Dodaj do ulubionych

nowe plyty polecam

06.07.05, 15:00
sonaty skrzypcowe brahmsa ze sternem i bronfmanem
moze nei odkrywam hamerki, ale dla mnei to idealne wykonanie. uzaleznilam
sie. jest wszystko.

enesco clara cernat i thierry huillet- baaardzo ciekawie garaja, mlody duet,
ona rumunka, on francuz, nawet gra ok jak na francuza (choc ja nie lubei tego
ich zimnego krystalicznego dzwieku) , abrdzo polecam

to satrszne, ja juz w ogole nie jestem w stanie sluchac fortepianu solo, bo
nic mi sie nie podobasmile tzn kazdego sie czepiam , nie pasuja mi detale. wiec
przerzucilam sie na kamere.

Taka jestem kobieca, że aż wstyd, aż śmierdzi po prostu z lekka czymś takim,
wicie, bardzo nieprzyzwoitym a powabnym.
Obserwuj wątek
    • quasthoff Re: nowe plyty polecam 06.07.05, 17:31
      Fortepiana solowego nie cierpiszesz bo nicewo siem nie podoba. Ejże, a
      ostatniego i nie tylko ostatniego Pletniowa z Czajkowskim słochała czy toć też
      się marudzi. Oj toć możet choć Clara Haskil bedzie na miejscu.A może mniej
      znany Stenhammar toże pikny a nieznany.
    • ondine Re: nowe plyty polecam 06.07.05, 19:58
      ojej literowki, i co? ok, moge nic nie pisac. mam zbyt silne uderzenie na
      kompawink
      • quasthoff Re: nowe plyty polecam 06.07.05, 23:50
        A ja z nowości polecam Miłosza Bembinowa oratorium RES TUA. Piękne dzieło z
        wybranymi tekstami biblijnych psalmów i jednocześnie świetnie wykonane przez
        młodych solistów, chór żeński oraz orkiestrę. Całość prowadzona przez autora
        dzieła.
    • cymber.gaj Re: nowe plyty polecam 07.07.05, 02:26
      A ja właśnie kupiłem w Gigancie 21 koncertów fortepianowych Mozarta w wykonaniu Zachariasa (8 CD za jedne 66 zł!). I teraz sobie słucham. I się zachwycam. I też polecam.

Mój odbiór muzyki jest nieskażony znajomością rzeczy (nie wiem nawet, co to znaczy C-dur czy inny A-moll, nie mówiąc już o szczegółach techniki gry na fortepianie). Dzięki temu jednak nie muszę ciągle analizować tych różnych fachowych detali i mogę się zatopić w samej muzyce. Po prostu ktoś gra pięknie, albo mniej pięknie. Myślę, że to o dusze takich zakochanych w muzyce dyletantów powinniście przede wszystkim walczyć Wy, Artyści. Ogromnie Was podziwiam i szalenie Wam zazdroszczę.

P.S. Dla mnie Clara Haskil jest nawet bardzo na miejscu (to do Qasthoffa). Mam cały komplet jej nagrań Philipsa (The Legacy - 12 CD). Nikt inny tak pięknie nie zagrał III Koncertu Beethovena.
      • ondine Re: nowe plyty polecam 07.07.05, 17:42
        ja kocham dyletantow dopoki oni kochaja muzyke, muzycy profesjonalni natomiast
        czesto skupiaja sie na krytyce i czepianiu sie ogolnych bzdetowwink

zachariasa slyszalam live raz w triach beethovena , super , raz z kolei w
        recitalu romantycznym-tragedia.. wiec wierze ze mozarta ma super, bo chopin
        wywolam u mnie napad lumbago (tak sie usztywnilam) , a liszt uspil (sonata h)-
        po tym koncercie skonczylam na pogotowiu tak mnei wszystko rozbolalo, widac
        moje cialo reaguje tak na nieodpowiednie wersje lol lol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka