Dodaj do ulubionych

Jaki piękny mamy October.

16.10.05, 17:50
Zgodnie z sugestią ruszamy forum raz jeszcze smile

Taka luźna myśl, akurat słucham tej płyty i patrzę sobie za okno jak wieje
wiatr, liście spadają z drzew i wiatr je gdzieś porywa. Ciemne chmury
kontrastują z czystym niebem, słońce już zachodzi, pięknie oświetla to
wszystko. I Tomorrow do tego świetnie pasuje. Ale czy October w ogóle to
płyta na polski październik? Na irlandzki może. Zawsze kojarzy mi się jednak
z polskim listopadem, z szarością, ciemnym i krótkim dniem, deszczem,
wiatrem, ogólnie złą pogodą. Z takim klimatem. Bo ma taki klimat. Czyli
October to płyta na november.

A Na grudzień? kiedy spadnie śnieg, jest zimno, cicho, wtedy War. Zawsze
słucham War jakoś w okolicach świąt, zawsze, ale to zawsze (jakiś spisek z ta
pogodą) jest taki dzień że między 15.00 a 16.00 zachodzi słońce, niebo jest
czyste i ma taki krwisto czerowny odcień. Juz conajmniej od 4 lat. New Year's
Day nigdy nie słucha mi się lepiej. Bo generalnie widzę wtedy obraz z tego
utworu za oknem smile Cały ten album, od Sunday aż do '40' przy którym jest już
ciemno i pada śnieg, a w domu jest tak fajnie ciepło i spokojnie. Tak, więc
War to płyta zimowa.
A reszta? Jeszcze się zastanowie.

Właściwie wątek mógłby się nazywać "płyta na porę roku" albo jakoś podobnie.
Właściwie moglibyśmy o tym porozmawiać smile
Obserwuj wątek
    • newyearsday1981 Re: Jaki piękny mamy October. 19.10.05, 22:02
      Bardzo ładnie napisanesmileJak dla mnie,każda płyta U2 jest dobra na każdą porę
      roku,ale to ciekawy pomysł.Natomiast tradycyjnie słucham NEW YEAR'S DAY każdego
      1 stycznia nowego roku i żadna piosenka nie pasuje mi wtedy tak jak ta-
      ciekawe,dlaczego?winkA na lato najlepsza,moim zdaniem,jest POP!
      • ihopeyouwilllikeme Re: Jaki piękny mamy October. 20.10.05, 15:48
        > A na lato najlepsza,moim zdaniem,jest POP!

Obiektywnie racja, natomiast mi się zawsze kojarzyła z zimą smile))
        • peternurek1 Re: Jaki piękny mamy October. 21.10.05, 20:55
          > > A na lato najlepsza,moim zdaniem,jest POP!
          >
          > Obiektywnie racja, natomiast mi się zawsze kojarzyła z zimą smile))

Pop jest na lipiec. Tak jakoś. Poza If God Will Send His Angels które jest
          ewidentnie na zimę smile
          Staring At The Sun, Last Night, Miami to upalny dzień w mieście.
          If You Wear That Velvet Dress to ciepła, tajemnicza noc, typowo lipcowa noc na
          świerzym powietrzu, nie musze chyba tłumaczyć? wink
          Wake Up Dead man jest na ciepły wieczór, typowo lipcowy zachód słońca, albo
          czas zaraz po zachodzie. Tak, po zachodzie.

Tak mi się kojarzy teraz, w sumie nie do końca wiem czemu smile

Zoooropa to późna wiosna, prawie lato a Achtung to wiosna wczesna. Nie wiem
          czemu Achtung kojarzy mi się z wiosną, może za często go słuchałem o tej potrze
          roku i tak już zostało.

A All That You Can't Leave Behind to ewidentnie wrzesień. Nie wiem, po prostu
          kojarzy mi się to tylko i wyłącznie z tym miesiącem, koniec lata, poczatek
          jesieni... może wczesny paźdzernik, taki ma klimat smile
          • newyearsday1981 Re: Jaki piękny mamy October. 22.10.05, 00:27
            peter,uwielbiam twoje poetyckie opisy!smile

Poza If God Will Send His Angels które jest
            > ewidentnie na zimę smile
            zgadzam się-to pewnie przez to "light up your Christmas tree"?wink

Staring At The Sun, Last Night, Miami to upalny dzień w mieście.
            absolutna racja-też mi się tak kojarzy

Wake Up Dead man
            jest na mój pogrzeb-ciekawe co by ludzie zrobili,gdybym rzeczywiście powstała?wink

All That You Can't Leave Behind mnie się raczej kojarzy z wiosną i to raczej
            późną-koniec kwietnia,maj-to chyba z powodu Beautiful Day(taki odświeżający
            wiosenny powiew),Walk on...

Achtung to lato,bo latem wszystko się zaczęło,razem z ONE i moją pierwszą płytą
            U2-właśnie Achtung BabysmileUntil the end of the world-upalna noc,in the garden I
            was playing the tart I kissed your lips and broke your heart...
            Who's gonna ride your wild horses-zachód słońca,plaża,zawrót głowy i zmęczenie
            po upalnym dniu i przyjemny chłodzący powiew od morza na twarzy
            Even better,The Fly, Ultra violet-szaleństwo letnich dyskotek(discotheque?)
            Acrobat-zagubienie pośród świateł wielkiego miasta i tłumu obcych twarzy,poza
            tym uwielbiam tę piosenkę,jest genialna o każdej porze roku,jak mam doła,to
            daje mi takiego kopa,że nie wiem!
            Love is blindness-jedyna piosenka na tej płycie,która kojarzy mi się z zimą,z
            zimową nocą...hm,ciekawe,że większość utworów na tej płycie kojarzy mi się z
            nocną porą...no,że Love is BLINDNESS-to chyba nic dziwnego?winkI don't want to
            see... Won't you wrap THE NIGHT around me...cholernie ciemna,zimna noc i nic
            więcej...tylko głos Bono i gitara Edge'a...

• peternurek1 Re: Jaki piękny mamy October. 23.10.05, 18:11
              > Poza If God Will Send His Angels które jest
              > > ewidentnie na zimę smile
              > zgadzam się-to pewnie przez to "light up your Christmas tree"?wink

Tak, pewnie przez to. Ale nie w ogóle, wyobraź to sobie przed świętami w jakimś
              mieście, wychodzisz na ulicę, przytłumiony szum miasta, lampki, światełka,
              sklepy, ozbody w oknach, pruszy delikatny wilgotny śnieg i czuje się taką fajną
              atsmoferę, I czy słyszysz tam If God Will Send His Angels? Można sobie jeszcze
              wyobrazić anioła siedzącego na dachu jednego z budynków przy ulicy patrzącego
              na to wszystko.
              Bardzo ciepły zimowy utwór.

> Wake Up Dead Man
              > jest na mój pogrzeb-ciekawe co by ludzie zrobili,gdybym rzeczywiście
              > powstała?wink

Stwierdziliby że może to prawda że Bono jest bogiem wink

> Who's gonna ride your wild horses-zachód słońca,plaża,zawrót głowy i
              > zmęczenie po upalnym dniu i przyjemny chłodzący powiew od morza na twarzy

Poza tym powiewem powietrza zupełnie jakoś tego nie widzę smile To utwór który nie
              wiem czemu kojarzy mi się z podróżą samochodem i ucieczką skądś. Z jakiegoś
              miasta, od paru niemiłych, nieprzyjemnych rzeczy. O któych ten utwór być może
              opowiada. Może własnie nad morze? A potem jednak ten obraz plazy nie daje mi
              spokoju, coś w tym jest smile

> Acrobat-zagubienie pośród świateł wielkiego miasta i tłumu obcych twarzy,poza
              > tym uwielbiam tę piosenkę,jest genialna o każdej porze roku,jak mam doła,to
              > daje mi takiego kopa,że nie wiem!

Tak ! Zagubienie w wielkim mieście, cienmość, mrok, Późny wieczór, noc, jesień,
              chłód. Wiatr i zaczyna padać deszcz, oślepiające swiatła samochodów, dookoła
              budynki z setkami ludzi którzy mają swoje własne życie, co mnie to obchodzi?
              Frustracja, złość, chce się być zupenie gdzie indziej, bo jest nieprzyjemnie.
              Stało się tez coś ważnego i niedobrego, jednoczesne zagubienie w tym mieście i
              w życiu. I jeszcze została dość długa droga zanim dotrze sie do upragnionego
              ciepłego domu. A utwór genialny, tak. Mi też zawsze daje kopa, jednak to
              nieprawda że dołuje, nie, on działa zupełnie przeciwnie smile

Tylko że po nim jest Love Is Blindness... zimowa noc? Tak, snieg tłumi dźwięk,
              tak jak stłumiona jest gitara w tym utworze, jakby wybrzmiewała spod grubej
              jego warstwy. Tak...smile
              • newyearsday1981 Re: Jaki piękny mamy October. 23.10.05, 19:19
                wyobraź to sobie przed świętami w jakimś
                >
                > mieście, wychodzisz na ulicę, przytłumiony szum miasta, lampki, światełka,
                > sklepy, ozbody w oknach, pruszy delikatny wilgotny śnieg i czuje się taką
                fajną
                >
                > atsmoferę, I czy słyszysz tam If God Will Send His Angels? Można sobie
                jeszcze
                > wyobrazić anioła siedzącego na dachu jednego z budynków przy ulicy patrzącego
                > na to wszystko.

Mmmm,widzę,słyszę i już zaczynam myśleć o świętach...smile

Stwierdziliby że może to prawda że Bono jest bogiem wink
                I know HE's looking out for us...wink

Who's gonna ride your wild horses To utwór który nie
                >
                > wiem czemu kojarzy mi się z podróżą samochodem i ucieczką skądś

Może i masz rację.Ale to podróż autostradą,gdzie po jednej stronie widzisz
                morze...o zachodzie słońca.

Tak ! Zagubienie w wielkim mieście, cienmość, mrok, Późny wieczór, noc, jesień,
                >
                > chłód. Wiatr i zaczyna padać deszcz, oślepiające swiatła samochodów, dookoła
                > budynki z setkami ludzi którzy mają swoje własne życie, co mnie to obchodzi?
                > Frustracja, złość, chce się być zupenie gdzie indziej, bo jest nieprzyjemnie.
                > Stało się tez coś ważnego i niedobrego, jednoczesne zagubienie w tym mieście
                i
                > w życiu. I jeszcze została dość długa droga zanim dotrze sie do upragnionego
                > ciepłego domu. A utwór genialny, tak. Mi też zawsze daje kopa, jednak to
                > nieprawda że dołuje, nie, on działa zupełnie przeciwnie smile
                >
                > Tylko że po nim jest Love Is Blindness... zimowa noc? Tak, snieg tłumi
                dźwięk,
                > tak jak stłumiona jest gitara w tym utworze, jakby wybrzmiewała spod grubej
                > jego warstwy. Tak...smile

Zgadzam się.Ale nie napisałam,że ACROBAT mnie dołuje,tylko właśnie daje mi
                kopa,kiedy mam doła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka