Dodaj do ulubionych

Pytanie o klarnet

11.09.04, 15:52
Witam, nie jestem klarnecistą, lecz wpadł mi w ręce instrument zbliżnony do
klarnetu... wersja mini - przypominająca flet prosty. mam następujące
pytanko: czy strój klarnetu zależy od jego budowy (np wymiarów) czy wyłącznie
od użytego stroika ? to znaczy czy jak zmienie stroik na inny to będę grał w
innej tonacji ? jeśli ktoś ma dobre linki do innych podobnych informacji o
tym instrumencie to poproszę... a może ktoś ma do sprzedania instrument który
opisałem ? bo na razie mam pożyczony... pozdrawiam wszystkich...
Michał
Obserwuj wątek
    • abi.gail Re: Pytanie o klarnet 12.09.04, 09:58
      To może być klarnet ES. Taki "normalny" klarnet jest przeważnie w stroju B,
      niekiedy w A. I jest większy.
      Strój klarnetu wbrem nazwie nie zależy od stroika. Stroik to taki kawałek
      trzciny, który ma za zadanie drgać. Stroiki dobiera się w zależności od
      zaawansowania, siły zadęcia, ustnika. Zmienia się je wtedy, kiedy dźwięk
      przstaje być ładny, zadęcie nie wymaga żadnego wysiłku, czyli stroik jest za
      lekki.

klarn.webpark.pl/ --> tutaj można znaleźć "conieco" o tym pięknym
      instrumencie.
      W razie czego proszę także pytać na forum (jestem klarnecistką).
      • oscylo78 Re: Pytanie o klarnet 12.09.04, 20:48
        Dziękuję za odpowiedź, teraz mam kolejne pytanie... od kilku dni uczyłem się
        jak wydobywać dźwięk na tym instrumencie, i szło mi dość dobrze, ale dzisiaj
        instrument jakby odmówił posłuszeństwa, to znaczy dźwięk nie chce się już łatwo
        dać wydobyć... a jeśli już to instrument wydaje przeważnie tylko pisk o wiele
        wyższy niż jego normalne brzmienie... w związku z tym pytam, czy przez moją
        intensywną naukę mogłem w jakiś sposób uszkodzić stroik ? nie mam lepszego
        pomysłu co się mogło stać... dalej, zapewne będę wymieniał stroik, a więc muszę
        wiedzieć, czy ten klarnet jest w Es, w B czy w A ? czy stroiki są te same... ?
        czy zainstalowanie nowego stroika to trudna sprawa, czy wystarczy go zwyczajnie
        wsunąć i przykręcić ? z góry dziękuję za odpowiedź...
        • abi.gail Re: Pytanie o klarnet 12.09.04, 22:11
          Hmm...od czego by tu zacząć...

Kwestia pierwsza: czy na pewno prawidłowo uczyłeś się wydobywać dźwięk? Bo tak
          niewerbalnie, to bardzo trudno wytłumaczyć, mam nadzieję, że ktoś Cię
          poinstruował jak to się robi.

Kwestia druga: jeżeli stroik nie jest naderwany, nie widać na nim żadnych
          mechanicznych uszkodzeń, to znaczy, że nic się nie stało.

Kwestia trzecia: twardość stroika. Na początek nie może być on za twardy,
          zaczynaj od jedynek.

Kwestia czwarta: skoro nie ma widocznych uszkodzeń stroika, a Tobie zamiast
          dźwięku wychodzi tzw. zarzynanie osła (przepraszam za dosadność), to
          prawdopodobnie nie panujesz nad napięciem ust. Musisz dmuchać z ogromną
          samoświadomością, przyciskać ustnik do górnych zębów, prawidłowo przyłożyć
          dolną wargę do dolnych zębów, napiąć mięście, brodę tak jakby obniżyć...Kiedy
          zacznie Ci wychodzić coś w rodzaju dźwięku, postaraj się zapamiętaj ułożenie
          ust, poza tym dużo ćwiczyć, wtedy usta same się przyzwyczają.

Aha...na ustnik najlepiej nakleić taką specjalną naklejkę, albo kawałek taśmy,
          żeby nie "jeździł" on w ustach i nie ślizgał się.

Kwestia piąta: może na początku nie dmuchaj w cały, złożony już instrument,
          tylko weź ustnik z baryłką. Łatwiej to wszystko załapiesz.

Kwestia szósta: wydaje mi się, ze stroiki nie są takie same, ponieważ klarnety
          Es i B diametralnie różnią się wielkością. Ale właściwie to nie jestem pewna,
          bo nie miałam okazji grać na klarnecie Es. A więc nie chciałabym podawać Ci
          informacji na wyrost. Najlepiej spytaj się w sklepie muzycznym, gdy będziesz
          stroiki nabywał.

Kwestia siódma: zamocowanie stroika. Stroik wystarczy przyłożyć do ustnika i
          przykręcić. Z pozoru proste. Ale pamiętaj, żeby zza stroika wystawał jakiś
          ułamek milimetra ustnika. I żeby nie przykręcać stroika ani za mocno, ani za
          słabo. Pod żadnym pozorem stroik nie może się ruszać. Najważniejszy jest jednak
          dźwięk i nawet gdy przykręcisz stroik "nieprzepisowo", a dźwięk będzie ładny,
          to świat się nie zawali.

Ufff...przepraszam za chaotyczną składnię.
          Polecam się na przyszłośćsmile)
          • oscylo78 Re: Pytanie o klarnet 13.09.04, 01:05
            Jestem bardzo wdzięczny za przekazane mi informacje... dzisiaj już sąsiadów nie
            będę katował moimi próbami przerywanymi "zarzynaniem osła", ale jutro poćwiczę
            wg twoich wskazówek... natomiast utwierdziłaś mnie w przekonaniu że nie zdajesz
            sobie do końca sprawy o jakim instrumencie pisałem... _nie jest to klarnet_ to
            jest zupełnie inna wersja tego instrumentu, która ma jedynie identyczny
            klarnetowy ustnik... natomiast reszta nie przypomina klarnetu lecz flet prosty
            drewniany, nie posiada klap lecz otwory zakrywane palcami, może rzuć okiem na
            tą stronę, tam jest zdjęcie :
            www.samash.com/catalog/showitem.asp?SKU=APCL01XXX
            poza tym instrument brzmi jak rasowy klarnet... ma tylko ograniczony diapazon.
            w końcu artykulacja jest rodem z klarnetu. jeszcze raz dzięki za odpowiedź!
            pewnie jeszcze będę miał pytania, odezwę się później ! dobranoc.
            • abi.gail Re: Pytanie o klarnet 13.09.04, 09:25
              Trzeba było od razu podać ten linksmile))
              Tam zresztą masz odpowiedź: jest to chalumeau, czyli francuski prototyp
              klarnetu, klapki bowiem pojawiły się pod koniec XVII wieku.
              I wszystko jasnesmile
              Ciekawa jestem jaką skalę ma ten instrument?
              • bwv1004 Re: Pytanie o klarnet 13.09.04, 09:36
                abi.gail napisała:

> Ciekawa jestem jaką skalę ma ten instrument?

No przecież pod tym linkiem stoi:
                it has a range from c' - d''

smile))
                • abi.gail Re: Pytanie o klarnet 13.09.04, 10:07
                  No taktongue_out
                  [zaspana byłamsmile))]
                  • oscylo78 Re: Pytanie o klarnet 13.09.04, 14:21
                    nooo teraz jasne, źle przykręcałem stroik chhodziło o ten "ułamek milimetra do
                    przodu" teraz gra z powrotem... ale i tak spróbuję wymienić stroik na jakiś
                    bardziej miękki bo mnie już dolna warga nieźle boli od tego grania. jeszcze raz
                    dzięki !

PS gdyby przypadkiem ktoś z czytających posiadał na sprzedaż instrument o
                    którym mowa w wątku, albo podobny, np. xaphoon proszę o kontakt ! GG# 4563388.
                    • abi.gail Re: Pytanie o klarnet 13.09.04, 19:03
                      Proszę uprzejmiesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka