15.02.04, 01:25
Ostatnio nie słucham niczego poza w/w zespołem. Dawno nic mnie tak nie
zachwyciło. Bauhaus, najmroczniejszy Cave i Mogwai zmieszani razem plus
brzmienie gitary powodujące ciarki na plecach.
Jeśli ktoś lubi mroczną, smutną i przepiękna muzykę to polecam
płyty "Scavengers" i "Televise".
A przy okazji wrzuciłem sobie Calle w wyszukiwarkę i okazuję sie że koleżanka
Aislinn już dawno zna ten zespoł i nic mi nie powiedziała tylko gdzieś
maczkiem o nim napisała.
Obserwuj wątek
    • Gość: jack9 Re: Calla IP: 80.51.237.* 15.02.04, 11:20
      Oj Mieciu ...Ais wcale nie "maczkiem i gdzieś"...
      był taki czas kiedy wszystkim o Calli mówiła i wszystkich zmuszał do
      posłuchania ...wink
      Co prawda nie przekonałem sie do końca do Calli ale zapoznałem się.
      • aislinn Re: Calla 15.02.04, 17:47
        Oj Mieciu Mieciu...właśnie, Jack ma rację, w swoim czasie wszystkim wmuszałam
        Callę i prawie się obraziłam na Jacka że się nią nie zachwycił wink
        A Scavengers to jedna z moich ulubionych płyt w ogóle. Televise też piękna.
        Za to "Custom- the remix project" jakoś mnie nie przekonał. Może dlatego że
        ogólnie jestem antyremixowa, nawet jeśli te remixy wydaje same twórca utworów.
        A do posłuchania pierwszej płyty, o odkrywczym tytule Calla smile,właśnie niebawem
        zamierzam się zabrać i Ci opowiem jak było. Swoją droga,taki np. "Strangler" z
        Televise wyszedł na singlu i nawet teledysk do niego jest i co ? To jest wręcz
        przebojowe, nie uważasz? Chyba że to już takie moje skrzywienie że jak coś ma
        normalny wokal i melodię to uważam za przebojowe wink Aż dziwne, że nic nmie
        słychać o nich szerzej ...
        • miecio4 Re: Calla 15.02.04, 21:32
          aislinn napisała:

> Aż dziwne, że nic nmie
          > słychać o nich szerzej ...

Myślę że to sie moze zmienić gdyż jest trochę o zespole w najnowszym OFF'ie.

> Swoją droga,taki np. "Strangler" z
          > Televise wyszedł na singlu i nawet teledysk do niego jest i co ? To jest
          wręcz
          > przebojowe, nie uważasz?

Zajefajny kawałek. Nawet można sobie w tej chwili oglądnąć teledysk:
          www.arenarockrecordingco.com/stream/calla_videos.html

> > Oj Mieciu Mieciu...właśnie, Jack ma rację, w swoim czasie wszystkim
          wmuszałam
          > Callę i prawie się obraziłam na Jacka że się nią nie zachwycił

Mimo wszystko uważam że chcieliście ukryć przede mną kto wie czy nie jeden z
          ważniejszych dla mnie zespołów. Wszystko przez to pisanie maczkiem. Prosze na
          przyszłość o wybitnych zespołach pisac drukowanymi literami.

• mallina Re: Calla 15.02.04, 21:41
            ladne do sluchaniasmile
            a pomijajac muzyke to nawet chwilami jest na co popatrzecwink))
          • Gość: jack9 Re: Calla IP: 80.51.237.* 15.02.04, 23:13
            miecio4 napisał:

> Mimo wszystko uważam że chcieliście ukryć przede mną kto wie czy nie jeden z
            > ważniejszych dla mnie zespołów. Wszystko przez to pisanie maczkiem. Prosze na
            > przyszłość o wybitnych zespołach pisac drukowanymi literami.
            >

Ok żeby nie było znowu że nie mówiliśmy pisze drukowanymi:
            HUMAN DRAMA - zespoł nieco epigoński - słuchać w ich muzyce i Joy Division i
            trochę Marillion ( ciekawe połączenie , nie?) - duzo dla miłośników
            instrumentów smyczkowych i co najważniejsze niesamowita ilość melodii które
            same pchają sie w uszy...
    • Gość: haiko Re: Calla IP: 81.15.254.* 15.02.04, 21:52
      Ja też chyba wytknę nieuwagę. O tym zespole wspomniałam kilka miesięcy temu,
      tyle że wyszukiwarka po tytule nie mogła go znaleść, bo wpisałam hasło cella,
      nieuważnie. Ostatni wątek dotyczący tej grupy pochodzi z zeszłego tygodnia i
      odnosi się do ich interpretacji promenade u2...
      Muszę przyznać, że brzmieniowo są bardzo efektowni, ale jak do tej pory
      znalazłam tylko jeden utwór z duszą: "astral". Przyznam: nie duszę ich non stop
      i po prostu nie poświęciłam im tyle uwagi, na ile zasługuje obiecująca
      propozycja. W sumie przyłączam się i namawiam również
      • vulture po obejrzeniu teledysku 15.02.04, 21:56
        1. Piosenka kojarzy mi się nieco z "Walk On By" Burta Bacharacha. Nie wiem,
        dlaczego. I to nawet nie z przybrudzoną wersją The Stranglers (nomen omen), a z
        oryginałem. Chyba początek melodii zwrotek i ogólny klimat utworu to sprawiły.

2. Na ile piosenka z teledysku jest charakterystyczna dla reszty repertuaru?
        Więcej tam normalnego grania czy więcej rzępolenia? Bo to było takie na
        pograniczu...
        • aislinn Re: po obejrzeniu teledysku 16.02.04, 00:30
          Piosenka z teledysku jest jedną z najbardziej przebojowych, moim zdaniem. I
          wcale nie najlepszą - po prostu ładna, zgrabna kompozycja która wpada w ucho.
          Reszta jest właśnie bardziej przybrudzona, smętniejsza, sporo jest kawałków
          instrumentalnych. Jest w tym, przyznaję, dużo rzępolenia, ale nie w stylu
          brytoli wink
          A, przesłuchałam wreszcie pierwszą płytę - prawie cała instrumentalna, z tym że
          między pięknymi perełkami znajdują siękawałki przesadnie udziwnione, same
          brzęki, szumy, szelesty i rzężenia - ale przeczytałam że na AMG ktośsię płytą
          zachwycił i uznał ją za masterpiece, wiec.... wink
          • miecio4 Re: po obejrzeniu teledysku 16.02.04, 23:22
            aislinn napisała:

> A, przesłuchałam wreszcie pierwszą płytę - prawie cała instrumentalna, z tym
            że
            > między pięknymi perełkami znajdują siękawałki przesadnie udziwnione, same
            > brzęki, szumy, szelesty i rzężenia - ale przeczytałam że na AMG ktośsię płytą
            > zachwycił i uznał ją za masterpiece, wiec....

Dopiero po tej płycie zespół wzięł pod opiekę sam Michael Gira. No i rezultat
            tego jest już słyszalny na przepięknej płycie "Scavengers".
            A pierwsza płyta zespołu została w tym roku reedytowana- nie dajmy się nabraćwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka