Dodaj do ulubionych

Słowik Warszawy

06.03.06, 07:22
Dzisiaj Bogna Sokorska skończyłaby 79 lat. Według mnie to najlepsza uczennica
Ady Sari, chociaż nie śpiewała w MET jak Zdzisława Donat. Oszałamiająca
technika koloraturowa, swobodne i okrągłe staccata w górze skali. Tylko
słuchać i słuchać.

-
Obserwuj wątek
    • quasthoff Re: Słowik Warszawy 06.03.06, 15:15
      Właśnie. Ada Sari, Bogna Sokorska i Halina Mickiewiczówna. Oraz obecna królowa
      koloratury, choć nie z Polski - Natalie Dessay. Mam je wszystkie na płytach i
      nie wiem, która lepsza. Pewnie wszystkie?
      • lilypons Re: Słowik Warszawy 06.03.06, 15:43
        A propos Dessay - jak wypadła w sobotnim spektaklu Romea i Julii? Słuchałeś
        może?
        • quasthoff Re: Słowik Warszawy 06.03.06, 16:20
          Niestety zapomniałem. Miałem co prawda słuchać, nawet sobie zapisałem, a potem
          żona poszła do wypożyczalni i zaczęliśmy ogladać "Złe wychowanie" Almodovara. A
          opera wyleciała z pamięci. Szkoda!
          • j1850ej.reszke Re: Słowik Warszawy 07.03.07, 14:33
            Bogna Sokorska to była wspaniała koloratura,zapisała piękną kartę w historii
            naszej wokalistyki i mogłaby być ozdobą jeszcze wielu więcej najlepszych scen na
            świecie. Ale cóż,czasy były takie,jakie były...Mamy jej nieliczne nagrania co i
            tak cieszą. Płyta "Słowik Warszawy" od lat jest jedną z moich ulubionych.
            Pamiętam też Izabelę Nawe. Śpiewała wiele lat w Niemczech,w Berlinie,ale i na
            naszych scenach - choćby świetna Łucja.Jakiś rok temu nadała radiowa dwójka arię
            koncertową Mozarta w wykonaniu Nawe,w nagraniu z udziałem niemieckiej orkiestry.
            Obecnie znakomitą u nas Łucją,Violettą jest Joanna Woś,to jej popisowe partie.
            A Natalie Dessay?Dobrze,że miałem możność posłuchać wtedy transmisji. Same
            superlatywy przchodzą na myśl. Nie znalazłem teraz Julii,ale wśród jej wielu
            nagrań na youtube proponuję,na początek,posłuchać Lacme - arii z dzwoneczkami.
            Jest tu wszystko czym może zachwycić sopran koloraturowy o świetnej
            emisji,ładnej barwie,potrafiący imponować subtelnymi pianami i pełnią blasku
            wysokim E zwieńczającym arię.
            www.youtube.com/watch?v=bmYRQWYlDbM

• kalia_t Re: Słowik Warszawy 10.03.07, 16:29
              Rzeczywiście wspaniały, krystalicznie czysty ale i ciepły głos, bez ostrych gór
              jak to mają w zwyczaju koloratury. Szkoda, że kiedy była w pełni artystycznych
              sił teatry operowe w Polsce nie doceniły ogromu jej talentu. Dla mnie Bogna
              Sokorska wciąż pozostanie genialną interpretatorką pieśni swojego życia Słowika
              Alabiewa( to właśnie z jej wykonania korzystałam przy nauce tej piesni).smile
              • j1850ej.reszke Re: Słowik Warszawy 30.05.07, 14:38
                www.radio.com.pl/dwojka/artykul.aspx?id=2202
                Jeszcze jutro ostatnia audycja,w tym cyklu,o naszej wspaniałej śpiewaczce.
                Zdecydowanie za późno piszę o tym teraz,ale może lepiej jednak później niż wcale...
                Sporo było rzadkich nagrań,które świetnie uzupełniają ogólnie znane nagrania z
                płyty "Słowik Warszawy". Maestria i jeszcze raz maestria,piękna barwa,ogromne
                możliwości wokalne i tylko żal,że nie w pełni świat zapoznał się z Jej artyzmem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka