Dodaj do ulubionych

Czy są tu fani MADREDEUS?

IP: *.toya.net.pl 07.12.04, 22:14
Bo jeśli tak, to mam pytanie: jaka jest najlepsza płyta zespołu? Chcę kupić
coś z ich dyskografii mojej mamie na gwiazdkę, ale nie wiem który album
wybrać. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • to.ya Re: Czy są tu fani MADREDEUS? 07.12.04, 22:38
      Wg mnie wszystkie sa warte polecenia.
      Ale moge sie mylic smile

Skonsultuje i dam Ci znac smile)
    • winoman Re: Czy są tu fani MADREDEUS? 07.12.04, 22:58
      Moją ulubioną jest "Ainda", z muzyką do filmu Wima Wendersa "Lisbon story". A
      mam niemal wszystkie.

Pozdrawiam!
    • Gość: terry Re: Czy są tu fani MADREDEUS? IP: *.aster.pl 07.12.04, 23:07
      Wszystkie płyty Madredeusa są niezwykłe i pełne uroku. Nie wiem czy Twoja mama
      zna ich twórczość, czy Ty postanwiasz ją mile zaskoczyć. Jeśli nie zna, to
      śmiało kupuj album "O Paraiso". Zaczyna się on bowiem najbardziej znanym i
      naprawdę pięknym utworem "Haja O Que Houver". Polecona przez kogoś "Ainda" to
      również dobry pomysł. Do kupienia jest poza tym "Antologia", tam zamieszczono
      bardziej znane utwory, choć nie wszystkie najlepsze tam się mogły zmieścić...
      Ech, a mam dopiero 5 płyt Madredeusa, jedną Marizy i jedną Misi. Tyle w temacie
      fado.
      • dr.krisk Re: Czy są tu fani MADREDEUS? 07.12.04, 23:25
        Polecałbym "O Paraiso" - klasyczna madredeusowa i w ogóle wspaniała!
        KrisK
      • assim fado 08.12.04, 18:01
        nie, prosze, prosze powstrzymujcie sie od porownan madredeusa z mariza czy
        misia, i wrzucania tego wszystkiegho do worka z nazwa fado. misia i mariza
        jeszcze ujda (jako fado novo), ale madredeus? owszem kapela jest portugalska,
        spiewaja po portugalsku, graja na gitarce portugalskiej, ale na tym koniec
        podobienstw.

jak lubicie wysoki glosik tereski salgueiro to polecam o niebo lepsza cristina
        branco. w ostatnim albumie "sensus" spiewa same erotyki, palce lizac.

pozdr/m
        • Gość: terry Re: fado IP: *.aster.pl 08.12.04, 18:23
          Oj, będę się upierał przy Madredeusie jako wykonawcy fado. Po prostu są może
          bardziej popowi, inaczej podchodzą do tematu, ale tworzą klimatyczne i naprawdę
          dobre fado. Tylko raz niepotrzebnie nagrali elektroniczną wersję swojej
          twórczości, ale traktuję to jak wypadek przy pracy. Aha, za Chiny Ludowe nie
          moge u nas dostać pierwszej płyty Marizy ("Fado Em Mim"). Czy czeka mnie
          wyprawa do Portugalii?
          • assim Re: fado 08.12.04, 23:00
            powtorze raz jeszcze ze madredeus nie ma nic wspolnego z fado, muzycy czerpia
            jedynie inspiracje z elementow portugalskiej muzyki folkowej, w tymze i z fado.
            w portugalii zostalbys wysmiany, gdybys powiedzial ze madredeus to fado. a co
            do plyty 'fado em mim' marizy, to na amazonie jest do kupienia bez wiekszych
            problemow, jak i w portugalskich sklepach internetowych - ale te sa jedynie po
            portugalsku, nawigacja bez znajomosci jezyka moglaby byc trudna. swoja droga
            fado em mim to fantastyczna plyta, duzo, duzo lepsza od fado curvo - na ktorej
            to mariza mocno skrecila (jak tytul wskazuje) od fado...

pozdr/m
            • Gość: killer queen Re: fado IP: *.toya.net.pl 10.12.04, 11:25
              Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi, postawię chyba na "O Paraiso".
              • Gość: terry Re: fado IP: *.aster.pl 10.12.04, 17:01
                I dobrze zrobisz! Szukaj białej okładki z wizerunkiem wokalistki Madredeusa -
                Teresy Salgueiro. Miłego słuchania i oczarowania pięknymi dźwiękami dla mamy.
                • winoman Re: fado 15.12.04, 22:35
                  "O paraiso" mam, ale rzadko udaje mi się wysłuchać do końca, z bardzo prostej
                  przyczyny: nie znoszę syntezatorów w tego typu muzyce. Po tej płycie moja wiara
                  w dobry smak muzyków została mocno naruszona. Ale to oczywiście moja prywatna
                  opinia. (Podobnie załamały mnie syntezatory u Cohena ...)

Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka