Gość: Bayard IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 09:46 Mam nastepujace pytanie:Mozecie mi podac nazwiska kompozytorow,moze i tytuly utworow z klasyczna muzyka o zabarwieniu psychodelicznym...?Mroczna,dolujaca muzyka..Z gory dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lili Re: Pytanie do znawcow klasyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 10:29 zbigniew preisner,wojciech kilar wydaja mi sie dolujacy Odpowiedz Link Zgłoś
king.diamond Re: Pytanie do znawcow klasyki 29.04.07, 13:16 Kilar czy Preisner to nie klasyka, więc offtopa zrobiłaś - hehe. Poszukaj: - A. Schönberg - "Pierrot Luinare" (może być coś innego tego kompozytora). - K. Penderecki - "Tren pamięci ofiar Hiroszimy". Polecam tez całą muzykę sonorystyczną, serialistyczną i dodekafonię. A jeśli szukasz czegoś naprawdę egzotycznego, to całą elektroakustykę. Odpowiedz Link Zgłoś
king.diamond Re: Pytanie do znawcow klasyki 29.04.07, 13:20 Tu masz świetny przykład, w mistrzowskim wykonaniu - pod batutą samego Mistrza . tinyurl.com/29nke8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Pytanie do znawcow klasyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 13:24 Wojciech Kilar oprocz muzyki filmowej tworzy muzyke klasyczna, poczytaj sobie o nim troche. Odpowiedz Link Zgłoś
king.diamond Re: Pytanie do znawcow klasyki 29.04.07, 15:19 Hehe, jasne, że tworzy - tylko nikt jej nie chce słuchać i właściwie zawsze był na peryferiach ogólnie rozumianego akademizmu . Zresztą, przejdź się na jakieś seminaria o nim w dowolnej Ak. Muz. Sama zobaczysz jak "wartościowym" kompozytorem jest Kilar . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublinianka Re: Pytanie do znawcow klasyki IP: *.pronet.lublin.pl 29.04.07, 18:58 Carmina Burana-Carla Orffa mam nadzieję, że Cię to odpowiednio zdołuje, no i Requiem Mozarta Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Pytanie do znawcow klasyki 30.04.07, 01:27 Gość portalu: Lublinianka napisał(a): > Carmina Burana-Carla Orffa mam nadzieję, że Cię to odpowiednio zdołuje, ????? Coooo????? Autorze pierwszego postu, zdefiniuj może psychodelię w Twoim rozumieniu. Ja czuje sporo subtelnej psychodelii (o ile cos takiego istnieje) w arii Zerfliesse mein Herze z pasji wg św Jana Bacha. Odpowiedz Link Zgłoś
sweetmary Re: Pytanie do znawcow klasyki 29.04.07, 19:21 Chcesz powiedzieć, że psychodelia to "mroczna,dołujaca muzyka"? Ale jest wręcz przeciwnie! Poczytaj, poszukaj. A jeśli chcesz się klasycznie zdołować, to sięgnij po Góreckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuku Re: Pytanie do znawcow klasyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 20:13 Polecam sonatę fortepianową 'Księżycową' Beethovena. Szczególnie pierwszą i drugą część. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuku Re: Pytanie do znawcow klasyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 20:18 tfu! tzn. pierwszą i trzecią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bayard Re: Pytanie do znawcow klasyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 22:01 Dzieki za wszystkie podpowiedzi.Zaluje teraz,ze po wizycie z muzeum F.Kafki w Pradze,nie zapytalem czyja muzyka towarzyszyla zwiedzaniu...to bylo cos pieknego Odpowiedz Link Zgłoś
ugugunana Re: Pytanie do znawcow klasyki 30.04.07, 09:31 Raczej ciężko gdziekolwiek zdobyć tą muzykę, gdyż została ona skomponowana specjalnie na potrzeby wystawy... Zapewne dlatego pasuje do niej tak a nie inaczej... Żadna tam klasyka... Odpowiedz Link Zgłoś
ugugunana Re: Pytanie do znawcow klasyki 30.04.07, 09:55 Aha... Od siebie dorzucę: nokturny Chopina, twórczość Rachmaninowa (np. 2 symfonia), Requiem Verdiego, Mszę św. Mateusza - Bacha... Klasyka została już wymieniona: Requiem Mozarta, Sonata Księżycowa tegoż no i nieśmiertelny Górecki z trzecią symfonią... Stuprocentowe smuty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bayard Re: Pytanie do znawcow klasyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 10:14 Chodzi mi o mroczna,smutna,dolujaca,owiana tajemniczoscia muzyke.Jesli chodzi o to muzeum-nie znam sie na klasyce,ale to byly utwory rozpisane na skrzypce,wydaje mi sie ze klasyczne.Nie sadze,aby byly scepjalnie komponowane na potrzebe tegoz muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Pytanie do znawcow klasyki 02.05.07, 16:51 Gość portalu: Bayard napisał(a): > Chodzi mi o mroczna,smutna,dolujaca,owiana tajemniczoscia muzyke A to wiele zmienia, bo np. w Allegro marcato z 5. symfonii Prokofiewa jest moim zdaniem wiele psychodelii, ale nie jest to muzyka ani mroczna, ani smutna, ani dołująca, ani tajemnicza. > ale to byly utwory rozpisane na > skrzypce,wydaje mi sie ze klasyczne Na skrzypce, czy na smyczki? Może po prostu walnęli przebój: Adagio na smyczki Barbera? www.modern-strings.de/sound/barber.htm > Nie sadze,aby byly scepjalnie komponowane > na potrzebe tegoz muzeum. Czemu tak sądzisz? to jest zupełnie możliwe. ugugunana napisał: > > Mszę św. Mateusza - Bacha... Nie ma czegoś takiego, zapewne chodzi o Pasję wg. św Mateusza Bacha > wymieniona: Requiem Mozarta, Sonata Księżycowa tegoż sonata zwana Księżycową jest akurat Beethovena. Cz. I jest zaiste mocno smętna, trzecia za to ciekawsza - gwałtowna raczej. >no i nieśmiertelny Górecki > > z trzecią symfonią... Stuprocentowe smuty! Górecki to akurat stuprocentowy nudy moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś