08.04.04, 20:23
W tym wątku mam zamiar roztrząsać twórczość tego ensemble'u. No i wyrazić
chęć,co by się reaktywował i zaczął grać koncerty w RP.
Tekst na bazie wątku Smurfa(ileśtam)
Obserwuj wątek
    • vulture here you are 08.04.04, 20:24

www.tvp.com.pl/opole/historia/opole1999/linki/gwiazdy/alibabki.htm
    • bumcykcyk2 Re: Alibabki 08.04.04, 23:31
      O reaktywacji to już chyba nie mowy z przyczyn biologicznych, te Panie mają
      dobrze po sześćdziesiątce. Ostatnie piosenki jako zespół nagrały w latach 80-
      siątych.

Jako chórek rzeczywiście wielokrotnie były lepsze od solisty. Jakość chórku
      słyszy się dopiero, kiedy ktoś inny w tym samym utworze go koncertowo spieprzy.
      Np. w utworach Krawczyka gdzie oryginalnie śpiewały Alibabki, jak usłyszę
      zaśpiewy supergrupy K&K Studio Singers (Magda Durecka and Alina Pszczółkowska)
      to dostaję wysypki...
      • vulture Re: Alibabki 09.04.04, 11:23
        bumcykcyk2 napisał:

> O reaktywacji to już chyba nie mowy z przyczyn biologicznych, te Panie mają
        > dobrze po sześćdziesiątce. Ostatnie piosenki jako zespół nagrały w latach 80-
        > siątych.

Jeszcze w latach dziewięćdziesiątych udzielały się w filmach animowanych dla
        dzieci, nagrywając polskie wersje piosenek. I wydały kolędy ze swoimi dziećmi.

>
        > Jako chórek rzeczywiście wielokrotnie były lepsze od solisty.

Powtórzę się, ale Alibabki jako chórek można usłyszeć na składance "Bez nas ani
        rusz" Polskich Nagrań, na której zebrały swoje najbardziej popularne dokonania
        z różnymi artystami estradowymi lat 60/70/80. A w ogóle to najciekawiej wypadły
        na płycie Niemena "Enigmatic". Można się śmiać z ich repertuaru, bo dziś brzmi
        komicznie, ale z technicznego punktu widzenia była to chyba najsprawniejsza
        polska grupa wokalna. Dlatego bez przerwy zapraszano je do nagrań albo na
        festiwale.

Aha, i jeszcze jedno:
        K&K Studio Singers to pani Durecka, pani Pszczółkowska, a także pan Michał
        Gielniak (gwiazda disco polo) oraz Jerzy Różycki (eks-Gang Marcela). Wydali
        kiedyś płytę "ABBA po polsku" i ci, co słyszeli, długo im tego nie zapomną smile
        • bumcykcyk2 "Abba po polsku" ;) 09.04.04, 17:07
          vulture napisał:

> K&K Studio Singers to pani Durecka, pani Pszczółkowska, a także pan Michał
          > Gielniak (gwiazda disco polo) oraz Jerzy Różycki (eks-Gang Marcela). Wydali
          > kiedyś płytę "ABBA po polsku" i ci, co słyszeli, długo im tego nie zapomną smile

Nie tylko słyszałem, także widziałem recital z tym materiałem dla TVP! Istotnie
          było to niezapomniane wrażenie... trzeciorzędnego dancingu rodem z Polski
          prowincjonalnej...
    • Gość: Tomq Re: Alibabki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.04, 10:50
      Chciałbym zauważyć, że zespół Alibabki to pierwszy w Polsce zespół grający muzykę ska (w 1965 ukazał się ich singiel pt. "w rytmach jamaica ska" z piosenkami chyba jamajskimi, ale z polskimi tekstami - fajny bardzo!)
    • smurf688 Re: Alibabki 09.04.04, 16:59
      Rzeczony Smurf ma pytanie ws.Alibabek: gdzie można znależć kawałek z czołówki
      Człowieka z marmuru,w którym się udzieliły? Vulture,zdaje się,że kiedyś coś o
      tym napomykałeś...
      A o geniuszu Alibabek można było przekonać się oglądając koncert pamięci Czesia
      N. we wtorek,w utworze "Jednego serca" śpiewający młodzian tak ryczał w
      refrenie,że czuć było brak ich chórków,złagodziłyby cokolwiek zgrzytliwy
      efekt...wink
      Znafco,jesteś mało oryginalny.
      • vulture Re: Alibabki 09.04.04, 17:01
        smurf688 napisał:

> Rzeczony Smurf ma pytanie ws.Alibabek: gdzie można znależć kawałek z czołówki
        > Człowieka z marmuru,w którym się udzieliły? Vulture,zdaje się,że kiedyś coś o
        > tym napomykałeś...

Napomykałem, że tego fragmentu nie wydano chyba na płycie - wyszła wpradzie w
        Pomatonie płyta z muzyką z filmów Wajdy (w serii "Moje filmy") z fragmentami
        ścieżki do "Człowieka...", ale tego kawałka z wokalizami Alibabek na niej nie
        ma, a szkoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka