lila16 24.05.06, 17:09 zaczełam dopiero naukę, ale dużo ćwiczę w domu. to co na zajęciach mam przerobione aż do znudzenia. czy ktoś może podsunąć jakieś ciekawe "układziki - kroczki " do ćwiczenia stepowania. Dzięki z góry. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaleo Re: stepowanie 24.05.06, 22:12 Do cwiczenia zapateados bardzo dobra jest escobilla, bo ma rownomierny rytm i strukture. Popros gitarzyste z zajec, zeby Ci nagral na tasme klasyczna escobille w stopniowo coraz szybszym tempie, i popros nauczyciela tanca, zeby Ci pokazal(a) kilka wariantow escobilli. Jak juz zalapiesz strukture, mozesz sama wymyslac rozne warianty, np. samych obcasow, albo synkopowane. Odpowiedz Link Zgłoś
lila16 Re: stepowanie 25.05.06, 23:02 będzie trudno, bo muzykę na kursie mamy z płyt, gitarzysty nie znam, a instruktorce nie mam śmiałości napraszać się , ma grupkę 12-16 osób , czas ćwiczeń 2 h, program wspólny ale jak ktoś ma z czymś problem to z każdym indywidualnie w zależności od potrzeb cały czas pracuje. Kurs jest od dwóch miesięcy a ja chciałabym coś ciut na przód. Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: stepowanie 25.05.06, 23:44 Hmm, jak z plyt to trudno cos poradzic, jesli chodzi o escobille, bo ta do cwiczenia tanca to jest raczej taka etiuda, ktorej artysci koncertowi nie nagrywaja. Pozostaja tylko specjalne plyty do nauki tanca (a jest takich sporo), w tej chwili nie moge sobie przypomniec, na ktorej jest escobilla. Jesli jestes w miare zaawansowana, tzn. na przyklad znasz kilka llamadas, albo paseos powiedzmy do Allegrias, to mozesz eksperymentowac w ramach struktury tych elementow tanca i wymyslac wlasne kroki. Odpowiedz Link Zgłoś
lila16 Re: stepowanie 26.05.06, 06:01 o nie taka zaawansowana to ja nie jestem dzięki za chęc pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
alekswir Re: stepowanie 26.05.06, 08:57 Nie wiem, w jaki sposób przerabiasz w domu to, co było na zajęciach, ale możesz na zwiększać tempo wykonywanych stepów - to zawsze się przydaje. Poza tym możesz spróbować modyfikować stepy przerabiane na zajęciach - zmieniać ich rytmikę, długość przerw pomiędzy kolejnymi uderzeniami itp. Bardzo dobrym ćwiczeniem jest też połączenie stepowania z palmas. Na początek np uderzaj po dwa razy każdą nogą i dołącz do tego palmas - raz równocześnie z pierwszymi uderzeniami, innym razem z drugimi. To jest bardzo dobre ćwiczenie na koordynację ręce-nogi. Później możesz na robić step, a rękami wyklaskiwać całości - z doświadczenia wiem, że jest to trudne, kiedy nogi uderzają w innym tempie i ręce w innym. No i możesz poćwiczyć też tzw kontry, czyli uderzać nogą pomiędzy klaśnięciami. Owocnych ćwiczeń Odpowiedz Link Zgłoś