Dodaj do ulubionych

stepowanie

24.05.06, 17:09
zaczełam dopiero naukę, ale dużo ćwiczę w domu. to co na zajęciach mam
przerobione aż do znudzenia. czy ktoś może podsunąć jakieś
ciekawe "układziki - kroczki " do ćwiczenia stepowania. Dzięki z góry.
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: stepowanie 24.05.06, 22:12
      Do cwiczenia zapateados bardzo dobra jest escobilla, bo ma rownomierny rytm i
      strukture. Popros gitarzyste z zajec, zeby Ci nagral na tasme klasyczna
      escobille w stopniowo coraz szybszym tempie, i popros nauczyciela tanca, zeby
      Ci pokazal(a) kilka wariantow escobilli. Jak juz zalapiesz strukture, mozesz
      sama wymyslac rozne warianty, np. samych obcasow, albo synkopowane.
      • lila16 Re: stepowanie 25.05.06, 23:02
        będzie trudno, bo muzykę na kursie mamy z płyt, gitarzysty nie znam, a
        instruktorce nie mam śmiałości napraszać się , ma grupkę 12-16 osób , czas
        ćwiczeń 2 h, program wspólny ale jak ktoś ma z czymś problem to z każdym
        indywidualnie w zależności od potrzeb cały czas pracuje. Kurs jest od dwóch
        miesięcy a ja chciałabym coś ciut na przód.
        • jaleo Re: stepowanie 25.05.06, 23:44
          Hmm, jak z plyt to trudno cos poradzic, jesli chodzi o escobille, bo ta do
          cwiczenia tanca to jest raczej taka etiuda, ktorej artysci koncertowi nie
          nagrywaja. Pozostaja tylko specjalne plyty do nauki tanca (a jest takich
          sporo), w tej chwili nie moge sobie przypomniec, na ktorej jest escobilla.

Jesli jestes w miare zaawansowana, tzn. na przyklad znasz kilka llamadas, albo
          paseos powiedzmy do Allegrias, to mozesz eksperymentowac w ramach struktury
          tych elementow tanca i wymyslac wlasne kroki.
          • lila16 Re: stepowanie 26.05.06, 06:01
            o nie taka zaawansowana to ja nie jestem
            dzięki za chęc pomocy
    • alekswir Re: stepowanie 26.05.06, 08:57
      Nie wiem, w jaki sposób przerabiasz w domu to, co było na zajęciach, ale możesz
      na zwiększać tempo wykonywanych stepów - to zawsze się przydaje. Poza tym
      możesz spróbować modyfikować stepy przerabiane na zajęciach - zmieniać ich
      rytmikę, długość przerw pomiędzy kolejnymi uderzeniami itp. Bardzo dobrym
      ćwiczeniem jest też połączenie stepowania z palmas. Na początek np uderzaj po
      dwa razy każdą nogą i dołącz do tego palmas - raz równocześnie z pierwszymi
      uderzeniami, innym razem z drugimi. To jest bardzo dobre ćwiczenie na
      koordynację ręce-nogi. Później możesz na robić step, a rękami wyklaskiwać
      całości - z doświadczenia wiem, że jest to trudne, kiedy nogi uderzają w innym
      tempie i ręce w innym. No i możesz poćwiczyć też tzw kontry, czyli uderzać nogą
      pomiędzy klaśnięciami.
      Owocnych ćwiczeń smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka