IP: *.acn.waw.pl 23.03.06, 21:39
/zaraz bedzie siara ze pani dj anie wie nic o gramofonach, ale/

pamietam zameirzchle czasy konca lat osiemdziesiatych, jak tylko pojelam
obluge gramofonu muzyka leciala non-stop.
potem przerzucilams ie na kasety, pozniej plyty, teraz mp3.. ale winyle maja w
moim sercu specjalne miejsce. nie mam zadnych kolekcji ani nic takiego (bo to
troche kosztuje, ale mniejsza o to).

chcialabym kupic gramofon.
nie wiem jaki, nie wiem gdzie.. wszelkie rady mile widziane!
i jeszcze jedno pytanie - czy gramofon taki stary, z jakich kiedys sie
puszczalo w domach plyty rozni sie (ale czym) od takich jak uzywaja dje?
Obserwuj wątek
    • exman Re: gramofony 23.03.06, 21:41
      POLECAM reelupy, tanie i niezawodne
      • Gość: pani_dj Re: gramofony IP: *.acn.waw.pl 23.03.06, 21:42
        zdefiniuij reelupy. firma to to jakas?
    • Gość: exman-szczecin Re: gramofony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 21:48
      Reloop............
      • Gość: pani_dj Re: gramofony IP: *.acn.waw.pl 23.03.06, 22:07
        mhm :]
        • exman Re: gramofony 23.03.06, 22:18
          jakieś wątpliwości ?
          • maczores Re: gramofony 24.03.06, 01:18
            Reloop 4000 to maszyna niezawodna, trzyma obroty, silnik w miare i trwala
            metalowa obudowa i cena przystepna. Dla wiekszosci zastosowan model zupelnie
            wystraczajacy.pozdro
    • walek_z_lasu Re: gramofony 24.03.06, 07:48
      Przyzwoitą opinią cieszą się maszynki firmy Pro-Ject (nawet te w okolicach 1200
      zł), produkowane w Czechach, sa na licencji austriackiej bodajże.
    • exman Re: gramofony 24.03.06, 07:56
      Jakby co, to mój kolo jeździ do Reloopa co jakiś czas więc jakbyś chciała co to
      daj Zn.Pzdr. Ja nie stręczę...wink
      • Gość: arp2500 Re: gramofony IP: 213.25.164.* 24.03.06, 13:07
        po co jej rilup rp4000, skoro z tego co zrozumialem gramofon potrzebny jest do
        odsluchu a nie do djki? lepiej kupic cos taniego (ale sprawnie dzialajacego) na
        allegro, a reszte kasy zainwestowac w dobra wkladke do odsluchow (nie djska).
        gwarantuje, ze dzwiek bedzie o wiele lepszej jakosci niz z rilupa z djskim
        ortofonem (bo z takimi wkladkami zdaje sie rilupy sprzedaja).

a jeszcze co do drugiego pytania pani dj, to gramofony djskie jak najbardziej
        nadaja sie tez do sluchania plyt, ale nacisk jest polozony na troche ine rzeczy
        niz w takim "zwyklym" gramofonie.
        przede wszystkim:
        - zadnej automatyki - czyli plyta sama ci sie nie wylaczy jak sie skonczy itp.
        - bezposredni naped (z mocnym silnikiem) - zeby sie talerz nie zatrzymywal jak
        majstrujemy lapami przy plycie; "zwykle" gramofony tego nie potrzebuja -
        kladziesz plyte i sluchasz, nie majstrujesz przy niej palcami, naped nie musi
        byc mocny, a wrecz ze slabego napedu paskowego dzwiek jest lepszy - mniejsze
        drgania, stad audiofilskie konstrukcje zwykle maja naped paskowy, tak
        znienawidzony przez djow
        - naped musi byc rowniez superstabilny - zadnych wahan obrotow, bo sie bity
        rozjezdzaja; ale to akurat przy gramofonie "do sluchania" tez jest dosyc
        istotne, chociaz moze nie z precyzja do paru miejsc po przecinku, jak to bywa w
        najlepszych djskich
        - wszystko musi byc pancerne, im bardziej tym lepiej - wiadomo na co jest
        sprzet narazony w klubie, a i wozic to czasami trzeba ze soba; gramofon, ktory
        stoi sobie na szafce w domu i grzecznie sie na nim slucha plytek az tak
        pancerny byc nie musi
        - potrzebny tez jest przycisk start/stop, co wbrew pozorom nie zawsze ma
        miejsce w gramofonach "do sluchania"
        - no i rzecz najwazniejsza - tzw. pitch - czyli suwak, ktorym mozna plynnie
        zmieniac predkosc odtwarzania plyty (klasyczny technics ma np. +/- 8 %,
        wspolczesne deki bywa ze i +/- 50%); w zwyklych gramofonach pitch wystepuje,
        ale ma mniejszy zakres i zwykle forme pokretla - niewygodne w obsludze dla dja
        uff, ale sie rozpisalem. ale winyle to moj konik
        pozdrawiam

• Gość: pani_dj Re: gramofony IP: *.acn.waw.pl 24.03.06, 13:26
          dzieki za odp. faktycznie gramofon mi do sluchania potrzebny a nie do djowania
          bo o tym nie mam pojecia.
          • Gość: arp2500 Re: gramofony IP: 213.25.164.* 24.03.06, 14:19
            aha, jesli sie boisz uzywanego sprzetu z allegro (polecam, bo mozna naprawde
            tanio kupic dobre maszynki), to polecany przez kogos wyzej czeski Pro-Ject
            bedzie swietny. a cena podobna do rzeczonego Reloopa 4000, ktory nie jest
            gramofonem djskim z wysokiej polki, raczej tej niskiej sredniej, a do sluchania
            samego Pro-Ject bedzie bardziej wdziecznym obiektem, no i to juz sprzet "prawie
            audiofilski" - jakosc dzwieku gwarantowana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka