Dodaj do ulubionych

kwintet mozarta

12.05.06, 15:31
slucham teraz kwintetu mozatra Es-dur KV 452 no i lezka sie zakręcila ale i ogromne upojenie . Tak sie zastanawiam czy ten Mozart to czlowiekiem bylsmile
Obserwuj wątek
    • quasthoff Re: kwintet mozarta 12.05.06, 16:54
      Człowiekiem był na pewno, ale szczodrze obdarowanym przez Najwyższego. Ja
      akurat też słucham w tym momencie Mozarta "Don Giovanniego" na MEZZO.
      • littlun1 Re: kwintet mozarta 12.05.06, 17:26
        ach ten don giovanni spadam z fotela juz przy uwerturze . Ale nam melomanom dobrze ,wspolczuje ludziom ktorzy dostrzegaja w klasyce tylko "powage" i "nude"
        kiedys na jakims czacie jak jeszcze bylem na tyle glupi zeby tam wchodzic jedna glupia niewiasta powiedziala do mnie jak sie zdeklarowalem czego slucham " ale ty musisz byc powazny papa"
        • quasthoff Re: kwintet mozarta 12.05.06, 18:11
          Bidulka nie wie co traci. Polecam krótki tekst w dzisiejszym Dzienniku,
          omawiający korzyści ze słuchania muzyki klasycznej, podobno nudnej jak flaki z
          olejem. Strona 30.
          • littlun1 Re: kwintet mozarta 12.05.06, 18:37
            u nas w sanoku nie kupi dziennikasad
          • littlun1 Re: kwintet mozarta 12.05.06, 18:38
            moglbys co ciekawsze fragmenty strescic mi w tym wątku?? bardzo prosze.
            • quasthoff Re: kwintet mozarta 12.05.06, 19:32
              Co prawda nie jest to nadmiernie odkrywcze, ale zacytuję. Tytuł artykułu:
              Powiedz mi, czego słuchasz, a powiem ci, kim jesteś. Między innymi: Okazało
              się, że fani jazzu i muzyki klasycznej mają IQ powyżej średniej, czego nie
              można powiedzieć o tych, którzy słuchają popu i country. Zaskoczeniem okazały
              się natomiast wyniki badań dotyczących nastoletnich zwolenników hip-hopu.
              Okazało się, że są bardziej nieśmiali od swoich rówieśników ( oczywiście
              słuchających innego rodzaju muzyki). Itd... A swoją drogą czytałem, że nawet
              rośliny lepiej rosną przy klasyce niż przy jakiejś agresywnej łupaninie. Coś w
              tym musi być. Ponoć nawet owady garną się do klasyki. W pamietnikach Paderewski
              opisuje pająka, który podczas ćwiczeń artysty wychodził ze swojej kryjówki i z
              zainteresowaniem słuchał dźwięków fortepianu.
              • littlun1 Re: kwintet mozarta 12.05.06, 22:25
                a dziekuje Ci bardzo za tekst . Z tym IQ nie ma watpliwosci , jak widac po wypowiedziach forumowiczow . Ale sie kurcze ciesze ze odnalazlem to forum ,tylko mam problem jestem od niego uzalezniony .Codziennie cos zamieszczam a przed snem zamiast napic sie melisy czytam sobie wasze wątkismile
                • quasthoff IQ 12.05.06, 22:49
                  To dokładnie tak samo jak ja, może poza melisą. A wracając do muzyki - to jedna
                  z najpiękniejszych form komunikacji miedzyludzkiej. Właściwie żadne słowo nie
                  jest w stanie oddać tego, co przeżywamy słuchając koncertu czy nagrania,
                  analizujac treść, harmonię dynamikę, ekspresję, interpretację. Oczywiście,
                  mówię tu o muzyce ambitnej, wielowymiarowej, nie ograniczając się tylko do
                  klasycznej.
                  • littlun1 Re: IQ 12.05.06, 22:58
                    a propo muzyki innej niz klasyczna to zalozylismy z kolega kabaret z muzyka hmm trudna do sklasyfikowania oczekujemy az nasze utwory zostaną zaakceptowane co jest pewne tylko musimy poczekac jakies 1,5 tygodnia i wtedy dam linka . No a tak na marginesie to slucham czasem morricone albo vangelisa
                    • quasthoff Re: IQ 12.05.06, 23:57
                      Muzyka wymykająca się wszelkim klasyfikacjom, może być bardzo ciekawa.
                      Najgorzej to trzymać się szkolnych, pozornie sprawdzonych prawideł. Można
                      napisać zgodnie z wyuczonymi zasadami, i cóż z tego, jak jest to bez wyrazu.
                      Chyba najlepszym sposobem to znaleść złoty środek, który połączy twórczą,
                      niekonwencjonalną inwencję, popartą głęboką wiedzą muzyczną i ogólną.
                      • quasthoff Re: IQ 13.05.06, 00:00
                        Zapomniałem dodać, też param się kompozycją.
                        • bwv1004 Re: IQ 13.05.06, 01:12
                          A gdzie Cię można posłuchac? Jakieś linki?
                          • littlun1 Re: IQ 13.05.06, 06:38
                            no wiec jest to 2. osobowy kabarecik . kolega robi muzyke elektroniczną w programie mad tracker . Bardzo czesto robimy pastisze choc 3 ostanie nasze kawalki to czysta satyra np w ostatnim nabijamy sie z NOLi . napisalem tez tekst o problemie zapachu w polskich toaletachsmile. teraz czekamy az nasze "dzieła" zostaną umieszczone w bazie danych działu mp3 na wp.pl bo one podlegaja weryfikacji , ale jakos tak juz jest ze dotychczasowe nam umieszczano bez problemu wiec jak te 3 nowe sie tam pojawią podam linka na stronie glownej forum.pozdrawiam
                            • bwv1004 Re: IQ 13.05.06, 06:41
                              dzięki - wprawdzie pytanie było do quasthoffa, ale z twoimi dokonaniami też się
                              chetnie zapoznam.
                              • jastej Re: IQ 13.05.06, 07:28
                                Szalenie przyjemnie jest stwierdzić, że o każdej porze doby są na tym forum
                                tacy, którzy mają ochotę na pogawędke o muzyce...
                                jastej
                              • quasthoff muzyka 13.05.06, 13:28
                                Tak naprawdę to jeszcze nie zamieściłem swojej twórczości w żadnym, dostepnym
                                dla innych miejscu. Kompozycje na razie chowam do przysłowiowej szuflady, a
                                ściśle mówiąc zapisuję w programie Cakewalk. Być może w najblizszym czasie będę
                                się starał udostępnić co - nieco, z tych moich "wypocin".
                                • littlun1 Re: muzyka 13.05.06, 13:37
                                  to ja proponuje Tobie umiescic twoje utwory tam gdzie my czyli w strefie mp3 na wp.pl tam jest wszystko od klasyki po satyre.
                                  • bwv1004 Re: muzyka 13.05.06, 17:09
                                    Przyszło mi do głowy: a może stworzyć by jakieś forumowe miejsce, gdzie
                                    forumowi kompozytorzy i wykonawcy mogliby zamieszczać swe dokonania?
                                    Oczywiście mam na mysli tych bardziej domowo-szufladowych, ty ci wielcy to się
                                    wykonuja i publikują w wielkim świecie?

Forum fotografia ma podforum z publikacją zdjęć - czyli teoretycznie można cos
                                    wywalczyć od gazety. Jednak limit jest 64kB, czyli dyskwalifikujący muzyke,
                                    może poza niezbyt długimi utworami w MIDI. Trzeba by pomyśleć o czyms własnym.

Kompozytorzy i wykonawcy - co o tym sądzicie? Warto by?
                                    • bwv1004 Re: muzyka 16.05.06, 03:12
                                      I co, propozycja przeoczona, czy głupi pomysł?
                                    • littlun1 Re: muzyka 16.05.06, 06:17
                                      A wiesz bwv zrob z tego odrębny watek na glownej stronie ,ja sie pod tym podpisuje ,byloby jeszcze ciekawiej
                                      • zamek Re: muzyka 16.05.06, 10:00
                                        Nie, to trzeba zrobić inaczej.
                                        Właściwie należałoby założyć oddzielne forum i napisać do jabbura z prośba o
                                        rozważenie, czy mogłyby tam być publikowane np. pliki MIDI. Oczywiście to forum
                                        podlinkowałbym z naszego w nagłówku i istniałoby ono na podobnych zasadach jak
                                        fora zdjęciowe filialne np. względem forów miejskich.
                                        Pomysł z takim kącikiem dla tfurcuf mi się podoba smile))
                                        • bwv1004 Re: muzyka 16.05.06, 15:36
                                          Problem w tym, że gdyby mieli tam publikować również wykonawcy (lub
                                          kompozytorzy, dla których brzmienie jest wysoce istotne), to nie można się
                                          chyba ograniczyć do MIDI - trzeba pliki dźwiękowe (ogg, mp3, wma etc). A te są
                                          duże - w końcu dość mocno skompresowane mp3 128 to koło 1MB/minutę. Więc nie
                                          sądzę, byśmy dostali tyle miejsca.

Więc moim zdaniem trzeba by zrobić cos niezależnego - nieduży serwer http z
                                          prosściutka stroną (ewentualnie serwer ftp linkowany z forum). Pytanie jak i
                                          gdzie.

Widzę następujące możliwości:

wykupić coś komercyjnego - ale trzeba by się składać na opłaty, pewnie by nie
                                          wyszło

znaleźć cos bezpłatnego - mam pewien znajomy serwer, ale po pierwsze chyba
                                          obecnie są pełni, po drugie daja standardowo 100 MB - też niezbyt wiele

użyć bezpłatnych serwisów przesyłania duzych plików linkując je z jakiegoś
                                          wątku forum

postawić serwer na prywatnym komputerze ofiarnego forumowicza - przy
                                          dzisiejszych pojemnościach dysków odżałowanie nawet 1 czy kilku GB to nie
                                          problem. Trzeba jednak mieć stałe łącze, permanentnie włączony komputer, i ISP
                                          nie może się sprzeciwiać lub blokowac. Blokowanie niby zwykle mozna obejśc, bo
                                          blokowany jest po prostu port 80, a serwer http można postawic na innym porcie
                                          i ewentualnie zrobić przekierowanie np przez no-ip.com. Wtedy nawet dynamiczne
                                          IP nie jest problemem. Chodzi o to jednak, by ofiarny użytkownik nie miał
                                          jakichś nieprzyjemności, jeśli w regulaminie ISP jest jawny zakaz stawiania
                                          serwerów. Mogę się porozglądać u siebie, wiem, że mam 80 blokowane, nie wiem,
                                          jaki mam regulamin wink, pare GB mógłbym poswięcić. Mam też możliwości konwersji
                                          formatów audio. Problemy widzę w tym, ze śpię z komputerem wink, więc nie wiem,
                                          czy zniosę go włączonego permanentnie. Poza tym ze względu na odległość raczej
                                          niewygodne byłoby np wysyłanie mi płytek z nagraniem celem konwersji do mp3/ogg
                                          i zamieszczenia - transfery musiałyby odbywać się po sieci. Pomyślę, ale proszę
                                          tego postu na razie nie traktować jako deklaracji.
                                          • jdrk Re: muzyka 17.05.06, 00:05
                                            bwv1004 napisał:
                                            > Więc moim zdaniem trzeba by zrobić cos niezależnego - nieduży serwer http z
                                            > prosściutka stroną (ewentualnie serwer ftp linkowany z forum). Pytanie jak i
                                            > gdzie.

> postawić serwer na prywatnym komputerze ofiarnego forumowicza

Chetnie postawie prosty serwerek FTP/WWW u siebie. Mam stale lacze i moj
                                            komputer/serwer rzadko jest wylaczany. Moge przeznaczyc 5-10 GB miejsca na
                                            dysku. Wada mojego lacza jest limit transferu: 7GB/m-c, ale na jakis czas
                                            powinno wystarczyc. W najblizszy weekend moge wszystko uruchomic. Na razie
                                            proponuje ftp i w pozniejszym etapie prosta strona www, gdzie bedzie mozna dodac
                                            np. opisy lub komentarze do swoich utworow. Moze tak byc?

Pozdawiam,
                                            Jedrek
                                            • bwv1004 Re: muzyka 17.05.06, 00:36
                                              OK. Ja niestety znalazłem w swoich przepisach zakaz stawiania serwerów, choć
                                              nie wiem, jak jest z egzekwowaniem. Nie znalazłem (na razie) miesięcznego
                                              limitu transferu.

No to chyba czas na deklaracje twórców?
    • zamek Re: kwintet mozarta 16.05.06, 10:18
      Mam bardzo przyjemne licealne wspomnienia związane z wykonaniem tego kwintetu
      jako kwartetu na fortepian & smyki i z zajęciami u śp. Rajmunda Ambroziaka,
      który, co tu dużo mówić, wielkim specem od kameralistyki był.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka