Dodaj do ulubionych

Wątek olimpijski

14.08.04, 10:32
Oglądacie już? smile Na razie Mauer w plecy (było do przewidzenia), Otylia do przodu (rekord życiowy, no jest w kapitalnej formie i mam nadzieję że to wytrzyma). Dziś jeszcze finały w pływaniu, a przede wszystkim wyścig kolarzy o 11:45. No i skoki synchroniczne z wieży... wink
Obserwuj wątek
    • gaspar4 Re: Wątek olimpijski 14.08.04, 10:39
      Jak na razie to żadnej olimpiady nie mogę oglądać bo kablówka nie nadaje
      sygnału sad na pewno znowu kabel ukradli co jest ostatnio plagą.
      • ihopeyouwilllikeme Re: Wątek olimpijski 14.08.04, 13:28
        Olimpiada się skończyła, dlatego mamy igrzyska olimpijskie hehehe big_grinbig_grin A
        poważnie, to Otylia rulezz !!
        • ilhan Re: Wątek olimpijski 14.08.04, 15:13
          ihopeyouwilllikeme napisał:

> Olimpiada się skończyła, dlatego mamy igrzyska olimpijskie

Dobrze gada big_grin
    • aasiek Re: Wątek olimpijski 14.08.04, 15:40
      A widziałeś wyścigi tych dwóch Polaków? Drzewiński i Stańczyk pobili swoje
      życiówki, szkoda, że temu drugiemu nie udało się wejść do finału...
      • ilhan Re: Wątek olimpijski 14.08.04, 16:03
        aasiek napisała:

> A widziałeś wyścigi tych dwóch Polaków? Drzewiński i Stańczyk pobili swoje
        > życiówki, szkoda, że temu drugiemu nie udało się wejść do finału...

Przegapiłem akurat.
        Ale widziałem za to fatalne sędziowanie w walce Kuziemskiego z Kazachem (kij mu w oko).
        • aasiek Re: Wątek olimpijski 14.08.04, 16:23
          ilhan napisał:

> aasiek napisała:
          >
          > > A widziałeś wyścigi tych dwóch Polaków? Drzewiński i Stańczyk pobili swoj
          > e
          > > życiówki, szkoda, że temu drugiemu nie udało się wejść do finału...
          >
          > Przegapiłem akurat.

Żałuj. Drzewiński był 6. przez większość wyścigu, wyprzedził dwóch zawodników
          na ostatnich 100 metrach...

> Ale widziałem za to fatalne sędziowanie w walce Kuziemskiego z Kazachem (kij
          mu
          > w oko).

I inne ostre przedmioty też.
          • ilhan Re: Wątek olimpijski 14.08.04, 17:38
            Emocjonujaca końcówka wyścigu kolarzy - choć nie wiem czy to przez wydzierającego się redaktora Górę (notabene niezły komentarz - nie to co duet z Eurosportu, heh, ale i tak w porządku), czy przez wydarzenia na trasie. No i szkoda Paulinho... smile
            • aasiek Re: Wątek olimpijski 14.08.04, 21:12
              A co oni właściwie robili? Chcieli popatrzeć, jak peleton ich goni, bo to takie
              emocjonujące przeżycie? Ale Góra fajny był wink
              Cóż, ja czekam na siatkę i pływanie...
    • aasiek Re: Wątek olimpijski 15.08.04, 09:54
      Ha! Widzieliście to?! Polska - Serbia 3:0!
      • ilhan Re: Wątek olimpijski 15.08.04, 10:16
        aasiek napisała:

> Ha! Widzieliście to?! Polska - Serbia 3:0!

Super, tylko że przespałem wszystko... sad((
        • aasiek Re: Wątek olimpijski 15.08.04, 10:55
          ilhan napisał:

> aasiek napisała:
          >
          > > Ha! Widzieliście to?! Polska - Serbia 3:0!
          >
          >
          > Super, tylko że przespałem wszystko... sad((

Oj, Iluś, Iluś wink
          Ale Otylię teraz oglądałeś, mam nadzieję. Znowu rekord Polski pobiła smile
          • ilhan Re: Wątek olimpijski 15.08.04, 11:43
            aasiek napisała:

> Oj, Iluś, Iluś wink
            > Ale Otylię teraz oglądałeś, mam nadzieję.

No comment big_grin
            Nic już dzisiaj nie przegapię.
            Nic już dzi...

PS. Fantastyczny wyścig ósemek wioślarzy - Amerykanie bijący rekord (ok, najlepszy wynik w historii) o 3 sekundy, Kanada tuż za nimi, rewelacja!
            • aasiek Re: Wątek olimpijski 15.08.04, 16:05
              A ja właśnie ten wyścig ominęłam... Tzn. oglądałam gdzieś do połowy i wyszłam.
              Teraz dopiero na pływanie sie stawię, bo mam zajęcie sad
              • ilhan Re: Wątek olimpijski 15.08.04, 19:12
                aasiek napisała:

> Teraz dopiero na pływanie sie stawię, bo mam zajęcie sad

Pięknie było. Poproszę o powtórkę za 40 minut...
                • aasiek Re: Wątek olimpijski 15.08.04, 19:16
                  ilhan napisał:

> aasiek napisała:
                  >
                  > > Teraz dopiero na pływanie sie stawię, bo mam zajęcie sad
                  >
                  > Pięknie było. Poproszę o powtórkę za 40 minut...
                  >

Ależ mnie ręce bolą... Na nastepny wyścig już chyba lepiej nie będę się
                  ustawiała pod żyrandolem smile
                  • aasiek Re: Wątek olimpijski 15.08.04, 20:02
                    Jeszcze 10 metrów dłużej i może by była pierwsza smile Ta dziewczyna mnie zadziwia.
                    Super!
                • ilhan Re: Wątek olimpijski 15.08.04, 20:03
                  ilhan napisał:

> aasiek napisała:
                  >
                  > > Teraz dopiero na pływanie sie stawię, bo mam zajęcie sad
                  >
                  > Pięknie było. Poproszę o powtórkę za 40 minut...

Dziękuję smile
                  Tak, też mam wrażenie że gdyby basen był dłuższy na mecie o 10 metrów, mielibyśmy 2 złote medale. Ale i tak jest fanastycznie!
    • aasiek Re: Wątek olimpijski 16.08.04, 19:45
      Tralalala! Dwoje naszych w finałach w pływaniu!!!
    • dziewczyna_mickiewicza pytanko 17.08.04, 11:13
      czy ktos sie moze orientuje, kiedy jest gimnastyka artystyczna??? moj program
      tv nie chce ze mna wspolpracowac grrr....
      • aasiek Re: pytanko 17.08.04, 11:41
        dziewczyna_mickiewicza napisała:

> czy ktos sie moze orientuje, kiedy jest gimnastyka artystyczna??? moj program
        > tv nie chce ze mna wspolpracowac grrr....

Wg informacji na portalu gazety - dziś o 20:00, ale raczej na Eurosporcie
        • dziewczyna_mickiewicza Re: pytanko 17.08.04, 11:55
          dziekismile poszukam w takim razie na telegazecie eurosp
    • aasiek Złoto!! 18.08.04, 19:25
      Wątek spadł, ale teraz mamy powód żeby go podbić - złoto Otylii!!!!!!!!!!
      • ilhan Re: Złoto!! 18.08.04, 19:38
        Wzięła co jej smile)
        Brawo.
        • aasiek Re: Złoto!! 18.08.04, 20:04
          Jak fajnie wysłuchać Mazurka Dąbrowskiego...
          Aha, gratulacje dla Sylwii, oczywiście. Ciekawa jestem, co za palant układał
          drabinkę u florecistek...
          • ilhan Re: Złoto!! 18.08.04, 20:53
            aasiek napisała:

> Jak fajnie wysłuchać Mazurka Dąbrowskiego...
            > Aha, gratulacje dla Sylwii, oczywiście. Ciekawa jestem, co za palant układał
            > drabinkę u florecistek...

No Sylwia wyglądała dużo mocniej od Trillini, faktycznie pechowa drabinka.
      • mallina Re: Złoto!! 18.08.04, 20:08
        tutaj w tv to same zachwyty nad Otylia, az milo posluchac
        dzis komentator powiedzial ze to "polnische superstar"smile))))
        no i nazwiska wymienic nie potrafia, choc staraja sie jak moga
    • aasiek Siatka 19.08.04, 18:12
      Czy to forum jest moderowane? Bo chyba będę przeklinać... Jeszcze mi nie
      przeszło...
      • aasiek Re: Siatka 19.08.04, 18:13
        Tzn. chodziło, czy jest taki admin, który wyrzuca posty, jak ktoś sobie
        szpetnie przeklnie...Zresztą, nieważne.
        • peternurek1 Re: Siatka 19.08.04, 22:58
          już nic nie mó na ten temat...
          zapomnijmy o tym
    • aasiek Ten weekend 22.08.04, 10:22
      Nie rozumiem, czemu tylko ja ciągnę ten wątek wink?
      Niecałe dwa dni i 3 medale. To bardzo miło, ale kiedy wspomnę niedzielę sprzed
      ośmiu lat, kiedy w jeden wieczór zdobyliśmy tyle samo (w tym dwa złota...) aż
      się łza w oku kręci.
      Jestem pełna podziwu dla Otylii, ale Kusznierewicz odbierając brązowy medal
      pokazał jak się należy cieszyć.
      • ilhan Re: Ten weekend 22.08.04, 12:33
        Wydaje mi się, że jest tak: osiem lat temu polski sport właśnie odbijał się w górę, wchodził na krzywą wznoszącą się. Udało się jeszcze dociągnąć do bardzo udanego Sydney, jednak w tej chwili wygląda na to, że po przysłowiowych siedmiu tłustych latach znów wracamy do sytuacji z okolic Barcelony itd. No może jest trochę lepiej, może mamy nieco więcej indywidualności niż wtedy, zaczynamy liczyć się w poważniejszych sportach (pływanie, niezwykle prestiżowy Finn), ale z drugiej strony ta cała szara, beznamiętna masa zawodników wyznających zasadę coubertinowską, brak jakichś efektownych objawień w rodzaju Skolimowskiej (2000) czy Kusznierewicza (1996), świadczy o tym, że tak naprawdę zrobiliśmy w ostatnich latach krok wstecz i mamy do czynienia z kryzysem w polskim sporcie, niestety.

O, teraz 46. miejsce zajmuje Kubiak w skokach przez przeszkody, brawo, po co on tam w ogóle pojechał??

(wyszła mi jakaś parodia Szaranowicza, to dlatego że właśnie odsypiałem poranne wioślarstwo, swoja drogą genialny był występ naszej dwójkiwink)
        • aasiek Re: Ten weekend 22.08.04, 12:57
          Może nasze pokolenie powinno sobie w duchu przyrzec, że będzie swoje dzieci na
          wf zaganiało? smile Ja po tych lekcjach zawsze pokiereszowana chodziłam, ale
          czułam się o niebo lepiej niż teraz. I ponoć ładnie na 800 m biegałam... Ech,
          trzeba było wybrać karierę lekkoatletki wink
          • ilhan Re: Ten weekend 22.08.04, 13:25
            No ja kląłem zawsze na to całe bieganie na kilometr i Testy Coopera (straszono mnie tym przez całe liceum...), ale teraz jednak wspominam to z sentymentem wink
            • aasiek Re: Ten weekend 22.08.04, 16:12
              Testy Coopera? A co to takiego?
              • mameluch Re: Ten weekend 22.08.04, 19:25
                to chyba jakies bieganie na wytrzymalosc czy cossmile nie wiem dokladnie, bo w
                podstawowce, akurat wtedy kiedy to mielismy, zachorowalemsmile a w lo wf mialem z
                niemal emerytem i mu sie nie chcialowink wiec szczesliwie uniknalem biegow.
                • aasiek Re: Ten weekend 22.08.04, 19:46
                  A może to takie coś przez co kilku kandydatów na sędziów piłkarskich zawału
                  dostało?
                  • ilhan Test Coopera (nie Agenta) 22.08.04, 22:14
                    aasiek napisała:

> A może to takie coś przez co kilku kandydatów na sędziów piłkarskich zawału
                    > dostało?

Bardzo możliwe. O ile dobrze pamiętam, to jest to takie coś, że biegnie się 12 minut i trzeba przebiec jak najwięcej.
    • aasiek Tyczka 24.08.04, 22:27
      Ech, panie pokazują na co je stać smile Rogowska już ma medal. Pyrek czwarta smile
      Szkoda mi Moniki, na Decathlonie postawiłam na Rogowską, ale jakoś bardziej
      trzymałam kciuki za Pyrek.
    • dziewczyna_mickiewicza siatka 25.08.04, 16:33
      jak sie nazywa ten boski koles z argentyny z numerem jeden??? chyba sie
      zakocham... wink
      swoja droga wlosi calkiem ladnie graja.
      • aasiek Re: siatka 25.08.04, 16:42
        dziewczyna_mickiewicza napisała:

> jak sie nazywa ten boski koles z argentyny z numerem jeden??? chyba sie
        > zakocham... wink
        > swoja droga wlosi calkiem ladnie graja.

A jakie maja koszulki... wink
      • aasiek Re: siatka 25.08.04, 16:46
        Ten z jedynką to Marcus Milinkovic. No, niezły jest. Ale mam uraz do niego, bo
        podobno naszemu Bąkiewiczowi trzeci palec pokazał w trakcie meczu...
        • dziewczyna_mickiewicza Re: siatka 25.08.04, 17:44
          hehehe.. niegrzeczny chlopiec..to lubietongue_out
          ale nazwisko to ma takie srednio argentynskiesmile))
          nasi jakos wieczorem graja, no nie?
          • aasiek Re: siatka 25.08.04, 18:21
            No, coś Ty? Takie typowo argentyńskie nazwisko wink
            Koleś ma 33 lata. Czytałam kiedyś na forum bardzo zabawną scenkę z akcji
            pt. "Jak zdobyć autograf Marcusa Milinkovica". Czego te dziewczyny nie
            wymyślą... smile
            A nasi grają o 20:30.
            A propos niegrzecznych chłopców - wspomniany przeze mnie Bąkiewicz też swego
            czasu miał starcie z zawodnikiem z przeciwnej drużyny (z Grekiem Giourkdasem).
            Mało się wtedy nie pobili... Żałuję, że tego nie widziałam wink
            • dziewczyna_mickiewicza Re: siatka - pl/br 25.08.04, 21:40
              ej no a poczatek byl taki ladny...
              • aasiek Re: siatka - pl/br 25.08.04, 22:45
                Dobrze powiedziane - był...
                Jedyna pociecha, że troszkę się z nami męczą...
                • ilhan Co sądzicie: czy wyjdziemy z dychy? 25.08.04, 23:14
                  Mówię oczywiście o medalach.
                  • aasiek Re: Co sądzicie: czy wyjdziemy z dychy? 25.08.04, 23:30
                    Myślałam, ze o trzecim secie...
                    Jka nasi będą robić takie rzeczy jak Krawczyk lub Rżany, to obawiam się, że nie.
                    • dziewczyna_mickiewicza Re: Co sądzicie: czy wyjdziemy z dychy? 25.08.04, 23:50
                      tez tak pomyslalam... hehehe.. jak mozna w taki sposob oddac seta wlasciwie?
                      beznadzieja, zero woli walki.
                      oto moje wnioski po dzisiejszych meczach:
                      1. mam w sobie jakies okruchy patriotyzmu sportowego jednak - mimo ze z
                      siatkowka od czasow licealnych sks-ow nic mnie nie laczy wlasciwie, calym
                      sercem trzymalam kciuki za naszych. skutek kiepski, no ale checi sie licza, no
                      nie?
                      2. powinnismy zatrudnic w druzynie siatkarskiej tego psychologa, co pracowal z
                      malyszem. druzyna pada po dwoch przegranych setach i wlasciwie zupelnie
                      odechciewa jej sie grac. a trzeba walczyc kurcze do konca. tyle razy ogladalam
                      mecze tenisowe z moim kochanym (hehehe) bro, i bardzo czesto sie zdarzalo, ze
                      zawodnik, ktory na poczatku oddawal gemy jak by mial ich na peczki po
                      kieszeniach, potem bral sie w garsc i rozwalal przeciwnika.
                      3. siatkarze maja kiepskie.. nogitongue_out to taka uwaga ogolna, jakos mnie naszlo. to
                      ja mam lepiej umiesnione uda niz te wysokie chlopaki. a zdawalo mi sie, ze w
                      sumie oni tam sie tyle nakucaja i naskacza, ze powinni miec miesnie ostro
                      zarysowane...
    • dziewczyna_mickiewicza najbardziej idiotyczna dyscyplina 25.08.04, 17:48
      jak dla mnie na dzien dzisiejszy..ujezdzanie jakies-tam. tzn to, co teraz leci.
      koszmar. i ten gosciu co komentuje stwierdzil, ze to prawie, jak program
      dowolny w lyzwiarstwie figurowymsmile)) pluschak i yagudin by sie ucieszyli na to
      konskie porownanie, hihihi...
      niech mi ktos wytlumaczy, bo do mnei nie dociera - jaki jest wklad sportowy w
      tym calym ujezdzaniu jezdzca??? to bardziej przypomina jakies cyrkowe popisy a
      nie dyscypline olimpijska... przyznaja medale za poziom wytrenowania i
      umuzykalnienia konia???
      • ilhan Re: najbardziej idiotyczna dyscyplina 25.08.04, 18:05
        "Gościu co komentuje" to Marek Szewczyk - wieloletni komentator również łyżwiarstwa figurowego, więc podejrzewam że wie co mówi wink) Co do Twojego pytania - nie znam sie na tej dyscyplinie totalnie, nawet mnie nie interesuje, jednak myślę, że mimo wszystko bardzo wiele zależy od jeźdźca. Może nie jest to na zasadzie łyżwiarstwa figurowego, bo elementem zwiększającym losowość jest koń (jak to zabrzmiało!smile), niemniej jednak muszą tu decydować przede wszystkim umiejętności zawodnika.
        • dziewczyna_mickiewicza Re: najbardziej idiotyczna dyscyplina 25.08.04, 18:12
          nie znosze pl komentatorow lyzwiarstwa figurowego, bo zwykle plota trzy po
          trzy - wyjatkiem byl koles komentujacy nagano i program krotki yagudina (bardzo
          interesujace wstawki z zycia osobistego alexeiawink poza tym, nie chrzanil ilosci
          obrotow i rodzaju skokow, tak jak to maja w zwyczaju pozostali). niestety, nie
          odrozniam ich za bardzo od siebiesmile wiec zwisa mi zupelnie co ten gosc
          komentowal - bawil mnie niezmiernie za to jego powazny ton komentujacy cale to
          ujezdzanie.
          i, szczerze mowiac, po blizszym przygladnieciu sie konkurencji, nadal
          podtrzymuje, ze dla mnie to bardziej medal za kontakt emocjonalny z koniem (w
          pewnym sensie olbrzymia zasluga jezdzca, wiec tu sie zgadzamysmile)) ), niz jakis
          sportowy wyczyn "zawodnika". taka dyscyplina malo olimpijska.

ps. ten "element zwiekszajacy losowosc" udal ci sie fenomenalniesmile))
    • nefil Re: Wątek olimpijski 25.08.04, 18:32
      Grtulacje dla naszych zapaśników! Na 14 walk, 2 wygrane.
      • janek0 komentator podnoszenia ciężarów 26.08.04, 00:21

• janek0 Re: komentator podnoszenia ciężarów 26.08.04, 00:23
          jeszcze raz, bo się źle wysłało.

otóż ów komentator podczas transmisji ze 2 dni temu twardo utrzymywał, że
          kołeckiego nie ma na igrzyskach, bo leczy kontuzję, ale jak już wyleczy to im
          wszystkim dopiero pokaże.

chyba przebił szpaka i "montenegro". smile
          • aasiek Re: komentator podnoszenia ciężarów 26.08.04, 15:29
            smile
            • ilhan Pięciobój 26.08.04, 16:15
              To co zrobiło to bydlę naszemu zawodnikowi, nie mieści mi się w głowie. Powiem, że jeszcze mi się nie zdarzyło tak zdenerwować w czasie tych igrzysk...

"Koń odmawia skoków!!!" - no ludzie...
          • ilhan Re: komentator podnoszenia ciężarów 27.08.04, 12:37
            Poranna akcja z chodu przebiła wszystko, co słyszałem w życiu, jeśli chodzi o wpadki komentatorów.

Sytuacja, dla niezorientowanych, przedstawiała się tak, że nagle na antenie TVP pojawił się głos (zasłużonego zresztą) redaktora Lesława Skindera z radiowej Jedynki:

Boguś kto mi wrzucił szaranowicza na słuchawki???
            Co się stało!? Szaranowicza miałem na uszach i zgłupiałem!
            Zgłupiałem, z Jóźwikiem go usłyszałem!
            To ja nie szkodzi, będę mówił nie patrząc na szaranowicza
            O cholera!
            Boguś nie szkodzi! będę nakładał!
            Dawaj będę na Szaranowiczu gadał!

(zacytowane na podst. Forum Ateny 2004)

big_grin
            • mameluch Re: komentator podnoszenia ciężarów 27.08.04, 12:47
              oj tak, to bylo wspanialesmile)) ale Wlodek z Jozwikiem zachowali stoicki sposobwink
              ps.Panie Ilhanie, wie Pan czy jest moze juz stereo nowego Interpola? bo tak sie
              wdrazam dopierosmile aha, i wykasowalo mi userliste w slsk wiec jak cos prosze sie
              przypomniecwink bo chyba troche zle zapamietalem nicka tamtejszegosmile
              • ilhan Re: komentator podnoszenia ciężarów 27.08.04, 13:19
                Nie mam w stereo, szczerze mówiąc to nie zabiegałem nawet o takowego, więc ciężko mi udzielić Panu wyczerpujących informacji, Panie Mameluchu. A odezwę się przy okazji.
            • dziewczyna_mickiewicza Re: komentator podnoszenia ciężarów 27.08.04, 15:50
              smile))))))))))))
            • ilhan LINK 03.09.04, 19:18
              www.radio.com.pl/trojka/zd3/mp3/olimpijski_misz_masz.mp3

Ostatnia minuta!!!
              • aasiek Re: LINK 03.09.04, 20:01
                Mam smile Podoba mi się to "...nie bacząc na Szaranowicza"
    • aasiek O wychodzeniu z dychy 26.08.04, 15:28
      Wspomniałam o panach (Krawczyk, Rżany), to teraz i pani się zdarzyło
      (Pastuszka). Już nie wiem, co o tym wszystkim myśleć. Ktoś potwornie nawalił. A
      w tym przypadku na pewno mielibyśmy medal...
      • nefil Re: O wychodzeniu z dychy 26.08.04, 18:15
        aasiek napisała:

> Wspomniałam o panach (Krawczyk, Rżany), to teraz i pani się zdarzyło
        > (Pastuszka). Już nie wiem, co o tym wszystkim myśleć. Ktoś potwornie nawalił.
        A
        >
        > w tym przypadku na pewno mielibyśmy medal...
        Nie ma sie co obawiac, na pewno po igrzyskach nasz Parlament powola spec-
        komisje, ktora ustali, kto zawinil. Pewnie znowu Balcerowicz...
    • dziewczyna_mickiewicza Re: Wątek olimpijski 27.08.04, 19:07
      bardzo przyjemnie jest sobie przypomniec za co uwielbiam gimnastyke
      artystycznasmile)) piekny sport.
    • dziewczyna_mickiewicza lekkoatletyka 27.08.04, 20:39
      szaranowicz: "teraz nadchodzi era chinczyka" smile))
      i na marginesie moje ostatnie spostrzezenia: czarni lekkoatleci sa po prostu
      cuuudownismile))
    • aasiek Re: Wątek olimpijski 30.08.04, 10:06
      No i skończyło się sad Co ja będę teraz w tv oglądać? Wiadomości sportowe?!
      Prognozę pogody? "Rodzinę zastępczą"?...
      • dziewczyna_mickiewicza Re: Wątek olimpijski 30.08.04, 12:50
        ja to pewnie bede ogladac gilomre girls i lige mistrzow (paolo, licze, ze
        rozwalimy barcesmile))) )
    • gaspar4 Dowcip o Korzeniowskim :-) 31.08.04, 11:40
      Robert Korzeniowski zauważył w sklepie nową markę prezerwatyw - "Kondomy
      olimpijskie". Zaintrygowany, postanowił je kupić. Po powrocie do domu
      powiadamia żonę o zakupie.
      * "Kondomy olimpijskie"? I czym różnią się od zwykłych? - pyta połowica.
      * Są w trzech kolorach: złotym, srebrnym i brązowym. Jak medale olimpijskie.
      * I jaki kolor założysz dziś w nocy?
      * Złoty, naturalnie - oświadcza dumnie Korzeniowski
      * Naprawdę? A nie mógłbyś założyć srebrnego? Przynajmniej raz doszedłbyś jako
      drugi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka