Dodaj do ulubionych

utwór z reklamy z przed 5 lat?gogle nie wie a wy?

IP: *.com / 213.199.204.* 13.03.05, 18:07
to mnie męczy co jakis czas ,teraz gdy mam net mi sie znowu przypomnialo
Chodzi o piosenke z chyba polskiej reklamy(dlatego nie można znaleźć)z przezd 5-6 lat Opla astra classic.To bylo w gatunku britrockowym,jedyna co pamietam to muzyka i fragment tekstu"...this is the first day? of the rest of your life..."Auto jechalo sobie jakąś drogą asfaltową wśród pól czy ląk.
Szukalem w bazach tekstów i nic(gdybym mial caly tekst to bym skojarzyl)
Hehe ,moze jest tu ktos kto cos sobie skojarzy,wiecie chyba jak takie pierdoly czasem drążą mózg no ale zdaje sobie sprawe ze to bylo tak dawno smile
Obserwuj wątek
    • Gość: jpeg Re: utwór z reklamy z przed 5 lat?gogle nie wie a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 12:10
      Na stronce www.reklamy.tv piszą, że piosenka z reklamówki astry to DJ
      Quicksilver "Bitter sweet symphony". Britrock by się zgadzał, ale nazwa
      wykonawcy już nie bardzo. Poza tym nie wiem, czy o tę reklamówkę ci chodzi.
      Jeśli nie, no cóż, owocnych dalszych poszukiwań.
      • misscraft Re: utwór z reklamy z przed 5 lat?gogle nie wie a 16.03.05, 23:18
        tą piosenke gra zespół VERVE, kojarze ją, była też w filmie "Szkoła uwodzenia"
        również w momencie kiedy ładne aucio pędziło droga pośród pólsmile
        • Gość: Jacenty Re: utwór z reklamy z przed 5 lat?gogle nie wie a IP: *.chello.pl 16.03.05, 23:43
          Ojejciu jejciu!
          • misscraft Re: utwór z reklamy z przed 5 lat?gogle nie wie a 16.03.05, 23:53
            Nie widziałeś tego samochodu, długo by na ulicy nie postało, szczególnie w
            Polscewink
    • Gość: NN Re: utwór z reklamy z przed 5 lat?gogle nie wie a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:46
      The Verve - Bitter Sweet Symphony

ile ja sie kiedys tego naszukalem tongue_out
      • Gość: H Re: utwór z reklamy z przed 5 lat?gogle nie wie a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 07:37
        Przecież ta płytę można było kupić w każdym sklepie! W Vivie 2 katowali ten
        kawałek po 6 razy dziennie, a dziennikarze brytyjskiej prasy wrzeszczeli, ze
        teraz to The Verve rządzą na Wyspachsmile To było jakies 7 lat temu - a tak
        naprawdę, to jakiś "klon" któregoś kawałka Stonesów.
        Pozdrawiam!
        • Gość: muka! Verve i Stonesi IP: *.aster.pl 17.03.05, 08:35
          To nie do końca tak. Charakterystyczna partia smyczków w "Bittersweet Syphony"
          została wyjęta z utworu "The Last Time" Stonesów. Ale każdy kto słyszał "The
          Last Time" wie, że tam nie ma takiej partii smyczków. Otóż jest, tyle że nie w
          nagraniu zespołu, a w wersji, którą wydał menażer Stonesów Adrew Loog Oldham.
          Zebrał na płycie "The Rolling Stones Songbook" przeboje Stonesów w wersji na
          orkiestrę i wydał pod swoim nazwiskiem. To był lepszy cwaniak od wyciągania
          pieniędzy. Co zresztą udowodnił oskarżając Verve o bezprawne uzycie sampla.
          verve musiało zapłacić i zadedykowało nawet Oldhamowi wers z "Bittersweet
          Syphony" brzmiący: "you're slave to the money/then you die"

PS. Swoją drogą zdumiewające że dla kogoś ta piosenka to zagadka. To jeden z
          najbardziej ogranych rockowych numerów drugiej połowy lat 90.
          • Gość: Jacenty Re: Verve i Stonesi IP: *.chello.pl 17.03.05, 08:48
            Autorem wersji orkiestrowej faktycznie jest Andrew Loog Oldham, ale
            tym "lepszym cwaniakiem" był Allen Klein!
            • Gość: muka! Re: Verve i Stonesi IP: *.aster.pl 17.03.05, 22:11
              No fakt. Klein nie Oldham. jak się mogłem tak pomylić wink. Choć zdaje się Oldham
              też coś próbował uszczknąć z tej sumki, która zaczęła rosnąć po sukcesie
              piosenki jako właściciel praw wykonawczych. Skomplikowana historia wink

Aha, a samo The Verve było przeciwne użyciu tego utworu we wspomnianej reklamie.
              To Klein sprzedał Oplowi prawa do jej wykorzystania. Wcześniej te same prawa
              sprzedał także bodajże Nike. Cała kasę zgarnęli Stonesi smile
        • Gość: Jacenty Re: utwór z reklamy z przed 5 lat?gogle nie wie a IP: *.chello.pl 17.03.05, 08:43
          Klon to chyba za wiele powiedziane. Krótki motyw smykowy wysamplowany z
          instrumentalnej orkiestrowej wersji "The Last Time" i zapętlony. Któż by inny
          wykorzystał ten fakt, jak nie Allen Klein?! wink Dzięki temu kolesie z The Verve
          zostali w całości pozbawieni honorariów autorskich ze "sprzedaży" tego numeru.
          Bez sensu. Usiłowali nawet interweniować u Micka i Keitha, ale zostali olani.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka