Dodaj do ulubionych

Co to jest post-rock ??

IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 16.03.05, 22:26
Ostatnio dość często napotykałem się na ten termin czytając różne serwisy
muzyczne. Ta nazwa mnie zaintrygowała. Jaki jest to typ muzyki ? Co to jest
rock to doskonale wiem (a przynajmniej tak mi się wydaje smile ), ale post-
rock ? Na czym polega to "post" ? Czy post-rock to też jakaś odmiana rocka,
czy już nie ?? I skąd to "post" się wzięło ?
Wolałbym żeby w odpowiedzi na moje pytanie nie padało zbyt wiele nazw różnych
zespołów, ale aby ktoś po prostu opisał mi tę muzykę.

Przerostek "post" oznacza dla mnie, że coś się skończyło, definitywnie
zakończyło swój żywot. Np. epoka post-napoleońska, epoka postnuklearna itp. A
przecież wiadomo że rock nie umarł i nigdy nie umrze (choć może mieć lepsze i
gorsze okresy), więc czy w nazwie tego nowego nurtu muzycznego nie ma jakiejś
oczywistej sprzeczności ?
Obserwuj wątek
    • Gość: jbhbhjb Re: Co to jest post-rock ?? IP: *.zaczek.ds.pw.edu.pl 16.03.05, 22:42
      nie ma sprzecznosci. post-rock to np. Tortoise, Stereolab chiba. takie tam, ja tego nie lubie, takie troche inspirowanie kraut-rockowcami chiba. tam rzeczywiscie malo rocka jest. szkoda ze ten termin odnosi sie akurat do tych zespolikow z lat 90. nazwa post-rock pasuje mi akuratnie do wielu innych wczesniejszych wykonawcow ktorzy zerwali z rockiem i to w sposob wiele ciekawszy [dla mnie]
    • Gość: vince Re: Co to jest post-rock ?? IP: 141.186.251.* / *.ems-t.ca 16.03.05, 22:48
      Nazwa post-rock zostala wymyslona przez Simona Reynoldsa w 1993 dla opisania
      albumu Hex grupy Bark Psychosis. Brzmienie albumu bylo pododbne do dokonan Talk
      Talk.
      Obcenie za grupe grajaca Post-Rock uwaza sie taka, ktora gra muzyke z
      korzeniami w indy-rock ale z elementami innych stylow ( jazz, ambient,
      electronic) ktore sprawiaja, ze jest mocno alternatywna do tradycyjnej
      alternatywy. Nazwa jest niefortunna, tak mi sie wydaje.
    • Gość: H Re: Co to jest post-rock ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 22:51
      Wiel bardziej "nierockowych" rzeczy niż postrock działo się w rocku - zwłaszcza
      w latach siedemdziesiątych. Mam wrazenie, ze określenie "post-rock" narodzio
      się jako próba storzenia "posmodernizmu" w rocku - czyli krótko mówiąc nie
      znaczy to w zasadzie nic.
      Ciekawe keidy usłyszymy "neorock"? smile
    • Gość: pszemcio Re: Co to jest post-rock ?? IP: 44,1.* / 193.193.181.* 16.03.05, 23:12
      to jest rock grany podczas wielkiego postu
      • Gość: Jacenty Re: Co to jest post-rock ?? IP: *.chello.pl 16.03.05, 23:41
        I to jest jedyna poprawna odpowiedź! smile

btw, Bark Psychosis grali "nieco" głośniej od Talk Talk ;D
    • rael75 Re: Co to jest post-rock ?? 16.03.05, 23:59
      > Przerostek "post" oznacza dla mnie, że coś się skończyło, definitywnie
      > zakończyło swój żywot. Np. epoka post-napoleońska, epoka postnuklearna itp. A
      > przecież wiadomo że rock nie umarł i nigdy nie umrze (choć może mieć lepsze i
      > gorsze okresy), więc czy w nazwie tego nowego nurtu muzycznego nie ma jakiejś
      > oczywistej sprzeczności ?

Równie dobrze mógłbyś zadać pytanie, czy w nazwie rock progresywny nie ma
      oczywistej sprzeczności w sytuacji, gdy większość zespołów kojarzonych z tym
      nurtem garściami czerpie (by nie rzec - zrzyna) z tego, co działo się w tej
      muzyce w latach 70-tych, a więc nie jest pro- a raczej -regresywna.
      • rael75 Re: Co to jest post-rock ?? 17.03.05, 00:04
        I jeszcze - Wielki Słownik Wyrazów Obcych PWN: post - pierwszy człon wyrazów
        złożonych tworzący nazwy i określenia osób, rzeczy lub zjawisk występujących
        później od czegoś lub będących późniejszą formą czegoś.
        • Gość: scribs Re: Co to jest post-rock ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 01:49
          Mi się też to kojarzy z postmodernizmem, terminem bardzo nie precyzyjnym skądinąd.
          Ogólnie jest on związany(posrmodernizm) z pewną schyłkowością w kulturze ,
          końcem historii. Może jest podobnie z postrockiem.
          Tak czy inaczej to jeszcze jedna nazwa. Np. na muzykę Becka widziałem określenie
          - postmodernistyczny pop.
          • nemrrod Re: Co to jest post-rock ?? 17.03.05, 10:56
            Post-rock to termin, który może oznaczać wszystko albo nic... Generalnie nie ma
            się co przejmować i zastanawiać nad szufladkami.
            Simon Reynolds pierwotnie definiował post-rock jako "music using rock
            instrumentation for non-rock purposes, using guitars as facilitators of timbres
            and textures rather than riffs and powerchords." smile I to chyba najprostsza
            definicja.
            • teddy4 Re: Co to jest post-rock ?? 18.03.05, 14:16
              Przecież to oczywiste. Post rock to muzyka, która sączy się z radia w urzędach
              Poczty Polskiej.
              • humbak Rok korespondencyjny? 18.03.05, 14:50
                A można tam cosik fajnego znaleźć. Zdaje się że dochodzi tu też ociupina
                elektroniki.
              • syrop_przeciwkaszlowy Re: Co to jest post-rock ?? 18.03.05, 16:29
                teddy4 napisał:

> Przecież to oczywiste. Post rock to muzyka, która sączy się z radia w urzędach
                > Poczty Polskiej.

Haaaaa. Haaaaaa. Haaaaa. Ale kicha.
    • Gość: vince Re: Co to jest post-rock ?? IP: *.115-70-69.mc.videotron.ca 19.03.05, 00:32
      post-rock to taka odmiana rocka, ktora muzycy wykonuja stojac jak slup (post z
      angielskiego to slupek). Rowniez publicznosc odbiera te muzyka stojac bez
      ruchu, w stanie lekkiej hipnozy. Ciekawy spektakl.
      • Gość: scribs Re: Co to jest post-rock ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 11:40
        nie zgodze się...
        byłem na koncercie Tortoise, który się uważą za kapelę post-rockową,
        i ludzie trochę się poruszali,
        tak, np. kroczek do tyłu, w bok, do przodu, i znowu to samo jeszcze raz;
        któś tam się trochę pobujał, jakaś dziewczyna pokręciła biodrami...
        nie był to taki całkowity bezruch.
        Choć można zawsze powiedzieć, że to taki lunatyczny taniec, lub skuteczny środek
        zapobiegający zdrętwieniu kończyn.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka