Dodaj do ulubionych

Hergest Ridge

31.03.11, 21:21
Odkryłam niedawno ten album Mika Oldfielda (na tym forum chyba nieobecny, a szkoda). Mniej znany od Tubular Bells, ale IMO - ciekawszy. Piękne brzmienia, aranże, nawet chór a wszystko bez słów.

Muzyka, która się nie nudzi! Polecam.
Obserwuj wątek
    • basilisque Re: Hergest Ridge 01.04.11, 22:17
      Nie mam tego CD, ale kiedyś z pożyczonej płyty winylowej przegrałem na kasetę. Zgadzam się, że to jeden z najlepszych utworów lat 70-tych. A Oldfield - była tu o nim mowa wcześniej. M.in. z okazji wątku o Soft Machine, w którym zaczynał.
      • ilnyckyj Re: Hergest Ridge 12.04.11, 22:11
        Co do Soft Machine to Oldfield tam nie zaczynał (w r. 66 miał 13 lat), ale faktycznie grał z muzykami tej grupy na pocz. kariery.
    • ilnyckyj Re: Hergest Ridge 02.04.11, 12:53
      To jedna z moich ulubionych płyt z lat 70-tych. "Tubular Bells" też wysoko cenię.
    • jo_ember Re: Hergest Ridge 05.04.11, 21:29
      Mam tę płytę, ale nie padam na kolana. Zwraca uwagę rozbudowaną formą, prawie symfonia. Ale muzycznie nie powala...
      • essor Re: Hergest Ridge 07.04.11, 19:29
        Wspaniała płyta! Tak jak tu wymieniony Thick as a brick Jethro Tull pojedynczy utwór, tyle, że bez słów. Ma swoją dramaturgię, a finał niesamowity.
    • pomer_anya Re: Hergest Ridge 11.04.11, 23:07
      Ja mam Tubular Bells, co ma być tym opus vitae Oldfielda i słucham od czasu do czasu z przyjemnością, ale bez nadmiernego zachwytu.
      Hergest Ridge kiedyś słuchałam i wtedy wydawało mi się kontynuacją TB i tak... letnio. Ale spróbuję jeszcze raz!
      • jo_ember Re: Hergest Ridge 17.04.11, 21:15
        Jeszcze raz odsłuchalem i - lepiej, to jeden z tych utworów, które dopiero po którymś słuchaniu można docenic. Ta wtórność do Bells mi mniej przeszkadza.
        • basilisque Re: Hergest Ridge 18.04.11, 22:14
          Porównanie z JTullem może jest nie na miejscu, ale coś wspólnego - jest!
          • pomer_anya Re: Hergest Ridge 21.04.11, 21:08
            basilisque napisał:

> Porównanie z JTullem może jest nie na miejscu, ale coś wspólnego - jest!

Tyle, że inspiracja trochę etniczna (m.celtycka)
            • dziwny_ten_swiat Re: Hergest Ridge 22.04.11, 12:58
              Wspaniała muza! Teraz się już takiej nie spotyka sad
              • pomer_anya Re: Hergest Ridge 28.04.11, 22:06
                Przyznaję - przekonałam się. To rodzaj grania, ktory za pierwszym razem nie robi takiego wrażenia, jak dopiero za kolejnymi. A potem chce się jeszcze raz i jeszcze raz... (mnoga raz wink )
    • natalia-ivanovna Re: Hergest Ridge 25.04.11, 21:56
      Może tu pewna analogia... w dwóch trylogiach:
      JETHRO TULL:
      Aqualung
      Thick As A Brick
      Passion Play

MIKE OLDFIELD:
      Tubular Bells
      Hergest Ridge
      Ommadawn
      • basilisque Re: Hergest Ridge 01.06.11, 22:01
        Warto dodać, że płyta może już cokolwiek zapomniana, na pewno ambitna muzycznie i przy tym jednak była hitem!. Nr. 1 w NME w 73 roku!
        • ilnyckyj Re: Hergest Ridge 21.05.12, 21:47
          Tak, ale nie jako tzw. hit. Na liście albumów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka