cze67 05.01.05, 18:19 Kris de Valnor - dzisiaj kupiłem, dzisiaj czytam. Ale fajnie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aasiek Re: Nowy Thorgal!!! 05.01.05, 19:30 Po ile teraz idą Thorgale? Kiedyś, kiedy pewnie komiksy były tańsze (kiedy książki jako takie były tańsze, jak przypuszczam...) udało nam się zaopatrzyć w cztery sztuki (między innymi "Łuczników", "Alinoe" - dobrze pisze? i tę część, która przedstawia pochodzenie Thorgala..). Potem jeszcze trochę wypożyczałam w bibliotece, ale jak to w bibliotece - funduszów zabrakło na takie zbytki I zatrzymałam się z moją znajomością serii na tej wyprawie, na którą Kris (z nową fryzurą, he, he)zabrała chłopaków (i Aaricie). Do dziś mam przygnębiające uczucie niedosytu... Tym bardziej, że nie orientuję się w serii od dawna. Może już nawet imiona mylę? Wszystko możliwe, z moją sklerozą... Jejku, poczytałabym sobie teraz... Zamiast "Ochrony dóbr osobistych"...Eee. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Nowy Thorgal!!! 05.01.05, 19:32 Stare numery można zamówić po 15 zeta w Egmoncie. Najnowszy kosztuje niestety 22,90... Odpowiedz Link Zgłoś
aasiek Re: Nowy Thorgal!!! 05.01.05, 19:36 Możesz mi dawkować szokujące wieści powoli..? A ile jest tych starych numerów? Odpowiedz Link Zgłoś
aasiek Re: Troszku :))) 05.01.05, 21:38 O żesz... Czyli odejmując moje cztery... Też drogo ) Odpowiedz Link Zgłoś
nemrrod Re: Nowy Thorgal!!! 05.01.05, 21:15 To są tu fani Thorgala?!?!?! )) Ech, to jest komiks mojego dzieciństwa... Miałem prawie wszystkie części, które w tamtym czasie się ukazały. Niestety, nadszedł taki czas, że uznałem że wyrosłem już z komiksów <głupek> i oddałem wszystkie kuzynowi. A ten po jakimś czasie je wyrzucił... Heh, cóż, pozostały tylko wspomnienia)) Odpowiedz Link Zgłoś
pagaj_75 Re: Nowy Thorgal!!! 05.01.05, 21:49 No nie wiem, Thorgal dla mnie zawsze był zbyt poważny i po prostu nudny, jak większość fantasy. Zdecydowanie wolę dzisiejszego WILQa (wiem, profan ze mnie). Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Nowy Thorgal!!! 05.01.05, 22:23 Przeczytałem. Fajny odcinek, choć wydaje mi się, że Thorgal czasy świetności ma już za sobą. Według mnie, od Strażniczki Kluczy kolejne odcinki nie sią już tak genialne jak te wcześniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
artur.dent Re: Nowy Thorgal!!! 06.01.05, 00:51 Wow, tyle fanow Thorgala tu, jestem w szoku! Jesli moge wtracic trzy grosze, to "Wladca Gor" absolutnie rzadzi, najlepszy, najbardziej pokrecony scenariusz z mnostwem paradoksow czasowo-przestrzennych (podobne akcje byly pozniej chyba w "Koronie Ogothaia"), niestety nowe albumy juz tak nie wciagaja. Mnie osobiscie marzy sie porzadna ekranizacja Thorgala, kogo widzicie w roli tytulowej? Pozdro Adent PS. Powstala kiedys plyta z "podkladem dzwiekowym do Thorgali", zeby sobie czytac/ogladac i sluchac, ale ponoc straszna qpa, jakies popluczyny po Clannadzie... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Nowy Thorgal!!! 06.01.05, 12:39 Żebrowskiego Poważnie to pojęcia zielonego nie mam. A z polskich? Bo jak tak to ja wymiękam. A wogóle to muszę się nawrócić, bo daaaawno żem tego nie czytał był Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Nie Władca Gór!!! 06.01.05, 12:47 Rządzi Alinoe! A Kris de Valnor pojawila się w Empikach już dobry miesięc temu i moim zdaniem jest jedną z lepszych części [ale ja w ogóle lubię te negatywne brunetki w Thorgalu - pamiętacie Shanni z "Ponad Krainą Cieni"?] Odpowiedz Link Zgłoś
h8red Re: Nie Władca Gór!!! 06.01.05, 13:22 szprota napisała: > ja w ogóle lubię te negatywne brunetki w > Thorgalu - pamiętacie Shanni z "Ponad Krainą Cieni"?] Shanni była raczej postacią... smutną. Odpowiedz Link Zgłoś
h8red Re: Nie Władca Gór!!! 06.01.05, 16:33 szprota napisała: > Kriss też jest tragiczną postacią Jak mi dostarczysz to może nawet się z Tobą zgodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
h8red Re: mówisz i masz :) 06.01.05, 17:31 szprota napisała: > powiedz tylko kiedy Dam znać na RU czy być może nie będę w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
h8red Re: a co tu myśleć 06.01.05, 18:45 szprota napisała: > bierzesz i przychodzisz Znów mam coś przynieść??? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: a co tu myśleć 06.01.05, 19:20 Hejt się nie posiadł był ze zdumienia: > Znów mam coś przynieść??? ;p Ehemś, swoją naturalnie czarującą osobowość Odpowiedz Link Zgłoś
h8red Re: a co tu myśleć 06.01.05, 22:08 Mająca zwidy szprota napisała: > Ehemś, swoją naturalnie czarującą osobowość <jeb> Odpowiedz Link Zgłoś
szprota od kiedy słowo "sarkazm" zaczyna się na "i"? 07.01.05, 20:25 a poza tym focham, bo mi z tym do twarzy Odpowiedz Link Zgłoś
h8red Re: od kiedy słowo "sarkazm" zaczyna się na "i"? 07.01.05, 21:15 szprota napisała: > a poza tym focham, bo mi z tym do twarzy Aaa widzisz, to teraz kaczam. To fochaj, fochaj ile chcesz )) Odpowiedz Link Zgłoś
aasiek Re: Nie Władca Gór!!! 06.01.05, 13:25 Po Alinoe miałam lęki )) Te oczy bez tęczówek... Brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Nie Władca Gór!!! 06.01.05, 13:32 Coś jak ja po teledysku Cradle of Filth... bleeee:p Odpowiedz Link Zgłoś
szprota ty też? 06.01.05, 16:05 miałam ze trzynaście lat, jak pierwszy raz przeczytałam "Alinoe" i do tej pory pamiętam ciary, jakie mnie przechodziły [skądinąd uważam, że to chyba najlepiej narysowany komiks wszechczasów...] Odpowiedz Link Zgłoś
aasiek Re: ty też? 06.01.05, 16:20 Ja miałam wtedy jakieś 7 - 8 lat... I bałam sie, jak nie wiem... Ale ciagnęło mnie do tej historyjki. Pamiętam, że byłam wtedy na wakacjach nad morzem i pokazywałam poznanym w ośrodku dzieciakom ten fragment jak on w płonącym domu stoi. I te oczy... Brrrrrrr. Chyba zaraz wyciągnę komiksy ze strychu Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: ty też? 06.01.05, 16:29 A ja osobiscie Alinoe uwazam za jeden z najslabszych Thorgali... Moje the best to: - Wilczyca - Strazniczka Kluczy - Wladca gor - Zdradzona Czarodziejka (jeszcze w Relaxie [takim magazynie komiksow] to czytalem) - Przez Kraine Cieni Odpowiedz Link Zgłoś
aasiek Re: ty też? 06.01.05, 16:42 Z tych, które wymieniłeś, kojarzę tylko "Zdradzoną czarodziejkę". Reszty już niestety nie Odpowiedz Link Zgłoś
argus1 Re: ty też? 06.01.05, 17:56 U mnie numer jeden - zdecydowanie "Władca gór" - wiadomo za co... potem "Alinoe" - klimat "Miasto zaginionego Boga" - dla ludzi pamiętliwych - lektura obowiązkowa. Może nauczą się przebaczać... "Arachnea" - najpiękniejsza część - jeśli chodzi o stronę wizualną. Odpowiedz Link Zgłoś
nemrrod Re: ty też? 06.01.05, 18:03 "Alinoe" to ta część, w której mała Alinoe szukała swojej matki, która umarła, i tam były te straszne, czarne elfy??? Na mnie jako dziecku największe wrażenie zrobiła część o takim mieście "indian" na wzór Inków/Majów/Azteków (?), w którym była taka wysoka piramida i gdzie składano ofiary. Straszne... Kurde, ale tytułów nie pamiętam i nie kojarzę wszyskich części już. Przydałoby się pamięć odświeżyć.... Odpowiedz Link Zgłoś
h8red Re: ty też? 06.01.05, 18:05 nemrrod napisał: > "Alinoe" to ta część, w której mała Alinoe szukała swojej matki, która umarła, > i tam były te straszne, czarne elfy??? Aarica )) > Na mnie jako dziecku największe wrażenie zrobiła część o takim mieście > "indian" na wzór Inków/Majów/Azteków (?), w którym była taka wysoka piramida i > gdzie składano ofiary. Straszne... Miasto zaginionego boga Odpowiedz Link Zgłoś
aasiek Re: ty też? 06.01.05, 18:11 > > Na mnie jako dziecku największe wrażenie zrobiła część o takim mieście > > "indian" na wzór Inków/Majów/Azteków (?), w którym była taka wysoka piram > ida i > > gdzie składano ofiary. Straszne... > > Miasto zaginionego boga > Ha! W takim razie to też pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
grimsrund Re: Nowy Thorgal!!! 07.02.05, 19:14 Moim zdaniem James Caviezel byłby świetny, choć rola w PASJI mogła go zaszufladkować ) Dougray Scott też by się może nadał, mroku ma dość w sobie, choć on na niektórych zdjęciach kiepsko wypada i trza wtedy sporo wyobraźni, żeby go sobie jako Thorgala wyobrazić Tu by się przydał taki rębajło jak Russell Crowe w GLADIATORZE. Jednak jego aparycja niestety nijak się do naszego Bohatera ma ( Chociaż lepiej by było chyba, gdyby ktoś z Europy kontynentalnej go zagrał, bo Thorgal nasz jest jednak, nie zamerykanizowany raczej ) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Dla fanatyków:) 07.02.05, 15:36 www.allegro.pl/show_item.php?item=41381072 Odpowiedz Link Zgłoś
h8red No fajnie 07.02.05, 15:41 Ale i tak mam wszystkie na tfardym. Chociaż czasami żałuję, że mnie nie stac na zebranie całości w postaci papierzanej... ech... Odpowiedz Link Zgłoś
h8red Szprotessso 07.02.05, 19:46 Się mi przypomło. Mam już Kriss na kompie. Troszkę przegięli chłopaki ale ogólnie może być. Odpowiedz Link Zgłoś
h8red No bo tak 07.02.05, 20:01 szprota napisała: > to dobrze, a co znaczy, ze przegli? Dorpbienie dziecka Kriss to chyba lekka porażka. Co teraz??? 2 Jolanów będzie??? A może nawet 3, przecież jest jeszcze Louve. W sumie ciekawe jak z tego wybrną. Poza tym zraz się okaże, że Thorgal, jak Baal w Baldur's Gate, spłodził miliony dzieci przed swoją śmiercią <jeb> Odpowiedz Link Zgłoś
szprota aha? 07.02.05, 20:10 zzawsze wiedziałam, że Thorgal poza szyciem z łuku coś jeszcze umie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: No bo tak 12.02.05, 22:19 Nie panikuj. Jedna reprosuktorka mniej... chociaż biorąc pod uwagę że to Kris.. no cóż, kto wie czy mniej. Może polecą ewriłan w kosmos? Z pałerem Jolana można wiele:p Odpowiedz Link Zgłoś
szprota tak, jest to pewna wskazówka 12.02.05, 18:00 A konkretnie, to następny album wyjdzie pod koniec przyszłego roku: W zeszycie "Les Sacrifices"("Poświęcenie") Thorgal i jego rodzina powrócą na północ, do swojej ojczyzny. Będzie to powrót do źródeł w postaci ostatniej podróży, ponieważ Grzegorz Rosiński i Jean Van Hamme zapowiedzieli, że 30 album (czyli kolejny po „Les Sacrifices” będzie ostatnim z serii Thorgala. No tak.... Koniec podróży dla postaci, która dyskretnie rozpoczęła swoją drogę w 1976 roku, a później odniosła sukces w latach 80-tych. Poświęcenie, które czyni dziś Thorgala jednym z najbardziej znanych bohaterów komiksu. Pojawienie się albumu „Les Sacrifices” jest już teraz zapowiedziane na koniec 2006 roku i zbiegnie się w czasie z 60 rocznicą wydawnictwa Lombard. Trzeba będzie wykazać się cierpliwością, ponieważ Rosiński pracuje obecnie nad drugą częścią hrabiego Skarbka, „Serce z brązu”, którego wydanie przewidziane jest wiosną 2005 roku. 30 zeszyt serii Thorgala wyjdzie w 2007 lub w 2008 roku. Tak więc Thorgal z Rosińskim i Van Hamme’em to już prawie koniec. Jednak kilka projektów jest już w fazie szkiców... Przejęcie serii przez nowy duet autorów jest możliwe, ale mało prawdopodobne. Przyszłość zaowocuje raczej nową serią opartą na postaci Jolana, syna Thorgala. Nim zrezygnuje, Jean Van Hamme napisze scenariusz do pierwszego albumu... Za Anną Klewek z oficjalnej stronyThorgala Odpowiedz Link Zgłoś