Gość: dar IP: 157.158.163.* 09.04.02, 23:53 Który utwór Wam się najbardziej podoba?Ja ściągnąłem parę piosenek i na razie najlepszy to "Creep" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miecio Re: RADIOHEAD IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 00:45 teddy4 napisał(a): > Kiedyś trzeba zacząć. Święta racja teddy, ech, jak szybko tworzy sie klasyka... Kiedys załowałem ze klasyka (King Crimson, wczesny Pink Floyd) powstała nie przy mnie. A teraz proszę- klasyka rodziła się na moich oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Rozważania na temat "klasyki" IP: 172.16.1.* 10.04.02, 01:11 A ile według was lat trzeba żeby coś się stało klasyką? Słuchaliśmy jakieś 2 lata temu ze znajomymi składanki "Who Cares A Lot" Faith No More, no i oczywiście mnie opieprzyli ze puszczam "taką męczącą" muzykę. Ja im na to, że to klasyka, tym bardziej że zespół już wtedy nie istniał. Jeden z kumpli na to że "klasyka to może dla mnie, ale nie dla niego", drugi, bardziej tolerancyjny twierdził że "to jeszcze nie jest klasyka, za wcześnie". No więc pytam się, czy kryterium czasu tu coś decyduje? A może klasyka się robi tylko wtedy, gdy frontman odbiera sobie życie (Nirvana), to trochę chamskie podejście ale sądzę że niektórzy tak właśnie myslą. No i nurtuje mnie jeszcze czy klasyka jest pojęciem względnym czy bezwzględnym. W sensie czy dla mojego kumpla hip-hopowca który nie cierpi rocka i metalu Black Sabbath to klasyka czy nie? Co o tym sądzicie?? Pozdrawiam, As Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benicio Re: Rozważania na temat IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 10.04.02, 09:05 Rozważać mi sie nie chce, ale jedno moge stwierdzić z pewnym przekonaniem - że Faith No More to klasyka, jedna z najlepszych kapel lat dziewiećdziesiatych. Szkoda, że teraz nie ma takiej filozofii grania (mówie tu o muzyce i wizerunku zespołu). I szkoda, że jest mało zespołów, które do tego co robia, podchodzą tak jak Beastie Boys (ale to na marginesie). Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: Rozważania na temat 10.04.02, 17:09 Klasyka jest zazwyczaj pojęciem bezwględnym ale tylko w teorii. W muzyce rockowej o tym co stało się klasyką często decydował przypadek. Dlaczego "bardziej" klasykiem jest np. Nazareth a nie o wiele lepsze Budgie (w Polsce jest akurat odwrotnie). Dlaczego klasykiem jest STONE TEMPLE PILOTS (bo chyba jest) a nie np. VIOLENT FEMMES. Przykładów pewnie jest mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moler Re: RADIOHEAD IP: 193.150.166.* 10.04.02, 11:11 Gość portalu: Miecio napisał(a): > > Święta racja teddy, ech, jak szybko tworzy sie klasyka... Kiedys załowałem ze > klasyka (King Crimson, wczesny Pink Floyd) powstała nie przy mnie. A teraz pros > zę- > klasyka rodziła się na moich oczach. Święte słowa, klasyka rodzi się na naszych oczach. FnM, Pearl jam, Nirvana to już zdecydowanie klasyka, bez względu na to czy dani artyści jeszcze tworzą czy też nie. Podobnie jest z Radiohead...to nic, że ciągle mają świerze, nowatorskie pomysły...pozycja Radiohesd w świadomości odbiorców jest już "klasyczna"...)) Creep? Przepiękny utwór...aż dziw bierze ile może zmienić się w rozwoju muzyków na przestrzeni kilku lat...(ale byłem wtedy młody...) Radiohead jest kwintesencją tego co najlepsze generalnie w muzyce przełomu wieków...przy całym nowatorstwie jednak klasyczni...)) Co do wątku pierwotnego to w przypadku tych Panów trudno mówić o najlepszym utworze, gdyż jeszcze do OK Computer nagrywali świetne pisenki, o tyle od KID A całe płyty to jeden wielki utwór...czyż nie? jak rozdzielić Amnesiac? Ja nie potrafie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rai Re: RADIOHEAD IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.02, 09:06 W życiu nie wymienię wszystkiego, ale koniecznie posłuchaj płyty KID A ("How to disappear completely") i AMNESIAC ("Knives out"). I całej reszty oczywiście, Radiohead sa najlepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek666 Re: RADIOHEAD 10.04.02, 11:18 A mnie na przykład Radiohead sie nie podoba ani troche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moler Re: RADIOHEAD IP: *.de.deuba.com 10.04.02, 11:58 jasiek666 napisał(a): > A mnie na przykład Radiohead sie nie podoba ani troche. I dzięki temu możemy powiedzieć, ze każdy człowiek jest jednostką indywidualną. To dopiero była by porażka, gdyby wszystkim podobało się to samo...bylibyśmy wtedy maszynami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miecio Re: RADIOHEAD IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.02, 13:50 jasiek666 napisał(a): > A mnie na przykład Radiohead sie nie podoba ani troche. Bo ty jasiek to tylko szatanów słuchasz Bedziesz sie kiedys smarzył w piekle za swoje klapki na uszach. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek666 Re: RADIOHEAD 10.04.02, 14:45 Gość portalu: Miecio napisał(a): > Bo ty jasiek to tylko szatanów słuchasz > Bedziesz sie kiedys smarzył w piekle za swoje klapki na uszach. Widzisz.... to nie klapki na uszach - po prostu rogi trochę mi słuch przesłaniają... ))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: RADIOHEAD 10.04.02, 17:16 Ale mógłbyś przeczytać biografię RADIOHEAD. Wspomnienia Eda O'Briena z trasy po USA są godne poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benicio Re: RADIOHEAD IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 10.04.02, 18:52 Dla mnie ósmy numer z Kid A (nie znam tytułów) - świetny, transowy beat i ten wokal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ton Re: RADIOHEAD IP: *.acn.pl / 10.133.131.* 10.04.02, 20:49 Street Spirit z Bends Exit z OK Computer Idioteque z Kid A I might be wrong z Amnesiac a co do Pablo Honey, to jest to dla mnie plyta ktora jest tylko czesciowo dobra.Mam wrazenie, ze nie wytrzymuje proby czasu. Generalnie jednak uwazam, ze Radiohead to jedyna grupa ktora godnie reprezentuje muzyke kreatywna. Czy to rock czy nie, znaczenia chyba nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luthien Re: RADIOHEAD IP: *.devs.futuro.pl 12.04.02, 08:29 Nie da sie tak wydzielic. Musisz posluchac plyt Kid A i Amnesiac MOje ulubione utwory to "Everything in it's right place" i "Knives out"/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekris Re: RADIOHEAD IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 20:00 Tak, Everything... a potem jeszcze You And Whose Army I Might Be Wrong Packt Like Sardines in a Crushed Tin Box Morning Bell Just Airbag You Street Spirit (Fade Out) Electroengneering... i jeszcze pare kawalkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackers Re: RADIOHEAD IP: *.w.club-internet.fr 13.04.02, 01:04 ...jako tradycjonalista nie bardzo moge strawic wszystkie kawalki tej grupy szczegolnie te po "the bend" /plyta aaaaabsoooluuutnieee genialna !!!/ w jakims dziwnym kierunku ta ich muzyka poszla nie bardzo kumam albo percepcja mi sie konczy... za bardzo dziwacza na moj gust ; niepotrzebnie... maja piekne kawalki , dobra grupa... --- jest taka wersja z koncertu "anyone can play guitar" cos niesamowitego , lepsza od studia... Odpowiedz Link Zgłoś