Dodaj do ulubionych

Mice Parde

IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.12.02, 15:06
Mice Parade - All Roads Lead to Salzburg (2002)

electronica/jazz/etno/idm/downtempo/minimalism/indie rock/post
rock/experimental/latino ?

btw, swietna plyta
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: As Re: Mice Parde IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 14.12.02, 15:30
      Nie za dużo tych słów przedzielonych "/" ? Bo ja się pogubiłem i nic z tego nie
      rozumiem.
      • ilhan Re: Mice Parde 14.12.02, 15:41
        Uwielbiam te tysiące nazw różnych gatunków i to szufladkowanie... Dochodzi do
        tego, że dla każdego nowego wykonawcy tworzy się nową kategorię.
        • Gość: gott Re: Mice Parde IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.12.02, 16:18
          tewszystkie nazwy szufladek skierowane byly do ludzi ktorzy slyszeli ta plyte i
          dlatego znak zapytania na koncu .. bo wlasciwie zaszufladkowanie mice
          przychodzi mi z trudnoscia i chcialem uzyskac jakies 'sensowne' podpowiedzi ...
          co do tego ze to uwielbiasz, ah ta dwuznacznoscsmile ...ja tez ! w sumie jedyny
          sposob na opisanie komus czegos czego nie slyszal ...
          z zycia wziete .. kojarzysz pana X? --> nie wiem, a jak wyglada ? .... mam
          nadzieje ze zalapales

pozdrawiam
          • Gość: As Re: Mice Parde IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 14.12.02, 16:28
            A ja znam lepszy sposób. Załóżmy dla ułatwienia że chodzi o jakiś kawałek
            hardrockowy. I piszesz:
            - wokal jak z Deep Purple
            - gitarki jak z Thin Lizzy
            - perkusja jak z Led Zeppelin
            - bas jak z Rush

a brzmienie całości przypomina Whitesnake smile

I wszystko jasne smile

pozdro
            • Gość: gott Re: Mice Parde IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.12.02, 16:58
              Gość portalu: As napisał(a):

> A ja znam lepszy sposób. Załóżmy dla ułatwienia że chodzi o jakiś kawałek
              > hardrockowy. I piszesz:
              > - wokal jak z Deep Purple
              > - gitarki jak z Thin Lizzy
              > - perkusja jak z Led Zeppelin
              > - bas jak z Rush
              >
              > a brzmienie całości przypomina Whitesnake smile

1. Moze w muzyce rockowej jest to tak proste ale jesli probuje sie w ten sposob
              okreslac plyty elektroniczne to wlasciwie analizowac trzeba by bylo kazdy
              kawalek, kazda barwe i na tej podstawie szukac podobienstw, ewentualnie mozna
              wspomniec o wytworni dla ktorej dana plyta zostala wydana - no ale bubble
              records wydalo chyba mniej niz 30 plyt do tej pory wiec jest niewielka szansa
              ze osoba nie znajaca akurat danego wykonawcy zna innych z tej wytworni,
              pomijajac fakt ze niekoniecznie sa do siebie podobne ... dla przykladu : dla
              bubble wydaje dylan group - graja kompletnie inna muzyke od mice ..

2. muzyka elektroniczna bardzo czesto jest tak skomplikowana i pokombinowana
              strukturalnie ze mozna na jednej plycie uslyszec 'wplywy' artystow z kompletnie
              roznych 'poleczek' i wydaje mi sie ze ze ciezko byloby wobrazic sobie ogolne
              brzmienie

3. w muzyce elektronicznej jest taka ciekawa sytuacja ze plyty w obrebie
              dyskografii danego artysty potrafiafia byc kompletnie do siebie niepodobne ..

4. nie rozumiem uprzedzenia do nazywania gatunkow, czy unikasz tez uzywania
              slowa rock ?

5. i uswiadamiajac Ci problem w takim opisywaniu --> oto co znajduej sie na tej
              plycie : perkusja, bebny, 'cheng' - japonski instrument, wibrafon, pianino,
              gitara akustyczna, gitara elektryczna, maszyny samplujace(tu sie rodzi
              prawdziwy problem), maszyny z efektami (ups jeszcze wiekszy), dwie drum maszyny
              (porownywanie bitu teoretycznie dosc latwe - no ale coz,.. to nie jest tak ze
              wszyscy dzialaja na jednakowym bpm ) i to wszystko pomiksowane przez dwoch
              ludzi (toniemy ..)

pozdrawiam
              • Gość: As Re: Mice Parde IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 14.12.02, 17:07
                Oj, ja tylko żartowałem a ty od razu na poważnie. Pisz sobie te tasiemcowe
                określenia jak lubisz smile

Pozdrawiam
                • Gość: gott Re: Mice Parde IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.12.02, 17:16
                  nie no spoko, ale wydawalo mi sie ze rzeczywiscie tak muzyke rockowa mozna
                  okreslac ... i stad pewnosc ze mowisz powaznie, poza tym ja okreslilbym ta
                  plyte na jazzujaca elektronike a tasiemiec powstal bo chcialem (i chce) poznac
                  opie osob znajacych ta plyte ..

pozdrowienia
          • ilhan Re: Mice Parde 14.12.02, 16:38
            Gość portalu: gott napisał(a):

> tewszystkie nazwy szufladek skierowane byly do ludzi ktorzy slyszeli ta plyte
            i
            >
            > dlatego znak zapytania na koncu .. bo wlasciwie zaszufladkowanie mice
            > przychodzi mi z trudnoscia i chcialem uzyskac jakies 'sensowne'
            podpowiedzi ...
            >
            > co do tego ze to uwielbiasz, ah ta dwuznacznoscsmile ...ja tez ! w sumie jedyny
            > sposob na opisanie komus czegos czego nie slyszal ...
            > z zycia wziete .. kojarzysz pana X? --> nie wiem, a jak wyglada ? .... mam
            > nadzieje ze zalapales
            >
            > pozdrawiam

Mniej więcej wiem o co Ci chodzi, ale to, moim zdaniem, chyba nie jest
            najlepszy sposób na charakteryzowanie muzyki. Tak na dobrą sprawę to ciągle nie
            wiem co tam na tej płycie, o której piszesz, się znajduje.
            To już chyba wolę metodę kolegi Asa.
            A tak w ogóle to najlepiej po prostu posłuchaćsmile
            Pozrawiam również
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka