szympek88 28.10.06, 15:51 www.borelioza.tivi.pl/downloads/mp/whitaker.wmv tutaj jest link do materiału video, w którym doktórka stwierdza na podstawie badań, ze wiekszośc osób chorych na fibromyalgie to osoby chore na borelioze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 28.10.06, 18:53 I to co tam mówia to chyba niestety prawda:(. A to wszystko przez to, że lekarze źle leczą borelioze... Testy, które stosuja lekarze na borelioze sa skuteczne w 30, może 40 procentach. Borelioza jest zwana wielkim imitatorem poniważ bardzo ale to bardzo częśto jest mylona z innymi chorobami. Zanim zaczniecie sie leczyc może warto zajżeć na forum borelioza i przeczytać przynajmniej FAQ... Bo z boreliozy nawet przewlekłej w około 80% pacjentów idzie wyleczyć... Odpowiedz Link
ampolion Re: Fibromyalgia a borelioza 29.12.06, 17:50 No nie, przecieobjawy są zupełnie odmienne! Borreliosis to to samo co lime desease roznoszona przez kleszcze. umm.edu/ency/article/001319.htm Odpowiedz Link
gohaa_p Re: Fibromyalgia a borelioza 15.04.07, 21:16 cześć,w marcu 2007 wykryto i mnie(w końcu!) fibromialgie. Mam 17 lat (choruje od ok 5-6lat). Szukam kontaktu z osobami, które mogą podpowiedzieć mi gdzie są jacyś dobrzy specjaliści we wszystkich dziedzinach do leczenia tej choroby, bo trafiam do lekarzy którzy o niej nie słyszeli albo mówią mi że jestem chora psychicznie...W lipcu kończę 18lat i muszę szukać nowych lekarzy.Jeśli ktoś może mi pomóc(np. ma dobrego rehabilitanta ,psychologa itp.)to proszę o kontakt moje gg:7498506 e-mail: goha_p@tlen.pl.Dzięki Odpowiedz Link
jolac171 Re: Fibromyalgia a borelioza 15.04.07, 21:46 gohaa-p napisz jeszcze skąd jesteś. Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 29.10.06, 01:00 witam...nie moge odtworzyc tego nagrania a bardzo mi zalezy na wysłuchaniu tego...czy gdzies mozna to przeczytac?? Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 29.10.06, 10:54 trzeba sciagnąc plik i zapisac na dysku. Potem weź sciagnij sobie z netu jakiś program do filmów, może byc naprzykład "ALL PLAYER V.1.2 Test" i powinno Ci wszystko pojść. Jeśli Ci to nie wyjdzie to postaram się przepisać treśc tego filmiku i umiescic go na tym forum Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 29.10.06, 11:03 dzieki szympku....spróbuje...ale hehe..przy moich zdolnosciach komputerowych marnie to widze...moze sie uda Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 29.10.06, 11:42 szympku...udało mi sie...teraz musze poczytac o boleriozie bo nie mam pojecia o tej chorobie Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Fibromyalgia a borelioza 29.10.06, 20:39 U mnie to niestety fibromialgia nie borelioza. Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 30.10.06, 07:22 To nie jest takie pewne... Praktycznie wszystkie objawy fibromyalgi to objawy wystepujące także w boreliozie. Borelioza jest bardzo często źle diagnozowana przez lekarzy... Nie wiem czy jest jakis test na fibromyalgie ale chyba nie ma i w miom przekonaniu ta choroba może wcale nie istnieć, i chyba nikt tu na forum nie powinien miec pewności, że to napewno fibromyalgia. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Fibromyalgia a borelioza 30.10.06, 19:27 U mnie jest pewna fibromialgia, nie borelioza. Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 30.10.06, 10:37 Gubie sie w tych wszystkich opisach choroby...czy w fibromialgii wystepuje wysokie OB...mam ciągle ok 28 ,30 od chyba 4 lat..mam równiez wysoki cholesterol mimo ,ze jestem wegetarianka. Nie mam takich objawów jak zapalenie skory..czeste bole glowy czy kłopoty z sercem...a takie objawy opisywne sa miedzy innymi przy boleriozie...wiec moze jednak fibromialgia? Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 30.10.06, 15:06 Cieżko odpowiedziec mi na Twoje pytanie. w boreliozie o ile nie ma sie koinfekcji, wyniki krwi wychodza raczej z reguły prawie zawsze prawidłowe. Objawy boreliozy sa u kazdego bardzo rożne, także nie możesz na 100% wykluczyc tej choroby, ale jest chyba duza sznasa ze jej nie masz:) Jedak jak wiadomo w boreliozie wystepuje mnóstwo objawów, są one inne praktycznie w innym zestawie dla każdego, także nie wiem jak Ci doradzic... Są dośc skuteczne testy na borelioze jakbys jeszcze miała wątpliwości to możesz je zrobic. Testy te nazywaja sie WESTERN BLOT, niestety kosztuja dość drogo. Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 31.10.06, 11:42 prawda jest taka,ze nie robilam zadnych badan pod katem fibromialgii ani boreliozy...lekarze do których chodzilam nie mieli pojecia co mi dolega..i traktowli mnie tak jakbym sobie te dolegliwosci wymysliła...badali mi kregosłup i stwierdzili dyskopatie kregow szyjnych i na tym się to skończylo...moja neurolog wprawdzie stwierdzila,ze przy dyskopatii nie ma takich objawów jak bole mięsni całego ciala...ale i tak nie mogla mi pomóc.O fibromialgii dowiedziałam sie z prasy...na razie próbuje sie dowiedziec jak najwiecej o tej chorobie,zeby wiedzięc jak rozmawiac z lekarzem i jakich badan wymagac...Dziekuje za wszystkie odpowiedzi...pozdrawiam Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Fibromyalgia a borelioza 30.10.06, 19:25 Przy fibromialgii wszystkie badanie krwi, ob, czynnik reuamtoidalny, latex i inne pod kątem reumatyzmu są w normie, a cholesterol nie ma z tą chorobą nic wspólnego. Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 31.10.06, 06:03 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=51252996&v=2&s=0 Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 31.10.06, 13:02 nie upieram sie ,ze to nie jest borelioza...musze zrobic odpowiednie badania...ale jak pomysle o lekarzach o mi sie odechciewa Odpowiedz Link
corso1977 Re: Fibromyalgia a borelioza 12.11.06, 00:16 wlasnie poczytalam znowu forum o borelce- bardziej dokladnie- skoro mam objawy od dziecka a ugryzl mnie kleszcz jak mialam chyba z 15 lat, ale nie wpil sie gleboko, to czy powinnam w ogole myslec o boreliozie? bo kurka wodna, te moje objawy...mialam robione badane Vaalerosa, czy cos i tez biało crp i jedno z nich wykazalo mi reumatyzm. I jak sie to wszystko ma do tego co czytam tu i tam??? ojoj gubie sie... Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 31.10.06, 11:48 byc moze wysokie Ob mam z innego powodu...ale jesli chodzi o cholesterol w jakims artykule wyczytałam,ze moze byc jednymz objawów Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 31.10.06, 16:37 Ja chce wam tylko dać dobrą rade a co z tym zrobicie to juz zalezy od was... Sam mam borelioze i też trudno mi było w to uwierzyc, że ja mam i że trzeba sie na nia leczyc dosc radykalnymi srodkami... Ale jesli chcecie sie wyleczyć, to napewno wziecie boreliozy pod uwage to dobry pomysł. I jeszcze zapomniałem dodać: W BORELIOZIE NIE WOLNO PRZYJMOWAĆ STERYDÓW. Poprawiaja one zazwyczaj stan i samopoczucie chwilowo (albo nawet nie), a znacznie pogorszaja na dłuzsza mete. Takze jak ktos ma brac sterydy to bym sie nad tym powaznie zastanowił. branie sterydów w borelce znacznie zwieksza czas leczenia ( srednio pare miesiecy). Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza 01.11.06, 18:42 Też mam ciagle wysoki cholesterol Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 02.11.06, 17:09 Tak z ciekawości.. Ktoś z was w ogóle zajrzał na forum i boreliozie i chociaż przeczytał FAQ?? Namawiam was do tego ale nie wiem czy kierujecie sie momi sugestiami, czy totalnie je ignorujecie... Na razie z tego co czytam zrobiła to jedna osoba... Skoro procent szans , że to borelioza jest tak wysoki to proponuje zajrzec tam wszytkim obecnym Fajnie by było jakbyście tez napisali co wogóle myslicie na temat powiązania tych dwóch chorób i prawdopodobienistwa, że byc może macie borelioze albo cos innego, ale nie fibromyalgie... Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Fibromyalgia a borelioza 02.11.06, 21:29 Nie jest to tak, że nie czytamy o boreliozie. Ja czytałam dość dużo, zanim jeszcze powstało to forum, i czytam wszelkie informacje. Nie sądzę, żeby ktokolwiek mając takie jak my dolegliwości nie szukał wszelkich informacji na ten temat. Nie każdy ma jednak boreliozę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
gohaa_p Re: Fibromyalgia a borelioza 16.04.07, 21:24 szympek za bardzo chcesz wszystkich przekonać, że mają borelioze. Ja uważam że każdy chory na fibromialgie i przezywajacy bóle nie do opisania na pewno chwyta się każdego możliwego sposobu na wyleczenie a na pewno wszyscy maja robione testy na borelioze, bo skoro to takie podobne obiawy to lekarze chyba biorą to pod uwagę przy diagnostyce.Kwestia tego jakie testy sa robione, pewnie najtansze i samemu tzrba sie postarac o lepsze (WB i PCR jak piszecie, ze te sa dobre). Ja mam stwierdzona fibromialgie ale mam tez mały plusik przy boreliozie, nie wiem jakie testy mi robili.w kazdym razie leczylam sie przez miesiac doxycyclinum i kompletnie zadnej roznicy nie czuje(procz bólu watroby).CZy to mozliwe zeby nie odczyc zupelnie zadnej zmiany?? I w ogóle czy borelioza wyklucza fibromialgie i na odwrót??Jest tez cos takiego jak wtorna fibromialgia i tam sie zawiera zakazenia bakteryjne i borelke tez. ;) Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 03.11.06, 12:21 szympku....czytałam FAQ...wiele z objawów pasuje do moich dolegliwosci...ale wiele równiez nie pasuje..raczej bardziej mi pasuja do fibromialgii.Nie wykluczam boreliozy...ale nie wiem co mam robić...choruje ok 4 lat... z tego co wyczytałam marne sa szanse aby jakiekolwiek testy cos wykazały...a wiec co mam leczyc?..objawy kliniczne sa podobne. Nikt nie ignoruje tego co piszesz...wręcz przeciwnie...dziekuję Ci za Twoje sugestie i za zaangażowanie...w końcu robisz to nie w swoim ...ale w interesie innych chorych....Pozdrawiam Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 03.11.06, 15:57 Fajnie, że jednak zwróciłyście na to uwage:) Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 08.11.06, 18:47 Z raportu ILADS (stowarzyszenia lekarzy leczących borelioze) "Fibromyalgia The outcome of treating fibromyalgia secondary to Lyme disease with nonantibiotic regimens has been poor. The most encouraging clinical trial showed success in only one of 15 patients and only modest improvement in 6 of 15 individuals with fibromyalgia despite 2 years of treatment. Antibiotic therapy has been much more effective than supportive therapy in symptomatic patients with fibromyalgia secondary to Lyme disease. Fibromyalgia treatment alone without antibiotics raises the risk of conversion to refractory chronic Lyme disease and/or exacerbation of an undiagnosed persistent infection and is not recommended. Increasingly, clinicians do not feel comfortable treating fibromyalgia in Lyme disease without antibiotics. Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 08.11.06, 23:38 witaj szympku...czy mógłbys to mniej więcej przetłumaczyć?...niestety nie znam angielskiego..pozdrawiam Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 09.11.06, 15:06 Nie jestem za dobry z angola i nie chce sam tłumaczyc bo jeszcze cos poprzekręcam. Może ktos z tego forum by to przetłumaczył. w ostateczności moge byc to ja ale lepiej by było gdyby zrobił to ktos inny bo mój angielski pozostawia wiele do życzenia... Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 11.11.06, 09:08 Widze, że tu na forum jest taki ruch, że lepiej juz chyba sam przetłumacze:) Z raportu ILADS (Stowarzyszenia lekarzy leczących borelioze) Fibromalagia Wyniki leczenia fibromalagii jako pochodnej boreliozy ze stosowaniem leczenia bez antybiotyków nie są przekonujące. Większość zachęcających prób klinicznych pokazała, że tylko 1 z 15 pacjentów zakończyło się to skucesem i tylko 6 z 15 przypadków skromnie polepszyło swoj stan zdrowia w fibromalagii, mimo 2 lat leczenia. Terapia antybiotykowa jest znacznie bardziej efektywna niż podtrzymująca terapia, u pacjentów z fibromalagią, jako pochodną choroby z Lyme. Pozostawienie leczenia Fibromalagii bez antybiotyków podwyższa ryzyko nawrotu trudnej do kontrolowania, chronicznej boreliozy i/lub pogorszenie stanu zdrowia u pacjenta z niediagnozowaną uporczywą infekcją i takie rozwiązanie nie jest polecane. Coraz powszechniejszy jest pogląd, klinicznie nie da się odczuc skutków leczenia fibromalagii, która jest tak naprawde boreliozą, bez antybiotyków. Pewnie zrobiłem duzo błedów i nie biore odpowiedzialności za to tłumaczenie, ale chyba tak to mniej wiecej wygląda. Odpowiedz Link
corso1977 Re: Fibromyalgia a borelioza 12.11.06, 00:17 wlasnie poczytalam znowu forum o borelce- bardziej dokladnie- skoro mam objawy od dziecka a ugryzl mnie kleszcz jak mialam chyba z 15 lat, ale nie wpil sie gleboko, to czy powinnam w ogole myslec o boreliozie? bo kurka wodna, te moje objawy...mialam robione badane Vaalerosa, czy cos i tez biało crp i jedno z nich wykazalo mi reumatyzm. I jak sie to wszystko ma do tego co czytam tu i tam??? ojoj gubie sie... Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 13.11.06, 20:15 troche sie gubie w tym wszystkim...do tej pory czytałam o podejrzeniach,ze fibriomalgia moze byc boreliozą..w tym tekscie czytam,że fibromialgia jest pochodna boreliozy....czy to znaczy,ze mimo,ze nie rozpoznaje wiekszosci objawów boreliozy u siebie mam zdecydowac sie na leczenie boreliozy??...czyli mam leczyc sie antybiotykami?...zobaczę co na to mój lekarz...pozdrawiam Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 13.11.06, 20:45 najrozsądniej jest zrobic badanie na boreliozę. najlepiej wszystkie trzy: Elisa + PCR + WB zanim zaczniesz sie leczyc antybiotykami, jesli ktores z badan wyjdzie pozytywnie to napewno przekonasz kogos do leczenia boreliozy. jak juz pisałem najrozsądniej jest założyc watek na forum boreliozy, tam jest sporo osób które naprawde znaja sie na boreliozie i prawdopodobnie wiele osób Ci odpisze ... Napewno będa chcieli zebyś zrobiła testy. Z tym okresleniem "secondary to Lyme" - "pochodna boreliozy" to nie byłem pewien czy chodzi im o przypadki które sie opieraja na boreliozie czy ogólnie o wszystkie przypadki boreliozy. Chyba raczej to pierwsze. I jeszcze na koniec powtórze ze naprawde najlepiej na poczatek zrobic komplet badan, antybiotykoterapie sa ciezkie dla organizmu, a leczenie boreliozy wymaga długiej i ciezkiej antybiotykoterapii... jesli testy wyjda ujemnie to juz gorsza sprawa... Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 14.11.06, 11:49 Szympku...przede wszystkim chcę Ci podziekowac za to,ze tak bardzo starasz nam sie pomóc..na pewno Twoje rady pomogą niejednej osobie...mam zmiar zrobic sobie te wszystkie testy kiedy juz sie w koncu do lekarza wybiorę....ale ci lekarze...brrrrr...straciłam do nich zaufanie...pozdrawiam Odpowiedz Link
corso1977 Re: Fibromyalgia a borelioza 12.11.06, 00:07 szympku, bardzo, ale to barrrrdzo zainteresowalo mnie forum o borelce. mam zamiar zrobic stosowne badania jak tylko bede w Polsce, bo tu w Anglii jak sie spytalam lekarza o badania i opowiedzialam symptomy to dostalam paracetamol ;-) to taka noma tu :) wielkie dzieki za rady!!! mam tylko jedno ważne pytanko- czy borelioza moze być "od zawsze" ? chorowalam na stawy od dziecka. potem sie to rozwijalo - zaczelo sie od bolu kolan, teraz to juz wiesz... permanentny bol bo zawsze jakis staw czy miesien boli, nawet do serwisowania sie nie nie nadaje juz :) Odpowiedz Link
corso1977 Re: Fibromyalgia a borelioza 12.11.06, 00:09 oczywiscie mam taki zapęd ostatnio do kompa, ze nie czytalam za często, własnie przeczytałam tekst, który tłumaczyłeś. hmmmm ja zawsze byłam leczona antybiotykami na wszystko. hmmmm naprawdę wielkie dzięki :) teraz oby do stycznia! ludzie, róbcie to badanie!!! wiem ze kosztuje, ale może warto? Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 12.11.06, 15:55 Szczerze mówiąc nie wiem co to jest za badanie na reumatyzm nie znam sie na tym, może to rzeczywiscie fibromalagia... Borelioza może byc wrodzona, przekazana z matki dziecku. W takich wypadkach bardzo trudno dowieść, że to borelioza, poniewaz wtedy testy wychodzą prawie zawsze negatywne. Jednak wrodzona borelioza istnieje. Najlepsze wyjście w tej chwili dla Ciebie to opisanie swojej historii na forum boreliozy i tam ludzie mniej wiecej powiedza Ci co o tym myslą. Najbardziej zna sie na tym artur737. Bo ja sie nie znam na tych badaniach które miałaś robione i moze te zmiany w stawach to borelioza a może nie.... Nie mam pojecia Jesli robisz juz test WB to zrob go w labie w ktorym podaja same paski, a nie od razu interprestuja wynik. Kiedys mozna bylo taki test zrobic w PZH w Wa-wie, teraz juz chyba nie mozna tam zrobić. W Poznaniu jest badanie PCR, ale ono stosunkowo rzadko wykrywa przewlekłą borelioze... Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 12.11.06, 19:36 Dla osób znających angielski, troche o fibromyalgii i boreliozie, według doktora Donty: www.canlyme.com/fibrocfslyme.html Odpowiedz Link
corso1977 Re: Fibromyalgia a borelioza 12.11.06, 22:28 wielkie dzieki szympek, na pewno sie troszke doksztalce :) jesli mam cos co moze byc uleczalne to na pewno nie dam sie zwiesc pozorom i lenistwum moijemu lub lekarzy :) wielkie dzieki! Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 15.11.06, 20:31 Teraz jak ktos z was zrobi juz badania na borelioze, prosze zeby koniecznie podał wyniki na forum (nawet jak wyniki wyjda negatywne). To jest dla mnie jak pewnie i dla innych uzytkownikow tego forum bardzo istotne... Jakby pare osób zrobiło takie badanie moglibysmy sie nawet pokusic o skromną statystyke na tym forum... Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 15.11.06, 20:42 www.naturalhealthweb.com/articles/khan1.html tutaj tez jest o boreliozie i fibromyalgii oraz o stosowaniu aromaterapii. Szczerze mówiąc ta aromaterapia jest bardzo wątpliwa, nie mniej jak ktos chce , może spróbować. zawsze jest jakas szansa ze pomoze... ale raczej nie liczcie na cuda... Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 15.11.06, 20:48 nawet całkiem niezły artykuł o boreliozie i fibromalagii, na podtawie badań klinicznych. www.findarticles.com/p/articles/mi_m0815/is_n161_v17/ai_12711458 Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 17.11.06, 06:01 Tutaj piszą ciekawe rzeczy na forum zdrowie, stare ale jare, mozna tam znaleźc historie 2 forumowiczek... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=24488274&v=2&s=0 Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Fibromyalgia a borelioza 18.11.06, 21:04 Jesteśmy tu na tym forum cały czas obecne. A jedna z nas tzn.Ewax100 jest założycielką tego forum, kolego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 18.11.06, 23:23 Wiem, wiem:) sporo z wami wątków nawet było na tym forum zdrowie:) Odpowiedz Link
tosho Re: Fibromyalgia a borelioza 19.11.06, 13:48 rowniez mam borelioze. Posluchajcie szympka i zrobcie chociazby ten test western-blot Jak chcecie to przeczytajcie moja historie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=45611995&a=52116589 ta choroba ma naprawde roznoraki przebieg. Kazdy kto ma lub podejrzewa fibromyalgie powinien bez zastanowienia zrobic western-blot i to nawet kilka razy ( z tej uwagi ze 30-40% wynikow wychodzi falszywie ujemnie, ale lepszego testu od Western-blot nie ma). Wiec do dziela:) robic testy i nie rozmyslac. Odpowiedz Link
artur737 Re: Fibromyalgia a borelioza 19.11.06, 15:28 Ta Farah Khan jest mi znana z Lymenetu. Kiedys pisala, ze sama miala borelioze i nie majac pieniedzy na leczenie postawila na oleje aromatyczne. Ale raczej zamiast wachania wcierala je w skore (w ten sposob sie wchlaniaja) i troche tez konsumowala. Z czasem jej objawy bardzo oslably choc nigdy nie zniknely calkowicie. Obecnie troche je sprzedaje sama na internecie. Moje zdanie: Czyja wiem, czesc tych olejow ma wlasnosci bakteriobojcze, ale jest w tej metodzie wiele niewiadomych. Niesposob okreslic dawki. Nikt tez po tych olejach oprocz niej nie zglaszal poprawy jak dotad. Odpowiedz Link
ula987 Re: Fibromyalgia a borelioza 19.11.06, 17:21 Witam. Opisywałam już swoje dolegliwości na tym forum i radzono mi zrobić kilka badań. Oczywiście postaram się to zrobić, mam jednak pytanie co do boleriozy. Czytając o tej chorobie, uświadomiłam sobie, że moje objawy rozpoczęły się właściwie pod koniec 2005 roku. Natomiast w sierpniu tego roku ugryzł mnie kleszcz. Nie wiem ile czasu trwało zanim go zauważyłam, lecz chyba niewiele. Mogło to trwać co najwyżej 2-3 godziny, a może nawet tylko kilka minut. Jak go zauważyłam był jeszcze bardzo mały. Wyciągnęłam go natychmiast i w całości. Nie było zaczerwienienia, ani nic niepokojącego. Swoich dolegliwości wcale nie kojarzyłam z tym wypadkiem. Czy jest możliwe, aby przy takich okolicznościach była to bolerioza? Ten incydent z kleszczem wyglądał zupełnie niewinnie. Nie myślałam nawet, aby to mogło mieć jakikolwiek wpływ na moje zdrowie. Jednak, gdy czytałam o boleriozie wiele objawów do mnie pasowało i wtedy sobie przypomniałam tego kleszcza... Co o tym myślicie? Odpowiedz Link
tosho Re: Fibromyalgia a borelioza 19.11.06, 20:12 ula987 przeczytalem twoj watek. Wszystkie objawy masz typowe dla boreliozy. Koniecznie zrob badania, ktore polecil Ci Szympek. Jak wyjda ujemne to powtorz za jakis czas np. miesiac. Zacznij od Western Blot, pozniej PCR. Aha i niech inni sie nie sugeruja, ze jak ula987 ma takie objawy a ktos ma inne to nie ma boreliozy. Jak juz pisalem objawy w boreliozie sa b. roznorodne i nie nalezy sie nawet za bardzo sugerowac jak to przebiega u innych. Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza 19.11.06, 21:36 Mam pytanie: czy jeśli mnie nigdy nie ugryzł kleszcz to czy mogę wykluczyć boreliozę.Zastanawiam się jaki sens ma wtedy zrobienie testu-nawet lekarz nie da skierowania.Mam stwierdzoną fibromialgię-pewnie czytaliście w innych wątkach.Jesli chodzi o test to jesli czesto wynik wychodzi nieprawdziwy to czy warto to zrobić?Co sadzicie o tym? Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 19.11.06, 21:49 Jak kiedykolwiek Wb wyjdzie dodatni to napewno masz borelioze. Dlatego warto robić ten test. Oczywiście mówie o IGM-ach. IGG jednak zazwyczaj tez swiadczy o trwajacej infekcji, ale najpewwniejsze jest dodatnie IGM. Tylko 1\3 chorych na Bb pamieta ugryzienie kleszcza. w ostatnich badaniach w chyba Szczecinie stwierdzono ze 1,7% komarów ma borelioze. Nie wiadomo jak to jest z zarazaniem przez komary, ale potencjalnie moga zarazac. Poza tym mozna sie zarazic przez krew, najprawdopodobniej przez sex oraz mozna otrzymac w prezencie borelioze przez łożysko od matki. Za mało jest badan na temat bb zebym powiedział Ci cokolwiek wiecej. Tu znajdziesz dosć duzo sensownych info na temat boreliozy: www.ilads.org/ www.lymediseaseassociation.org/AboutUs.html Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 19.11.06, 21:51 A WB w wielu labach mozna zrobic prywatnie, na forum Bb Ci powiedzą konkretnie gdzie. Takze tu skierowanie nie bedzie konieczne... Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza 20.11.06, 12:44 Jak myślisz czy moje objawy/opisane w wątku o objawach fibromialgii/mogą sugerować boreliozę,chociaz zdiagnozowano mi szpitalnie fibromialgię? Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 20.11.06, 15:03 Tak, wiekszośc tych objawów co wypisałaś jest bardzo charakterystyczna dla boreliozy. Troche mniej charakterystyczny jest ból miesni ale tez czesto wystepuje u pacjentów, najczesciej podczas herów a Ty przeciez brałas rozne speceykiki, które mogły by równiez wywołac herxy. Ale ból miesni bez herxów w bb tez sie zdarza i to wcale nie rzadko, Odpowiedz Link
tosho Re: Fibromyalgia a borelioza 20.11.06, 15:06 kleszcza bardzo latwo przegapic: www.borelioza.tivi.pl/photogallery.php?photo=9 Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza 20.11.06, 15:48 Mnie w czasie tych napadów boli wszystko ale trudno to okraślić bo ból promieniuje jakby od wszystkich stawów na całe ciało.Nie moge tego określić dokładnie czy to kości czy mięśnie.Dziwię sie że żaden z lekarzy takze w Szpitalu nie sugerował nawet takich badan zeby wykluczyć boreliozę Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 20.11.06, 16:04 Najwieszym problemem pacjentów z boreliozą jest odpowiednia diagnoza. Lekarze uwazaja borelioze za łatwo wyleczalna chorobę, wystarczy ponoć doustnie 21 dni antybiotyku w małej dawce. Prawda jest jednak inna. Wielu pacjentom takie słabe i krótkie leczenie wcale nie pomaga. Lekarze nie umieja diagnozowac bb i nie chcą jej odpowiednio długo leczyć. W Polsce mało który lekarz bedzie potrafił zakwalifikować Twoje objawy do odpowiedniej choroby Ludzi z bb w samej Polsce jest mnóstwo i napawde przerazające jest to ze wiekszość z nich sie nie leczy na bb. Są diagnozowani na takie choroby jak toczeń, fibromyalgia, zespół chronicznego zmeczenia itp. Postawienie przez lekarza diagnozy jesli sie ma przewlekła borelioze , a nie pamieta sie ugryzienia kleszcza, jest bardzo mało prawdopodobne. Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 06.12.06, 15:10 Jak ktoś z was przez przypadek zdecydował sie na testy na borelioze w szczegolności test western blot, to prosze o napisanie wyniku w tym wątku, obojetnie czy bedzie ujemny czy dodatni Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 16.12.06, 19:17 Widze, że to co napisałem w tym wątku, a mianowicie cała jego treść, absolutnie nie mają sensu bo i tak nikt nie robi badan na borelioze. Nie to nie w koncu to nie moje zdrowie tylko wasze, róbcie co chcecie. Dotychczas cały czas w nadzieji ze ktos zrobi prznajmniej test wb na borelioze wchodziłem na to forum, ale widze ze to nie ma sensu. W koncu przeciez lepiej rozpaczac, niz szukac dla siebie pomocy jesli to jest mozliwe... Nie wejde juz wiecej na wasze forum, bo widze ze nie ma po co. Jesli bedziecie chcieli sie ze mna skontaktowac to moj adres to szympek88@gazeta.pl. Żegnajcie Odpowiedz Link
myalgan Re: Fibromyalgia a boreliozdo szympek88 17.12.06, 03:54 Tak wlasnie moje wszystkie objawy tez pasowaly do boleriozy. Zrobilam badania i znowu nie bylo sie czego uczepic wynik byl negatywny/ W fibromialgii niestety tak jest boli wszystko,lecimy do lekarza zeby jeszcze sprawdzic to a potem jeszcze tamto.Okazuje sie ze znowu to niewlasciwy trop. Ja tez myslalam ze wszystkie badabia zrobilam.Tu na forum dowiedzialam sie ze jeszcze zostala CANDIDA,nastepna nadzieja ze to bedzie to,wylecze i juz bede miec spokoj. Zrobie te badania!Potem juz chyba bede pewna ze to fibromialgia. Chyba ze ewax100 znowu znajdzie cos ciekawego ,co by moglo pasowac do moich objawow.Oczywiscie zrobie wszystkop zeby nie bolalo(moze to bedzie candida) wtedy bede wiedziec na czym stoje.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a boreliozdo szympek88 17.12.06, 11:58 Hmm...ja też bym chciała zeby to była candida bo byłaby nadzieja na wyleczenie.Jest tak wiele objawów identycznych: zmeczenie,osłabienie,brak powietrza,bóle mięsni i stawów,zaburzenia zoładkowe,zgaga/refluks/oprózniania raz rozwolnienie raz zatwardzenia,bóle głowy,swedzenie skóry,depresja. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Fibromyalgia a boreliozdo szympek88 17.12.06, 15:03 A zrobiłaś badania w kierunku candidy lub boreliozy? Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a boreliozdo szympek88 17.12.06, 18:39 Nie jeszcze nie zrobiłam Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Fibromyalgia a boreliozdo szympek88 17.12.06, 21:14 Jak zrobisz badania, to napisz, jaki będzie wynik. Bardzo mnie to interesuje. Odpowiedz Link
myalgan Re: Fibromyalgia a borelioza 18.12.06, 04:03 Ewa dala nam nowa nadzieje. Po nowym roku tez bede sie badac w tym kierunku. Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza 18.12.06, 14:35 U mnie nikt takich badan dotad nie robił a na specjalne zmówienie prywatnie kosztuje 38zł.Teraz przed swietami nie mozna bo to sie czeka ileś dni na wynik.Pytajcie swoich lekarzy co o tym sadzą-ja tez zapytam.Wiem ze mam wszystkie objawy tej candidy ale bez badania trudno coś brać.Kupiłam sobie czosnek w kapsułkach/bo po takim zle się czuję/trilax,magnez.Pozdrawiam Odpowiedz Link
artur737 Re: Fibromyalgia a borelioza 29.12.06, 01:17 Badania WB na borelioze kosztuja nie 38 zl a okolo 200 za obie klasy. Ktos cie wiec wprowadza w blad. Prawdopodobnie chca ci sprzedac test Elisa na borelioze, ktory rzeczywicie moze kosztowac 20-30 zl i w 70% wychodzi falszywie negatywny. WB tez moze byc falszywie ujemny, ale juz tylko w 30%. Odpowiedz Link
myalgan Re: Fibromyalgia a borelioza 29.12.06, 05:15 tez mialam badanie na bolerioze i w prywatnym laboratorium placilam 37 zl wiec nie wiem co o tym myslec czemu ty placiles 200 zl Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Fibromyalgia a borelioza 29.12.06, 20:55 Artur 737 jest lekarzem, niestety mieszka chyba w Kanadzie. Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 30.12.06, 17:57 Sorry ze sie tak wkurzyłem ale to u borelioztyków normalne. własnie sie dowiedziałem, ze sie to nazywa "combat behavior". Jak robicie badania na grzybice to pytajcie ile dany lab trzyma kał. Jeśli trzymają pare dni to nie robcie tam badania,. Musza trzymac conajmniej 2 tygodnie, najlepiej 3 tygodnie. Inaczej badanie jest bezwartosciowe. Jak sie robi badanie na candidie to nie nalezy brac przedtem leków bo wynik moze byc zafałszowany. Adres dobrego labu który robi badania na candidie w Poznaniu mam, jak ktos potrzebuje to moge podać. Nie próbujcie raczej wykluczac boreliozy i candidi jednym badaniem, tylko gromadzic wiele dowodów ze to nie ta choroba. No i te badania co któres z was zrobiło to elisa jak juz pisał Artur. elisa z reguły wychodzi negatywnie u przewlekle chorych na borelioze, a tu zadnego swiezego przypadku wsrod was raczej nie dostrzegam Odpowiedz Link
myalgan Re: Fibromyalgia a borelioza 31.12.06, 04:18 odnosnie przetrzymywania kalu do badania moze poprostu przetrzymac probki w domu i oddac do badania po 2 tygodniach mozna tak bo chcialam zeby te baddanie bylo dosc dokladne Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 31.12.06, 09:04 W ten sposób się niestety nie da, z tego co wiem musi byc trzymane w okreslnej temperaturze, itd. ... Lepiej poszukac dobrego labu, nawet wybrac sie w podróz jesli nie ma w okolicy. W Poznaniu trzymają 3 tyg. badanie kosztuje 40 zł i dodatkowo robią wymaz z gardła gratis. Moge podac adres jak komus potrzeba Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 31.12.06, 14:25 www.neuraltherapy.com/LymeALookBeyond6.pdf ta praca bardziej sugeruje ze diagnozy fibromyalgi sa zwiazane z borelioza wspołistniejaca z koinfekcjami, czyli ze fibro to po prostu najczesciej borelioza i koinfekcje... Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 03.01.07, 15:45 Tak sie zastanawiałem i doszedłem do wniosku ze jesli nawet dostaniecie przez przypadek leczenie dobre na borelioze (jakims cudem przy fibro, nigdy nie wiadomo co wam tam przepisza0, to i tak nikt z was tego leczenia nie bedzie kontynuował ze względu na rekacje Herxaimera... czyli jak leczenie bedzie działac bedzie przez was uznane jako szkodliwe. A sterydy widze ze chetnie bierzecie. Chwilowo moze byc poprawa a potem prawdopodobnie bedzie po sterydach jeszcze gorzej, bo pogarszaja funkcjonowanie układu immunologicznego, który jest niebedny do walki z borelioza. Mam nadzieje ze juz jakies wnioski ze stosowania sterydów wyciagneliscie, przy fibro ze sterydami badzo ostroznie (ze wzgledu na mozeliwosc zakazenia borelioza). Juz u conajmiej jednej osoby na tym forum sie to sprawdziło... A tak na marginesie jak tam badania na borelioze?? Moze ktos zrobił WB?? Tylko pamietajcie ze jak wam zamroza krew to wynik nie bedzie w pełni wiarygodny. Zreszta co ja tu duzo mam mowic, u nas na forum "borelioza" wszystko jest opisane, jak komus naparawde zalezy na swoim zdrowiu to dotrze do tych informacji... Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 03.01.07, 15:47 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36118&w=54060019 to był ten watek o sterydach o ktorym mowilem miedzy innymi... Odpowiedz Link
myalgan Re: Fibromyalgia a borelioza 04.01.07, 04:13 szympek88 napisał: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36118&w=54060019 > to był ten watek o sterydach o ktorym mowilem miedzy innymi... no wlasnie nie wiem czy dobrze zrozumialam mam nie brac tych sterydow? to tu na forum wszyscy zachwalali jakie to sa wspaniale dlatego zdecydowalam sie tez je brac ale to tez nie ma sensu? to co? w watku "jak minely swieta ewax100 odradza mi jedzenie tramalu tu dowiaduje sie zeby zrezygnowac z diprofosu to co nareszcie mi ma pomagac co mam robic? nie chce wrocic do momentu choroby w ktorym przypominali mi ze mam jesc i sie umyc(tak ciezka depresje mialam jak bylam obolala i nie moglam nawet nie bylam w stanie sie ruszac)nie ma lekarstwa na ta chorobe leczymy sie objawowo co robic co dalej?nogi i rece nadal mnie bola ale nie tak mocno a psychicznie to moge powiedziec ze nawet dosc dobrze sie czuje mam zrezygnowac z lekow ktore nareszcie zaczely mi troszke pomagac? Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 04.01.07, 11:31 Nie, no przeciez ja do niczego nie zmuszam, tylko sugeruje. Moze byc tak ze jakis tam steryd bedzie pomagał (watpliwe, ale troche prawdopodobne), jak jednoczesnie bedzie działał na bb. bb jest bardzo słabo zbadana, dlatego mam ciagle watpliwosci co do wszystkiego. Moze poprostu obserwuj co sie bedzie z Toba działo jak juz soknczysz brac ten steryd i wtedy da sie jednoznacznie stwierdzic co to za choroba. Tak w ogóle to u Ciebie to mysle ze to badanie wb trzeba zrobić koniecznie. Zeby zwiekszyc wiarygodnosc tego badania przedtem bierze sie 2 -3 dni jakis antybiotyk , to poetm podobno lepiej (skutecznoisc badania wzrasta) Chyba tym lekiem był metronidaZol ale nie jestem pewnien. Trzeba tez sobie załatwic zeby krew nie była mrozona, bo zwieksza to prawdopodobienstwo zafałszowania wyniku. Pozdrawiam Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 04.01.07, 11:35 napisałem ze da sie stwierdzic jednoznacznie jaka to choroba, miałem na mysli ,ze raczej lub zmieniejszy zwiekszy sie prawdopodobienstwo ze to borelioza WB to skrot od WESTERN BLOT, zebys wiedziała o co pytac w labach Odpowiedz Link
myalgan Re: Fibromyalgia a borelioza 05.01.07, 04:42 szympek88 napisał: > Nie, no przeciez ja do niczego nie zmuszam, tylko sugeruje. Moze byc tak ze > jakis tam steryd bedzie pomagał (watpliwe, ale troche prawdopodobne), jak > jednoczesnie bedzie działał na bb. bb jest bardzo słabo zbadana, dlatego mam > ciagle watpliwosci co do wszystkiego. Moze poprostu obserwuj co sie bedzie z > Toba działo jak juz soknczysz brac ten steryd i wtedy da sie jednoznacznie > stwierdzic co to za choroba. > > Tak w ogóle to u Ciebie to mysle ze to badanie wb trzeba zrobić koniecznie. > Zeby zwiekszyc wiarygodnosc tego badania przedtem bierze sie 2 -3 dni jakis > antybiotyk , to poetm podobno lepiej (skutecznoisc badania wzrasta) Chyba tym > lekiem był metronidaZol ale nie jestem pewnien. > Trzeba tez sobie załatwic zeby krew nie była mrozona, bo zwieksza to > prawdopodobienstwo zafałszowania wyniku. Pozdrawiam no witam wczoraj ogladalam moje wszystkie wyniki i okazalo sie ze badanie na bolerioze to juz mialam nawet zapomnialam ze takie badania robilam to rodzina przypomniala mi ze te badania robilam razem z z badaniem przeciwcial przeciw jadrowych tak to sie chyba nazywa nic nie pamietam ale podobno dosc dlugo czekalam na wynik ludzie jaka ja mam pamiec kurcze ja poprostu nie mam pamieci teraz jak tak siadam i mysle to poprostu okazuje sie ze ja nie pamietam co bylo w zeszlym tygodniu(wiem wiem byl sylwester)ale tu chodzi o podztawowe sprawy co jadlam gdzie bylam no pustka nicosc w mozgu no a te badania sa ok nie mam boleriozy i co dalej? Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 05.01.07, 06:45 ale jakie to były dokładnie badania?? Musisz mi konkkretnie powiedziec co to za badanie... Zapewne tylko gupia i niewiarygodna elisa... Odpowiedz Link
myalgan Re: Fibromyalgia a borelioza 06.01.07, 05:30 szympek88 napisał: > ale jakie to były dokładnie badania?? > Musisz mi konkkretnie powiedziec co to za badanie... > Zapewne tylko gupia i niewiarygodna elisa no i napewno byla to ta niewiarygodna elisa wczoraj dostalam skierowanie na dokladne badania boreliozy takie kurcze nie da sie przeczytac dokladnie po lekarzu ale z tego co pisze to jest Igb chyba i IgM co to za badania bo tu jeszcze piszecie o WB to jakie mam zrobic to badanie zeby miec pewnosc Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 06.01.07, 08:18 Zarówno w western blocie czy w tescie elisa bada sie w dwu klasach Igm i Igg Test elisa to test enzymatyczny. Okresla on poziom przeciwciał we krwii. Jednak czesto wychodzi seroujemny przy długo trwajacej boreliozie. spowodowane jest to najprawdopodobniej tym, że borelioza posiada mechanizmy tłamszące nasz system immunologiczny. poza tym nie nasz organizm moze nie nadazac z produkcja przeciwciał i w takim wypadku wszystkie przeciwciała beda uzyte do walki z borelioza a ten test nic nie wykryje. Western blot zas określa czy w ogóle sa jakies przeciwciała we krwii a nie ich liczbe. I tu z tym testem tez trzeba uważac , a mianowicie czesto laboratoria ktore robia ten test samodzielnie go interpretuja, czesto błednie. Interpretowac powninen lekarz obeznany z borelioza. Mozecie tez podac wynik na forum to ktos z forum "borelioza" pomoze wam zinterpertowac odpowiednio wynik. sa na ten temat publikaje w necie, jak mi sie taka nawinie to wkleje do tego wątku. Pozdrawiam Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 06.01.07, 08:20 I problem z western blotem jest jeszcze taki ze trzeba go wykonac prywatnie... Lekarze wykonuja western blota by potwierdzic dodatnia elise, co niestety jest sporym błedem i w ten sposób ogromna liczba osób ktore mogły by byc leczone cierpi z powodu boreliozy... Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza -do szympka88 15.01.07, 18:13 Czytałam na forum o boreliozie-faktycznie te objawy sa identyczne.Jednak przeczytałam ze jeśli to było wiele lat temu to WB moze nie wykazać choroby-a tam jest u mnie bo cierpię na bóle od 30 lat z coraz większym nasileniem>nie pamietam tez ugryzienia przez kleszcza i rumienia.Czy mozna mieć borelioze przez ukąszenie np,pchły czy komara?Z dwojga złego wolałbym mieć borelioze bo przynajmniej miałabym nadzieję jakiegoś leczenia a tak?jednak w mojej sytuacji nie wiem czy warto to badanie zrobić.Co sądzisz o tym? Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza -do szympka88 15.01.07, 19:21 Cczy nie widzicie wiele wspólnych objawów?Najgorsze jest to ze mozna mieć boreliozę a wynik WB moze być ujemny-szczególnie jak zarazenie wystąpiło dawno temu i co wtedy? 1. Gorączki, poty, dreszcze, fale gorąca z nieznanych powodów x 2. Zmiana masy ciała (przybranie lub utrata) z nieznanych powodów x 3. Zmęczenie, ociężałość, słaba wytrzymałość x 4. Wypadanie włosów z nieznanych powodów x 5. Dretwienie konczyn lub tylko palcow budzace w nocy, czasem bardzo zmienne x 6. Bóle gardła x 7. Bóle jąder, bóle bioder 8. Nieregularna menstruacja z nieznanych powodów 9. Nieoczekiwane wytwarzanie mleka, bóle piersi 10. Podrażniony pęcherz lub zakłócenie działania pęcherza x 11. Utrata sprawności seksualnej lub utrata libido x 12. Bóle i podraznienie żołądka x 13. Zmiana czynności jelit (zatwardzenie lub rozwolnienie) x 14. Bóle w piersiach lub obolałe żebra x 15. Krótki oddech, kaszel, zadyszka x 16. Palpitacje serca, skoki pulsu, bloki serca lub inne arytmie (zwykle zmienne i oporne na leczenie) x 17. Problemy ze szmerami na sercu i zastawkami 18. Bóle i obrzmienia stawów, x 19. Sztywne stawy, szyja, kark x 20. Bóle i kurcze mięśni x 21. Tiki mięśni twarzy lub innych mięśni 22. Bóle głowy x 23. Trzeszczenie szyi, sztywność i bóle szyi x 24. Kłucie, igielki pod skora, utrata czucia, palenie, przeszywające bóle x 25. Paraliż twarzy (paraliż Bella) 26. Oczy / wzrok: podwójne rozmyte widzenie, częste czarne plamy, wrażliwość na światło x 27. Uszy / słuch: dzwonienie, bóle uszu, wrażliwość na dźwięk 28. Nasilona choroba lokomocyjna, zawroty głowy, utrata równowagi x 29. Lekkomyślność, otumanienie x 30. Drżenia rak i innych czesci ciala 31. Zamieszanie, trudności z myśleniem, trudnosci w znalezieniu slowa x 32. Problemy z koncentracją , czytaniem, trudnosci w rozumieniu dluzszych zdan lub szybkich dialogow, nadmierna ilosc wypadkow z nieuwagi x 33. Zapominalstwo, słaba pamięć krótka, luki pamieciowe x 34. Brak orientacji, gubienie się, chodzenie w niewłaściwe miejsca, zapominanie o spotkaniach x 35. Problemy z wymową i pisaniem, wzmozona ilosc bledow ortograficznych; bloki słów, problemy z zapamietywaniem imon ludzi i rzeczy. x 36. Zmiany nastroju, drażliwość, depresje x 37. Za długie lub za krótkie złe spanie, sen przerywany, wczesne budzenie się x 38. Nadmierna reakcja na alkohol i pogorszenie się symptomow po alkoholu 39. Czterotygodniowa cyklicznosc symptomow: dwa tygodnie lepiej, dwa tygodnie gorzej x 40. Dretwienie jezyka, zwlaszcza jego czubka lub warg 41. Zmiana lub utrata zmyslu smaku 42. Roznego rodzaju nieadekwatne odczucia z roznych czesci ciala: mrowki pod skora zwlaszcza jezeli maja zmienny charakter jezeli chodzi o ich nasilenie i lokalizacje 43. Dretwienia i utrata czucia zwykle zaczynajace sie od palcow i przechodzace w kierunku tulowia, trudnosci w ocenie zimna lub czucia bolu po ukluciu ostrym przedmiotem x 44. Powiekszenie serca (kardiomiopatia) z nieznanego powodu x 45. Nadwrazliwa skora, bolesna na dotyk bez widocznych wysypek i zaczerwien x 46. Bole glowy czesto z tylu glowy, lub bole zmienne. Czasem uczucie rozpierania w glowie x 47. Alergie i nadwrazliwosc na chemikalia 48. Zapalenie watroby 49. Mimowolne skurcze miesni, tiki w obrebie calego ciala 50. Bezdech nocny 51. Swiatelka i klaczki w polu widzenia lub inne problemy z widzeniem x 52. Zmiana cyklu wyproznien, biegunka, zaparcia x 53. Niewyjasnione nocne poty i dreszcze x 54. Objawy polineuropatii (a badania elektrofizjologiczne w normie) 55. Porazenie poszczegolnych nerwow 56. Zapalenie nerwu trojdzielnego punkty,które się pokrywają zaznzczyłam z boku x -czy nie jest ich duzo?jednak nie ukąsił mnie kleszcz-co mam o tym sadzić? Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza -do szympka88 16.01.07, 19:39 porównajcie sobie swoje objawy z tymi z boraliozy czy nie są podobne? Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza -do szympka88 18.01.07, 08:09 Mysle we w Twoim wypadku Wb jak najbardziej warto robić. Jesli masz chroniczna borelioze to badanie elisa nie ma sensu bo i tak wyjdzie ujemne, ale wb powinno sie zrobić. Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza -do szympka88 18.01.07, 13:43 Dzieki szympek ale powiedz czy warto robić WB jak piszesz jak nie ugryzł mnie kleszcz/jedynie komar,pchła/a bóle mam od dawna .Czy wtedy WB bedzie wiarygodne? czy płaci sie ok,200zł czy 2x po 200zł czyli 400złjak to jest?czy wiesz? Jak wyjdzie ujemne i co wtedy brac antybiotyki w ciemno tak długo?i to moze jeszcze zwiększyć grzybice-jesli to grzybica systemowa?objawy-podobne prawda? Jestem zdezorientowana w tym wszystkim. Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza -do szympka88 18.01.07, 18:13 Moje objawy to takie czy nie podobne? 1.ciągłe bóle mięśniowo-stawowe obezwładniające,rozrywające od wewnątrz nie do wytrzymania.Ból promieniuje od wszystkich stawów nóg,rąk a wydaje sie jakby bolało całe ciało wewnatrz 2.Osłabienie zupełne,wyczerpanie,brak sił,dreszcze i oblewające gorąco naprzepian,przyspieszony oddech,brak tchu,powietrza- jakbym miała zemdleć czy umierać ciągle zmęczenie,ociązałość,brak energii 3.Niemozność koncentracji,brak refleksu,otepienie,oszołomienie trudności zapamietywania 4.Depresja nawracająca zwiazana z bólem i bezradością-czesto płacz z bólu,trudnosci w oddychaniu 5.Refluks żołądkowy/zgaga/ 6.Nadwaga nieuzasadniona 7.Biegunki 3-6 razy dziennie nieraz zaparcia 8.Zaburzenia widzenia-męty/kłaczki/ w widzeniu 9.Drętwienie ręki lewej 10.Puchnięcie nóg 11.Bóle w piersiach takie nagłe przy pochyleniu gdzie trudno powrocić do pionu 12.Bóle głowy z tyłu 13.Bóle ogólne występują takimi napadami kilka dni,tygodni- parę dni lepiej i znów bóle.Wtedy mogę tylko leżeć bo nie mam sił. Odpowiedz Link
myalgan Re: Fibromyalgia a borelioza 24.01.07, 06:58 wyniki mam ujemne i co dalej? wszystko nadal boli Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza 24.01.07, 11:15 Słuchaj jesli badanie kosztowało 70 zł to przypuszczam ze to Elisa a ten nie jest wiarygodny.Wiele osób robiło to badanie i wyszło ujemne a potem np.PCR wyszło dodatnie.Przy przewlekłej chorobie ta Elisa nic nie wykaze podobno.Zastanawiam sie czy nie wysłać badania do Poznania -tam robią PCR ale za 150-190zł zalezy jakie bo są dwa.Niestety ciagle nie ma pewnosci czy wynik nie bedzie ujemny a kasa w błoto ale chyba trzeba zaryzykowac aby wykluczyć ta boreliozę bo objawy sa identyczne. Odpowiedz Link
jolac171 Re: Fibromyalgia a borelioza 14.02.07, 19:14 Moje wyniki badania na boreliozę:Immunochemia IA Borelioza p/c IgG ujemna IA Borelioza p[/c IgM ujemna Czy to jest to samo co Western Blot?Robiłam to w lab przychodni przyszpitalnej za darmo.Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza 14.02.07, 22:55 Myślę ze zrobili Ci raczej Elisę ale napewno nie wiem.Znam osobę której 2 razy Elisa wyszła ujemna/w tym jedno w szpitalu/ a dzisiaj WB otrzymała dodatnie.Pozdrawiam Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 15.02.07, 08:03 To nie jest to samo co Western Blot. To jest chyba troche udoskonalony test Elisa, albo zwykła Elisa. W każdym razie jest to test nie na obecność przeciwciał ale na ich poziom we krwii w związku z czym ten test nie jest dobry, ponieważ ilośc przeciwciał w boreliozie nie jest obiektywnym wskaźnikiem obecnosci czy rozwoju infekcji. W boreliozie bierze sie pod uwagę samą obecność przeiwciał. Jeśli ich nie ma to wzrasta prawdopodobienstwo ze nie mamy borelioze. Jeśli są i nie jest to przypadkiem jakaś reakcja krzyżowa (co nie zdaża się zbyt często) to przy jakichkolwiek objawach klinicznych mozemy mieć praktycznie pewność, że to borelioza. Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 15.02.07, 08:18 A poza tym nie często się zdarza, że lekarz robi badanie Western Blot na kase chorych. W polskim systemie zdrowotnym, na darmowy Western Blot przepisuje sie pacjenta, aby potwierdzić wynik Elisa. Jest to troche bez sensu, bo Elisa czesto wychodzi fałszywie ujemna, Western Blot jest bardziej obiektywnym wskaźnikiem i powinien byc wykorzystywany na pierwszym miejscu jesli chcemy postawić komuś diagnoze. W związku z powyższym wiele tysięcy osób w Polsce ma źle postawioną diagnoze i cierpi bez powodu. Niestety ale niektórzy z nich kończą często bardzo dramatycznie, na wózku inwalidzkim lub nawet bez kontaktu z rzeczywistością. Fibromalagia nie jest wyjątkiem często źle zdiagnozowanej borleliozy. Ciekawym zjawiskiem jest np to, że niektórzy lekarze leczą chorobe Alzhaimera na przykład minocyklina i innymi antybiotykami i często następuje poprawa. Tak samo ostatnio widziałem w "Uwadze" chorego zdiagnozowanego na Als (stwardnienie zanikowe boczne). Brak nadzieii na wyleczenie, lekarze są bezradni, a ten facet miał praktycznie wszystkie objawy charakterystyczne dla boreliozy. Ten odcinek "uwagi" był chyba 6 lutego. Czekam cały czas na wasze reakcje na tym forum i przejecie inicjatywy w walce o swoje zdrowie, bo jest o co walczyć. Już wielu z was dotarło do forum borelozy i zrozumiało jaka pogmatwana jest sytuacja, co mnie bardzo cieszy. Jak ktoś już bedzie miał wynik Wb, to podajcie wynik w tym wątku. Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza 15.02.07, 10:10 Czy uwazasz ze jesli borelioza jest bardzo przewlekła to lepiej zrobić WB a nie PCR?dotad myślałam ze PCR ale PCR jest badaniem genetycznym. Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 15.02.07, 15:07 Nie mam dostepu do polskich statystyk więc nie wiem jak to jest z Pcr. Bardziej obiektywnym testem teoretycznie powinien byc w przewlekłej boreliozie western blot i tak też jest za granicą (pcr w borelce przewlekłej ma małą skuteczność). Ale w Poznaniu pcr zadziwiająco czesto wychodzi dodatni co chyba wskazuje na jego skuteczność. Nie wiem jak to jest % ale chyba podobnie wychodzi własnie wb i pcr w Poznaniu. Odpowiedz Link
jolac171 Re: Fibromyalgia a borelioza 15.02.07, 19:55 A dzisiaj otrzymałam wyniki z przeciwciał p.jądrowych{ANA3} IMMUNOBLOT Wynik w surowicy negatywny. Metodąimmunofluorescencji pośredniej STWIERDZONO obecnośc przeciwciał przeciwjądrowych to typie świecenia homogennym, w mianie 1:320. Metodą IMMUNOBLOT ANA3 powyższych przeciwciał NIE ZIDENTYFIKOWANO jako: nRNP,Sm,SS-A,SS-B,Scl-70,PM-Scl,Jo-1,CENP B,PCNA,dsDNA,przeciw nukleosomom, przeciw histonom, przeciw przeciw rybosomalnomom białku P,AMA M2 {przecimitochondrialne) KOMENTARZ KLINICZNY: Niespecyficzne przeciwciała przeciwjądrowe o typie świecenia homogennym mogą występowac w chorobach układowych (toczeń, twardzina),szczególnie w ich początkowej fazie oraz podczas leczenia. Występują też w chorobach o etiologii autoimmunologicznej m.in,: w RSZ,zespole antyfosfolipidowym,zapaleniu wątroby i tarczycy a także w chorobach rozrostowych i infekcyjnych. Mogą nie miec znaczenia występując u osób starszych szczególnie u kobiet. Tyle. Lekarz na podstawie badania reumatycznych schorzeń ASO(test ilościowy) 32,2 U/ML czynnik reumatoidalny (RF)- ilośc 7 IU/ml Odczyn Waaler-Rose<10,0 Wyników z morfologii- w normie, OB 9mm/h oraz tych p.ciał i poprzednich na boreliozę oraz przede wszystkim objawów ---stwierdził, że to FIBROMIALGIA i dał mi na razie Amitriptilinę. Po pół roku mam zrobic znowu p.ciała. Co o tym powiecie? Nie dał 100% diagnozy, bo stwierdził, że jej postawic nie może przy dzisiejszej możliwości rozpoznania przyczyn,. Podjęty jest program wdrażania jakiegoś leku ale na razie na zasadzie placebo i jeszcze nic nie wiadomo. Odpowiedz Link
jolac171 Re: Fibromyalgia a borelioza 18.02.07, 16:16 Przeciwciała p.jądrowe-czy ktoś kompetentny zechciałby wypowiedziec się na temat moich wyników powyżej? Bardzo proszę, pewnie już wiecie co to znaczy, a ja nic nie kumam. Lekarz najpierw powiedział,że wyniki są dobre bo negatywne, po czym otrzymał je faksem i rzekł, że owszem o niczym to nie świadczy,że jest ich 1:320, gdyż nawet zdrowi ludzie tyle mogą miec, niemniej jednak jest wskazanie do powtórzenia badania za pół roku. Dlaczego, przecież jednak były te p.ciała, a może za pół roku może byc ich więcej? Ale z jakiego niby powodu? Napiszcie ,co o tym wy myślicie, bo ja już po przeczytaniu forum o boreliozie wcale nie jestem pewna ,że moje ojawy to tylko fibromialgia. A czy wy macie takie mroczki w ustach i jakby żyłki pod samą skórką oraz sińcowe kropeczki na brzegach warg i pieczenie, suchośc w nosie i oczach? Proszę piszcie coś o swoich dolegliwościach, bo nasze forum jest za mało aktywne, a każde doświadczenie pojedyńczego forumowicza może coś wnieśc do poznania i zrozumienia własnych symptomów. Forum o boreliozie jest wspanoałe, bardzo akyuwne i dużo można się z niego dowiedziec.Piszcie i u nas. Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza 18.02.07, 18:54 Jolu zgadzam się z Tobą ze forum to jest mało aktywne w przeciwieństwie do forum borelioza.Nie wiem dlaczego tak jest.Moze dlatego ze tam się ludzie leczą lekami i mają nadzieję na wyleczenie tu możemy sie tylko wspierać wzajemnie,przedstawiać swoje doswiadczenia radzenia sobie z bólem.Sam fakt i wiedza ze człowiek nie jest zupełnie sam z tą chorobą to też cos znaczy.Kiedyś nawet nie znałam nikogo kto miałby fibromialgię.Może tez nie każdy chory wie o tym forum. Jeśli chodzi o Twoje wyniki to specjalnie się nie znam ale tez miałam takie badania robione na przeciwciała w szpitalu i wyszły dobrze -gdyby były pozytywne to mogłoby wskazywac na inne choroby np.toczeń.I u Ciebie przypuszczam tak jest ze skoro masz negatywne to jest dobrze.U mnie było podobnie jesli negatywne to fibromialgia bo inne choroby wykluczyli.Jesli cos tam znależli innym sposobem to może faktycznie trzeba powtórzyć badanie za jakiś czas. Takich objawów jak piszesz ja np.nie mam.Objawy te które mam- opisałam w watku "Dokładne objawy fibromialgii".Pozdrawiam Odpowiedz Link
jolac171 Re: Fibromyalgia a borelioza 18.02.07, 19:06 Ewciu, kochana jesteś cudowna! Nikogo nie pozostawiasz bez odpowiedzi i tym samym nie ignorując go zachęcasz do współpracy, poszukiwań i chocby wyżalenia się, co przecież też pomaga w życiu. Dzięki Ci, że jesteś! Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia do Joli 19.02.07, 12:48 www.samre.info/kartki/23/kartka23.html Odpowiedz Link
szympek88 Wynik Myalgan 24.02.07, 06:22 Wyniki badan na borelke wpisujcie tez w tym watku. Myalgian sam juz wpisze Myalgan - PCR real - time w Poznaniu koszt 190zł wynik ujemny Jak ktoś bedzie robił dalej testy to moze lepiej niech robi wb, bo to jest bardziej sprawdzona metoda na przewlekła borelke niz Pcr, chociaz czasem w przypadkach gdzie wszystko było ujemne pcr wychodził dodatnio. Niestety, trudno tu być mądrym... Odpowiedz Link
szympek88 Re: Wynik Myalgan 27.02.07, 17:02 Jak tam z waszymi badaniami na borelioze? Jak na razie tylko Myalgian je zrobiła i nikt wiecej z tego forum. Albo namówcie lekarza żeby zaserwował wam jakiś antybiotyk na borelioze i można zobaczy czy nie bedzie po nim reakcji herxaimera. Ale zanim ktos zdecyduje sie na taką próbe najlepiej niech skonsultuje się z forum "borelioza", tam są info na temat jaki antybiotyk w jakich dawkach na jaki okres czasu najlepiej wziąć, zeby sie przekonac czy to Bb. Odpowiedz Link
myalgan Re: Wynik Myalgan 28.02.07, 03:44 czesc jasny gwint jakos nikt nie chce gadac na temat antybiotykow z moimi wynikami chociaz swiatelko blyska w piatek ide na konsultacje do zakaznika zgodzil sie pogadac i omowic sytuacje czekam jestem dobrej mysli jak nie to dalej lykam kurkume czosnek cat'c claw mietke i co popadnie a znajde na forum borelioza przeciez sie nie zabije z tego powodu ze lekarz mnie nie chce leczyc bez dodatnich wynikow to jednak wielka odpowiedzialnosc za pacjeta ale wypytam o wszystko dokladnie co jak dlaczego pozdrawiam Odpowiedz Link
szympek88 Re: Wynik Myalgan 19.03.07, 17:41 zapominiałem dopisać. ewax100: wynik dodatni western blot w klasie igg (w klasie igm ujemny) dodatnie są dwa paski charakterystyczne dla boreliozy. Odpowiedz Link
gohaa_p Re: Fibromyalgia a borelioza 16.04.07, 13:01 Jestem z okolic Warszawy więc lekarzy to w stolicy szukam. Odpowiedz Link
gohaa_p Re: Fibromyalgia a borelioza 16.04.07, 18:15 niestety z tego co czytałam to objawy boreliozy i fibromialgii się różnią... Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza 17.04.07, 08:34 Dla mnie przynajmniej objawy fibromialgii i boreliozy byly identyczne a dowodem jest to że mam fibromialgie wtórną z boreliozą przewlekła.Dlatego tez zdecydowałam sie na badanie WB które wyszło dodatnie.Pozdrawiam Odpowiedz Link
gohaa_p Re: Fibromyalgia a borelioza 19.04.07, 18:17 czy ktos wie czy po miesiecznej kuracji trzeba odczekac przed zrobieniem testu WB,wydaje mi sie ze tak . Tylko ile czasu??.... Odpowiedz Link
baska192 Re: Fibromyalgia a borelioza 02.06.07, 19:54 Wydaje mi sie ,ze to nie ma znaczenia.Jak poczytasz watki na boreliozie to spotkasz osoby ktore po rocznym leczeniu czuja sie swietnie a wyniki WB maja takie jak kiedys. Odpowiedz Link
baska192 Re: Fibromyalgia a borelioza 02.06.07, 19:55 Ale jak uwazasz ,ze lepiej odczekac to czekaj.Nie doradze Ci jak dlugo bo pojecia nie mam. Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 03.06.07, 13:38 baska192 napisała: > Wydaje mi sie ,ze to nie ma znaczenia.Jak poczytasz watki na boreliozie to > spotkasz osoby ktore po rocznym leczeniu czuja sie swietnie a wyniki WB maja > takie jak kiedys. Po dlugim leczeniu wyniki w klasie igg mogą byc cały czas dodatnie, nawet do konca zycia. Wyniki dodatnie w klasie Igm swiadcza o tym, że borelioza jest "aktywna". Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 03.06.07, 17:32 Cześc...mam pytanie do Szymka...zrobiłam test WB w katowicach...mój wynik: klasa IgM -stwierdzono prązek 41-wynik watpliwy klasa IGg -stwierdzono prązek 41 i 75-wynik ujemy wynika z tego,ze nie mam boreliozy...co wlasciwie oznacza prązek 41?..czy to znaczy ,ze mam jakies inne krętki,ktore moga byc odpowiedzialne za moja chorobę?...pytam bo moze czegos nie doczytałam w materiałach o boreliozie...pozdrawiam:)) Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 04.06.07, 07:38 Prażek 75 raczej nie wystepuje w boreliozie. Prażek 41 występuje, ale jest mało specyficzny dla boreliozy. Też już gdzieś słyszałem, że może sugerować inne choroby bakteryjne... Jednak masz wynik wątpliwy w klasie IGM, co skłania do brania boreliozy cały czas po uwage. Odpowiedz Link
szympek88 Re: Fibromyalgia a borelioza 04.06.07, 07:39 Wątek o interpretacji Western blota: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=49405895 Odpowiedz Link
ewax100 Re: Fibromyalgia a borelioza 04.06.07, 09:58 Nie wiem czy teraz sa wprowadzone jakies zmiany w wynikach badania WB? Ja tez robiłam WB ale były wyszczególnione wszystkie prażki z tym że przy 31 i 83 był znak + a przy pozostałych - Nie było wyniku watpliwy tylko albo + albo- Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 04.06.07, 13:58 Ewa...pewnie dlatego miałas tak opisany wynik poniewaz był jednoznaczny...mysle,ze kazde laboratorium ma swój sposób podawania wyników...ja miałam po prostu podane te prążki,które wykryto...przy pozostałych miałam tylko kropeczki...pozdrawiam:))) Odpowiedz Link
mayka00 Re: Fibromyalgia a borelioza 04.06.07, 13:33 Szymek...zdaje sobie sprawe z tego,ze nawet wynik ujemny o niczym nie swiadczy...ciągle biore pod uwage,ze moge miec boreliozę...ale mam jeszcze jedno pytanie odnosnie wyników...dlaczego wynik w jednej klasie 41kD jest ujemny...a w drugiej ten sam wynik jest wątpliwy>?..wydaje mi sie,ze to ma związek z czasem trwania choroby...ale nie jestem pewna...dzieki za dpowiedz i pozdrawiam:))) Odpowiedz Link
maruszeczko Re: Fibromyalgia a borelioza 07.06.07, 14:45 Cześć, mam pytanie do Szymka, Co u Ciebie, jak się czujesz. marek Odpowiedz Link
jolanta534 Re: Fibromyalgia a borelioza 11.06.07, 13:27 U mnie w Opolu badania na borelioze kosztują po 40złotych tzn.na igM i igG,to tak a propo's,bo okropne ceny np.w W-wie. Odpowiedz Link
jolac171 Re: Fibromyalgia a borelioza 11.06.07, 20:58 Jolanto, to niemożliwe aby badanie WB na boreliozę było w takiej cenie. Jest to pewnie test Elissa, który niestety jest tylko miarodajny w początkowej fazie choroby, później juz nie wykaże prątków. I właśnie tym testem posługują się nasi lek. przy diagnozowaniu boreliozy, co jest fatalne w skutkach, gdyż mając przewlekłą borelkę po tym teście lek. może uznac,że jej nie masz, a objawy zostają i się pogłębiają.WB -to test Western Blot, który robią tylko wyspecjalizowane labolatoria i jest niestety drogi. U nas w jednej klasie kosztuje 110zł, a w Warszwie, to juz normalka ta drożyzna. Odpowiedz Link
myalgan Re: Fibromyalgia a borelioza 12.06.07, 03:10 jolanta534 napisała: > U mnie w Opolu badania na borelioze kosztują po 40złotych tzn.na igM i igG,to > tak a propo's,bo okropne ceny np.w W-wie. ================================================================================ tak wlasnie jest to elissa ja juz siedzialam na fotelu pobierali mi krew jeszcze raz spytalam czy to wb bo tak tanio tak tak oczywiscie no cholera jasna przeciez ona musiala wiedziec ze to nie to odebralam wyniki patrze elissa nooo szlag mnie trafil zrobilam pcr w poznaniu 190zl+25 zestaw wysylkowy wynik ujemny na tym forum to sama zostane wszystkie wyniko ok ja wygladm kwitnaco a czuje sie zupelnie inaczej no coz bede tu na fibromialgii i cieszyc sie z wami ze macie jakis trop do leczenia pozdrawiam konczy sie wiosna... Odpowiedz Link
jolanta534 Re: Fibromyalgia a borelioza 12.06.07, 12:34 Witam!Macie rację,dzwoniłam do diagnostyki jeszcze raz i zaznaczyłam,że ma byc Western Blot,no więc po 100 od kazdej klasy sorry,chciałam,zeby było tanio Jola. Odpowiedz Link