Gość: OHO IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 22.05.02, 21:43 Ja mam 3 kupione od piratów, a 11 z internetu a WY ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ydorius Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 22.05.02, 21:48 A jak to procentowo wygląda na tle wszystkich pozycji? .y. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doopek Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.02, 23:09 wszystkie sa pirackie - bedzie tego parest. Tanie to, to kupuje jak leci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bratek Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: 212.51.202.* 29.05.02, 07:58 .... bedzie z 70, a procentowo, to ok 90%. nie stać mnie na orygiały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczur Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 21:49 Wszystkie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ndzelka Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 22.05.02, 21:55 wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janktom Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.elblag.dialog.net.pl 27.05.02, 00:54 a po co sa nagrywarki w kapie - po to aby kopiowac a nie stac bezczynnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.pilickanet.pl 22.05.02, 22:38 wszystkie ściągnięte z inetu. około 100 płyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mallina Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.dip.t-dialin.net 22.05.02, 23:37 od roku nie mam zadnych pirackich, kupuje same oryginaly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miecio Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 23:41 Gość portalu: mallina napisał(a): > od roku nie mam zadnych pirackich, kupuje same oryginaly Ale nie bawarskie przyspiewki??)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mallina Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.dip.t-dialin.net 23.05.02, 00:56 nein)))) z niemieckich tylko rammstein i bohse onkelz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NOBODY Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.bielany.sdi.tpnet.pl 30.05.02, 15:44 Piractwa nie wymyslili Polacy......To ze musimy zyc w Popelandi, gdzie wszystko jest juz drozsze niz na "zgnilym kapitalistycznym" zachodzie... gdzie Urzedy Skarbowe dyktuja ceny na towary (skonczyly sie znizki dla stlych klientow np. na GAZ), gdzie Rzad i Sejm jest banda niespelnionych kolesiow ktorych interesuja tylko wlasne potrzeby i ile z tego mozna miec...Gdzie do ceny plyt dolicza sie VAT 22% .......Wiec pytania ile masz pirackich plyt sa nie na miejscu, A do wszystkich "Ktorzy nie maja PIRACKICH PLYT" A czy nie kserujecie ksiazek, gazet w pracy, na uczelni.....??? Nie lubie takich tematow w tym chorym popi...... kraju.. World is a Vampire..... Odpowiedz Link Zgłoś
kasperka1 Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 23.05.02, 00:55 Nie mam zadnej pirackiej plyty. Chcialam napisac o muzyce. Nie odwazylam sie. Nie umiem. Chyba nie potrafie, tyle slow i rytmu przede mna, a ja. Pirackie mowisz, gdzie i za ile? Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 23.05.02, 08:55 Czasami za 20, 15zeta na stadionie, czasami za 1,5 zeta i za pomoca CloneCD (chyba tak to sie nazywa). Sporo to MP3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz13 Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: 195.116.93.* 29.05.02, 07:38 Ja mam na 80 plyt 70 procent to piraty,niestety ale tak naprawde to nie zarabiamy w polsce na tyle aby nie kupowac piratow ,jak dadza na zarabiac normalnie to sie zastanowie czy kupic pirata czy oryginal.Narzaie to mnie na to nie stac jak mam dwoje dzieci i utrzymanie samochodu i mieszkania. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.02, 02:08 Mam niestety tylko jedną piracką płytę. I to tylko dlatego, że muzyka której słucham, nie cieszy się na tyle dużą popularnością, aby komukolwiek opłacało się sprzedawać masowo piraty. Nie mam specjalnych uprzedzeń wobec pirackich CD, bo koncerny muzyczne w Polsce to zdziercy. Ceny płyt są wyższe niż w Berlinie i Paryżu. I niech się nie tłumaczą (co słyszałam nie tak dawno w TV), że muszą przeznaczać pewien procent od każdej płyty na promowanie nowych polskich wykonawców. czy może ktoś mi podać przykład tych "gwiazd"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tymson Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.02, 16:59 takie gwiazdy to np dżast fajf Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 28.05.02, 20:13 Gość portalu: Tymson napisał(a): > takie gwiazdy to np dżast fajf albo maja kraft lub kaja paschalska Odpowiedz Link Zgłoś
borzar Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 23.05.02, 07:09 Gość portalu: OHO napisał(a): > Ja mam 3 kupione od piratów, a 11 z internetu a WY ? Mam okolo 600 plyt, ale moze to juz byc wiecej gdyz trudno je policzyc - mieszkam na dwa domy i jeszcze dosc latwo pozyczam ))). Pirata mam jednego i ciut sie tego wstydze . Jest to plytka z wczesnymi singlami Pink Floyd. Piratow nie kupuje z kilku wzgledow. Od emocjonalnych - nie kupuje kradzionego (dla mnie to paserstwo), po praktyczne - lepszy dzwiek, grube ksiazeczki i czesto lepsza cena niz na stadionie. Nie kupilem przez ostatni rok plyty drozszej niz 40 pln, a wszystko to dobre oryginalne plyty kupowanie w MediaMarkcie, lub aukcjach internetowych. Nikt mnie nie przekona do pirata za 15 pln z gufnianym dzwiekiem na CDR z tandetna okladka, jak moge kupic ten sam Genesis, U2, Marlina Mansona czy Bjork za max 39,90 w Media. Czesto sa to plyty juz po dodatkowej cyfrowej obrobce dzwieku, z bonusami. Pozdrawiam, B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalor Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.natned.com.pl 23.05.02, 08:53 Mam na półce jakieś 30 sztuk z WNP i ok. 100 szt. sklonowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 23.05.02, 09:02 40 zeta za plytke - chyba by mi reka uschla, jakbym siegnal po pieniadze. Jak nie szaleje, to za 40 zlotych potrafie przezyc tydzien. Ja nawet nad 20 zlotymi na plyte musze sie zastanowic. W takiej sytuacji argumenty o paserstwie niewiele znacza. SKoro ci, co sprzedaja piraty to zlodzieje, to jak nazwac koncerny, ktore zadaja za plyte nawet 70 PLN? Poza tym, jesli naprawde czesc z tej sumy idzie na wspieranie nowych ICH3, to ja dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
borzar Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 23.05.02, 09:25 ignatz napisał(a): > SKoro ci, co sprzedaja piraty to zlodzieje, to jak nazwac > koncerny, ktore zadaja za plyte nawet 70 PLN? No tu masz racje, ale zlodziejem jest tu sklep jak np Empik, ktory za ta sama plyte co Media zada 20 pln wiecej. Koncerny plytowe nie sa najwiekszym zlem rynku muzycznego. Koncern nie zada za plyte 70 pln. Koncern zada jakies 40 pln z czego musi oplacic sporo - produkcje, marketing i czasami chybione kontrakty. To ze jeden sklep sprzedaje za 45, a drugi za 65 swiadczy tylko o bezrozumnosci tych, ktorzy placa wiecej w drozszym sklepie. Ale tez pamietajmy, ze towar nie kosztuje tyle ile wynosza koszta jego produkcji, ale tyle ile chca zaplacic potencjalni klienci. To proste prawo ekonomii. Jesli sa tacy, ktorzy kupuja plyty za 70 pln w Empiku to istnieja drogie sklepy. > Poza tym, jesli naprawde czesc z > tej sumy idzie na wspieranie nowych ICH3, to ja dziekuje. Akurat kto jak kto, ale ICH3 jest bardzo dochodowym zespolem. To oni wspomagaja inne miernoty z tej samej wytworni. Mozna im zarzucic wiele - zly smak i kiczu, ale ich sukces komercyjny budzi szacunek. To podobnie jak najbileszy murzyn swiata, czyli Majkel Dzekson i jego Thriller. Dla mnie jest to kicz i miernota, ale sukces komercyjny budzi podziw. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 23.05.02, 09:31 Piszac o ich3 nie mowilem o kasie, jaka zgarniaja, tylko o poziomie muzyki (?), poziomie, ktory jest lansowany. Na szczescie nie za moje pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
ksywa Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 23.05.02, 10:05 Jak to jest, że o czym by nie był wątek, to zaraz schodzi na Ich3? Wszyscy tu cierpią na jakąś manię prześladowczą, czy co? Podobnie w prasie. Czy naprawdę nie mamy w kraju gorszych i bardziej przerażających zjawisk od Ich3? A co do głównego tematu: u mnie piraty to jakieś 20%, z tego prostego względu, że muzyki, której słucham (szeroko rozumiane etno i new age) raczej nie opłaca się piratować. Odpowiedz Link Zgłoś
munky Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 23.05.02, 10:40 Oryginalnych plyt- niedużo, więcej przegranych, lub ściągniętych z neta. U piratow nie kupuje, taka niepisana zasada. Czasem oczywiście chcialoby sie kupic plyte zespolu na ktorym naprawde zalezy, ale bez przesady nie wydam na plyte ok. 60 zl- ludzie ile za to mozna kupic browaru?) Dopoki plyte nie będa tansze(dziwi mnie ze mamy takie same ceny plyt jak np. w USA, przy kilkakrotnie nizszych zarobkach) ludzie bedą kupowac plyty od Afganow i innych Czeczenow, a polska będzie ciągle w przodzie listy krajow gdzie sprzedaje sie najwiecej piratow. Taka smutna prawda pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 23.05.02, 14:30 Myślę, że ceny są tak wysokie, ponieważ boją się wywozu tańszych plyt np. do Niemiec. Sam nie kupuje u piratów. Wole ściągnąć mp3. To też złodziejstwo - ale nie zarobi na mnie mafia. Lubię tak wielu wykonawców z najróżniejszych gatunków muzycznych, że musiałbym mieć kilka żyć by na to zarobić. Ale nie czuje się z tym dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chiant Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: 194.7.214.* 24.05.02, 15:15 <Nikt mnie nie przekona do pirata za 15 pln z gufnianym dzwiekiem> Przepraszam, moze nie jestem na biezaco - czy naprawde plyty na Stadionie kosztuja juz 15 PLN. Zrozpaczony klient > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.acn.waw.pl 25.05.02, 14:15 z tego co wiem to przy większych ilościach obniżają cenę do 10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obieracz Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.citicorp.com 29.05.02, 17:40 Nie wiemo jakim stadionie mowicie ale na Stadionie dawniej zwanym Dziesieciolecia w Warszawie (obecnie Jarmark Europa) 10 zl to normalna cena przy zakupie na sztuki. A dlaczego ja kupuje na stadionie? Sa artysci, ktorych plyty kupuje w ciemno, w pierwszym dniu sprzedazy w normalnym sklepie. Ale jest tez sporo wykonawcow, ktorych plyty nie sa dla mnie warte 50 zl. Zwlaszcza, jesli nie znam zawartosci calej plyty, a podoba mi sie 1 utwor uslyszany gdzies w radiu. Ale moge sobie bez stresow zaryzykowac 10 zl na zakup czegos, co bedzie w moim odtwarzaczu 5 minut i nigdy do tego nie wroce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jg. lint Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.private.ramtel.pl 26.05.02, 19:57 Trochę jest. Nawet bardzo trochę. Ale myśle, że od zawodowców bo jakość dzwięku zazwyczaj bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scooter Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.centrala.kbsa / 10.1.11.* 27.05.02, 11:41 borzar napisał(a): > Mam okolo 600 plyt, ale moze to juz byc wiecej gdyz trudno je policzyc Moja kolekcja jest skromniejsza - ok 200 płyt, z czego ok. 85 % to produkcja piracka... > Pirata mam jednego i ciut sie tego wstydze Piratow nie kupuje z kilku wzgledow. Ja też nie jestem dumny z tego, że kupuję od piratów - ale nie dorabiam do tego ideologii. Powód jest jeden - KASA !!! > Od emocjonalnych - nie kupuje kradzionego (dla mnie to paserstwo) > Ooooo, Pan Świętojebliwy - kradzionego.... Dla mnie prawdziwi złodzieje to tzw. "legalni wydawcy". Ile tak naprawdę kosztuje wytłoczenie płytyty - 4 zł, 6 zł,.... Cała reszta to doliczenia - podatek, ZAIKS-y, prawa autorskie, prawa pokrewne, dodatki na promowanie młodych wykonawców (pusty śmiech - "młodych" - widać ich było na tegorocznym rozdaniu Fryderyków - średnia wieku 47 lat), marże pośredników, hurtowni i sklepów.... jak dodasz całe to gówno to wychodzi 44,99 (Dobra Cena !). O ile podatki powinni płacić wszyscy, o tyle marże i dodatki do ceny mam w dupie !!! Gdy nie wiadomo o co chodzi - to chodzi o pieniądze !!!. NIe wierzę, że nie można zmniejszyć tego "łańcuszka Św. Antoniego" wszystkich pośredników i zejść z ceną płytki do 20 zeta !!! > po praktyczne - lepszy dzwiek No to dołożyłeś do pieca koleś - puszczę Ci dwie płyty - legal i pirata - i rozumiem że Ty bezbłędnie rozpoznasz (po jakości dźwięku) PIRATA !!!... Jesteś debeściak. Na dodatek masz słuch absolutny. Dlaczego nie podpisujesz się Mozart. Wiem dlaczego - Ty jesteś lepszy od Mozarta.... ))) > , grube ksiazeczki i czesto lepsza cena niz na stadionie. Tiaaaaa, i jeszcze dokładają ptysia z bitą śmietaną, tatuaż samoprzylepny i kupon zniżkowy do szaletu publicznego... blaaaa, blaaaaa, blaaaaaa (miłego czytania książeczek) > Nie kupilem przez ostatni rok plyty drozszej niz 40 pln, a wszystko to dobre oryginalne plyty kupowanie w MediaMarkcie, lub aukcjach internetowych. Nikt mnie nie przekona do pirata za 15 pln z gufnianym dzwiekiem Korekta Mozart - to Ty mnie przekonaj, że dźwięk jest "gufniany" (patrz wyżej - rozróżnianie jakości dźwięku). Rozumiem, że mówimy o płytach przechowywanych w pudełkach, nie zarysowanych (wtedy i legal brzmi do dupy) itd. No więc czekam - jak Mistrzu rozpoznajesz te subtelne różnice w jakości nagrania. Przed Twym "superwrażliwymuchem" żaden fałszywy dźwięk się nie ustrzeże > na CDR z tandetna okladka Zdecyduj się - kolekcjonujesz okładki, czy płyty. Ja kupuję płytę - żeby... posłuchać PŁYTY. Poza tym zastanów się co piszesz - czy gościa którego stać by wyprodukować ileś tysięcy płyt nie stać na przyzwoity skaner. Chyba dawno nie byłeś na stadionie i nie widziałeś obecnych okładek płyt pirackich. Wsród piratów też widać konkurencję... nara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromba Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.net 28.05.02, 15:16 scooter- swiete slowa, popieram absolutnie, br. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: 217.98.121.* 29.05.02, 08:02 Nie rozumiem zacietrzewienia - chcesz kupować piraty to kupuj i nie miej pretensji do całego świata. Nie uważam, że płyty w Polsce są dostępne, ale podobnie jest z większością towarów - vide siła nabywcza. Czy ceny mogłyby być niższe - pewnie tak, chociaż 30 zł (nie licząc nowości) za płytę polskiego wykonawcy to chyba nie jest wygórowana cena, inna sprawa to wykonawcy zgraniczni, gdzie ceny są czasem kosmiczne, choć na szczęście można czasem trafić jakieś reedycje za całkiem rozsądną cenę. Nie kupuję piratów, mam kilka płyt kopiowanych (i zawsze szlag mnie trafia,że są takie "nagie") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.waw.cdp.pl 29.05.02, 11:48 Gość portalu: scooter napisał(a): > borzar napisał(a): > > > Mam okolo 600 plyt, ale moze to juz byc wiecej gdyz trudno je policzyc > > Moja kolekcja jest skromniejsza - ok 200 płyt, z czego ok. 85 % to produkcja pi > racka... > > > Pirata mam jednego i ciut sie tego wstydze Piratow nie kupuje z kilku > wzgledow. > > Ja też nie jestem dumny z tego, że kupuję od piratów - ale nie dorabiam do tego > ideologii. Powód jest jeden - KASA !!! > > > Od emocjonalnych - nie kupuje kradzionego (dla mnie to paserstwo) > > > Ooooo, Pan Świętojebliwy - kradzionego.... Dla mnie prawdziwi złodzieje to > tzw. "legalni wydawcy". Ile tak > naprawdę kosztuje wytłoczenie płytyty - 4 zł, 6 zł,.... Cała reszta to dolicze > nia - podatek, ZAIKS-y, prawa autorskie, > prawa pokrewne, dodatki na promowanie młodych wykonawców (pusty śmiech - "młody > ch" - widać ich było na > tegorocznym rozdaniu Fryderyków - średnia wieku 47 lat), marże pośredników, hur > towni i sklepów.... jak dodasz > całe to gówno to wychodzi 44,99 (Dobra Cena !). O ile podatki powinni płacić ws > zyscy, o tyle marże i dodatki do ceny > mam w dupie !!! Gdy nie wiadomo o co chodzi - to chodzi o pieniądze !!!. NIe wi > erzę, że nie można zmniejszyć tego > "łańcuszka Św. Antoniego" wszystkich pośredników i zejść z ceną płytki do 20 ze > ta !!! > > > po praktyczne - lepszy dzwiek > > No to dołożyłeś do pieca koleś - puszczę Ci dwie płyty - legal i pirata - i roz > umiem że Ty bezbłędnie rozpoznasz (po > jakości dźwięku) PIRATA !!!... Jesteś debeściak. Na dodatek masz słuch absolutn > y. Dlaczego nie podpisujesz się > Mozart. Wiem dlaczego - Ty jesteś lepszy od Mozarta.... ))) > > > , grube ksiazeczki i czesto lepsza cena niz na stadionie. > > Tiaaaaa, i jeszcze dokładają ptysia z bitą śmietaną, tatuaż samoprzylepny i kup > on zniżkowy do szaletu publicznego... > blaaaa, blaaaaa, blaaaaaa (miłego czytania książeczek) > > > Nie kupilem przez ostatni rok plyty drozszej niz 40 pln, a wszystko to d > obre oryginalne plyty kupowanie w > MediaMarkcie, lub aukcjach internetowych. Nikt mnie nie przekona do pirata za 1 > 5 pln z gufnianym dzwiekiem > > Korekta Mozart - to Ty mnie przekonaj, że dźwięk jest "gufniany" (patrz wyżej - > rozróżnianie jakości dźwięku). > Rozumiem, że mówimy o płytach przechowywanych w pudełkach, nie zarysowanych (wt > edy i legal brzmi do dupy) > itd. No więc czekam - jak Mistrzu rozpoznajesz te subtelne różnice w jakości na > grania. Przed Twym > "superwrażliwymuchem" żaden fałszywy dźwięk się nie ustrzeże > > > na CDR z tandetna okladka > > Zdecyduj się - kolekcjonujesz okładki, czy płyty. Ja kupuję płytę - żeby... pos > łuchać PŁYTY. Poza tym zastanów się co > piszesz - czy gościa którego stać by wyprodukować ileś tysięcy płyt nie stać na > przyzwoity skaner. Chyba dawno > nie byłeś na stadionie i nie widziałeś obecnych okładek płyt pirackich. Wsród p > iratów też widać konkurencję... > > nara Swiete slowa! A co do okladek, to "piraci" do niektorych plyt dokladaja juz ksiazeczki (pelna lista tekstow, etc.). Teraz nie pomne juz do jakiej plyty to dostalem, ale moze sie upowszechni! pozdr, Leszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borzar Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.02, 11:10 Gość portalu: scooter napisał(a): > > po praktyczne - lepszy dzwiek > No to dołożyłeś do pieca koleś - puszczę Ci dwie płyty - legal i pirata - i roz > umiem że Ty bezbłędnie rozpoznasz (po > jakości dźwięku) PIRATA !!!... Jesteś debeściak. Na dodatek masz słuch absolutn > y. Dlaczego nie podpisujesz się > Mozart. Wiem dlaczego - Ty jesteś lepszy od Mozarta.... ))) Gluchy jestes i tyle. Pare lat temu kiedy pirackie plyty byly robione w normalnej fabryce postawionej gdzies na ukrainie to jakos dzwieku byla dobra. Teraz gdy znaczna wiekszosc piratow to wypalone CD-Ry na zwiekszonej predkosci nagrywania to jakosc jest do dupy. Plaski dzwiek, okrojona sereofonia, brak dynamiki. Slysze to nawet w przypadku dobrze nagranych CD-Row. Porownywalem w ramach "slepej proby" oryginalne plyty i nagrane i w wiekszosci wypadkow rozpoznawalem latwo kopie od oryginalu. Co wiecej sa tacy, ktorzy twierdza ze oryginalne CD ze stanow brzmi lepiej od europejskiego. Nagrywane sa ponoc z wieksza dynamika. Akurat tego nie slysze, ale moze po prostu maja lepszy cluch niz ja. I nie posiadam jakiegos super audiofilskiego sprzetu odsluchowego. Jesli nie slyszysz roznicy miedzy oryginalem a piratem CD-R to jestes gluchy lub masz boom-boxa )). Z reszta argumentow nie bede polimeryzowal gdyz nie chce mi sie z toba gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pradera Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.acn.waw.pl 02.06.02, 12:04 Gość portalu: borzar napisał(a): > Gluchy jestes i tyle. Pare lat temu kiedy pirackie plyty byly robione w normaln > ej > fabryce postawionej gdzies na ukrainie to jakos dzwieku byla dobra. Teraz gdy > znaczna wiekszosc piratow to wypalone CD-Ry na zwiekszonej predkosci nagrywania > > to jakosc jest do dupy. Plaski dzwiek, okrojona sereofonia, brak dynamiki. Slys > ze > to nawet w przypadku dobrze nagranych CD-Row. Porownywalem w ramach "slepej > proby" oryginalne plyty i nagrane i w wiekszosci wypadkow rozpoznawalem latwo > kopie od oryginalu. Co wiecej sa tacy, ktorzy twierdza ze oryginalne CD ze stan > ow > brzmi lepiej od europejskiego. Nagrywane sa ponoc z wieksza dynamika. Akurat te > go > nie slysze, ale moze po prostu maja lepszy cluch niz ja. I nie posiadam jakiego > s > super audiofilskiego sprzetu odsluchowego. No i fajnie. Ja mam też niezły słuch i słyszę różnicę między piratem i oryginałem, a tym bardziej między mp3 a CD. Ale to nie jest dla mnie argument żeby kupować coś, na co mnie nie stać. Z tego samego powodu nie jeżdżę mercedesem tylko małym japończykiem, choć wiem, że mercedes jest lepszy, i nie jem szparagów tylko fasolkę, chociaż szparagi uwielbiam. PS Nie _kupuję_ piratów. Parę razy mi się zdarzyło, ale dawno temu. MP3 sciągam z netu i żadne argumenty nie przekonają mnie do tego że to jest złodziejstwo bardziej niż przegrywanie z kasety kumpla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy28 Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 31.05.02, 11:00 borzar napisał(a): > Gość portalu: OHO napisał(a): > > > Ja mam 3 kupione od piratów, a 11 z internetu a WY ? > > Mam okolo 600 plyt, ale moze to juz byc wiecej gdyz trudno je policzyc - mieszk > am > na dwa domy i jeszcze dosc latwo pozyczam ))). > Pirata mam jednego i ciut sie tego wstydze . Jest to plytka z wczesnymi > singlami Pink Floyd. > Piratow nie kupuje z kilku wzgledow. Od emocjonalnych - nie kupuje kradzionego > (dla mnie to paserstwo), po praktyczne - lepszy dzwiek, grube ksiazeczki i czes > to > lepsza cena niz na stadionie. Nie kupilem przez ostatni rok plyty drozszej niz > 40 > pln, a wszystko to dobre oryginalne plyty kupowanie w MediaMarkcie, lub aukcjac > h > internetowych. Nikt mnie nie przekona do pirata za 15 pln z gufnianym dzwiekiem > > na CDR z tandetna okladka, jak moge kupic ten sam Genesis, U2, Marlina Mansona > czy Bjork za max 39,90 w Media. Czesto sa to plyty juz po dodatkowej cyfrowej > obrobce dzwieku, z bonusami. > Pozdrawiam, > B - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.02, 14:34 Nie mam ani jednej płyty pirackiej. Naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: 193.0.117.* 23.05.02, 14:36 Ja tez nie mam ani jednej. Ale tez dla zasady od jakichs 5 lat nie kupuje płyt w Polsce, tylko za granica, bo tansze. Odpowiedz Link Zgłoś
dixit Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 23.05.02, 20:12 5 skopiowanych, 5 ze stadionu, cos ponad setke oryginalnych (te ostatnie kupuje zwykle uzywane lub na przecenach - zwykle po 9 EUR). Proporcje sie raczej nie zmieniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 13:32 W sumie mam ok. 250 Płyt z tego ok. 80 oryginały reszta skopiowane i jedna z stadionu, zupełnie przez przypadek ktoś zostawił ją u mnie w pracy. Płyt ze stadionu nie kupuje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 28.05.02, 20:24 jesli jestes taki krysztalowy olo, to wypierdziel te plyte ze stadionu! idac tropem twojej ideologi, twoje uszy powinny czuc wstret do "skradzionej" muzyki))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aszu _ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: 195.94.218.* 24.05.02, 15:04 ponad setka ze stadionu, około 40 MP3 - sam zgrywałem i 2 oryginały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAŃKA Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.05.02, 15:13 a ja Wam powiem tak. Piraty goszczą u mnie, a jakże. ale jeśli mam ciśnienie na jakąś muzykę akurat tego dnia, idę do sklepu i kupuję, bez 2 zdań. jeśli nie ma w sklepie, kupię w internecie!!!! byle szybko!!! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chiant Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: 194.7.214.* 24.05.02, 15:17 Na Stadionie juz po 15 zlotych? Niedoinformowany podroznik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp3 Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.pl 26.05.02, 15:56 w zyciu nie kupilem plyty od piratow, ale legalnych osobiscie kupilem tylko 3 bo zajebiscie spodobal mi sie jeden taki zespol, reszta to klony i mp3. Jak ktos mysli ze tam jakas gorsz jakosc dzwieku czy co tam jezscze to mowie ze wystarczy highendowy sprzet grajacy podlaczony pod kompa i zajeboza. Niema wychwytywalnej roznicy,uchem oczywiscie A ceny w polsce to sa jakies zarty. Ja niewiem na co licza te wytwornie plytowe ze ktos bedzie nabijal im kabze po to zeby oni lansowali jakiegos edyto-gorniako-piasko-suflera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fatum Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.jaroty.olsztyn.pl 24.05.02, 15:28 Wiekszosc wypowiedzi odnosi sie do plyt z muzyka. Rzeczywiscie nie kazdego stac na to, zeby kupowac dla jednego utworu plyte za 40 - 60 zl. Ale to jeszcze nie tragedia. Interesuje mnie jak uczestnicy forum odnosza sie do oprogramowania, gdzie ceny zaczynaja sie od ok. 100 zl za szmatlawe gry a konczy na niebotycznych kwotach za oprogramowanie na ktore nie stac jest zwyklego zjadacza chleba. Czy w przypadku, kiedy mam ochote poprostu nauczyc sie obslugi i mozliwosci programu musze wydawac kilka lub kilkanascie tysiecy zlotych? Mowie tutaj oczywiscie o uzytku domowym, nie uzywajac tego oprogramowania do celow zarobkowych. W koncu to tez piractwo. I jeszcze jedno - Wingroza zostanie u mnie na zawsze programem pirackim z prostej przyczyny: nie zaplace za jednego wielkiego wirusa przez ktorego stracilem wiele czasu i nerwow. Uzywam go ... bo musze .. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 24.05.02, 15:49 Ja mam jedna, Californication Red Hot Chili Peppers kupiona na Wolumenie za 15 zl. Reszta to oryginaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.telkab.pl 27.05.02, 15:13 Gość portalu: Fatum napisał(a): > I jeszcze jedno - Wingroza zostanie u mnie na zawsze programem pirackim z > prostej przyczyny: nie zaplace za jednego wielkiego wirusa przez ktorego > stracilem wiele czasu i nerwow. Uzywam go ... bo musze .. Już rzygać się chce od tego narzekania na Windows'a. Ciekawe pod czym przeglądasz i piszesz na forum. Możesz sobie przecież wziąść (darmowego!) linuxa ! A ciekawe ile czasu i nerwów byś stracił, gdybyś nie używał Windows - chociażby przy próbie zainstalowania jakiegokolwiek programu pod unixa ( chociażby klienta poczty ), albo próbie skonfigurowania sieci ( piszę tu głownie o stanie z przed ok. 3 lat, teraz jest lepiej - okienka itp, ale i tak nie jest dobrze ) . Windows jest jak demokracja ( albo kapitalizm - nie pamiętam ) - chodzi mi o historyjkę że jest najgorsza, ale jescze nikt nic lepszego nie wymyślił - czy jakoś tak. Miałem więcej napisać, ale już mi się nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konradek Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.ibib.waw.pl 29.05.02, 09:09 Gość portalu: kolo napisał(a): > ile czasu i nerwów byś stracił, gdybyś nie używał Windows - chociażby przy prób > ie > zainstalowania jakiegokolwiek programu pod unixa ( chociażby klienta poczty ), > albo próbie skonfigurowania sieci ( piszę tu głownie o stanie z przed ok. 3 lat > , > teraz jest lepiej - okienka itp, ale i tak nie jest dobrze ) . Windows jest jak > > demokracja ( albo kapitalizm - nie pamiętam ) - chodzi mi o historyjkę że jest > najgorsza, ale jescze nikt nic lepszego nie wymyślił - czy jakoś tak. > Miałem więcej napisać, ale już mi się nie chce Zupelnie sie nie zgodze. Linux to naprawde przyjemny i w miare latwy w obsludze system operacyjny. Sam uzywam Red Hat 5.0 z kernelem 2.2. I jezeli komus zalezy na naprawde szybkiej i bezawaryjnej pracy to polecam to srodowisko, szczegolnie w trybie tekstowym nie jest marnowana moc procesora na bzdetna grafike. I jest tam naprawde duzo roznego oprogramowania i to za darmo. Zreszta wydaje mi sie ze ludzie uzywaja Windows z przyzwyczajenia i lenistwa bo pewnie nie chce im sie instalowac innego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield ANI JEDNEJ I NIGDY NIE BĘDĘ MIAŁ!!! IP: BIOMETMERCK* / *.biometmerck.pl 24.05.02, 17:02 Brzydzę się piractwem, bo to po prostu złodziejstwo, a kupując pirackie kopie stajesz się elementem tego procederu. Piratom mówię stanowcze NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madusiak Re: ANI JEDNEJ I NIGDY NIE BĘDĘ MIAŁ!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.02, 17:11 ja też sie brzydziłam przez tyyle lat, dopóki nie poszłam na stadion i nie kupiłam 10 płyt w cenie 2 w sklepie. Nie stać mnie żeby kupowąc płty za ponad 50 zeta. A bez muzyki żyć nie umiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anamorf Re: ANI JEDNEJ I NIGDY NIE BĘDĘ MIAŁ!!! IP: *.inmedia.pl 24.05.02, 18:42 Nie bój się - twórcy i tak zarabiają wystarczająco dużo kasy, a ew. straty są wliczone w cenę i płacą za to bogacze kupujący oryginały w sklepach. A BTW - wiesz ile liczy sobie informatyk jeśli przyjeżdza serwisować program do firmy? Za godzine bierze 100 zl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABeCe Re: ANI JEDNEJ I NIGDY NIE BĘDĘ MIAŁ!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.02, 20:58 pomysl co mowisz. stwierdzasz, ze bogaty to mu zabrac. czy to nie jest przypadkiem to do czego nawoluje lepper? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymek Re: ANI JEDNEJ I NIGDY NIE BĘDĘ MIAŁ!!! IP: *.pl / 10.0.1.* 25.05.02, 00:51 a software w kompie, za pomoca ktorego tak sie zarzekasz? wszystko oryginalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Miło mi Cię rozczarować!!! IP: BIOMETMERCK* / *.biometmerck.pl 27.05.02, 17:06 Software w kompie też legalny i tylko taki. Złodziejstwo, to złodziejstwo i takim pozostanie. Nie można tłumaczyć złodziejstwa wysokimi cenami, bo to zakrawa na anarchię. W takim razie można kraść też samochody, bo są drogie - czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pradera Re: Miło mi Cię rozczarować!!! IP: *.acn.waw.pl 27.05.02, 17:22 Gość portalu: Garfield napisał(a): > Software w kompie też legalny i tylko taki. Złodziejstwo, to złodziejstwo i > takim pozostanie. Nie można tłumaczyć złodziejstwa wysokimi cenami, bo to > zakrawa na anarchię. W takim razie można kraść też samochody, bo są drogie - > czy tak? Ale samochody wcale nie są drogie - jak na to, ile są warte, to są wręcz smiesznie tanie i ciągle tanieją, bo nikt ich w tej cenie nie chce, lepiej sprowadzać używane z zachodu, a to przeciez prawie to samo co sciaganie mp3 z netu. Rzecz jest warta tyle, ile ktoś chce za nią dać. Jakby mp3 byly legalne i firmy przestaly z nimi walczyc tylko sprobowaly sie dostosowac, to plyty oryginalne od razu poszlyby w dol. Jest o tym (tzn. o walce z piractwem, tam akurat filmowym) dzisiaj fajny felieton w GW na stronach TMT - zawsze łatwiej czegoś zakazać niż próbować sie dostosowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beniowsk Cena płyty a kasety IP: *.pekao.com.pl 29.05.02, 15:03 Zgadzam się: złodziejstwo to złodziejstwo. Ale mam jedno pytanie, na które nikt nie potrafi udzielić odpowiedzi. To, że koszt wykonania CD wynosi ok. 1 zł to oczywiste. Wszyscy tłumaczą cenę płyty prawami autorskimi, marżą itp, ale dlaczego do cholery legalne kasety, gdzie do ceny doliczane są te same rzeczy kosztują po 20 zł? Koszt wykonania kasety jest wyższy niż CD. Jeśli ktoś zna odp. na to pytanie to b. proszę o odpowiedź. Mam trochę piratów, choc b. niechętnie je kupuję. Zresztą kolekcjonuję muzykę filmową, a tego na Stadionie raczej nie sprzedają, chyba że film jest hitem, jak np. Gladiator. Niestety muzyka do hitów filmowych skażona jest rakiem Johna Williamsa, którego to muzyka może brzmi imponująco, ale gość cały czas robi to samo, zresztą jak (niestety) większość twórców muzyki filmowej - jak bitwa to werble i głośno, jak miłość to patetycznie i słodko. Kilar i Preisner to są kompozytorzy. Tylko gdzie zdobyć np. całą (nie fragment z the Best of Kilar) ścieżkę do Smugi Cienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mith wysokie marze firm fonograficznych IP: *.atol.com.pl 20.06.02, 19:36 Kiedys na czcie byla rozmowa z zespolem DZEM . Panowie powiedzieli, ze jezeli artyscie uda sie podpisac kontrakt na 10% (wartosci plyty) to jest to duzy sukces. Wiec zadne prawa autorskie tylko wysokie marze firm fonograficznych sa powodem wysokiech cen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ataman Re: wysokie marze firm fonograficznych IP: *.ip.netia.com.pl 28.08.13, 13:57 Koszt płyty podnosi wydawnictwo, a nie firma fonograficzna - to zaledwie miejsce, gdzie się je produkuje. Dane wydawnictwo inwestuje w taką produkcję daną sumę i oczekuje conajmniej 200% zysków. 30% stanowią koszty fonografii, 60% idzie dla wydawnictwa, max 10% dla zespołu. Oczywiście te proporcje są ruchome - zobacz sobie na ceny takich firm, np na www.drukcyfrowygamma.pl i sama oceń, czy koszt produkcji jednej płyty, tj około 3zł to wysoka marża, kiedy płacisz za płytę ponad 35zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: ANI JEDNEJ I NIGDY NIE BĘDĘ MIAŁ!!! IP: *.acn.waw.pl 25.05.02, 14:06 a co powiesz na to, że ceny płyt są zawyżone (stwierdziła to UE, to samo jest w Stanach). Nawet w Polsce ceny są wzięte z powietrza. Na zachodzie przez wiele lat trzymano proporcję: cena kasety ~66% ceny płyty, gdyby tej samej zasasy firmy płytowe trzymały się w Polsce to płyty powinny kosztować max 40 zł. Poza tym w Polsce nie prawie żadnych sensownych przecen i rynku płyt używanych, co na pewno ograniczyłoby piractwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pradera Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.acn.waw.pl 24.05.02, 17:25 Hoho, nieźle wyszło. To ja też się wyspowiadam: mam paręnaście piratów cd, takich 'z walizki'. kilka zestawów mp3 ze stadionu, kupionych zanim nie miałem stałego łącza. w tej chwili wypalam ok. 50 płytkę z mp3 sciągniętymi z netu. Poza tym mam sporo tzw. sellesów, nie wiem jaki jest ich status prawny Oryginałow w tej chwili pozbywam się na allegro (polecam moje aukcje , po zgraniu zawartości na mp3. Tylko zagracają. Aha, i jeszcze jedno: nie wierzę w pirackość mp3 ściąganych z netu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp3 mp3 to nie piraty IP: *.pl 26.05.02, 16:06 Gość portalu: Pradera napisał(a): > Hoho, nieźle wyszło. To ja też się wyspowiadam: > mam paręnaście piratów cd, takich 'z walizki'. > kilka zestawów mp3 ze stadionu, kupionych zanim nie miałem stałego łącza. > w tej chwili wypalam ok. 50 płytkę z mp3 sciągniętymi z netu. > Poza tym mam sporo tzw. sellesów, nie wiem jaki jest ich status prawny > Oryginałow w tej chwili pozbywam się na allegro (polecam moje aukcje , po > zgraniu zawartości na mp3. Tylko zagracają. > Aha, i jeszcze jedno: nie wierzę w pirackość mp3 ściąganych z netu. I bardzo slusznie mnie tez raczej nie przekonuja tezy wytworni ze mp3 to piractwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m mp3 IP: *.dwi.uw.edu.pl 28.05.02, 12:11 chetnie sie wymienie mp3 - poprosze o spis na divxm@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABeCe jak nie piraty to co?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.02, 20:53 a co moze wytwornie muzyczne prowadza dzialalnosc charytatywna udostepniajac za friko mp3? oczywiscie ze mp3 to piraty! durne wasze usprawiedliwianie sie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: 194.7.80.* 24.05.02, 17:37 Olbrzymia wiekszosc to plyty 'pozyczone'; Tylko gre 'Harry Potter' kupilem. R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apraski Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.rene.com.pl / 192.168.1.* 24.05.02, 20:55 Mam w domu prawie 500 CD. W tym około 10 piratów i 3 przegrywane. Poważnie! W ogóle nie sprawia mi radości kupowanie piratów. Mam teraz tak dużo muzyki, że nie muszę kupować gniotów za 10 zł, gdzie nie ma książeczki, a jakość jest chujowa. Kolekcji oryginałów dorobiłem się, bo tak mnie wychował kiedyś starszy kumpel. Nigdy nie kupuj tego pirackiego ścierwa. Rzecz jasna nie kupuję też nowości za 70 zł w jakiś EMPiKU. W Gdańsku (tam mieszkam) jest jeden sklep, gdzie nowość kosztuje od 49.90 do 55 zł. Żeby nie było, nie jestem milionerem. Na płyty miesięcznie wydaję góra 300 zł. Chociaż teraz dostałem korby na DVD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotnik Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.02, 21:55 kurcze ... 300zł miesięcznie na płyty !!! większość ludzi w tym kraju niewiele więcej zarabia ... Boże mój , co za gnój - jak to śpiewał Kazik ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKI DO APRASKI !!! IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 25.05.02, 12:25 W jakim sklepie w Gdańsku kupuujesz te oryginalne płyty ? Też tu mieszkam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apraski Re: DO APRASKI !!! IP: *.rene.com.pl / 192.168.1.* 27.05.02, 11:43 Na Tkackiej. Łatwo znajdziesz, bo jest tam tylko jeden sklep z płytami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr.feel Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.05.02, 14:57 czasami to nie kwestia nawet ceny ale dostepnosci.... rynek muzyczny w naszym kraju jest bardzo ubogi... i tak np. w niemczech wchodzac do mediamarktu jest 30m dlugosci regal z samymi singlami (a na tych akurat mi najbardziej zalezy) w Polsce?? jeden maly regalik sorki ale zeby zdobyc jeden utwor musze kupic cala plyte to troche bez sensu. Poza tym slucham duzo rzeczy ktore w Polsce sa wogule nieosiagalne (np. sprobuj kupic ettien de crecey w remixach ktora ukazala sie z miesiac temu w europie nie ma szans w Polsce jej po prostu nie wydaja!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABeCe Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.02, 21:04 widze, ze podzielamy te sama polityke. kupujac plyte chce miec pelnogatunkowy towar z ksiazeczka, z dobrze zrobionym nadrukiem na cd, bez zadnych bonusow - tak jak to piraci robia probujac uszczesliwic na sile. 300 zlotych fakt duzo jak na przeciete wynagrodzenia. w wawie kupuje w media markcie, bo jest zdecydowanie najtaniej ale wiekszosc plyt przywoze z anglii. pzdr. 100 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mith JA tyle nie mam IP: *.atol.com.pl 20.06.02, 19:41 widzisz a ja nie mam 300zl. miesiecznie do wydania tylko na same plyty. Oczywiscie wolalabym miec same orginalne nagrania, ale dopuki ceny sa jakie sa nie bede miala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz państwo przyczynia się do szerzenia piractwa IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 21:09 Chętnie kupowałabym płyty oryginalne, ale (jak w przypadku wszystkich) problem stanowi cena. Mam pare oryginalow starych sprawdzonych zespołów, ale na tym koniec.Poza tym rozległa kolekcja mp3 sciągnięta na lewo z internetu. A to wszystko przez nasze państwo. Płyta kosztowałaby jakieś 20 zł, gdyby nie wszystkie "formalności". Niestety, póki to się nie zmieni piractwo będzie kwitło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RoBaL Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.ustka.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 23:20 Ja tam mam ze 120 audio i z 200 z softem. Wsio od kumpli albo czesciej z netu. Muzy takiej jak ja slucham albo nie dostane, albo na zamowienie, co wychodzi ok 75 za plyte. W tej samej cenie mam ok 40 CDR. (Mnie nawet nie stac zeby kupic sobie jedna plyte miesiecznie). Apropos softu to sie nie bede wypowiadal. Na codzien uzywam linucha, ale czasem trzeba posiedziec w windzie przy CADzie, Photoshopie, PhotoImpactcie, Visual Studio 6, 3DStudio, Officie i nawet w Maya. Wszystko potrzebne mi jest na studia. Powiedzcie mi jak ma sobie student zarobic na to wszystko, bo mi niestety jest to potrzebne zeby sobie dac rade. Free Software Foundation RULEZ!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.acn.waw.pl 25.05.02, 03:11 Mam sporo piratów (200-300) i jeszcze więcej oryginałów i niczego się nie wstydzę. Kupuję sporo płyt, ale nie na wszystko mnie stać, a audiogalaxy jest zawsze pod ręką. Poza tym wiele płyt, nawet tych z mainstreamu jest niedostępnych np. spróbujcie kupić nowy Weezer (od tygodnia w Stanach), to samo było do niedawna z Incubusem, że nie wspomnę o Binaural Pearl Jam, które przez pierwszy miesiąc po premierze było dostępne tylko na kasetach etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.dwi.uw.edu.pl 28.05.02, 12:22 chetnie sie wymienie filmami divx, muzyka, grami - poprosze o spis na divxm@poczta.onet.pl - wymiana osobista w wawie Odpowiedz Link Zgłoś
magdag3 Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? 25.05.02, 11:28 Słucham prawie wyłącznie muzyki klasycznej a takiej nie kupi na "piratach". Zgrozą napełniają mnie ceny płyt. Mam ok 500 i wygląda na to, że utopiłam majątek w tych płytach.Kupowałam płyty w Niemczech,Hiszpanii, Kanadzie i nawet w Australii.Kupuję w każdym kraju w którym jestem /czasem regionalny folk/.Takiego zdzierstwa jak w Polsce nie uświadczy. Nic nie wiem o rodzinach np. Bacha, Vivaldiego czy Handla,którzy mieliby prawa autorskie a ceny płyt z muzyką klasyczną dorównują cenom najnowszych hitów.Nie dziwię się osobom kupującym pirackie płyty i użyczam moich do przegrania.W Kanadzie można kupić np.używane płyty, są przeceny.Zobaczcie co w naszych EMPiK-ach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.acn.waw.pl 25.05.02, 23:26 No właśnie. Ja też słucham muzyki klasycznej, chociaż nie tylko. Dlaczego te płyty są tak koszmarnie drogie? Rozumiem, że często w nagraniu bierze udział wielka orkiestra. Ale nawet gratyfikacja dla tych wszystkich muzyków razem jest mniejsza niż np. bierze Sting czy Madonna. Mozartowi ZAiKS nie musi płacić, więc skąd te ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieżba Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.02, 16:57 Coś około 70 sztuk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.dwi.uw.edu.pl 28.05.02, 12:22 chetnie sie wymienie filmami divx, muzyka, grami - poprosze o spis na divxm@poczta.onet.pl - wymiana osobista w wawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grotland Re: ILE PŁYT PIR..? - mam tylko przegrane od siost IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.05.02, 23:38 mam płyty nieoryginalne ale przegrane od siostry - a to wg pani J. Steczkowskiej jest OK, ktora wypopowiedzia się tak kiedyś w Rowerze Błażeja. Nie stac mnie na nowe! - A za "dziękuję" (= 1,50 zł) moge posłuchać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killeris Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.02, 11:23 noo mam kilka oryginałów... i całe setki na oryginalnych Verbatimach, Emtecach, Dysanach, Samsungach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sallmon Re: ILE PŁYT PIRACKICH MACIE W DOMU ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.02, 15:00 jakieś 30-40% moich płyt, to płyty przegrywane z oryginałów. Nie oszukujmy się - przy tej cenie płyt nie jestem w stanie kupić tego wszystkiego, co bym akurat chciała w danym miesiącu. Więc dogaduję się ze znajomymi: ja to kupię, oni tamto i przegrywamy. W świetle ustawy o prawach autorskich mam prawo zrobić sobie kopię nagrań fanograficznych, o ile nie czerpię z tego żadnych korzyści majątkowych. Niestety - nie dotyczy to oprogramowania komputerowego. Od handlarzy na stadionach czy bazarach nie kupuję - niestety, nie ta jakość. Odpowiedz Link Zgłoś