znafca1 08.04.04, 20:23 W tym wątku mam zamiar roztrząsać twórczość tego ensemble'u. No i wyrazić chęć,co by się reaktywował i zaczął grać koncerty w RP. Tekst na bazie wątku Smurfa(ileśtam) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vulture here you are 08.04.04, 20:24 www.tvp.com.pl/opole/historia/opole1999/linki/gwiazdy/alibabki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcyk2 Re: Alibabki 08.04.04, 23:31 O reaktywacji to już chyba nie mowy z przyczyn biologicznych, te Panie mają dobrze po sześćdziesiątce. Ostatnie piosenki jako zespół nagrały w latach 80- siątych. Jako chórek rzeczywiście wielokrotnie były lepsze od solisty. Jakość chórku słyszy się dopiero, kiedy ktoś inny w tym samym utworze go koncertowo spieprzy. Np. w utworach Krawczyka gdzie oryginalnie śpiewały Alibabki, jak usłyszę zaśpiewy supergrupy K&K Studio Singers (Magda Durecka and Alina Pszczółkowska) to dostaję wysypki... Odpowiedz Link Zgłoś
vulture Re: Alibabki 09.04.04, 11:23 bumcykcyk2 napisał: > O reaktywacji to już chyba nie mowy z przyczyn biologicznych, te Panie mają > dobrze po sześćdziesiątce. Ostatnie piosenki jako zespół nagrały w latach 80- > siątych. Jeszcze w latach dziewięćdziesiątych udzielały się w filmach animowanych dla dzieci, nagrywając polskie wersje piosenek. I wydały kolędy ze swoimi dziećmi. > > Jako chórek rzeczywiście wielokrotnie były lepsze od solisty. Powtórzę się, ale Alibabki jako chórek można usłyszeć na składance "Bez nas ani rusz" Polskich Nagrań, na której zebrały swoje najbardziej popularne dokonania z różnymi artystami estradowymi lat 60/70/80. A w ogóle to najciekawiej wypadły na płycie Niemena "Enigmatic". Można się śmiać z ich repertuaru, bo dziś brzmi komicznie, ale z technicznego punktu widzenia była to chyba najsprawniejsza polska grupa wokalna. Dlatego bez przerwy zapraszano je do nagrań albo na festiwale. Aha, i jeszcze jedno: K&K Studio Singers to pani Durecka, pani Pszczółkowska, a także pan Michał Gielniak (gwiazda disco polo) oraz Jerzy Różycki (eks-Gang Marcela). Wydali kiedyś płytę "ABBA po polsku" i ci, co słyszeli, długo im tego nie zapomną Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcyk2 "Abba po polsku" ;) 09.04.04, 17:07 vulture napisał: > K&K Studio Singers to pani Durecka, pani Pszczółkowska, a także pan Michał > Gielniak (gwiazda disco polo) oraz Jerzy Różycki (eks-Gang Marcela). Wydali > kiedyś płytę "ABBA po polsku" i ci, co słyszeli, długo im tego nie zapomną Nie tylko słyszałem, także widziałem recital z tym materiałem dla TVP! Istotnie było to niezapomniane wrażenie... trzeciorzędnego dancingu rodem z Polski prowincjonalnej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomq Re: Alibabki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.04, 10:50 Chciałbym zauważyć, że zespół Alibabki to pierwszy w Polsce zespół grający muzykę ska (w 1965 ukazał się ich singiel pt. "w rytmach jamaica ska" z piosenkami chyba jamajskimi, ale z polskimi tekstami - fajny bardzo!) Odpowiedz Link Zgłoś
smurf688 Re: Alibabki 09.04.04, 16:59 Rzeczony Smurf ma pytanie ws.Alibabek: gdzie można znależć kawałek z czołówki Człowieka z marmuru,w którym się udzieliły? Vulture,zdaje się,że kiedyś coś o tym napomykałeś... A o geniuszu Alibabek można było przekonać się oglądając koncert pamięci Czesia N. we wtorek,w utworze "Jednego serca" śpiewający młodzian tak ryczał w refrenie,że czuć było brak ich chórków,złagodziłyby cokolwiek zgrzytliwy efekt... Znafco,jesteś mało oryginalny. Odpowiedz Link Zgłoś
vulture Re: Alibabki 09.04.04, 17:01 smurf688 napisał: > Rzeczony Smurf ma pytanie ws.Alibabek: gdzie można znależć kawałek z czołówki > Człowieka z marmuru,w którym się udzieliły? Vulture,zdaje się,że kiedyś coś o > tym napomykałeś... Napomykałem, że tego fragmentu nie wydano chyba na płycie - wyszła wpradzie w Pomatonie płyta z muzyką z filmów Wajdy (w serii "Moje filmy") z fragmentami ścieżki do "Człowieka...", ale tego kawałka z wokalizami Alibabek na niej nie ma, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś