Dodaj do ulubionych

Dezyderata

16.11.12, 10:59
Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechu, pamiętaj jaki spokój może być w ciszy.

Tak dalece jak to możliwe, nie wyrzekając się siebie, bądź w dobrych stosunkach z innymi ludźmi.

Prawdę swą głoś spokojnie i jasno, słuchając też tego, co mówią inni: nawet głupcy i ignoranci, oni też mają swą opowieść.

Jeżeli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie.

Ciesz się zarówno swymi osiągnięciami jak i planami. Wykonuj z sercem swą pracę, jakkolwiek by była skromna. Jest ona trwałą wartością w zmiennych kolejach losu.

Zachowaj ostrożność w swych przedsięwzięciach - świat bowiem pełen jest oszustwa. Lecz niech ci to nie przesłania prawdziwej cnoty; wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie jest pełne heroizmu.

Bądź sobą, a zwłaszcza nie zwalczaj uczuć; nie bądź cyniczny wobec miłości, albowiem w obliczu wszelkiej oschłości i rozczarowań jest ona wieczna jak trawa.

Przyjmuj pogodnie to, co lata niosą, bez goryczy wyrzekając się przymiotów młodości. Rozwijaj siłę ducha, by w nagłym nieszczęściu mogła być tarczą dla ciebie. Lecz nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności.

Obok zdrowej dyscypliny bądź łagodny dla siebie. Jesteś dzieckiem wszechświata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien.

Tak więc bądź w pokoju z Bogiem, cokolwiek myślisz o Jego istnieniu i czymkolwiek się zajmujesz i jakiekolwiek są twe pragnienia; w zgiełku ulicznym, zamęcie życia, zachowaj pokój ze swą duszą.

Z całym swym zakłamaniem, znojem i rozwianymi marzeniami ciągle jeszcze ten świat jest piękny...

Bądź uważny, staraj się być szczęśliwy.

Max Ehrmann

W Dezyderacie napisane jest wszystko to czego pragnę.Spokój,harmonia,pragnienie szczęścia, tak niewiele potrzeba aby to osiągnąć.Odkąd przestałem walczyć,coraz częściej to odczuwam.
Obserwuj wątek
    • nehsa Re: Dezyderata 16.11.12, 12:20
      boja55!
      TO jest zbieranina komunałów, czyli życzliwych ogólników, które Max napisał dla mało wymagających czytaczy. Takie gó...ano-okragłe frazesy. Świadectwo, że Maź Ehrmann orłem nie jest.
      • jeepwdyzlu Re: Dezyderata 16.11.12, 12:26
        Świadectwo, że Maź Ehrmann orłem nie jest.
        ----------
        nigdy bym nie zgadł, że się zgodzę z nehsą :-)
        jeep
        • nehsa Re: Dezyderata 16.11.12, 15:28
          jeep!
          Ja, to co piszę, testuję rzeczywistością i logiką. A moim celem, jest dotarcie do wiarygodnych treści oznajmionych przez Syna-Boga w Nauce Ojca-Boga.
          Do dyspozycji mam obecne w Biblii strzępy świadectw Nauki Wszechmogącego Ojca, Którą oznajmił ludzkości tylko Syn Ojca. Nie dość, że strzępy, to jeszcze zakłamywane od ponad dwóch tysięcy lat.
          A ponieważ ja, nie należę do grona intelektualistów, a nawet starannie wykształconych, to skala trudności mojego zadania jest spora.
          • jeepwdyzlu Re: Dezyderata 16.11.12, 15:34
            A ponieważ ja, nie należę do grona intelektualistów, a nawet starannie wykształconych, to skala trudności mojego zadania jest spora.
            -------------
            to dobrze, że znasz swoje ograniczenia
            Tak - Twoje zadanie jest ogromne i powiem szczerze - ponieważ próbowałem Cię czytać - że Cię przerasta...
            Może spróbujesz czegoś mniej ambitnego - np zaprowadzić pokój na świecie?
            Najserdeczniej
            jeep
            • nehsa Re: Dezyderata 16.11.12, 20:59
              jeepwdyzlu napisał:

> A ponieważ ja, nie należę do grona intelektualistów, a nawet starannie wykształ
              > conych, to skala trudności mojego zadania jest spora.
              > -------------
              > to dobrze, że znasz swoje ograniczenia
              > Tak - Twoje zadanie jest ogromne i powiem szczerze - ponieważ próbowałem Cię cz
              > ytać - że Cię przerasta...
              > Może spróbujesz czegoś mniej ambitnego - np zaprowadzić pokój na świecie?
              > Najserdeczniej
              > jeep

***I popatrz jeep!
              Ja, w mojej książce wyczerpująco omówiłem powinność=obowiązek człowieka, i fakt jego nosicielstwa przez każdego człowieka. I podałem nawet warunki zaprzeczenia, przewidując, że ciebie to zainteresuje.
              Ta powinność=obowiązek, to SOLIDARNOŚĆ.
              I na wszelki wypadek, wiedząc, że może ten fakt nosicielstwa obowiązku solidarności, zainteresować TUTEJSZYCH INTELEKTUALISTÓW, NAPISAŁEM:
              że solidarność skutkuje POKOJEM.

No i ty tego nie zrozumiałeś? Eee tam! Po prostu nie doczytałeś.

I mi quRfa inteklektualista doradza, co mam robić.
          • jeepwdyzlu @nehsa 16.11.12, 15:47
            olek-forumowy śmieciu!
            Po raz kolejny intelektualny kastracie plujesz, ale nie potrafisz wzorcu intelektualnej tępoty przedłożyć żadnego kontrargumentu. To taki twój urok, ambitnego tępaka.
            -------------------
            A moim celem, jest dotarcie do wiarygodnych treści oznajmionych przez Syna-Boga w Nauce Ojca-Boga.
            -------------
            nieźle Ci idzie, nehsa...
            • nehsa Re: @nehsa 16.11.12, 21:08
              jeepwdyzlu napisał:

> olek-forumowy śmieciu!
              > Po raz kolejny intelektualny kastracie plujesz, ale nie potrafisz wzorcu intele
              > ktualnej tępoty przedłożyć żadnego kontrargumentu. To taki twój urok, ambitnego
              > tępaka.
              > -------------------
              > A moim celem, jest dotarcie do wiarygodnych treści oznajmionych przez Syna-Boga
              > w Nauce Ojca-Boga.
              > -------------
              > nieźle Ci idzie, nehsa...

***Ja, już X RAZY uprzejmie informowałem, że moje zadanie polega na darmowym przekazie tego, co wiem. I żaden nadęty a tępy buc, niech nie liczy na moją cierpliwość.
              Przed chwilą poinformowałem o tym wariata_b.
              a łolek13, to facet o wrażliwości intelektualnej porównywalnej ze subtelnością skóry aligatora.
              Niech mu się darzy, ale nie ze mną.
              --
    • jeepwdyzlu mistycyzm dla ubogich 16.11.12, 12:25
      boja
      nie chcę Cię urazić
      ale to forum to nie ruch AA

jeep
      • boja55 Re: mistycyzm dla ubogich 16.11.12, 13:47
        jeepwdyzlu napisał:

> boja
        > nie chcę Cię urazić
        > ale to forum to nie ruch AA
        >
        > jeep

To że jestem alkoholikiem i jestem w AA wcale nie oznacza,że tu na Forum chcę o tym pisać (we wcześniejszych postach to już stwierdzałem).Na marginesie dodam jeszcze,że Dezyderata nie jest oficjalną literaturą AA.

• jeepwdyzlu Re: mistycyzm dla ubogich 16.11.12, 14:28
          jestem w AA wcale nie oznacza,że tu na Forum chcę o tym pisać
          ---------------
          to nie pisz
          tymczasem ciągle to robisz i wklejasz nam tekst tak u Was w AA modny...
          Nie boja - nie tędy droga...
          I dobra rada: nie podpieraj się autorytetami, pisz od siebie.
          ciao
          jeep
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka