Dodaj do ulubionych

gry planszowe

16.03.06, 23:18
z dzieciństwa pamiętam wszelkie wydawnictwa firmy Encore. Labirynt śmierci, Odkrywcy nowych światów, Ratuj swoje miasto, Bitwa na polach Pelennoru. Potem przyszedł czas Magii i Miecza. W końcu człowiek przestał się tym kompletnie interesować. Aż pewnego dnia wpadła mi w ręce gra Osadnicy z Catanu. Zasiadliśmy do niej w cztery osoby i zaczęliśmy grać. O 24 o mały włos a doszłoby do rękoczynów, gdy kumpel po raz kolejny postawił złodzieja na polu drugiego. O 1 w nocy byłem gotów zhandlować piwo za jedną glinę i dwa snopki. O 2 w nocy zabrakło alkoholu, ale i tak nikomu nie chciało się pójść do nocnego (gdybym nie był świadkiem, to bym nie uwierzył). Chwilę później już nikt nie chciał ze mną handlować, ale za to byłem monopolistą jeżeli chodzi o skały. Sesje zakończyliśmy o 6 nad ranem. W samą porę, bo już zacząłem rozmawiać z moimi kartami surowców. Serdecznie polecam. Gracie w jakieś inne planszówki?
Obserwuj wątek
    • grimsrund Re: gry planszowe 17.03.06, 00:11
      Nigdy!!

Dziecięciem będąc kupiłem sobie BITWĘ NA POLACH PELENNORU, ale energii
      wystarczyło mi tylko na powycinanie i podklejenie żetonów. Zresztą i tak nie
      miałem z kim grać, więc to był koniec gier fabularnych.

MONOPOL to oczywiście inna sprawa, ale to wszak nie to samo.
      • mallina Re: gry planszowe 17.03.06, 00:54
        ach Monopol to przeciez klasykasmile
        zadnych tych wczesniej wymienionych nie znam..nawet chyba o nich nigdy nie
        slyszalamsmile

glownie to gralam w karty lub kosci -no ale mialo byc o grach planszowych
      • homohedonistus Re: gry planszowe 17.03.06, 10:56
        Bitwa nie była zła. Z tego co słyszałem, bo sam ją poznałem mniej więcej tak samo dogłębnie co Ty. Za skomplikowana była dla mnie. No i to była typowa gra strategiczna.

W Monopol się grało. Miałem wersje co nazywała się Bankrut. Dostarczała wiele niezapomnianych emocji, ale o jakiś strategiach działania w tej grze, to nie ma za bardzo co mówić, za dużo tam zależy od czynnika losowego. I to jest największa słabość tej gry. Osadnicy na pewno mają bliżej do Monopola, niż gier spod znaku Encore. I na szczęście nie wszystko już zależy od tego ile oczek wyrzucisz, bądź jaką kartę wyciągniesz. Ale i tu kostki potrafią być bardzo złośliwe.
        • kwiat_paproci Re: gry planszowe 17.03.06, 20:31
          Ja kiedyś grałam w sylwestra (tak, to możliwe wink) w jakąś grę chyba z gatunku
          tych, co opisywał homohedonistus. Na początku podeszłam do tego sceptycznie, ale
          kurcze jakoś się wszyscy wciągnęliśmy i za szybko nie skończyliśmy wink Niestety,
          drugiego dnia nic już o tej grze nie pamiętałam, możliwe, że nie grałam w ogóle
          w żadną grę big_grin

I Monopol tyż lubię, chociaż głowy do interesów za bardzo nie mam wink
          • ihopeyouwilllikeme Re: gry planszowe 18.03.06, 13:31
            No przecież, że się grało ! Magii i Miecza zaliczyłem wszystkie części ( nawet
            te dodatkowe ), miałem też np. Najeźdźców ( rewelacja strategia, zna ktoś ??
            Niby proste, bez fajerwerków, plansza podzielona na kraje z nałożoną siatką,
            żadnych obrazków, historyjek, nic - a wciągało jak cholera ! ), Wojnę o
            Pierścień ( na podstawie Władcy Pierścieni, tak skomplikowana, że nigdy żeśmy z
            kumplami do końca nie rozgryźli, co wszak w grze nie przeszkadzało big_grinbig_grin, Obcego,
            parę gier militarnych ( Kryptonim Lew Morski anyone ? big_grinbig_grin itd.itp. fajne czasy,
            ale teraz to by mi się chyba nie chciało wracać.
            • ihopeyouwilllikeme Re: gry planszowe 18.03.06, 13:34
              A Monopola to nawet własną wersję kiedyś zrobiłem ( no nie gadajcie, że nie
              robiliście własnych gier big_grin co powiecie np. na planszową piłkę nożną, z
              obliczaniem parametrów dryblingu, i prawdopodobieństw obrony ?big_grinbig_grin A co do Ratuj
              swoje Miasto - kumpel kiedyś opracował system do gry w pojedynkę, całkiem
              sensowny big_grin
              • mameluch Re: gry planszowe 18.03.06, 14:31
                z wyżej wymienionych grałem tylko w Magię i Miecz, ale wspomnienia (choć nieco
                zatarte) pięknesmile kojarzy mi się z wakacjami na wsi, kiedy jeszcze tam
                Dziadkowie mieszkalismile do tego Monopol oczywiście, ale w polskiej wersji
                pirackiej;>
    • ilhan Re: gry planszowe 18.03.06, 18:02

Chińczyk anyone?
      • janek0 Re: gry planszowe 21.03.06, 19:49
        ilhan napisał:

>
        > Chińczyk anyone?
        yeah !
      • mameluch Re: gry planszowe 21.03.06, 20:37
        siur!
        • maff1 Re: gry planszowe 10.04.06, 18:58
          TABU - ostatnio w to pogrywam ze znajomymi. (oczywiscie w wercje dl dorosłych -
          bo jest jeszcze jakias wersja z rysowaniem - dla dzieci)
          Gramy z zasadą ze nie mozna odzucic karty. Trzeba każdą "opowiedzieć" -
          mistrzem był kolega który opowiedział hasło Ewan McGregor - a słowa zakazane to
          aktor, film, scena, i tytuły filmów. A my z z drugim kolegą odgadlismy to hasło.
          • jazzfoxy Re: gry planszowe 22.04.06, 22:05
            uwielbiam planszowki, najbardziej monopol i scrable.
            • jazzfoxy Re: gry planszowe 22.04.06, 22:05
              i jeszcze kalamburysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka