kasia_oryginal 07.03.04, 11:00 z latin jazzu? Zwlaszcza mam tu na mysli portugalskojezycznych wykonawcow. Wpadlo mi ostatnio w ucho pare kawalkow, ale niestety zupelnie sie nie znam na tego rodzaju muzyce i nie wiem jak cos wybrac do kupienia/sciagniecia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baky Re: Co polecacie? 08.03.04, 10:15 Sporo "fajnych" plyt nagral Airto Moreira (zwlaszcza w latach 70tych), jest jeszcze sensacyjny muzyk - jak go okreslal Gil Evans - Hermeto Pascoal, rowniez argentynczyk Gato Barbieri, Flora Purim (zona Airto), moze Djavan (fascynacja Manhattan Transfer), wiecej grzechow nie pamietam.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
birdland Re: Co polecacie? 08.03.04, 10:32 Ja polecam p?yt´ Johna Pattitucci - "Mistura fina". Baaaaardzo mi?e dla ucha po?ŕczenie jazzu z muzykŕ latino. Pattitucci nagra? tŕ p?yt´ z muzykami brazylijskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
markvanreesk Re: Co polecacie? 11.03.04, 21:56 Przede wszystkim Tito Puente:klasyk goraca,Astor Piazzolla;tangolog np The New Tango z Gary Burtonem lub The Central Park Concert orza Herbie Mann np Flautista, Gato Barbieri,Chuck Mangione,Deodato,Sergio Mendes.To sa moje podpowiedzi.Serdecznie Pozdrawiam.Marek Odpowiedz Link Zgłoś
jotesz Re: Co polecacie? 18.03.04, 15:19 A ja zacząłbym od Stana Getza i jego tria płyt sambowych: "Jazz Samba" z Charlie Byrdem - 1962 - choć na płycie nikt nie śpiewa, "Jazz Samba Encore!" z Luizem Bonfą z 1963 roku - tam już śpiewa Maria Toledo oraz najznakomitsza "Getz/Gilberto" także z 1963 roku ze śpiewającą po portugalsku i angielsku Astrud Gilberto. W następnych latach Getz nagrywał jeszcze bossa novy z różnymi muzykami i zawsze była to wspaniała muzyka. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Co polecacie? 18.03.04, 15:36 Gato Barbieri "Fenix" i "Latino America" K. Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Co polecacie? 18.03.04, 16:49 Arturo Sandoval trebacz(chyba kubanczyk), kilka lat temu gral na JJ. Mozna tanczyc i niezle sie bawic przy jego muzyce Odpowiedz Link Zgłoś
markvanreesk Re: Co polecacie? 18.03.04, 20:34 Dobra podpowiedz,Jazz Samba , mam te plyte i bardzo czesto jej slucham ,to jest rzeczywiscie klasyka latino jazzu.Pozdrowienia.Marek Odpowiedz Link Zgłoś