Gość: gott IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.12.02, 15:06 Mice Parade - All Roads Lead to Salzburg (2002) electronica/jazz/etno/idm/downtempo/minimalism/indie rock/post rock/experimental/latino ? btw, swietna plyta pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: As Re: Mice Parde IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 14.12.02, 15:30 Nie za dużo tych słów przedzielonych "/" ? Bo ja się pogubiłem i nic z tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Mice Parde 14.12.02, 15:41 Uwielbiam te tysiące nazw różnych gatunków i to szufladkowanie... Dochodzi do tego, że dla każdego nowego wykonawcy tworzy się nową kategorię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gott Re: Mice Parde IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.12.02, 16:18 tewszystkie nazwy szufladek skierowane byly do ludzi ktorzy slyszeli ta plyte i dlatego znak zapytania na koncu .. bo wlasciwie zaszufladkowanie mice przychodzi mi z trudnoscia i chcialem uzyskac jakies 'sensowne' podpowiedzi ... co do tego ze to uwielbiasz, ah ta dwuznacznosc ...ja tez ! w sumie jedyny sposob na opisanie komus czegos czego nie slyszal ... z zycia wziete .. kojarzysz pana X? --> nie wiem, a jak wyglada ? .... mam nadzieje ze zalapales pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Mice Parde IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 14.12.02, 16:28 A ja znam lepszy sposób. Załóżmy dla ułatwienia że chodzi o jakiś kawałek hardrockowy. I piszesz: - wokal jak z Deep Purple - gitarki jak z Thin Lizzy - perkusja jak z Led Zeppelin - bas jak z Rush a brzmienie całości przypomina Whitesnake I wszystko jasne pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gott Re: Mice Parde IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.12.02, 16:58 Gość portalu: As napisał(a): > A ja znam lepszy sposób. Załóżmy dla ułatwienia że chodzi o jakiś kawałek > hardrockowy. I piszesz: > - wokal jak z Deep Purple > - gitarki jak z Thin Lizzy > - perkusja jak z Led Zeppelin > - bas jak z Rush > > a brzmienie całości przypomina Whitesnake 1. Moze w muzyce rockowej jest to tak proste ale jesli probuje sie w ten sposob okreslac plyty elektroniczne to wlasciwie analizowac trzeba by bylo kazdy kawalek, kazda barwe i na tej podstawie szukac podobienstw, ewentualnie mozna wspomniec o wytworni dla ktorej dana plyta zostala wydana - no ale bubble records wydalo chyba mniej niz 30 plyt do tej pory wiec jest niewielka szansa ze osoba nie znajaca akurat danego wykonawcy zna innych z tej wytworni, pomijajac fakt ze niekoniecznie sa do siebie podobne ... dla przykladu : dla bubble wydaje dylan group - graja kompletnie inna muzyke od mice .. 2. muzyka elektroniczna bardzo czesto jest tak skomplikowana i pokombinowana strukturalnie ze mozna na jednej plycie uslyszec 'wplywy' artystow z kompletnie roznych 'poleczek' i wydaje mi sie ze ze ciezko byloby wobrazic sobie ogolne brzmienie 3. w muzyce elektronicznej jest taka ciekawa sytuacja ze plyty w obrebie dyskografii danego artysty potrafiafia byc kompletnie do siebie niepodobne .. 4. nie rozumiem uprzedzenia do nazywania gatunkow, czy unikasz tez uzywania slowa rock ? 5. i uswiadamiajac Ci problem w takim opisywaniu --> oto co znajduej sie na tej plycie : perkusja, bebny, 'cheng' - japonski instrument, wibrafon, pianino, gitara akustyczna, gitara elektryczna, maszyny samplujace(tu sie rodzi prawdziwy problem), maszyny z efektami (ups jeszcze wiekszy), dwie drum maszyny (porownywanie bitu teoretycznie dosc latwe - no ale coz,.. to nie jest tak ze wszyscy dzialaja na jednakowym bpm ) i to wszystko pomiksowane przez dwoch ludzi (toniemy ..) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Mice Parde IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 14.12.02, 17:07 Oj, ja tylko żartowałem a ty od razu na poważnie. Pisz sobie te tasiemcowe określenia jak lubisz Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gott Re: Mice Parde IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.12.02, 17:16 nie no spoko, ale wydawalo mi sie ze rzeczywiscie tak muzyke rockowa mozna okreslac ... i stad pewnosc ze mowisz powaznie, poza tym ja okreslilbym ta plyte na jazzujaca elektronike a tasiemiec powstal bo chcialem (i chce) poznac opie osob znajacych ta plyte .. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Mice Parde 14.12.02, 16:38 Gość portalu: gott napisał(a): > tewszystkie nazwy szufladek skierowane byly do ludzi ktorzy slyszeli ta plyte i > > dlatego znak zapytania na koncu .. bo wlasciwie zaszufladkowanie mice > przychodzi mi z trudnoscia i chcialem uzyskac jakies 'sensowne' podpowiedzi ... > > co do tego ze to uwielbiasz, ah ta dwuznacznosc ...ja tez ! w sumie jedyny > sposob na opisanie komus czegos czego nie slyszal ... > z zycia wziete .. kojarzysz pana X? --> nie wiem, a jak wyglada ? .... mam > nadzieje ze zalapales > > pozdrawiam Mniej więcej wiem o co Ci chodzi, ale to, moim zdaniem, chyba nie jest najlepszy sposób na charakteryzowanie muzyki. Tak na dobrą sprawę to ciągle nie wiem co tam na tej płycie, o której piszesz, się znajduje. To już chyba wolę metodę kolegi Asa. A tak w ogóle to najlepiej po prostu posłuchać Pozrawiam również Odpowiedz Link Zgłoś