tiresias 08.03.02, 15:48 Czy są osoby słuchające tego rodzaju muzyki? Według mnie, był to jeden z najbardziej twórczych i oryginalnych artystów. Właśnie zakończyłem kompletowanie podstawowej dyskografii (73 CD) i trochę mi smutno. Pora na bootlegi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fnoll Re: Frank Zappa - a modern composer refuses to die IP: *.bydgoska.krakow.pl 13.03.02, 19:05 zappa jest zdecydowanie na panteonie moich ulubiencow - ale nie posunalbym sie do zdobycia wszystkiego co nagral (szczegolnie, ze nie wszystko bylo rownie dobre, a czasem bylo nawet przecietne) - tyle w koncu niezwyklej muzy na swiecie juz jest i gra sie kazdego dnia ja tam wole rodzynki wybierac... ))))))))) pzdr! fnoll Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksenia Re: Frank Zappa - a modern composer refuses to die IP: *.de.ihost.com 14.03.02, 10:13 tiresias napisał(a): > Czy są osoby słuchające tego rodzaju muzyki? > Według mnie, był to jeden z najbardziej twórczych i oryginalnych artystów. > Właśnie zakończyłem kompletowanie podstawowej dyskografii (73 CD) i trochę mi > smutno. Pora na bootlegi. a gdzie jesli wolno spytac udalo Ci sie skompletowac plyty Franciszka?... od kiedy Rykodisc nie ma juz w Polsce dystrybutora, bardzo ciezko jest kupic niektore CD. poniewaz 2 i pol roku temu skradziono mi ponad 1000 plyt (m.in. okolo 40 CD Franka Z.)probuje odtworzyc kolekcje, a z Zappa /przynajmniej w Warszawie/ jest juz raczej ciezki do namierzenia.... moze masz jakis pomysl oprocz zamawiania przez siec? z gory dzieki ! poszukuje: Joe's Garage Them Or Us Uncle Meat Weasels Ripped My Flesh Apostrophe Hot Rats Absolutely Free Grand Wazoo Zoot Allures You Are What You Is Thing Fish 200 Motels Broadway The Hardway ksenia Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Frank Zappa - a modern composer refuses to die 14.03.02, 12:13 Płyty zamawiałem w niewielkim, lokalnym, prywatnym sklepie muzycznym, który sprowadzał je z większych hurtowni, czasami z zagranicy. Ceny przystępne (jak na koszmarny poziom cen CD wogóle)i czas realizacji do 2 - 3 tygodni. (www.smstep.pl) Rzeczywiście większość z nich to Ryko ale w przypadku niektórych pozycji (np. Civilisation Phase III - wydana przez UMRK) musiałem wykorzystać sieć. Nie wiem co bym zrobił, gdyby to wszystko ukradli. Współczuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gregkor Re: Frank Zappa - a modern composer refuses to die 14.03.02, 12:19 Moje ulubione pozycje to Grand Wazoo i Waka/Jawaka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Frank Zappa - a modern composer refuses to die 14.03.02, 13:59 Zappa/Mothers Albums 1. Freak Out! June 1966 2. Absolutely Free June 1967 3. We're Only In It For The Money March 1968 4. Lumpy Gravy May 1968 5. Cruising With Ruben & The Jets December 1968 6. Mothermania March 1969 7. Uncle Meat April 1969 8. Hot Rats October 1969 9. Burnt Weeny Sandwich February 1970 10. Weasels Ripped My Flesh August 1970 11. Chunga's Revenge October 1970 12. Fillmore East, June 1971 August 1971 13. Frank Zappa's 200 Motels October 1971 14. Just Another Band From L.A. March 1972 15. Waka/Jawaka July 1972 16. The Grand Wazoo November 1972 bardzo lubie ten pierwszy okres - chyba mozna już wtedy zauważyć motywy, które po latach uległy rozwinięciu albo obumarły. Szczególnie albumy 1 -4 są świetnym wstępem do całości. Oczywiście nie ma tu jeszcze największych 'hitów' ale masa dobrej koncepcji. Niektórzy twierdzą, że jeżeli chodzi o zawartośc tekstową (szczególnie w odniesieniu do 2 i 3) problemy 'flower power' i Ameryki końca lat 60. są dzisiaj trudno czytelne, ale pozostaje muzyka, jak zawsze zaskakująca i żywa. Słucham 200 Motels ale nigdy nie widziałem filmu. Może ktoś jest w stanie opowiedzieć swoje wrażenia? Oczywiście Hot Rats to gwiazda, jak mówił FZ 'jeżeli ktoś ma moja jedną płytę to zazwyczaj jest to HT' - najbardziej też akceptowana przez jazzmanów !. Trzeba też wspomnieć ostatnia kompozycje z "Grand Wazoo" - The Blessed Relief" uznana za jedną za najpiękniekjszych w całej twórczości FZ przez 'grono' ekspertów muzyki klasycznej - zresztą rozdział 'klasyczny ' dopiero przed nami. A dla 'prostaków' lubiących fajne i proste melodyjki jest jeszcze "Crusising with Ruben' coś pięknego - piosenki na prywatkę nawet. cdn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksenia Re: Frank Zappa - a modern composer refuses to die IP: *.de.ihost.com 14.03.02, 16:42 200 motels widziałam wieki temu - strasznie zakręcone story... z tego co pamiętam to Frank chyba jest tam namiętnie poszukiwany przez swój zespół Mothers Of Invention(zresztą na ekranie pojawia sie chyba tylko jego naturalnej wielkości zdjęcie wycięte z kartonu))), a narratorem jest niejaki Larry the Dwarf grany przez Ringo Starra. Maksymalna psychodelia....choć może się to wydać dziwne, bo Zappa jak sam twierdził nie używał dragów. Jedyne używki do których miał namiętność to kawa i nikotyna. Po marihuanie podobno zasypiał ))). A widział ktoś z Was "Baby Snakes"? ksenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Frank Zappa - a modern composer refuses to die IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.03.02, 08:45 Przed laty przełamywałem swoje muzyczne ucho wychowane na Cream i Colosseum muzyką FZ z "Burnt weeny sandwich" - moja do dziś ulubiona! - potem poszły wszystkie koncerty i porozrzucane liczne wstawki koncertów na różnych jego płytach. Dla tych, co zaczynają swoją przygodę muzyczną z FZ polecam "Does humor belong in music?". Ale pomimo uwielbienia dla popisów gitarowych FZ nie cierpię jego płyty z samymi solówkami! Przyznaję to jedna z ważniejszych kart historii rocka Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Frank Zappa - a modern composer refuses to die 19.03.02, 10:30 'Burnt Weeny Sandwich'często wymieniany jest w parze z "Weasels Ripped my Flesh'bo to i czasowo blisko (luty i siepień 1970) i muzyka podobna w swojej innowacyjności. na pierwszej jest piękny (ponad 18 minut) 'The Little House I Used to Live in' a na drugiej 'klasyki - 'Oh, No' czy 'My Guitar Wants to Kill..., so później tak ładnie wymiatał Steve Vai. Oczywiście, że oba zestawy solówek gitarowych "Guitar" i "Shut Up and Play Your Guitar" przesłuchane w całości mogą być ciężkostrawne ale spokojne dawkowanie (1 - 2 kawałki na raz) daje sporo satysfakcji. Jest tam sporo genialnych solówek i pięknych melodii - np. 'Watermelon in Easter Hay' z "Joe's Garage". Wracając jeszcze do listy pierwszego okresu twórczości - "Uncle Meat" wydaje sie trochę zapomnianym, dośc eksperymentalnym albumem z dużą ilością 'trudnych' utworów ale również masą doskonałych piosenek ('The Air', 'Electric Aunt Jemima'). Nowe wydanie (2CD) na drugiej płycie zawiera pełną wersję 'King- Konga' plus ponad 30 minut ścieżki dźwiękowej z planowanego filmu - trochę niepotrzebnie ale dośc dowcipne i ciekawe fragmenty.Ogólnie, przynajmniej pierwsza z 2 płyt bardzo wysoko na mojej liście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Frank Zappa - a modern composer refuses to die IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.03.02, 19:53 a "Greggery Peccary"? - to chyba ze Studio Tan (pamiętam świetna była druga strona) Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Frank Zappa - a modern composer refuses to die 25.03.02, 14:07 Tak jest, "Peccary'(20 min. 34 s.) rozpoczyna Studio Tan a wydany został raz jeszcze na 3-płytowym, świetnym zestawie 'Lather' - odprysku wojny Franka z wytwórnią Warner B. To fantastyczna suita gdzie materiału i pomysłów muzycznych wystarczy na kilka płyt każdego wykonawcy. Frank Zappa nie był najbardziej wpływowy (patrz plebiscyt na forum) ale BĘDZIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
urke Re: Frank Zappa - a modern composer refuses to die 29.04.02, 20:47 Gość portalu: olo napisał(a): > Przed laty przełamywałem swoje muzyczne ucho wychowane na Cream i Colosseum > muzyką FZ z "Burnt weeny sandwich" - moja do dziś ulubiona! - potem poszły > wszystkie koncerty i porozrzucane liczne wstawki koncertów na różnych jego > płytach. Dla tych, co zaczynają swoją przygodę muzyczną z FZ polecam "Does > humor belong in music?". Ale pomimo uwielbienia dla popisów gitarowych FZ nie > cierpię jego płyty z samymi solówkami! tak to prawda "guitar" jest ciezko strawna ale po 0,5 litra wchodzi jak w maselko. jest piekna sprobuj chociaz do alkoholu podobno nie powinno sie namawiac. a tak swoja droga to nieraz wydaje mi sie ze geniusz tego faceta zatoczyl pelne kolo. jego solowki czasami przypominaja popisy nieumiejacego grac na gitarze nic a nic. )) a jednak sa wielkie > Przyznaję to jedna z ważniejszych kart historii rocka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Frank Zappa - a modern composer refuses to die IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.02, 12:59 tiresias napisał(a): > Czy są osoby słuchające tego rodzaju muzyki? > Według mnie, był to jeden z najbardziej twórczych i oryginalnych artystów. Zgadzam sie w 100 %.Niestety ,teraz niezbyt wiele ludzi o Nim pamieta.Szczegolnie w Polsce,gdzie Jego plyty nie maja dystrybutora.Udalo mi sie kupic tylko kilka plyt (zaczalem od ".....Money" i "Hot Rats") w sklepach ,ostatnio "od ruskuch" wszystkie "You Can't do that........" w mp3.Wiem ,piractwo,ale skoro nie ma tego w sklepach.......podobnie zreszta jest z Rickiem Wakemanem. Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Frank Zappa - a modern composer refuses to die 06.05.02, 17:12 kiedy jestem w wawie to zawsze coś uda mi się Franka kupić w takiej małej księgarni na Krakowskim Przedmieściu a poza tym podobno jest świetny skjlep gdzieś na tyłach kina Relax. Sporo płyt jest w czeskiej Pradze w dużym megastorze na Vaclavskim namesti. A mój mały sklepik w Opolu (!!!) sprowadza mi każdy tytuł w ciągu 2-3 tyg za rozsądną cene (RYKO). Odpowiedz Link Zgłoś