ventana.pl mają bliżej niż ci co mieszkają na mokotowie.
        • osiedleksiazenice Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 18.11.15, 15:34
          Można mieć dom w cenie mieszkania :) Na Osiedlu Książenice - od 389tys.zł. Do wyboru kilka modeli gotowych domów, różne rozmiary działek.. dojazd lepszy niż z Tarchomina czy Białołęki bo A2 lub S8 dojeżdżamy do warszawskiego ringu i tu dojazd do większości dzielnic idealny.

A jak ktoś woli dom wg własnego projektu to można kupić działkę. A my możemy ten projekt zrealizować :)

Akurat w ten weekend będą dni otwarte - można obejrzeć działki z nowej oferty, zobaczyć domy i dostać zniżkę do Leroy Merlin. Zapraszamy!
    • o_linek teraz tanio można budować domek 12.05.09, 20:32
      nareszcie jest spokojnie.
      • Gość: 3 Re: teraz tanio można budować domek IP: *.nycmny.east.verizon.net 12.05.09, 21:49
        kazdy robi to co uwaza za sluszne. ja osobiscie wolalbym mieszkanie w miescie i
        domek na weekendy poza miastem.
    • Gość: gość sprzedam działkę we Wrocławiu IP: *.e-wro.net.pl 13.05.09, 10:41
      www. jarnoltow. zafriko. pl
    • Gość: akad budowa domu IP: *.ghnet.pl 19.11.10, 10:19
      Jak większość pewnie, popieram budowę domu. Sam mam za sobą taką budowę - co ciekawe - trwała tylko kilka miesięcy. Budowaliśmy z prefabrykatów keramzytowych i wszystko poszło jak trzeba. W dodatku cenowo też uważam bardzo przyzwoicie, jak chcecie sami zobaczcie na cennik - www.budwesta.pl/
      • Gość: macho Re: budowa domu IP: *.icpnet.pl 28.07.13, 16:47
        należy pamiętać że dom budujemy na całe lata i dlatego należy myśleć przyszłościowo. Ja polecam domy pasywne domy.procyon.com.pl
    • white.kornelka100.1 Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 02.06.11, 12:26
      Podwarszawski Jadwisin nad Jeziorem Zegrzyńskim. Chętnych na domy nie brakuje. Bardzo fajne kameralne osiedla domów ok. 30 km od centrum Warszawy. Jadwisin położony jest w strefie Rezerwatu Chronionego Krajobrazu nad samym Zalewem Zegrzyńskim (4 km linii brzegowej). Otoczenie przepiękne Park z Pałacem Radziwiłłów i Rezerwatem Przyrody Wąwozem Szniawskiego/Ruinami Dworku Dramaturga.
      Malownicze miejsce na dom i wypoczynek jeśli chcesz zażywać na codzień takich przyjemności jak:
      - wieczorów przy grillu na łonie przyrody na własnym tarasie w grodzie pełnym roślin,
      - przestrzeni i dobrego powietrza wolnego od smrodu miejskiej aglomeracji,
      - bliskości zieleni, lasów podczas spacerów i jazdy rowerem ścieżkami rowerowymi,
      - plażowania i żeglowania w każdej wolnej chwili po jeziorze zegrzyńskim (Yacht Klub Dolomit na miejscu gdzie można cumować żaglówkę),
      - budzenia śpiewem ptaków o poranku i śniadania na trawce w ogrodzie,
      - bezpiecznego i ekologicznego miejsca dla rozwoju twoich dzieci,
      - długich zimowych wieczorów przy kominku,
      - bezproblemowego dostępu do publicznego przedszkola i służby zdrowia na miejscu,
      - szybkiego dojazdu Szybką Koleją Miejską na karcie ZTM za 116 zł do Warszawy
      (autem 8 min do stacji PKP w Wieliszewie/Michałowie Reginowie i 34 minuty do metra na Dworcu Gdańskim czyli w 42 minuty BEZ KORKÓW po drodze i szybciutko jesteś w śmierdzącej Warszawie.

Inne atrakcje i potrzeby w Jadwisinie lub w zasięgu kilku minut: sklepy na miejscu, szkoła plac zabaw i boiska na miejscu, usługi na miejscu, sauna, kosmetyczka, fryzjer na miejscu, przystanek PKS na miejscu, kościół 2km, ośrodek 3km, korty 3km, aqua park 7km, supermarkety 10km, Szybka Kolej Miejska 8 km, targowisko, bankomat 3km, ośrodki szkoleniowe, spa i knajpy rozrzucone po nadbrzeżach jeziora.

Naprawdę Polecam bo aktualnie czas dojazdu do Warszawy (42 min) to już nie problem 

21ciekawy napisał:

> Temat ciekawy. Najlepiej mieć i dom i mieszkanie , tylko kogo na to
      > dziś stać.
    • martas1983 świadectwa energetyczne 03.01.13, 15:00
      Witam,
      Mam w planach budowę domu w tym roku. Coś mi się obiło o uszy, że należy złożyć jakieś dokumenty, które nazywają się certyfikaty energetyczne?
      Czy ktoś wie coś na ten temat? Po co to? Gdzie to złożyć? w Urzędzie Miasta?
      Znalazłam jakąś firmę - thermo-patrol.pl która się tym zajmuje - ale czy to musi robić koniecznie firma?
      Ile taki coś kosztuje?

Z góry dziękuje każdemu.
    • arek_2234 Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 23.01.13, 21:36
      Zdecydowanie kupować mieszkanie :)
      Ja kupiłem mieszkanie kilka lat temu od dewelopera Sobola na ul. Obozowej w Krakowie ( sobola.pl/ )
      Jestem bardzo zadowolony. Ciepła woda i mamy ciepło cały czas w mieszkaniu. Ogrzewanie gazowe pozwala mi kontrolować moje rachunki, staram się oczywiście nie przesadzać z tym ogrzewaniem ... nie lubię upałów na mieszkaniu :) Sąsiedzi też super, nooo, może się paru trafiło niemiłych i niezadowolonych z życia, ale poza tym nie mamy z żoną na co narzekać :-)
      • motylek_134 Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 24.01.13, 22:04
        Ha, ja też mieszkałam na ul. Obozowej tak się składa :) Po latach przeprowadziliśmy się jednak na wieś do moich rodziców do Korbielowa, jednak góry rządzą :D Ale muszę przyznać, że bardzo dobrze nam się tam mieszkało przez te kilka lat. Mieszkanie sprzedane z bólem serca, ale cóż, taka kolej rzeczy :)

arek_2234 napisał:

> Zdecydowanie kupować mieszkanie :)
        > Ja kupiłem mieszkanie kilka lat temu od dewelopera Sobola na ul. Obozowej w Krakowie ( sobola.pl/ )
        > Jestem bardzo zadowolony. Ciepła woda i mamy ciepło cały czas w mieszkaniu. Ogr
        > zewanie gazowe pozwala mi kontrolować moje rachunki, staram się oczywiście nie
        > przesadzać z tym ogrzewaniem ... nie lubię upałów na mieszkaniu :) Sąsiedzi też
        > super, nooo, może się paru trafiło niemiłych i niezadowolonych z życia, ale po
        > za tym nie mamy z żoną na co narzekać :-)
      • Gość: sers Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 22:55
        proponuję abyś najpierw zapytał ekspertów ile kosztuje budowa domu a potem się wypowiadał na temat cen developerów za 30 metrowe klatki.
        link do wykonawcy: jul-bud.eu/kontakt/
        Ja za 200 tys zbudowałem dom w Piasecznie pod Warszawą,
    • Gość: budubu Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? IP: *.dynamic.mm.pl 03.02.13, 14:23
      Na pewno koszt zbudowania mieszkania jest wyższy od zakupu mieszkania. Zależy też kto co lubi - nie każdy ma chęć zajmować się domem, na pewno więcej taki dom pochłania czasu, pieniędzy (ogrzewanie, konserwacja, teren dookoła). Mieszkałem przez wiele lat w domu, później wynajmowałem mieszkanie a teraz kupuję mieszkanie i dochodzę do wniosku, że w mieszkaniu mieszka mi się wygodniej. No i na pewno cena niższa.
    • zaprojektujemy Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 03.02.13, 22:02
      Niezależnie od tego czy dom czy mieszkanie, zachęcamy do wybrania zawczasu sprawdzonej, polecanej firmy , która nie tylko zajmie się kompleksową aranżacją i wykończeniem, ale mieszkanie (dom) pomoże odebrać od developera, zwróci uwagę na usterki podczas odbioru, czy wykona projekt zmian lokatorskich.
    • Gość: Aktywny101 Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.13, 15:44
      Sprawa jest prosta jeśli ktoś posiada działkę to nie ma się nad czym zastanawiać. Szczególnie jeśli porówna się ceny mieszkań w największych miastach Polski to widać, że budowa domu może nas kosztować mniej niż byśmy zapłacili za średniej wielkości mieszkanie. Koszt budowy domu o powierzchni do 120 metrów kwadratowych o prostej bryle z dwuspadowym dachem nie jest wbrew pozorom tak duży jak mogło by nam się wydawać. Jeśli nie ma podpiwniczenia to można się zmieścić w 300 tysiącach złotych. Dobrym przykładem może tu być projekt Zacisze.
      www.kbprojekt.pl/projekt/129/zacisze
      • agent.ds.nieruchomosci Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 21.02.13, 17:54
        Jeśli nie mamy działki , a myślimy o domu pod Warszawą to warto zainteresowć się osiedlem Villa Campina w Ożarowie Mazowieckim, gdzie realizowany jest dotychczas niespotykany w Polsce koncept osiedla, który wykreują sami mieszkańcy.
        • Gość: osioł Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? IP: *.subscribers.sferia.net 22.02.13, 19:43
          To słynne osiedle gargalmeli w polu, których nikt nie chce kupić od Józka?
          • agent.ds.nieruchomosci Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 24.02.13, 14:28
            Pomysł jest oryginalny, zainteresowanie wbrew pozorom spore, oceńmy efekty i poziom sprzedaży na wiosnę. Jak interesujesz się tematyką nieruchomości powinieneś wiedzieć, że zimą sprzedaż domów, z wiadomych względów, wszędzie jest mniejsza.
      • Gość: sers Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 22:52
        jasne że sto razy bardziej opłaca się budowa domu niż kupno mieszkania np pod Warszawą.
        Ja budowałem dom w piasecznie z tą firmą: jul-bud.eu/budowa-domow/ i jestem zadowolony.
        • Gość: Jtrs Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? IP: *.play-internet.pl 14.06.13, 17:06
          Przy tych cenach gruntów i materiałów bardziej opłaca się budowa domu? Bzdura, szczególnie jeśli popatrzeć na mieszkanie z perspektywy inwestycji, zwróci się bardzo szybko: rynekpierwotny.com/wiadomosci/z-miast/katowice/wynajem-katowickiego-mieszkania-znacznie-korzystniejszy-od-lokaty,1438/
    • Gość: Mariusz Kaczmarz Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.13, 17:38
      Dom!

Tylko i wyłącznie własny, prywatny dom. Nie ma to jak "być na swoim" mieć ogród itd.

Szkoda kupować mieszkanie, chyba, że ktoś jest pewien, że będzie mieszkał w mieście.

Pozdrawiam, Mariusz Kaczmarz

----
      Darmowe ogłoszenia bez pośredników! - www.bezposrednikow.pl
      • Gość: nntek Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? IP: *.dynamic.mm.pl 03.03.13, 16:24
        to zależy kto co lubi. Myślę, że młode osoby nie koniecznie będą chciały biegać po działce, kosić trawnik i doglądać marchewki dlatego wielu młodych woli kupować mieszkanie. Jak ktoś już jest w poważniejszym wieku, to częściej woli dom - przynajmniej tak wynika z moich obserwacji. Młodzi chcą dostępu do miejskich "atrakcji". Sam po swoim bloku widzę, że większość mieszkańców jest w granicach 30tki
    • Gość: malgorzata Nie ma to jak własny dom !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.13, 12:11
      Dom w cenie mieszkania bezczynszowego !!!!
      Doskonała alternatywa dla mieszkania w bloku !!!

- powierzchnia domu 100 m2
      - powierzchnia działki 250 m2
      - cena za całość 780 000,-

www.dombemowo.pl

Oferujemy do sprzedaży dwa domy w zabudowie bliźniaczej położone przy ulicy Gabriela na Bemowie.

Segment A Sprzedany !!!!

Indywidualny projekt projekt został przygotowany z dbałością o detale, charakteryzuje się wysoką funkcjonalnością pomieszczeń i ciekawą architekturą.

Decydując się na zakup, nabywacie Państwo dom w cenie mieszkania. Koszty eksploatacyjne tego domu to rzeczywiste koszty zużycia energii, gazu i wody, a zamiast wysokich, comiesięcznych opłat na utrzymanie administracji zapłacicie Państwo raz w roku podatek od własnej nieruchomości.

Dom powstaje w drugiej linii zabudowy co gwarantuje ciszę i spokój. Ulica Gabriela to spokojna, niewielka ulica znajdująca się w na starych, zielonych Jelonkach. Wokół zabudowa jednorodzinna oraz nowo powstałe osiedle Kameralne. W bliskim sąsiedztwie znajdują szkoły, przedszkola, obiekty sportowo- rekreacyjne, sklepy, centra handlowe i urzędy. Dzięki dobrze funkcjonującej komunikacji miejskiej łatwo jest dojechać do innych dzielnic Warszawy a już za kilka lat dotrze tutaj również II linia metra.

Konstrukcja domu:

- ławy fundamentowe żelbetowe
      - ściany fundamentowe murowane z bloczków betonowych
      - ściany konstrukcyjne i działowe - ceramiczne
      - dach drewniany kryty blacho dachówką w kolorze grafit
      - okna pcv 3 szybowe w kolorze białym
      - drzwi wejściowe antywłamaniowe
      - wentylacja grawitacyjna z kształtek kominowych
      - komin spalinowy do podłączenia kominka
      - instalacja co - grzejniki stalowe płytowe, w łazienkach drabinkowe
      - instalacja gazowa - doprowadzona do pieca i kuchenki licznik
      - instalacja elektryczna wewnętrzna i zewnętrzna - licznik
      - instalacja wodnokanalizacyjna miejska - licznik
      - izolacja ciepłochronna zewnętrzna - styropian 14 cm z tynkiem cienkowarstwowym akrylowym w kolorze białym, grafitowym i jasnoszarym
      - izolacja dachu wełną mineralną grubości 20 cm
      - podbitka dachu - pcv w kolorze białym
      - parapety i obróbki blacharskie w kolorze grafitowym

Wykończenie:
      - posadzki i schody betonowe
      - tynki wewnętrzne cementowo-wapienne i gipsowe malowane na biało
      - parapety wewnętrzne z jasnego piaskowca w kolorze beżowym
      - balkon zewnętrzny wykończony balustradą i płytkami gresowymi w kolorze szarym
      - schody wejściowe wykończone płytką schodową
      - cokół budynku wykończony tynkiem mozaikowym w kolorze szarym

Zagospodarowanie:
      - domy ogrodzone
      - droga dojazdowa, chodniki, opaska wokół budynku - kostka betonowa
      - miejsca postojowe - płyty ekologiczne
      - brama wjazdowa na pilota - 2 sztuki

www.dombemowo.pl
      • liryk12 Re: Nie ma to jak własny dom !!! 15.06.13, 07:14
        Bardzo fajnie mieć własny dom, ale jest to duża inwestycja. Ja jestem teraz na etapie drzwi. zamówiłam je w firmie Drzwi Studio. tu
    • Gość: francis Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.13, 16:52
      To proste, kiedy kogoś stać :) i chce mieszkanie - to kupuje mieszkanie, jeśli chce dom z ogródkiem to buduje dom z ogródkiem. Miałam kupować mieszkanie, a wyszło że mam dom. Jak tutaj ktoś uogólnił, że młodzi na mieszkania, starzy na domy... nie jest to powiedziane. Jeden chce hałas w mieście, drugi marchewki w ogródku. Przy budowie domu bałam się o załatwianie dokumentów, zaświadczeń, cudów na kiju, ale firma projektowa zrobiła to za mnie. Więc jakby co polecam biuro www.grupaprojcad.pl/ z Opola.
    • Gość: Azar543 Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? IP: *.play-internet.pl 14.06.13, 17:02
      Kiedyś myślałem, że dom jest lepszy, ale jak patrzę na takie inwestycje jak te: rynekpierwotny.com/wiadomosci/newsy-od-deweloperow/mieszkac-na-dwoch-poziomach,1448/, to jednak bliżej mi do zakupu mieszkania.
    • Gość: gośc nad goście Taka moja dola domek ... IP: *.nplay.net.pl 15.06.13, 11:06
      Osobiście wybieram domek pod miastem :)

--------

Deweloperzy
    • pawelkrys74 Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 28.07.13, 20:41
      najlepiej pogadaj z jakimś architektem, który czy to wyceni.
      • Gość: jimmy@ Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? IP: *.stargard.mm.pl 09.08.13, 11:38
        Wszytko zależy od środków jakie posiadasz oraz czasu jak jesteś w stanie poświecić na wybudowanie domu, ja akurat czekać nie mogę więc zdecydowałem się na zakup nowego mieszkania w Warszawie przez makdom.pl ale dlatego ze planuje przeprowadzkę w następnym miesiącu.
    • parsifal-s Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 18.08.13, 20:58
      plusy domu: większa swoboda, zazwyczaj większy metraż, minusy: większe koszty budowy/zakupy, więcej pracy trzeba poświęcić (koszenie trawnika, prace konserwacyjne, ocieplenie, ogrzewanie itd. zawsze jest jakaś robota), ciężej sprzedać, zazwyczaj poza miastem (to jest i plus i minus). Mieszkanie na pewno taniej kupić, mniej zachodu a później i pracy przy nim i łatwiej sprzedać. Ale kto co lubi
    • Gość: Nadzory budowlane Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? IP: *.budimex.pl 30.10.13, 15:23
      oferuje pomoc w procesie inwestycyjnym, optymalizacja kosztów, prowadzenie budowy,
      nadzorybudowlane.blogspot.com/
    • arongumczyk Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 01.04.14, 09:22
      Szczerze, to w dzisiejszych czasach bez sensu jest budować dom, jak można go kupić w całości. Domy drewniane całoroczne to w tej chwili połowa kwoty którą by się zapłaciło za stawianie własnego domu od podstaw.
    • Gość: Jerzy Kupić mieszkanie czy zbudować ... IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.14, 15:05
      To zależy jakich standardów oczekujemy po mieszkaniu i po domu. Ja cenię wysoką jakość domów, ich elegancję, szyk. Przykłady domów moich marzeń znajdziecie tutaj www.tsinvest.pl/pl/tesoro-ivory-residences/galeria-luksusowych-rezydencji
    • adamex_x Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 14.01.16, 15:52
      Temat stary jak świat, a każdy musi go rozważyć po swojemu. Każdy ma inne oczekiwania, przyzwyczajenia, a wreszcie budżet. U mnie podejmowanie decyzji trwało długo, widziałem mnóstwo mieszkań i domów, porównywałem mnóstwo elementów i wybrałem to, co dla mnie okazało się najbardziej optymalne - Osiedle Zacisze w Mrowinie plastbud-developer.pl. Cena jest dobra, standard wysoki, sąsiedzi fajni, a codzienne dojazdy nie przeszkadzają tak, jak się obawiałem. Mam dużo miejsca, ogród, nie mam na co narzekać.
    • mary972 Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 19.01.16, 15:50
      Budowa domu ma swój smak, jednak ciężko przewidzieć wszystkie koszty. Tak naprawdę wszystko zależy od potrzeb i gustu. Istnieje też trzecia opcja: dom od dewelopera. Choć wydaje się być najdroższą ze wszystkich trzech, warto śledzić promocje deweloperskie, często można upolować coś ciekawego :)
    • mary972 Re: Kupić mieszkanie czy zbudować dom? 26.01.16, 11:06
      W międzyczasie znalazłam ciekawy artykuł pomagający w znalezieniu idealnego "M". Może się przyda: www.facebook.com/dopoznania/photos/a.310105352338681.94942.287889871226896/1267305676618639/?type=3&theater
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka