Dodaj do ulubionych

Ranking płyt Radiohead

IP: *.swic.dialup.inetia.pl 13.01.03, 00:17
W czasie weekendu zrobiłem sobie małą powtórkę z rozrywki tj. słuchałem bez
przerwy Radiohead
Zawsze się zastanawiałem która ich studyjna płyta jest najlepsza i zrobiłem
klasyfikację.

1m-6pkt OK Computer
2m-4pkt The Bends
3m-3pkt Kid A
4m-2pkt Pablo Honey
5m-1pkt Amnesiac

Proszę o wasze opinie i oceny ( zasady punktacji jak wyżej)
Obserwuj wątek
    • Gość: aimarek Re: Ranking płyt Radiohead IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.03, 00:49
      1. OK Computer
      2. Kid A
      3. Amnesiac
      4. The Bends
      5. Pablo Honey

I jeszcze słówko komentarza. Okres fascynacji Radiohead mam już za sobą. To nie
      jest dla mnie najbardziej oryginalny zespół świata. Radiogłowi w dużej mierze
      wykorzystują to, co już wcześniej wymyślono, oczywiście przefiltrowując to
      przez swoją wrażliwość muzyczną. Wydaje mi się, że największą inwencją wykazali
      się na "OK Computer", stąd palma pierwszeństwa dla tego albumu, który do dziś
      jawi mi się jako jeden z najważniejszych w latach 90. Przyznam, że równie
      wielką przyjemność sprawia mi słuchanie "Kid A", ale nie oszukujmy się - tam
      zrzynki są aż nazbyt widoczne (Boards Of Canada, Aphex Twin, Autechre itd.).
      Pozostałe albumy wywołują u mnie mniejsze emocje. W moim odczuciu są bardzo
      nierówne i obok pięknych momentów zdarzają się na nich także mielizny. Ogólnie
      rzecz biorąc, Radiohead to dla mnie świetny zespół, ale nie aż tak świetny jak
      to opisuje większość krytyków. Może nadchodzący album zmieni moje zdanie.
      • roar Re: Ranking płyt Radiohead 13.01.03, 13:16
        Przepraszam, będę w tym poście jadowity i złośliwy. Czasem tak mam. Proszę wszystkich zainteresowanych o wybaczenie.

Gość portalu: aimarek napisał(a):

> I jeszcze słówko komentarza. Okres fascynacji Radiohead mam już za sobą. To nie
        > jest dla mnie najbardziej oryginalny zespół świata. Radiogłowi w dużej mierze
        > wykorzystują to, co już wcześniej wymyślono, oczywiście przefiltrowując to
        > przez swoją wrażliwość muzyczną. Wydaje mi się, że największą inwencją wykazali
        > się na "OK Computer", stąd palma pierwszeństwa dla tego albumu, który do dziś
        > jawi mi się jako jeden z najważniejszych w latach 90. Przyznam, że równie
        > wielką przyjemność sprawia mi słuchanie "Kid A", ale nie oszukujmy się - tam
        > zrzynki są aż nazbyt widoczne (Boards Of Canada, Aphex Twin, Autechre itd.).

O boże, jeszcze jeden taki...
        Przepraszam, ale to się staje powoli śmieszne. Zabawne, że zarzuty o zrzynanie z Aphexa i Autechre zaczęły się pojawiać dopiero jakiś czas po wydaniu albumu i jakby w odpowiedzi na oświadczenia samego zespołu o inspiracjach przy jego nagrywaniu.
        Niestety, nie sposób nie wspomnieć, że RÓŻNICE stylistyczne pomiędzy Radiohead a wyżej wymienionymi artystami słyszalne są na pierwszy rzut ucha, a podobieństwa wynikają głównie ze sposobu nagrywania i "instrumentarium". Równie dobrze można powiedzieć, że na OK Computer Radiohead zrzynało z Beatlesów, Rolling Stonesów, et consortes, bo przecież, o zgrozo, grali tam na gitarach. No fakt, nie zdziwiłbym się takiemu stwierdzeniu w ustach kogoś, kto w życiu słyszał z kapel gitarowych tylko te trzy. Niczego nie sugeruję, ale... po prostu to przemyśl.
        (I, tak, wiem, co o Kid A sądzi sam Aphex. Moim zdaniem jest zazdrosny. Czasami się tak ludziom zdarza.)

> Radiohead to dla mnie świetny zespół, ale nie aż tak świetny jak
        > to opisuje większość krytyków.

Kolejna kalka... Patrzcie państwo - źli krytycy dyletanci i trzeźwy, sceptyczny w swoich sądach słuchacz...
        Czy mogę już zacząć krzyczeć: "Snob! Snob!"?

I, jeśli tak bardzo chcecie:

1. Kid A
        2. OK Computer
        3. Amnesiac
        4. The Bends
        5. Pablo Honey

Biorąc pod uwagę, jak oczywiste są wyniki takiego głosowania (pierwszy będzie OK, drugi Kid A, reszta nieważna...), nie widzę jednak w tej zabawie większego sensu.
        • Gość: kippax Re: Ranking płyt Radiohead IP: *.swic.dialup.inetia.pl 14.01.03, 20:14
          Chcąc, nie chcąc, muszę stanąć w obronie aimarka. Choćby dlatego, że każdy ma
          prawo do swojego zdania.
          Kid A i Amnesiac(zwłaszcza) to płyty wg mnie nieszczególne, tym bardziej, że
          Radiohead słucham od roku 1995, w odróżnieniu od bandy klakierów, którzy po raz
          pierwszy usłyszeli Radiohead na Kid A, podnieceni entuzjazmem krtyków i
          przyrównywaniu OK ( którego zapewnenie NIE słyszeli) do Sgt. Peppera blah,
          blah, blah.
        • Gość: aimarek Do roara IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.01.03, 13:22
          roar napisał:

> Kolejna kalka... Patrzcie państwo - źli krytycy dyletanci i trzeźwy,
          sceptyczny
          > w swoich sądach słuchacz...
          > Czy mogę już zacząć krzyczeć: "Snob! Snob!"?
          >

To znaczy, że każdy kto nie twierdzi, iż Radiohead to zespół wszech czasów jest
          snobem?
          Lubię Radiogłowych, nie przeczę, że mają smykałkę do komponowania pięknych
          utworów (chociażby "Lucky", "Exit Music", czy "How To Disappear Completely"),
          ale czy to znaczy, że mam padać przed nimi na kolana i modlić się do ołtarzyka
          z podobizną Yorke'a, żeby nie zostać posądzonym o snobizm? Doceniam "Kid A".
          Uważam, że to dobra, spójna płyta. Jednak, gdy słucham np. "Idioteque" to
          skojarzenia nasuwają mi się automatycznie. I tak jest z większością utworów.
          Dla Ciebie będzie to pewnie świadectwem mojego słabego wyrobienia muzycznego,
          ale dla mnie różnice między twórczością tego nieszczęsnego Aphex Twina (którego
          płyty ruszają mnie troszkę bardziej) a niektórymi fragmentami "Kid A" (jak np.
          utwór tytułowy) nie są na tyle wyraźne bym docenił płytę Radiohead jako
          naprawdę świeżą i wnoszącą do muzyki coś czego wcześniej nie było.
          Powiedziałbym raczej, że to taki - przyznaję, że udany - eklektyzm. Oczywiście
          możesz powiedzieć, że każdy na kim się wzoruje - Aphex też miał swoje
          inspiracje. Ale w przypadku Radiohead podobieństwa są - dla mnie, wstrętnego,
          zepsutego snoba - zbyt oczywiste.
    • Gość: dekris Re: Ranking płyt Radiohead IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.03, 10:37
      Moim zdaniem nie mozna robic rankingu, bo kazda plyta stanowi okreslony punkt
      rozwoju grupy. (no moze poza Kid A i Amnesiac)

pzdr,
      • travis Re: Ranking płyt Radiohead 13.01.03, 20:18
        Fakt, że każdy kolejny album Radiohead to ich kolejny punkt w rozwoju, ale tak
        jest chyba z każdym wykonawcą, no chyba że mówimy o ACDCsmile Radiohead rozwijają
        się i oby rozwijali się dalej, a wraz z nimi ich słuchacze i ich wrażliwośćwink

Dla mnie największy jest "OK Computer", potem stawiałbym na KidA/Amnesiac - dwa
        owoce jednej dłuuugiej sesji - fakt, że są tam słabsze kawałki, ale "How To
        Disappear Completely" czy "Dollars And Cents" to prawdziwe perełki - no i co
        ważne kończą z mitem o britpopowych Radiogłowych raz na zawszewink W rankingu
        postawiłbym te dwa albumy wyżej niż "The Bends", które też skądinąd jest
        genialne, ale jednak nie tak wyjątkowe. No i dalej jest "Pablo Honey" -
        "oficjalny debiut" z Creep.
        No i jest jeszcze trochę koncertów - na których można usłyszeć "Killer
        Cars", "Talk Show Hosts" i tym podobne cacka, których brakuje na oficjalnych
        LP`s, przynajmniej moichwink
        pozdrawiam
        • Gość: kubasa Re: Ranking płyt Radiohead IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.03, 20:26
          1. OK COmputer
          2. Amnesiac
          3. Kid A
          4. The Bends
          5. Pablo honey
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka