Dodaj do ulubionych

John Surman

15.01.04, 12:15
Moje niedawne odkrycie. Saksofonista, klarnecista, flecista, jednym słowem
wszechstronnie uzdolniony instrumentalista. Na prawie 3 godzinnym
koncercie /z przerwą, bo sami wiecie, że trzech godzin nieustannego grania,
psychicznie moze nawet meloman nie wytrzymać/ poza świetną grą samego
Surmana, wprawiła mnie w zadumę postawa perkusisty Johna Marshalla. Skąd
tacy "dojrzali" ludzie mają w sobie tyle "pary"? Wnioskuje, że jazz wystarczy
kochać, to chyba taki główny czynnik napędowy.

Może ktoś był na tym koncercie i czuł podobnie.
flaiv
Obserwuj wątek
    • double_please Re: John Surman 08.02.04, 04:03
      Bardzo lubie jego Bedruthan steps
      • flakusi Re: John Surman 11.02.04, 09:05
        Aż miło usłyszeć, że komuś ta wybitna postać nie jest obca wink
        Ja też jak już wspomniałam, od niedawna się fascynuję jego muzyką, zatem
        poniekąd dla mnie to również nowe odkrycie.
        pozdrawiam
        iwOna
        • double_please John Surman wystapil kiedys w Warszawie 12.02.04, 11:16
          Na Jazz Jamboree. Bylo to chyba na poczatku lat 70-tych. Oj 'pary' to jemu nie
          brakowalo wtedy, ale tez nikt sie temu specjalnie nie dziwil, bo John Surman
          byl mlody, a wlosy zakrywaly mu cala twarz. 'Polskie Nagrania' wydaly nawet
          jego wystep na plycie. Zostawilem te plyte w Polsce wiele lat temu. Byla to
          zupelnie inna muzyka od tego co gra obecnie. O ile dobrze pamietam, to byl to
          niesamowity jazgot, ktory jednakowoz zafascynowal owczesna czolowke polskich
          muzykow i krytykow jazzowych.
          • baky Re: John Surman wystapil kiedys w Warszawie 12.02.04, 12:04
            Wiesz, to bylo "slynne" Trio: Surman, Barre Philips i Stu Martin, a plyta
            nagrana chyba jeszcze w '69 podczas Jamboree.
            "Ladna" plyta to "Private City", i ostatnio koncertowa z DeJohnettem - mocna
            rzecz. Pozdr.
            • double_please Re: John Surman wystapil kiedys w Warszawie 12.02.04, 12:28
              tak jest, przypomniales mi, a Stu Martin prezentowal sie jak rasowy hippie, co
              bylo wtedy bardzo cool i dodawalo calemu trio nosnosci
              • baky Re: John Surman wystapil kiedys w Warszawie 12.02.04, 12:56
                Ale to chyba jednak rok 7O. Stu uczyl pozniej na warsztatach w Chodziezy.
                W Belgii wspolnie z Pierre Favre'm prowadzili szkole dla bebniarzy.
                Niestety cpal i przecpal. Odszedl w noc, z ktorej przyszedl.Pozdr.
                • flakusi Re: John Surman wystapil kiedys w Warszawie 12.02.04, 13:42
                  Wielcy, niestety tak często kończą. Sława ich przerasta, zatracają się w tym.
                  Widzę, że towarzystwo bardzo zaawansowane, jeśli chodzi o twórczość Surmana.
                  Nie znałam go niestety z wcześniejszej twórczości, ale poszukam jakiś starszych
                  nagrań. Na pewno się wybiorę ponownie, gdy mu się przytrafi kolejna sposobność
                  zagrania w naszym kraju.
                  • double_please Re: John Surman wystapil kiedys w Warszawie 12.02.04, 14:05
                    a ja poszukam nowszych nagran Surmana, bo odkrylem, ze jestem do tylu. odkrylem
                    go na nowo calkiem niedawno, sciagajac cos za friko z internetu i byla to dla
                    mnie mila niespodzianka. w sklepach musza miec cos wiecej
                    • andreas12 Re: John Surman wystapil kiedys w Warszawie 12.02.04, 20:41
                      Surman był pod koniec zeszlego roku w Katowicach w Hipnozie,niestety nie bylem
                      na koncercie i teraz żałuję.
                      • flakusi John Surman wystapil ostatnio w Katowicach 13.02.04, 11:05
                        Koncertował bardzo blisko Jazz Clubu Hipnozy, w GCK, ale też na Placu Sejmu i
                        własnie na tym koncercie po raz pierwszy go usłyszałam i jestem do chwili
                        obecnej oczarowana jego brzmieniem.
                        A prawda, jest taka że jest czego żałować, bo naprawdę cudowny koncert.

Pozdrowienia
                        iwOna
                        • andreas12 Re: John Surman wystapil ostatnio w Katowicach 13.02.04, 17:08
                          Oczywiście w GCK,sorry za pomyłkę.
                    • flakusi Re: John Surman wystapil kiedys w Warszawie 13.02.04, 11:16
                      Gdybyś znalazł tego linka, to chętnie też bym coś ściągnęła

Będę wdzięczna za jakieś namiary wink
                      • double_please link 13.02.04, 12:03
                        koreanski, jak mi sie wydaje:
                        www.minorblue.com/Album/John%20Surman.htm
                        • flakusi Re: link 16.02.04, 09:26
                          dziękuję za linka wink musiałaś /eś/ się sporo naszukać, żeby na niego trafic

pozdrawiam
                          iwOna
            • frank4 Re: John Surman wystapil kiedys w Warszawie 17.03.04, 13:18
              baky napisał:

> ostatnio koncertowa z DeJohnettem - mocna rzecz. Pozdr.

Mocna. A, Jack gra na tym koncercie na fortepianie (też) - ot ciekawostka :o))
              • jazzfoxy Re: John Surman wystapil kiedys w Warszawie 24.09.04, 20:08
                frank4 napisał:

> baky napisał:
                >
                > > ostatnio koncertowa z DeJohnettem - mocna rzecz. Pozdr.
                >
                > Mocna. A, Jack gra na tym koncercie na fortepianie (też) - ot ciekawostka :o))

Plyta fantastyczna! Dwoch muzykow, kilka instrumentow, a tyle emocji!
    • ziolomat Re: John Surman 18.03.04, 02:13
      Nie wiem na jakim koncercie ty byles. Ja mieszkam we wroclawiu i nie
      slyszalem, aby byl w Polsce ostatnio jakis koncert Surmana. Czy to bylo w
      Polsce? Apropo samego muzyka, jesli ci w jakis sposob poruszyla jego gra,
      polecam ci dwie plyty, ktore sprawiaja, od ktorych mozna sie przeniesc w i tak
      dalej. Jednym slowem plyty jego zycia. Plyty zycia jednego z nielicznych
      MAGIKOW zwanego jazzu:
      -"Private City" (zupelnie solowa)
      -"Road To St. Ives" (j.w.)
      -firmowana przez Tomka Stanko "From The Green Hill", na ktorej John znajduje
      sie - wedlog mnie - najlepiej, najbardziej dojzale, najbardziej dobitnie i z
      najwiekszym pazurem.
      • flakusi koncert Surmana 25.03.04, 10:13
        Dziękuję bardzo za wskazane płyty, tak jak wspomniałam wcześniej, tego
        świetnego muzyka odkryłam dosyć późno, ale poczułam bardzo mocno. Koncert
        Surmana odbył się w grudniu w Katowicach. Przyznam szczerze, że nie łatwo
        znaleźć jego płyty w sklepach muzycznych, poza tym nie wiedziałam, czego
        konkretnie szukać i które z jego płyt byłyby najbardziej interesujące.

Pozdrawiam
        flaiv
      • baky Re: John Surman 25.03.04, 10:50
        Niedawno ukazaly sie dwa CD (ECM) z Jackiem DeJohnette'm z koncertow w Berlinie
        i jeszcze gdzies - rewelacja! Drugi krazek spokojniejszy, z sekcja deciakow,
        kameralne to, ale koncertowe granie BOMBA. tytuly mozna sprawdzic, np. w
        www.cdnow.com
        • flakusi Re: John Surman 30.03.04, 09:13
          dzięki za informacje, poszukam w sklepach muzycznych, może wreszcie mi się uda
          kupić jakąś jego płytę

pozdrawiam
          flaiv
      • baky Re:Frank4 25.03.04, 10:57
        Wyszedlem z korka, mam na mysli A. Koreckiego. (powinienem sie tak nazywac, mam
        niestety do tego pelne prawo, czesc!)
        • foxy21 Re: Surman 25.08.04, 12:14
          Wlasnie odkrywam jego muzyke, rozbraja mnie coraz bardziej.
          • baky Re: Foxy. 25.08.04, 12:30
            Wiedzialem, ze jestes niebezpieczna, na szczescie zjawil sie Surman i Cie
            rozbroil. Jaka ulga! Duet Surman/DeJohnette gral niedawno w La Scali, ciekawe
            czy wydadza plyte na te okolicznosc.pozdr.
            • foxy21 Re: Foxy. 25.08.04, 18:10
              Bylam, bylam...
              • flakusi Re: Foxy. 01.09.04, 11:17
                to miłe, że i Ty Foxy zaczynasz wtapiać się w jego dźwięki wink

pozdrawiam flaiv

"są w życiu takie chwile, łaskawsze od innych, kiedy można się wygłupić i
                słowem się upić"
                • baky Re: Foxy. 01.09.04, 11:40
                  Foxy nie tylko posiadla umiejetnosc wtapiania sie w muzyke Surmana, ona rowniez
                  Surmana pożera, a robiąc to jest jej bardzo smutno, mniemam.
                  • foxy21 Re: Foxy. 01.09.04, 12:30
                    baky napisał:

> Foxy nie tylko posiadla umiejetnosc wtapiania sie w muzyke Surmana, ona
                    rowniez
                    >
                    > Surmana pożera, a robiąc to jest jej bardzo smutno, mniemam.

Panie Baky, czy Pan mnie zna?
                    • baky Re: Foxy. 01.09.04, 12:50
                      Znam na tyle, na ile znam siebie.pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka