littlun1 12.05.06, 15:31 slucham teraz kwintetu mozatra Es-dur KV 452 no i lezka sie zakręcila ale i ogromne upojenie . Tak sie zastanawiam czy ten Mozart to czlowiekiem byl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quasthoff Re: kwintet mozarta 12.05.06, 16:54 Człowiekiem był na pewno, ale szczodrze obdarowanym przez Najwyższego. Ja akurat też słucham w tym momencie Mozarta "Don Giovanniego" na MEZZO. Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 Re: kwintet mozarta 12.05.06, 17:26 ach ten don giovanni spadam z fotela juz przy uwerturze . Ale nam melomanom dobrze ,wspolczuje ludziom ktorzy dostrzegaja w klasyce tylko "powage" i "nude" kiedys na jakims czacie jak jeszcze bylem na tyle glupi zeby tam wchodzic jedna glupia niewiasta powiedziala do mnie jak sie zdeklarowalem czego slucham " ale ty musisz byc powazny papa" Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: kwintet mozarta 12.05.06, 18:11 Bidulka nie wie co traci. Polecam krótki tekst w dzisiejszym Dzienniku, omawiający korzyści ze słuchania muzyki klasycznej, podobno nudnej jak flaki z olejem. Strona 30. Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 Re: kwintet mozarta 12.05.06, 18:38 moglbys co ciekawsze fragmenty strescic mi w tym wątku?? bardzo prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: kwintet mozarta 12.05.06, 19:32 Co prawda nie jest to nadmiernie odkrywcze, ale zacytuję. Tytuł artykułu: Powiedz mi, czego słuchasz, a powiem ci, kim jesteś. Między innymi: Okazało się, że fani jazzu i muzyki klasycznej mają IQ powyżej średniej, czego nie można powiedzieć o tych, którzy słuchają popu i country. Zaskoczeniem okazały się natomiast wyniki badań dotyczących nastoletnich zwolenników hip-hopu. Okazało się, że są bardziej nieśmiali od swoich rówieśników ( oczywiście słuchających innego rodzaju muzyki). Itd... A swoją drogą czytałem, że nawet rośliny lepiej rosną przy klasyce niż przy jakiejś agresywnej łupaninie. Coś w tym musi być. Ponoć nawet owady garną się do klasyki. W pamietnikach Paderewski opisuje pająka, który podczas ćwiczeń artysty wychodził ze swojej kryjówki i z zainteresowaniem słuchał dźwięków fortepianu. Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 Re: kwintet mozarta 12.05.06, 22:25 a dziekuje Ci bardzo za tekst . Z tym IQ nie ma watpliwosci , jak widac po wypowiedziach forumowiczow . Ale sie kurcze ciesze ze odnalazlem to forum ,tylko mam problem jestem od niego uzalezniony .Codziennie cos zamieszczam a przed snem zamiast napic sie melisy czytam sobie wasze wątki Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff IQ 12.05.06, 22:49 To dokładnie tak samo jak ja, może poza melisą. A wracając do muzyki - to jedna z najpiękniejszych form komunikacji miedzyludzkiej. Właściwie żadne słowo nie jest w stanie oddać tego, co przeżywamy słuchając koncertu czy nagrania, analizujac treść, harmonię dynamikę, ekspresję, interpretację. Oczywiście, mówię tu o muzyce ambitnej, wielowymiarowej, nie ograniczając się tylko do klasycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 Re: IQ 12.05.06, 22:58 a propo muzyki innej niz klasyczna to zalozylismy z kolega kabaret z muzyka hmm trudna do sklasyfikowania oczekujemy az nasze utwory zostaną zaakceptowane co jest pewne tylko musimy poczekac jakies 1,5 tygodnia i wtedy dam linka . No a tak na marginesie to slucham czasem morricone albo vangelisa Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: IQ 12.05.06, 23:57 Muzyka wymykająca się wszelkim klasyfikacjom, może być bardzo ciekawa. Najgorzej to trzymać się szkolnych, pozornie sprawdzonych prawideł. Można napisać zgodnie z wyuczonymi zasadami, i cóż z tego, jak jest to bez wyrazu. Chyba najlepszym sposobem to znaleść złoty środek, który połączy twórczą, niekonwencjonalną inwencję, popartą głęboką wiedzą muzyczną i ogólną. Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 Re: IQ 13.05.06, 06:38 no wiec jest to 2. osobowy kabarecik . kolega robi muzyke elektroniczną w programie mad tracker . Bardzo czesto robimy pastisze choc 3 ostanie nasze kawalki to czysta satyra np w ostatnim nabijamy sie z NOLi . napisalem tez tekst o problemie zapachu w polskich toaletach. teraz czekamy az nasze "dzieła" zostaną umieszczone w bazie danych działu mp3 na wp.pl bo one podlegaja weryfikacji , ale jakos tak juz jest ze dotychczasowe nam umieszczano bez problemu wiec jak te 3 nowe sie tam pojawią podam linka na stronie glownej forum.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: IQ 13.05.06, 06:41 dzięki - wprawdzie pytanie było do quasthoffa, ale z twoimi dokonaniami też się chetnie zapoznam. Odpowiedz Link Zgłoś
jastej Re: IQ 13.05.06, 07:28 Szalenie przyjemnie jest stwierdzić, że o każdej porze doby są na tym forum tacy, którzy mają ochotę na pogawędke o muzyce... jastej Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff muzyka 13.05.06, 13:28 Tak naprawdę to jeszcze nie zamieściłem swojej twórczości w żadnym, dostepnym dla innych miejscu. Kompozycje na razie chowam do przysłowiowej szuflady, a ściśle mówiąc zapisuję w programie Cakewalk. Być może w najblizszym czasie będę się starał udostępnić co - nieco, z tych moich "wypocin". Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 Re: muzyka 13.05.06, 13:37 to ja proponuje Tobie umiescic twoje utwory tam gdzie my czyli w strefie mp3 na wp.pl tam jest wszystko od klasyki po satyre. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: muzyka 13.05.06, 17:09 Przyszło mi do głowy: a może stworzyć by jakieś forumowe miejsce, gdzie forumowi kompozytorzy i wykonawcy mogliby zamieszczać swe dokonania? Oczywiście mam na mysli tych bardziej domowo-szufladowych, ty ci wielcy to się wykonuja i publikują w wielkim świecie? Forum fotografia ma podforum z publikacją zdjęć - czyli teoretycznie można cos wywalczyć od gazety. Jednak limit jest 64kB, czyli dyskwalifikujący muzyke, może poza niezbyt długimi utworami w MIDI. Trzeba by pomyśleć o czyms własnym. Kompozytorzy i wykonawcy - co o tym sądzicie? Warto by? Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: muzyka 16.05.06, 03:12 I co, propozycja przeoczona, czy głupi pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 Re: muzyka 16.05.06, 06:17 A wiesz bwv zrob z tego odrębny watek na glownej stronie ,ja sie pod tym podpisuje ,byloby jeszcze ciekawiej Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: muzyka 16.05.06, 10:00 Nie, to trzeba zrobić inaczej. Właściwie należałoby założyć oddzielne forum i napisać do jabbura z prośba o rozważenie, czy mogłyby tam być publikowane np. pliki MIDI. Oczywiście to forum podlinkowałbym z naszego w nagłówku i istniałoby ono na podobnych zasadach jak fora zdjęciowe filialne np. względem forów miejskich. Pomysł z takim kącikiem dla tfurcuf mi się podoba )) Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: muzyka 16.05.06, 15:36 Problem w tym, że gdyby mieli tam publikować również wykonawcy (lub kompozytorzy, dla których brzmienie jest wysoce istotne), to nie można się chyba ograniczyć do MIDI - trzeba pliki dźwiękowe (ogg, mp3, wma etc). A te są duże - w końcu dość mocno skompresowane mp3 128 to koło 1MB/minutę. Więc nie sądzę, byśmy dostali tyle miejsca. Więc moim zdaniem trzeba by zrobić cos niezależnego - nieduży serwer http z prosściutka stroną (ewentualnie serwer ftp linkowany z forum). Pytanie jak i gdzie. Widzę następujące możliwości: wykupić coś komercyjnego - ale trzeba by się składać na opłaty, pewnie by nie wyszło znaleźć cos bezpłatnego - mam pewien znajomy serwer, ale po pierwsze chyba obecnie są pełni, po drugie daja standardowo 100 MB - też niezbyt wiele użyć bezpłatnych serwisów przesyłania duzych plików linkując je z jakiegoś wątku forum postawić serwer na prywatnym komputerze ofiarnego forumowicza - przy dzisiejszych pojemnościach dysków odżałowanie nawet 1 czy kilku GB to nie problem. Trzeba jednak mieć stałe łącze, permanentnie włączony komputer, i ISP nie może się sprzeciwiać lub blokowac. Blokowanie niby zwykle mozna obejśc, bo blokowany jest po prostu port 80, a serwer http można postawic na innym porcie i ewentualnie zrobić przekierowanie np przez no-ip.com. Wtedy nawet dynamiczne IP nie jest problemem. Chodzi o to jednak, by ofiarny użytkownik nie miał jakichś nieprzyjemności, jeśli w regulaminie ISP jest jawny zakaz stawiania serwerów. Mogę się porozglądać u siebie, wiem, że mam 80 blokowane, nie wiem, jaki mam regulamin , pare GB mógłbym poswięcić. Mam też możliwości konwersji formatów audio. Problemy widzę w tym, ze śpię z komputerem , więc nie wiem, czy zniosę go włączonego permanentnie. Poza tym ze względu na odległość raczej niewygodne byłoby np wysyłanie mi płytek z nagraniem celem konwersji do mp3/ogg i zamieszczenia - transfery musiałyby odbywać się po sieci. Pomyślę, ale proszę tego postu na razie nie traktować jako deklaracji. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: muzyka 17.05.06, 00:05 bwv1004 napisał: > Więc moim zdaniem trzeba by zrobić cos niezależnego - nieduży serwer http z > prosściutka stroną (ewentualnie serwer ftp linkowany z forum). Pytanie jak i > gdzie. > postawić serwer na prywatnym komputerze ofiarnego forumowicza Chetnie postawie prosty serwerek FTP/WWW u siebie. Mam stale lacze i moj komputer/serwer rzadko jest wylaczany. Moge przeznaczyc 5-10 GB miejsca na dysku. Wada mojego lacza jest limit transferu: 7GB/m-c, ale na jakis czas powinno wystarczyc. W najblizszy weekend moge wszystko uruchomic. Na razie proponuje ftp i w pozniejszym etapie prosta strona www, gdzie bedzie mozna dodac np. opisy lub komentarze do swoich utworow. Moze tak byc? Pozdawiam, Jedrek Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: muzyka 17.05.06, 00:36 OK. Ja niestety znalazłem w swoich przepisach zakaz stawiania serwerów, choć nie wiem, jak jest z egzekwowaniem. Nie znalazłem (na razie) miesięcznego limitu transferu. No to chyba czas na deklaracje twórców? Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: kwintet mozarta 16.05.06, 10:18 Mam bardzo przyjemne licealne wspomnienia związane z wykonaniem tego kwintetu jako kwartetu na fortepian & smyki i z zajęciami u śp. Rajmunda Ambroziaka, który, co tu dużo mówić, wielkim specem od kameralistyki był. Odpowiedz Link Zgłoś